Készült: 2020.07.12.20:34:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

341. ülésnap (2014.02.06.), 8. felszólalás
Felszólaló Soltész Miklós (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:20


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném ideidézni az alaptörvény ezen fontos passzusát, miszerint Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját.

Én azt gondolom, hogy ez a kormány, a kormánypártok az elmúlt évek során ehhez szorosan kapcsolódva tettek meg minden egyes lépést ezen a területen, legyenek akár azok a lépések, amelyek adott esetben az ön által említett ideológiai kérdések, vagy pedig ideológiák mögé bújt támadások a családok ellen, vagy akár a családtámogatási rendszer bármilyen anyagi támogatási rendszerének az átalakítása.

Valóban, ahogy ön is elmondta, a baloldali vadliberális kormányok általában mindig a családok ellen tettek, mindig a család értékének a rombolását okozták, és ennek súlyos következményei is voltak és vannak most is Európában, és vannak a mi országainkban is, Közép-Kelet-Európában. Éppen ezért azok az esetek, amelyeket ön felsorolt, akár a francia, akár a spanyol esetek, valóban egy olyan, úgynevezett ideológiának a részei, amelyeket nehezen tudunk értelmezni és értékelni. Nehéz értékelni és értelmezni azt, amikor meg akarják szüntetni a nemi identitást lány és fiú között, és csak az 1-es és a 2-es számot kaphatják, és ez már valóság, mindennapi valóság sok országban, és ha a szocialisták maradtak volna egyébként kormányon, az óvodákban már be is vezették volna 2010-től, hiszen minisztériumi rendeleti szinten ez benne volt a gondolkodásukban. Ugyanúgy értelmezhetetlen az alaptörvényünk és a gondolkodásunk alapján az egyneműek házassága vagy hogy örökbe fogadhassanak gyermeket, miközben azt senki nem tiltja és nem is tilthatja be, hogy ki milyen szexuális identitással rendelkezik.

A másik, amit mindenképpen nagyon fontos szerintem elmondani, az, hogy valóban - amit ön is elmondott -, annak köszönhetően, hogy változott a közgondolkodás Magyarországon, felerősödött az a felfogás, amely, azt gondolom, mindenkinek egyébként a vérében szinte benne van, ennek eredményeképpen minden évben felgyorsult az abortuszok számának a csökkenése. Mondhatom azt is, hogy 2010 előtt volt olyan időszak, amikor stagnált az abortuszok száma, és valóban a kormányváltáskori több mint 40 500 abortusz helyett most 35 ezer körül tartunk, ami minden évben több mint 6 vagy 4-5 százalékos csökkenést jelentett. Ez mindenképpen nagyon fontos azoknak a gyermekeknek az érdekében, akik megmenekültek így az abortuszok elől. De hozzáteszem, hogy nyilván ez a változás sok támogatásbeli kérdést is felvetett, és a támogatásoknak a rendszere, amelyeket 2002 és 2010 között a balliberális kormányok, a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok teljes mértékben szétvertek, ezeknek a felépítése nagyon nehéz, nagyon lassú, és a társadalmi változásoknak az eredményei még lassabban követik ezeket a döntéseket. De mégis szükséges volt az a sok-sok döntés, amit meghoztunk, így hadd emeljem ki a családi adókedvezményt.

A családi adókedvezmény, miután a Gyurcsány-kormány teljesen eltörölte az egy- és kétgyermekesek számára, most már lehetőség több mint 800 ezer olyan család számára, akik egy- és kétgyermekesek, és természetesen a három- és többgyermekesek esetén pedig jóval magasabb támogatás jut a családoknak. Így a tavalyi évben, csak 2013-ban 182 milliárd forint maradt a családoknál az adókedvezmény eredményeképpen. És pontosan az a döntés is, amit közösen meghoztunk a járulékkedvezmény kibővítésével, újabb családoknak ad nagyobb lehetőséget, több mint 50 milliárd forinttal emelkedik így a tavalyihoz képest a családoknál maradó összeg, és hozzáteszem: a legszegényebb, de dolgozni akaró és tudó családoknál.

(9.20)

Ugyanilyen fontos döntés volt véleményem szerint a gyes visszaállítása három évre, amit a szocialisták két évre csökkentettek; ugyanúgy, a gyed maximált összege 40 százalékkal növekedett az elmúlt évek során; a gyed extra intézménye, amit állítólag ők találtak ki 2006-ban, de úgy, hogy szétvertek mindent, és most ezt akarják a maguk dicséretére felhozni. Nem igaz, mert pontosan a gyed extra az, amely a családok minden területén, még a fiatalok területén is segít. És amit idesorolnék, az mindenképp fontos: a rezsicsökkentés.

Így ezzel összeállva, azt gondolom, ha megnézzük azokat a döntéseket, amelyeket ez a kormány és az Országgyűlés hozott a családok érdekében, hatalmas lépések voltak (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), és ezt veszélyeztetik azok az emberkék, akik az összefogás nevében egyébként lopnak, csalnak, hazudnak, és a családokat csak tönkreteszik.

Köszönöm szépen a felvetést. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai