Készült: 2020.01.18.16:29:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2017.12.12.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Igazságügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:43


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A tegnapi nap függvényében egy kicsit érdekes volt ez a mai felszólalása, ugyanis itt voltam magam is a teremben, amikor önök személy szerint megfenyegették a független Állami Számvevőszék elnökét. (Derültség és moraj a Jobbik padsoraiból. ‑ Közbeszólások ugyanonnan, többek között Szávay István: Mit csináltunk? ‑ Dr. Lukács László György: Tegyen feljelentést, államtitkár úr! Itt volt hivatalos személyként a legfőbb ügyész, ő se tett feljelentést!) Ez a magyar demokrácia történetében példátlan botrány, amely párját ritkítja. (Folyamatos közbeszólások a Jobbik padsoraiból. ‑ Az elnök csenget.) Nagyon sokat elmond az önök hozzáállásáról annak kapcsán, hogy hogyan képzelik el az állam működését. A másik… ‑ lehetséges, hogy erre is sor fog kerülni, nyilvánvaló, és akkor majd meglátjuk, hogy fenntartják‑e majd ezeket a fenyegető magatartást tanúsító szavaikat.

Ami a probléma lényegét illeti, itt valóban a nagy plakátokat említette, amit a gazdájuk a rendelkezésükre bocsátott a tavasz folyamán.

(8.50)

Saját bevallásuk szerint 6500 forintos egységáron, 3 hónapon keresztül, 105 millió forintért kapták meg ezeket a felületeket. (Dr. Gyüre Csaba: Ti ennél olcsóbban kaptátok!) Nem kell matematikusnak lenni ahhoz (Zaj a Jobbik soraiban.), hogy ha ugyanakkor az LMP egy hónapra 80 ezer forintért kapta meg ugyanezeket a plakátokat (Dr. Gyüre Csaba: Hogy tudsz így hazudni?), akkor gyakorlatilag önök tiltott pártfinanszírozásban részesültek. Ha ezt kiszámoljuk, akkor szerintem nem az Állami Számvevőszék által kiadott 331 millió forint, hanem sokkal súlyosabb büntetés sújtaná önöket, úgyhogy önök lebuktak. Ezt nagyon nehéz elviselni valószínűleg, és nagyon rossz a szájíze ettől a dolognak, de hogy ezt demokráciaproblémának állítani be, hogy behoztunk egy új pártfinanszírozási törvényt, amikor gyakorlatilag minden párt, aki a parlamentben van, megfelelő finanszírozásban részesül, amikor a választásokra önálló finanszírozásban részesülhetnek…! Ha önök nem olyan gyávák, mint Solymáron, és minden választókerületben képviselőjelöltet fognak állítani, akkor 800 millió forint támogatásban részesülhetnek a 2018. évi kampányban. Ha ez önök­nek nem elég, akkor ott valószínűleg nagyon súlyos problémák vannak, tehát ott vagy eltűnik a pénz ‑ ugyanúgy, mint különböző cégeiknél, amelyek cégtemetőben végezték ‑, vagy pedig olyan zavarok vannak, amelyeket tapasztalhattunk a tavasz folyamán, amikor különböző kérdések elhangzottak Vona Gábor pártelnök irányában, és úgy látszik, nem rendelkezik olyan számokkal, hogy hogyan működik a pártja. Kérdezem én: hogyan lehet olyasvalaki miniszterelnök-jelölt, aki egy pártot sem tud vezetni, mert nem tudja, hogy mi folyik ott? Mindig Szabó Gábor pártigazgatóhoz irányít mindenkit ‑ aki ugyanúgy nem közöl adatokat.

Ugyanúgy nem adták meg az Állami Számvevőszéknek sem az adatokat. Ön is elmondta tegnap, hogy lejárt a határidő, és utána már nem tudták felrögzíteni (Dr. Gyüre Csaba: Ez hazugság! ‑ Szávay István: Ne hazudj már!) elektronikusan azokat az adatokat, amelyeket határidőn belül fel kellett volna rögzíteniük; s azok után még önök háborognak azon, hogy az Állami Számvevőszék megállapítja, hogy önök nem együttműködők. Utána gyakorlatilag az ügyészségi vizsgálatot megkapták, a NAV-vizsgálat is zajlik, hiszen ha ilyen dömpingáron vagy dömpingár alatt, szinte ingyen jutnak felületekhez, az az áfa­csalás gyanúját is felveti. Persze, tudom, áfaügyben önök között ülnek olyan szakértők, akik gyakorlatilag több tízmilliós tartozással süllyesztettek el cégeket, de szerintem ez pártszinten vagy a demokratikus pártok szintjén nem folytatható gyakorlat.

Ugyancsak érdekes jelenség az is, hogy amikor megkérdeznek egy-egy párttagot önöknél vagy itt a folyosón kóricáló képviselőt, akkor mindenki azt mondja, hogy nem illetékes az ügyben, nem rendelkezik adatokkal. Kérdezem én, hogyan működnek önök, ha nem tudják azt, hogy hány plakáthelyet vesznek, mennyit fizetnek egy plakáthelyért, kitől vásárolják ezeket, utána különböző trükközésekbe bonyolódnak, hogy magánszemélyektől vagy adományokat gyűjtenek ‑ és majd lehetséges akkor, hogy a barátjuk 500 ezer forint alatti apró tételekkel fogja kisegíteni önöket ebben az ügyben?

Összességében megállapítható, hogy az egész ügy, amiről beszélünk, az önök magatartására vezethető vissza. Ajánlom figyelmükbe, olvassák el a párttörvény vonatkozó passzusait (Szávay István: Taníts, mester!), abban le van írva, hogy mi a tiltott pártfinanszírozás. Önök ebben az állapotban vannak. Persze, agresszívan támadnak, hogy ezt leplezzék, de azt tudom ajánlani önöknek, hogy tanulmányozzák a jogszabályokat, rendezzék a pénzügyeiket, és az átláthatóságot teremtsék meg, akkor nem kell ilyen problémákkal küzdeniük. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban. ‑ Szávay István tapsol.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai