Latorcai János részt vett a Lublini Unió megalakulása 450. évfordulójának megemlékezésén

Dr. Latorcai János a lengyel házelnök meghívására - a Magyar Országgyűlés elnökének képviseletében - részt vett a Lublini Unió megalakulásának 450. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Lengyelországban.

A hivatalos program keretében szervezett ünnepélyes konferencián Dr. Latorcai János kiemelte, hogy az 1569. július elsején létrejött szövetség több, mint két évszázadon át biztosította a békés együttélés feltételrendszerét a különböző etnikumú és vallású emberek számára

A Lublini Unió kulcsfontosságú sajátossága, hogy „szabad nemzetek szabad nemzetekkel, mint egyenlő nemzetek egyenlő nemzetekkel” kötötték meg. Ez egy olyan együttműködési modell, amely a résztvevők szuverenitásának és egyenrangúságának az elismerését és tiszteletben tartását állítja követelménynek. Ezek a korban szokatlanul széleskörűen biztosított szabadságjogok példaértékűek, ezért sokan az Európai Unió elődjeként tekintenek rá. A szabadságjogokkal idővel visszaéltek, ezért a fő problémát az 1652-ben bevezetett Liberum Veto, azaz a túlzott mértékű politikai szabadosság jelentette, mely lehetetlenné tette a közös vízió kialakítását. Ez a probléma ma különösen tettenérhető az Európai Unión belül, pedig ma pontosan olyan időket élünk, amikor a jövőnket alapvetően meghatározó kérdésekről - mint a migráció, a digitalizáció, a klímaváltozás - szükséges lenne, hogy az EU közös jövőképpel rendelkezzen. 

 

Sajtóiroda