Ismét ösztöndíj-lehetőség muzeológusok és könyvtárosok számára

Ismét ösztöndíj-lehetőség muzeológusok és könyvtárosok számára

Az Országgyűlés elnöke ebben az évben is meghirdeti a Múzeum határok nélkül és a Könyvtár, ami összeköt című pályázatot Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok és múzeumi szakemberek számára. 2020. szeptember 26. és október 25. között a két program keretében összesen húsz közgyűjteményi szakember tölthet el egy hónapot az Országgyűlési Könyvtárban, illetve az Országgyűlési Múzeumban.

A Könyvtár, ami összeköt – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című program idén immáron tizedik éve kerül megrendezésre. Célja a fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének és szakmai együttműködésének támogatása. Az ösztöndíjprogram keretében nyolc határon túli és két magyarországi szakembernek nyílik lehetősége az Országgyűlési Könyvtárban megismerkedni annak állományával, szolgáltatásaival, valamint részt venni közös projektek kidolgozásában.

A könyvtári pályázat mintájára idén ötödik esztendeje kerül megrendezésre a Múzeum határok nélkül – Kárpát-medencei fiatal magyar múzeumi szakemberek együttműködése ösztöndíjprogram, melynek segítségével nyolc határon túli és két magyarországi muzeológus nyerhet betekintést az Országgyűlési Múzeum munkájába. A résztvevők megismerkedhetnek a múzeum újraalapításának, működésének, digitális és tárgyi gyűjteményezésének koncepciójával, lehetőségük nyílik gyakorlati munkavégzésre, a saját tevékenységük bemutatására és közös szakmai együttműködésre.

Mindkét pályázat benyújtási határideje: 2020. augusztus 10.

A pályázati felhívások itt olvashatók:

Könyvtár, ami összeköt

Múzeum határok nélkül

Könyvtár ami összeköt_nagy

A 2019-es ösztöndíjprogram könyvtárosai

Fotó: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

 

Múzeum határok nélkül_19

A 2019-es ösztöndíjprogram muzeológusai

Fotó: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum