Készült: 2020.07.12.12:59:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

299. ülésnap (2013.09.09.), 54. felszólalás
Felszólaló Dr. Semjén Zsolt (KDNP)
Beosztás tárca nélküli miniszter (nemzetpolitikáért felelős)
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SEMJÉN ZSOLT tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, akkor a retorikai teljesítményen túllépnék, és néhány szakmai jellegű tévedésre hívnám fel a figyelmét.

Operatív programjaink brüsszeli finanszírozásának leállítása nem korrupció vagy csalás miatt történt, hanem adminisztratív nézeteltérések következtében. (Derültség az MSZP soraiban.) Ön is pontosan tudja, hogy az Európai Unió egészében párhuzamosan 400, usque 450 program fut, és ebből 200-250 állandóan érintett valamilyen típusú felfüggesztéssel. Tehát nagyjából a fele. Következésképpen ez nem valamifajta magyar specifikum, hanem eléggé általánosnak mondható. A kormány már több mint fél éve megtette a szükséges lépéseket, annak ellenére, hogy jogtalannak ítéljük Brüsszel észrevételeit.

Egyébként a brüsszeli kifogással leginkább érintett mérnökkamarai regisztrációs és a magyar nyelv tárgyalási szintű ismeretére vonatkozó követelmény 2007 óta érvényesül Magyarországon. Ezalatt számtalan európai bizottsági audit volt, amely teljesen rendben lévőnek találta mindezt, egészen 2012 októberéig. Tehát az álláspontunk az, hogy ez semmiben sem versenykorlátozó, azonban a kormány, a konfliktus helyett a megegyezést választva, megtette a szükséges, gyors, határozott lépéseket.

Az pedig, hogy a vállalkozók ne juthatnának hozzá a megérdemelt díjazásukhoz a felfüggesztések miatt, egész egyszerűen tévedés. Mert nem lehetséges olyan eset, nem fordulhat elő olyan eset, hogy a felfüggesztett pályázatok következtében a pályázók ezt megérezzék, és ne jussanak hozzá a pénzükhöz. Ugyanis az uniós források felhasználási szabályaiból következően a hazai költségvetés az uniós forrásrészt megelőzve teljesíti a kifizetéseket. Így a felfüggesztések átmenetileg sem érinthetnek egyetlenegy futó beruházást sem.

Végezetül pedig, képviselő úr, biztosítom önt, hogy Magyarország az utolsó centig le fogja hívni a 2007-2013-as ciklusban rendelkezésünkre álló uniós forrásokat. (Gőgös Zoltán közbeszól.)

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai