Készült: 2020.01.20.15:59:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

44. ülésnap (2018.11.27.), 303. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka előterjesztő nyitóbeszéde
Videó/Felszólalás ideje 2:49


Felszólalások:  Előző  303  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz), a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A parlament 2006-ban fogadott el egy törvényt, amelyik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításáról és azok gyorsításáról szólt. Én ehhez a törvényhez terjesztettem elő egy módosítást. Nagyon röviden mondom el a lényegét.

(0.00)

Ma az a szabály ezeknél a beruházásoknál, hogy megvan a telek, amin a beruházást megvalósítani szándékoznak, de az építési engedélyt csak akkor lehet kiadni, hogyha a telek kialakítása nemcsak végleges telekalakítási engedéllyel jön létre, hanem ennek a telekkönyvi bejegyzése is megvalósul. A telekkönyvi bejegyzés elválik a telekalakítási engedély sorsától, mert a telekkönyvi bejegyzéshez az kell, hogy a telekalakítási engedély teljes egészéhez minden érintett tulajdonos hozzájáruljon. Nagyon sok esetben tapasztalat az, hogy a tulajdonosok, főleg ott, ahol sok osztatlan közös tulajdonos van vagy pedig sok a tulajdonos, a tulajdonosok egy része rendkívül nehezen fellelhető, és ez a jelenlegi eljárási szabály egész egyszerűen nagyon elnyújtja a beruházások megvalósulásának az indítási pontját. Ezért én arra teszek javaslatot, hogy főszabályként az ezen nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősülő beruházások esetén a telek kialakításának végleges telekalakítási engedélye tegye lehetővé, hogy az engedélyezési eljárás elinduljon. A telekkönyvi bejegyzéssel véglegesített telekalakítás a használatbavételi engedélynek legyen a feltétele. Így a két folyamat összeér, mert mire egyébként a telekkönyvi bejegyzés is megtörténik, mert minden érintettet felleltek, megegyeztek a tulajdonosokkal, tulajdonképpen akkorra már minimum a tervezés vége van, de nagyon sokszor a beruházás is a befejezéséhez közeledik.

De itt tudnia kell a beruházónak, hogy a használatbavételi engedélyt csak akkor kapja meg, ha a végleges telekalakítási engedély telekkönyvi bejegyzése is megtörténik. Ez egy gyorsító lépés, két, viszonylag hosszú folyamatot párhuzamosan elvégezhetővé tesz. Én ebben kérem a tisztelt Ház támogatását.
Felszólalások:  Előző  303  Következő    Ülésnap adatai