Készült: 2020.07.14.16:26:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

325. ülésnap (2013.11.18.), 104. felszólalás
Felszólaló Dr. Semjén Zsolt (KDNP)
Beosztás tárca nélküli miniszter (nemzetpolitikáért felelős)
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SEMJÉN ZSOLT miniszterelnök-helyettes: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A kormánynak éppen az a célja, hogy mindent megtegyen a kérdés által érintett egzotikus szigetek bevonásával történő pénzügyi folyamatok felderítésére.

A jellemzően alacsony adóztatást elkerülő, pénzügyileg fejlett és magas szintű diszkréciót biztosító úgynevezett adóparadicsomok kiemelt célpontjai a nemzetközi adóelkerülésnek és adócsalásnak. Ez a folyamat a globalizálódó világgazdaság egyik káros és veszélyes mellékhatása, ebben kétségtelenül igaza van.

A külföldre, off-shore központokba adóelkerülési konstrukciókba menekített vagyonok felderítése és megadóztatása érdekében folytatott küzdelem egyik legfontosabb eszköze az adóügyi információcsere. Magyarország ma már kizárólag csak olyan állammal köt adóegyezményt, amely hajlandó a teljes körű, banktitokra is kiterjedő információcserére, és számos off-shore központnak tekintett állammal kezdett tárgyalásokat az adóügyekben történő információcsere-egyezmény kötéséről.

(15.40)

E tekintetben már tavaly is kötöttünk egyezményt, és most pedig küszöbön áll a Jersey-szigetekkel való, hasonló tartalmú megállapodás.

2013 novemberében írta alá Magyarország az Európa Tanács és az OECD által kidolgozott, az adóügyekben történő kölcsönös adminisztratív segítségnyújtásról szóló multilaterális egyezményt, amely valamennyi aláíró állam adóhatósága között lehetővé teszi az együttműködést az adóügyi információcsere, kézbesítés, adóbehajtás területén. Az egyezmény aláírása újabb jele annak, hogy Magyarország elkötelezett az adóügyi együttműködésben.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai