Készült: 2020.07.09.11:18:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

335. ülésnap (2013.12.10.), 16. felszólalás
Felszólaló Soltész Miklós (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:03


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tényleg csak azt tudom mondani önöknek, hogy picit próbáljanak már magukba nézni, és hogyha megengedik, akkor most kicsit nyolcévezünk, jó? Amikor önök vezették ezt az országot, akkor ígértek a nyugdíjasoknak 18 ezer forintot. Megvették a szavazataikat, egyszer odaadták nekik, bevezették lépésről lépésre, nagy nehezen a 13. havi nyugdíjat, majd úgy, ahogy volt, egyik napról a másikra eltörölték. 2008-ban és 2009-ben az önök kormányázása alatt 5 és 7 százalékkal csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke. (Tóbiás József: 2013-ban, államtitkár úr.)

Amikor átvettük a kormányzást, tisztelt képviselő úr, 360 milliárd forint hiányzott a nyugdíjkasszából. (Tóbiás József: Most meg háromezer.) Majdnem másfél havi nyugdíj hiányzott. Ez azt jelenti, hogy nem lehetett volna kifizetni a nyugdíjat akkor, ha önök maradnak kormányon. Azok az idős emberek is, akik itt vannak, nem kapták volna meg a nyugdíjat, ha önök kormányoznak tovább. Mert mit csináltak? Átadták azoknak az embereknek, a haverjaiknak, biztosítótársaságoknak, bankoknak a kötelező magánnyugdíjrendszeren keresztül, vigyék ki az országból. (Dr. Józsa István: Ti meg elvettétek!) Nem volt biztosítéka annak, hogy ezt az összeget majd húsz év múlva, harminc év múlva mindazok, akiket ebbe a rendszerbe belekényszerítettek, visszakapják ezt a nyugdíjat - egy. Befejezem a múltat.

(9.40)

Jön a jelen. Tisztelt Képviselő Úr! A jelenben megőriztük a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt nagyon kis mértékben 2012-ben emelkedett, 2013-ban minimum 3 százalékkal növekedni fog a nyugdíjak vásárlóértéke. (Tóbiás József: Nem tudnak megélni, államtitkár úr!) Öt év óta nem volt ilyen mértékű emelkedés. Tehát ön ne beszéljen nekem, és a szocialisták ne beszéljenek nekünk arról, hogy a nyugdíjasokért mit tettek és mit akartak tenni. Mindenki ismeri az önök politikáját. Ne próbálják elmagyarázni azt a katasztrofális bizonyítványt, amit megtettek. (Tóbiás József: Önöket minősíti a saját bizonyítványuk!) Bevezettük a "nők 40" nyugdíjrendszert, a napokban fogjuk átadni a százezredik asszonynak azt a nyugdíjat, amit egyébként jogosan megérdemel, 40 évig dolgozott, 40 évig édesanyai szerepet vállalt, és ezért megkapja azt a jogos lehetőséget, ami szükséges. Az önök nyugdíjrendszere fenntarthatatlan volt. Idézetek sorait mondtam az elmúlt három és fél évben, hogy mit mondott az önök pártelnöke (Dr. Józsa István: Eddig megéltek belőle, most meg nem!), mit mondott az önök cimborája, akivel most hol kokettálnak, hol nem, és hogy ígérték meg egyébként az embereknek, hogy át fogják alakítani a nyugdíjrendszert, mert nem fenntartható, képtelenség fenntartani. Ehhez képest persze nem mertek hozzányúlni.

És akkor engedje meg, tisztelt képviselő úr, egy kicsit beszéljünk a jövőről! Ne haragudjon, önök olyanokkal kötnek szövetséget, olyanokkal próbálnak együttműködni, mondjuk Scheiring Gáborral, akinek a legnagyobb teljesítménye itt a parlamentben az volt három és fél évig, hogy egy molinót kifeszített itt elénk. Ő az önök partnere, ő az önök partnerének a gazdasági (Zaj. - Az elnök csenget.) szakértője. Nem gondolja komolyan, hogy ilyen emberekre, akik egyszer átverték a múltban az országot, másrészt pedig nem tudnak semmit teljesíteni, majd ezekre lehet rábízni az országot és annak a sok-sok idős embernek az életét, amit önök elrontottak, és mondom, semmi másra nem képesek, csak performanszokra meg nevetséges produkciókra. Vagy pedig valljanak színt, tisztelt szocialista képviselőtársaim!

Akkor, amikor Gyurcsány Ferenc bemondta a következőt, miszerint a kötelező nyugdíjkorhatárt el fogják törölni, önök a legszegényebb embereket hajszolnák bele abba a helyzetbe, hogy soha az életben nem lenne nyugdíjuk, hiszen ha eltörlik a kötelező nyugdíjkorhatárt (Tóbiás József: 2007-en a KDNP ugyanezt nyújtotta be, a svéd modellt!), a legszegényebb embereknek nem lenne nyugdíjuk, mert mikor érnék el azt az összeget, amivel megkaphatnák azt a társadalombiztosítástól jogosan várható támogatást, amit a jelenlegi nyugdíjrendszer biztosít számukra. Nyilatkozzanak erről: kokettálnak még együtt Gyurcsány Ferencékkel, együtt fognak indulni? (Novák Előd: Igen!) Együtt fognak közösen gondolkodni a jövőben? Úgy látom, hogy egyre inkább közelednek. Akkor ezek után hogy gondolja ön komolyan, amit itt elmondott a parlamentben, tisztelt képviselő úr? (Dr. Józsa István: Szegényednek a nyugdíjasok, ez a bűnötök!) Azt kell mondanom, hogy az idős embereknek, mindazoknak, akik a nyugdíjat jogosan várják és nyugdíj előtt vannak, az a nyugdíjrendszer, amit most felállítottunk, amellyel nagyon nagy mértékben átalakítottunk sok-sok mindent, igenis egyrészt biztosítja a nyugdíjak kifizethetőségét, és az is garantált, hogy 20-30 év múlva is a mostani fiatal korosztálynak meglesz a nyugdíja.

Köszönöm a felvetését, képviselő úr, mert mindig el tudom mondani azokat a dolgokat, amiket önök műveltek, amit önök tönkretettek (Tóbiás József: A múltban élsz! - Dr. Józsa István: Tönkretettétek a nyugdíjasokat!), illetve amit tudtunk mi tenni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai