Készült: 2020.07.10.03:22:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap, 152. felszólalás
Felszólaló Szalay Gábor (SZDSZ)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:18

Felszólalások:  <<  152  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Miniszter Úr! Magyarország közvéleménye az utóbbi napokban a sajtóból értesülhetett az egész világot érintő, aggasztó hírről, miszerint az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszország sem ratifikálja az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséről szóló, 1997-ben kötött kiotói jegyzőkönyvet. Ez az egyezmény arra kötelezi az ipari országokat, hogy az üvegházhatást, vagyis a felmelegedést okozó gázok kibocsátását 1990-től 2012-ig átlagosan 5,2 százalékkal csökkentsék.

A kiotói jegyzőkönyv életbelépésének két feltétele van. Az egyik feltétel, miszerint legalább 55 ország aláírása szükséges, már teljesült, hiszen a mai napig a kiotói jegyzőkönyvet már 119 ország ratifikálta. De a másik feltétellel komoly bajok mutatkoznak, minthogy a másik feltétel úgy szól, hogy a ratifikáló országok legalább az összes széndioxid-kibocsátás 55 százalékáért legyenek felelősek. Tudjuk, hogy az Egyesült Államok 2000 márciusában deklarálta a nem aláírást, márpedig az USA a kibocsátott CO2 36,1 százalékáért felelős; Oroszország 17,4 százalékért.

Ha tehát ez a két nagyhatalom, a két nagy ország együttesen megtagadja a kiotói jegyzőkönyv aláírását, ratifikálását, akkor ez nem léphet érvénybe. Az üvegházhatásért felelősnek tartott szén-dioxid-kibocsátás világméretű csökkentése az ENSZ Milánóban folyó klímakonferenciájának is témája, és ennek elnökéül önt választották meg az utóbbi napokban, tisztelt miniszter úr.

Kérdésem tehát, hogy a december 12-éig tartó konferencia milyen fejleményekkel szolgálhat, illetve hogy milyen megoldások lehetségesek a kiotói egyezmény megmentésére.

Várom válaszát.

Felszólalások:  <<  152  >>    Ülésnap adatai