Készült: 2020.07.11.23:10:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

334. ülésnap (2013.12.09.), 16. felszólalás
Felszólaló Soltész Miklós (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:50


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: (Közbeszólás az MSZP soraiból: Miki!) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Úgy látom, Szanyi úrnak egy pohár vizet is kellene még küldeni, már nem bírja az ülést.

Frakcióvezető úr, én azt gondolom, ön az elmúlt időszakban, miután propagandát idézett, valóban azzal volt elfoglalva, hogy egyrészt videókat gyártsanak és forgalmazzanak a baloldalon, és emellett nem vették észre, hogy mi történik ebben az országban.

Amivel kezdte a mondanivalóját, azért arra is hadd térjek ki: ön Mesterházy Attila néven támogatott egy olyan stadionépítési programot, amit saját nevén jegyzett, és ugyanazt különben, ami most megvalósul, ön 8-10 évvel ezelőtt támogatta. A nagy különbség az egyébként, tisztelt frakcióvezető úr, hogy önök minden egyes beruházást Magyarországon vagy az eladósodásból finanszíroztak - nem véletlen az, hogy Magyarország adósságállománya 52 százalékról fölment nyolcvan-egynéhány százalékra -, vagy pedig PPP-beruházásokból, amiből megint csak kiket gazdagítottak: a haverjaikat, a bankjaikat és az önök beruházóit, akikkel egyébként nyilván megegyeztek valamilyen módon, mert így tudták feltuningolni még jobban az árakat, hiszen majd úgyis 5-10-15 év múlva visszafizetik azok az emberek, akik itt élnek az országban.

Ne haragudjon, ön, képviselő úr, három és fél év alatt nem vette észre, hogy milyen változás történik akár Budapesten. Nem vette azt ön észre, hogy azok a beruházások, amelyek húsz éve elmaradtak a szocialista-liberális városvezetés miatt Budapesten, végre vagy befejeződnek, vagy elkezdődnek, és végre Budapest úgy néz ki, ahogy a fénykorában kinézett annak idején. Ön erről elfelejt beszélni. Ön elfelejt beszélni a családi adókedvezményről, amit most járulékkedvezményen keresztül is kiterjesztünk (Közbeszólás az MSZP soraiból: Három évig lehalásztátok magatoknak!), a gyed extráról, amit most bevezetünk, és remélem, hogy önök is megszavazzák, kíváncsi leszek erre. Olyan családtámogatási politikát indítottunk el, amelyre önök nemhogy képtelenek voltak, hanem csak romboltak. Sőt, mondhatnám azt is, hogy a saját családjaik, környezetük, Gyurcsány Ferenc és barátaiknak a családja fejlődött, ők jól érezték magukat, gazdagodtak, ezzel szemben pedig az összes kereső, küzdelemmel teli családtól elvették az adókedvezményt, elvették a támogatásnak minden részét.

Érdekes, hogy ön nem volt annyira érzékeny erre a területre, amikor szocialista képviselőként nem akarta megszavazni a BKV-nál azt a juttatási plafont, ami egyszerűen siralmas volt, ilyen nem is volt még az országban, de önök voltak - szocialista és liberális képviselők - azok, akik ezt teljesen természetesnek tartották, és azt mondták, hogy igen, ez jár annak a néhány vezetőnek, akik egyébként a Budapesti Közlekedési Vállalatot tönkretették.

Ne haragudjon, tisztelt frakcióvezető úr, önök juttatták 2008 és 2010 között a magyar gazdaságot olyan helyzetbe, amiről először azt mondták, hogy minket nem is érint a válság, majd pedig olyan katasztrofális helyzetbe jutott az ország, hogy Görögország szintjére (Dr. Józsa István közbeszól.) süllyedtünk volna, ha nincs kormányváltás. Ön is nagyon jól tudja azt, hogy azok az eredmények, amelyeket most, három és fél év alatt elért ez a kormány az emberek segítségével, az emberek küzdelmén keresztül, az ő munkájukon keresztül, igenis egy óriási nagy lépés, és nem tudom, hogy a videogyártás közben azért figyeli-e azokat a híreket, amelyeket ezzel a kormánnyal egyáltalán nem szimpatizáló gazdasági elemzők mégiscsak elmondanak és elismernek Magyarországról. (Lukács Zoltán: Ki szimpatizál ezzel a kormánnyal egyáltalán?)

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Nem tudom, hogy nem tűnt-e fel önnek, hogy például a fogyatékosügy területén mekkora változások történtek ebben az országban (Közbeszólás az MSZP soraiból: Az biztos!), milyen támogatási rendszer indult be, milyen támogatásokat kapnak a jövőben is azok, akik fogyatékos embereket foglalkoztatnak vagy akik fogyatékossággal élnek. Ön erről mind elfeledkezik. Olyannal jön, amit ön is meg akart valósítani, csak nem tudott.

Mondta a Sport XXI. programnak az öt pillérét. Ne haragudjon, semmi nem lett belőle. Katasztrofális, siralmas lett az egész. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Így van!) Az egy más kérdés, hogy miért nem oldotta ő meg az akkori párttársával, miniszterével, majd később miniszterelnökével, mert akkor sem tudták. Ezek után ön számon kér rajtunk bármit is - én azt gondolom, hogy ez siralmas. Én csak azt tudom elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenc barátjának a javaslatára felült a gázrezsóra a hétvégén, és most egy nagyon kemény beszédet mondott.

Köszönöm szépen a felszólalását. (Taps a kormánypártok soraiban. - Mesterházy Attila, tapsolva: Köszönöm, államtitkár úr, szép volt! Húszmilliós jutalom rendben van-e? - Közbeszólás az MSZP soraiból: Remélem, kiadjátok DVD-n! Megvesszük!)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai