Készült: 2020.09.24.17:55:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

302. ülésnap (2013.09.16.),  105-114. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:26


Felszólalások:   103-104   105-114   115-128      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Tehát a képviselő úr megvárja a miniszterelnök urat. A miniszterelnök úrnak a harmadik soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia.

Tisztelt Országgyűlés! Pörzse Sándor képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: "A kulturális kormányzat asszisztál a Marslakók pénzrablásához?" címmel.

Miniszter úr, halaszthatatlan közfeladat-ellátása miatt, válaszadásra Halász János kulturális ügyekben illetékes államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem képviselő urat, hogy elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy megvárja azzal a miniszter urat.

PÖRZSE SÁNDOR (Jobbik): Elfogadom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Mint hallhattuk, a képviselő úr elfogadja a válaszadó személyét. Pörzse Sándor képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

(16.00)

PÖRZSE SÁNDOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztában vagyok vele, hogy államtitkár úr közvetve hivatott válaszolni erre a kérdésre, de nem lehet elmenni szó nélkül, mert ez az ügy egy tipikusan olyan ügy, amely már kirobbanása előtt, közben és utána is gyakorlatilag bűzlött a mutyitól.

Azt mint volt tévés nagyon jól tudom, hogy tévésorozatot készíteni egy rendkívül jó dolog, rendkívül jövedelmező dolog, nem véletlen, hogy a kormányváltás után sorban álltak érte a különböző készítők. Azt mindenki óriási megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy pont az a Jáksó László kapott bizalmat önöktől, illetve az önök irányította televíziótól, aki gyakorlatilag tíz éve önöket - sokszor igen nemtelen módon - ekézi a Heti hetes című műsorban. Már akkor felvetődött, hogy vajon ez miért lehetséges, biztos, hogy van emögött valamiféle mutyigyanú. Aztán, ahogy elindult a sorozat, rövid időn belül kiderült, hogy teljesen alkalmatlan a feladata betöltésére, ami pedig mindössze annyi volt, hogy hozzon egy bizonyos nézőminimumot. Még ezt sem tudta teljesíteni. A sorozatot levették a televízió képernyőjéről, mindenki nagy örömére. Aztán később kiderült, hogy 85 millió forint kártérítést kapott ezért Jáksó László cége. Kérdezem én, miért. Ki alkalmaz valakit egy adott munkahelyen úgy, hogy ha nem lesz rá alkalmas, akkor majd kártérítést fizet neki? Ez szerintem egészen megdöbbentő, különösen annak tükrében, hogy a bulvárlapoknak köszönhetően kiderült, hogy Jáksó László egyfajta magánéletbeli csavar kapcsán pontosan ahhoz a Habony úrhoz köthető, aki Orbán Viktor egyik első számú tanácsadója.

Tehát kifizettek önök 85 millió forint kártérítést egy arra nem érdemes embernek. Vajon miért? És aki aláírta ezt a papírt, arra vonatkozóan vajon milyen következmények lesznek? (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Halász János államtitkár úr adja meg a kérdésre a választ. Parancsoljon, államtitkár úr!

HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt kérdezi, hogy a kulturális kormányzat mihez asszisztál. Mondom önnek, képviselő úr, de ezt ön is tudja, hogy a kulturális kormányzat nem asszisztál semmilyen rosszízű pénzkifizetéshez. Egyébként pedig ön mint a kulturális és sajtóbizottság tagja, utalt is erre, nyilván tisztában van azzal, hogy hazánkban a médiatartalom-szolgáltatás törvényileg biztosítottan szabad, a médiatartalom-szolgáltatók független, az államtól és a kormányzati irányítástól elkülönült szervezetek, amit a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló úgynevezett médiaalkotmány garantál. E törvény egyértelműen fogalmazza meg ezt az alapelvet, annak kimondásával, hogy a sajtószabadság kiterjed az államtól, valamint bármely szervezettől és érdekcsoporttól való függetlenségre.

A közmédia rendszere áttekinthető, az egyes szervek hatásköri és feladatmegosztása világos és egyértelmű, a közszolgálati médiarendszer belső működésébe a kormány, az Országgyűlés vagy egyéb politikai, gazdasági szervezet sem a tartalom tekintetében, sem pedig a rendelkezésre álló források mértékét illetően nem avatkozhat bele. Előbbinek ugyanis a média függetlenségét garantáló különféle jogszabályok, utóbbinak pedig a közmédia sarkalatos törvényben foglalt meghatározott finanszírozási összege képezi a gátját. Az MTVA pedig mint elkülönített vagyonkezelő és pénzalap, kizárólagosan felelős a rádiós és televíziós műsorszámok gyártásáért, gyártatásáért és beszerzéséért. Tehát nem a kulturális kormányzat dolga ebben az ügyben bármiről is beszélni.

De van dolgunk, ami a filmgyártáshoz kapcsolódik, és a következő egy percben szívesen beszélek önnek arról, hogy milyenek az artfilmekkel kapcsolatos rendelkezéseink, a minisztériumi rendeleti kérdéseink, és hogyan támogatjuk az artfilmek digitalizációját.

Egyébként pedig azt kérem öntől, hogy ne vizionáljon semmilyen magánéleti csavarokat, mert teljesen feleslegesen és rosszul teszi. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Pörzse Sándor képviselő úr következik. Parancsoljon!

PÖRZSE SÁNDOR (Jobbik): Államtitkár úr, nagyon szívesen meghallgatom majd talán egy másik alkalommal, amiről be kíván számolni, de én továbbra is arra lennék kíváncsi, mégiscsak valakitől meg kell kérdeznem, hogy hová szórnak el ennyi pénzt, különösen úgy, hogy gyakorlatilag teljesen jól nyomon követhető volt ennek a mutyirendszernek a kronológiai sorrendje. Valakitől meg kell kérdeznem, hogy felel-e valaki azért, hogy aláír egy olyan szerződést, hogy apám, ha te alkalmatlan vagy arra, hogy ide tévésorozatot három évig legyártsál - ami egyébként 2 milliárdos szerződés volt, tehát az igazi az lett volna számukra, ha tudott volna tévésorozatot csinálni, de nem tudott -, akkor kapsz tőlünk 85 millió forintot.

Itt az aláírás - kíváncsi lennék, ki az. És ha önök nem kíváncsiak arra, hogy valaki felelős pozícióban így (Csettint az ujjával.) kiszór 85 millió forintot, az bizony további kérdőjeleket vet fel. (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválaszra államtitkár urat illeti a szó. Parancsoljon!

HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én kíváncsi vagyok sok mindenre, még a Jobbik értelmes és pontos kérdéseire is, de lássuk be, hogy ez most sem sikerült, hiszen ön a kulturális államtitkárt elfogadta válaszadónak, és a kulturális bizottság tagjaként nagyon pontosan kell tudnia, hogy mi az, amire én válaszolok.

Nem herdálunk el semmilyen pénzt, képviselő úr, nagyon téved, ellenkezőleg. És ha legközelebb is meghallgat, megtisztel, de hallgasson meg most is. Például a filmtámogatás terén a mi államtitkárságunk százmillió forintos támogatási alappal élt az idén, és ez nyilvánosan, átláthatóan és jó helyre került, mint ahogy egyébként minden olyan forrás, amelyről ön is beszélt, az is. (Simon Gábor: Ez így van.) Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:   103-104   105-114   115-128      Ülésnap adatai