Készült: 2020.07.12.00:01:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

334. ülésnap (2013.12.09.), 20. felszólalás
Felszólaló Soltész Miklós (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:55


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! A Kopp Mária által kezdeményezett Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom megcélozta azt néhány évvel ezelőtt, hogy az Országgyűlésben lévő parlamenti pártok néhány dologban, a családpolitika, a családtámogatási rendszer területén közösen gondolkodjanak. Öt parlamenti párt aláírta ezt a közös gondolkodást, illetve az azt célzó néhány mondatot.

Sajnálom egyébként, hogy pont a felszólalása alatt Lukács Zoltán képviselő úr, amikor ön azt mondta, hogy az édesanyákat szeretnénk a gyed extra, a családi adókedvezmény és más területen támogatni, akkor azt mondta, hogy "megszüljük a gyerekeket", mármint ők, szocialista férfi képviselők. (Moraj az MSZP soraiban. - Lukács Zoltán: Megszüljük a gyerekeket? Ilyet mondtam?) Tehát ennyire veszik komolyan egyrészt azt az aláírást, amivel egyébként frakcióvezetői szinten ellátták névjegyüket, illetve odatették névjegyüket, másik oldalról meg ennyire veszik komolyan azt a tényleg nagyon nehéz és nagyon fontos kérdést, amelyet ön fölvetett.

Ha megengedi, számokkal is kicsit alátámasztanám azt a helyzetet, amit ön elmondott. A Ratkó-korszak idején, hat-hét éven keresztül megszületett nagyságrendileg közel 200 ezer gyermek. Ezeknek az akkor megszületett gyermekeknek a gyermekei a hetvenes években, '73-79-ig nagyságrendileg egy nagy korosztályt adtak ki, 167 ezer és 186 ezer közötti gyermeklétszámban. Majd ezt követően az ő gyermekeiknek a 2000-es és a 2010-es évben kellett volna megszületni nagy létszámban. A 2000-es évek elején el is indult, először lelassult a népességfogyás, kicsit növekedett, majd utána szépen fokozatosan, lassan csökkenni kezdett. Magyarán: azt a természetes lehetőséget, hogy több szülő édesanya van, a rossz családpolitika elhalasztotta.

És amiről kevesen beszélnek, és érdemes róla tudni, hogy 2008 és 2010 között másfél év alatt 9 ezerrel csökkent a gyermekek száma. Kilencezerrel! Abban az időszakban ért le a gyermekszámcsökkenés 89 ezres nagyságrendre. És amikor tőlünk számon kéri a baloldal, tőlünk számon kéri az ellenzék, hogy azok a változások, amelyeket családpolitika területén bevezettünk, most miért nem hozzák meg azonnal az eredményeket, az ezeknek a következménye.

És éppen ezért nagyon fontos döntés az, amit a kormány megtett rögtön 2010 közepén, illetve azt követően is a családtámogatási rendszeren belül, akár a gyes három évre való visszaállítása - amit a szocialisták két évre levittek -, akár a családi adókedvezmény újra visszaállítása - amelyet a szocialisták az egy- és kétgyermekesektől teljes mértékben elvettek, a három- és többgyermekeseknél pedig csökkentettek. De véleményem szerint ugyanilyen fontos volt akár a devizahitelesek segítése, hiszen ha azt megnéztük, hogy hány tízezer vagy százezer család került nagyon nehéz helyzetbe, és ha ők mind utcára kerültek volna, akkor megoldhatatlan szociális probléma elé került volna az ország. És sajnos ez is egy rossz korábbi kormányzás következménye egyébként.

A gyed extra pedig egy olyan lehetőség, amelyet társadalomtudománnyal foglalkozó kutatók, demográfusok vázoltak fel és számoltak ki, hogy kik azok a célcsoportok, akiket meg kell célozni. Ilyenek voltak a dolgozni szerető édesanyák, ilyenek voltak a fiatalok, akik akár egyetemisták, akár egyetem után vannak, és ilyenek azok az édesanyák, akiket azért szeretnénk támogatni, mert ha a következő gyermeket is vállalják, akkor megmarad a támogatás a gyed extrán belül, akár a gyes, akár pedig a gyed.

Éppen ezért én mindenkinek köszönöm, akik ebben a munkában részt vettek, mind olyanok is, akik minisztériumokban, mind itt, a frakcióban, Révész Máriusz vezetésével dolgoztak, és mindazok, akik pedig támogatták ennek a törvényjavaslatnak a parlamenti végszavazáshoz való eljutását. Bízom abban, amit ön is mondott, tisztelt frakcióvezető-helyettes úr, hogy ennek a fontosságát, szerepét sokkal többen fogják felismerni a jövőben, és támogatni is fogják.

Köszönöm szépen a felvetését. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai