Készült: 2021.03.06.14:50:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

173. ülésnap (2020.12.01.), 28. felszólalás
Felszólaló Dr. Völner Pál (Fidesz)
Beosztás Igazságügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:56


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Minden választás a demokrácia ünnepe, és nagyon érdekes jelenség, hogy nekünk a szomszédos országokban zajló választásokhoz is mindig van egy speciális viszonyunk az ottani magyarság révén. (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.) Ugyanakkor itt a parlamenten belül is mindig kimutatja azokat a törésvonalakat, amelyek az elkötelezett nemzeti-polgári pártok és azok között húzódnak, akik a globalizmus és az internacionalizmus pártján állnak.Hogy csak néhány példát hozzak a múltból, emlékszünk, amikor 2002 után Medgyessy Péter, volt D-209-es ügynök, exminiszterelnök a Kempinski Hotelben december 1-jén, tehát éppen a mai nap évfordulóján, ami egyben a gyulafehérvári nap is, amelyik Románia megalakulásáról szól, egy román nemzeti ünnepen koccintott a román miniszterelnökkel Erdély elvesztésének évfordulója alkalmából. Ez önmagában lehet egy egyéni hiba, de ha arra gondolunk, hogy a 2004-es népszavazáson, amikor a külhoni magyarok magyar állampolgárságáról szavazhattunk, a baloldal valóban egységesen fellépett ez ellen a lehetőség ellen, Gyurcsány Ferenc kőkeményen beleállt ebbe a kampányba, és Bangóné Borbély Ildikó volt az a képviselő asszony, aki plakátarcként képviselte ezt az ellenkampányt, amikor megszolgálta már azt a helyét, amit mind a mai napig biztosítanak a számára. Ez egy szégyenletes emlék, ez egy szégyenletes alkalom, amelytől azóta sem tudtak elszakadni, hiszen a DK minden alkalmat megragad azóta is, mióta megszavaztuk a lehetőséget (Arató Gergely közbeszól.  Dr. Vadai Ágnes: Demeter Szilárd!  Az elnök csenget.) a kettős állampolgárságra, hogy a külhoni magyarok szavazhassanak a magyarok képviseletéről, és ez ellen mindig felkelnek, ez ellen felszólalnak, és gyűlöletet szítanak a külhoni magyarokkal szemben.

Azt hiszem, hogy ez a legfontosabb törésvonal, ami ma a magyar parlamentben itt van, és minden bajunk és vitánk forrása; és a nemzeti konszenzust nehezíti, hogy nem hajlandók más államok állampolgáraihoz hasonlóan a külhoni állampolgárokat ugyanúgy a nemzet részének tekinteni, mint akik Magyarországon belül élnek. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)

A másik példa az újhullám, a Momentum esete, hogy nem számíthatunk jóra az újaktól sem, akik a friss erőt képviselik, akik fellépnek a régi baloldal ellen a saját szlogenjük szerint. Sőt, Fekete-Győr András még azt is hazudta, hogy ő jobboldali egyébként, amit azóta sem bizonyított ugyan be, aki konkrétan a romániai választások kapcsán korábban liberális párt mellett lépett fel az RMDSZ-szel, a magyar jelöltekkel szemben; ugyanezt megtette az államfőválasztás kapcsán is, és nem egy elszigetelt jelenségről van szó.

De legalább ennyire szégyenletes egy régi elszólás a jobbikos volt szolnoki elnök részéről, amikor Szotyori-Lázár Zoltán azt nyilatkozta az erdélyi magyarságról, hogy elbutulásra hajlamos masszának tekinti őket, akik az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan üveggyöngyökért adják a szavazataikat. Azért az is érdekes, hogy milyen jobboldali párt… Talán már akkor megkezdődött ez a baloldali közeledés, amikor itt végre a Demokratikus Koalíció neve elnyeri az értelmét, és tényleg ott lesz egy koalíció. Gyurcsány Ferenc látta a jövőt, és gyakorlatilag ez az a massza, ez az a talapzat, ami önöket összeköti, mindegy, hogy a külhoni magyarok gyengítéséről van szó, mindegy, hogy Brüsszelben a teljes magyarság gyengítéséről van szó, önök mindig oda sorakoznak be, minden vitánk erről szól vagy bújtatottan, vagy nyíltan.

De a lényegre visszatérve valóban az a legfontosabb, hogy akár Erdélyben, Kárpátalján, Vajdaságban vagy Szlovákiában, amikor választások vannak, az ottani magyarok álljanak ki a saját érdekükért, válasszanak saját képviselőket, akik a saját érdekeiket érvényesíteni tudják akár a parlamenten belül, akár a helyhatósági választásokon, mert csak egy erős képviselet az, ami egyenjogú állampolgárságot tud biztosítani ezekben az országokban. Természetesen nekünk kötelességünk, hogy buzdítsuk őket, segítsük és támogassuk őket a megmaradásukban, de ezekben a napokban elsősorban őket kell kérnünk, hogy álljanak ki ők is magukért. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai