Készült: 2019.04.20.09:25:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

27. ülésnap (2018.10.03.), 22. felszólalás
Felszólaló Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 15:21


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÓTH BERTALAN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Próbáltam itt jegyzetelni, és próbáltam követni, hogy hányszor fogják majd elmondani azt, hogy bevándorlás, migráció, Soros, Brüsszel, sőt most már hallom, hogy Strasbourg is belépett ebbe a körbe, de igazából föladtam, mert eszembe jutott Radnóti Miklós, bár igen zokon venné, hogy önökkel egy mondatban említem, amikor azt mondta, hogy, aki gépen száll fölében, annak tényleg térkép e táj. (Vargha Tamás: Fölébe! Nem -ben!  Németh Szilárd István: Spongya rá, Pelikán elvtárs!) Megint bebizonyosodott, hogy erről beszélünk, megint bebizonyosodott, hogy a luxusrepülők bőrfoteljéből nem látszik a magyar valóság. Megint bebizonyosodott, hogy a luxusjachtokon önök elveszítik a valóságérzéküket. Így járt Orbán Viktor is, és úgy látom, így jártak önök is.Pedig mi azért jöttünk ma a parlamentbe, hogy beszéljünk a magyar valóságról, hiszen ez a jelentés, amiről ma vitatkozunk, erről szól. Sajnálom, hogy a miniszterelnök nem tudott részt venni ezen a vitán, gondolom, hogy indul az újabb repülő az újabb meccsnézésre, de mégis fontos, hogy itt lehetünk ezen a vitán, és én örülök is, hogy vitatkozunk erről, mert alkalom nyílik arra, hogy tisztázzunk egyes kérdéseket egyszer s mindenkorra, legelőször a migráció kapcsán.

A miniszterelnök, illetve önök is azt mondják, hogy ez a vita a bevándorlóellenesek és azok között zajlik, akik bevándorlóországgá akarják tenni Magyarországot. (Németh Szilárd István: Tévedés ebben nincs.) Ha ez a vita tárgya, akkor egyszerű dolgunk van, mert akkor ezt a mai nappal egyszer s mindenkorra le tudjuk zárni. Nem akarjuk, eszünk ágában sincs, soha nem mondtuk, soha nem is gondoltuk, hogy bevándorlóországgá kell tenni Magyarországot. (Németh Szilárd István: Milyen új gondolatok!) Pont. (Taps az MSZP soraiból.) Igen, a migrációs válság súlyos gondot jelent európai és globális szinten is, és magyar kihívásnak is számít. Pont. Legyen világos az is, hogy elfogadjuk a kerítés létét, és tőlünk akár naponta meghosszabbíthatják a kormány által a migrációs válsághelyzetet 6-8 határsértő miatt. Lelkünk rajta, pont. Akkor ezekben egyetértünk, tehát ezt a vitát le is lehet zárni, megspóroltunk egy csomó idegsejtet önöknek és talán több milliárd forintot a magyar adófizetőknek.

Mert migrációs ügyben máshol van a vita, máshol van a töréspont. Úgy van, ahogy Donald Tusk mondta, az Európai Tanács elnöke: amíg egyesek megoldani akarják a migrációs válságot, mások viszont használni akarják azt, addig a migrációs válság megoldatlan marad. Márpedig önök és az önök miniszterelnöke használni akarja a migrációs válságot és nem megoldani. Használni, mert az egy ügyű, együgyű kormányzásnak ez az alapja. Mi viszont Európa-párti magyar baloldaliak, hazafiak megoldani akarjuk a migrációs válságot. És napnál világosabb, hogy a megoldás csak európai együttműködéssel lehetséges, önök viszont ezt az együttműködést tagadják, akadályozzák, mert használni akarják ezt a válságot a saját belpolitikai céljaikra. Miközben itthon milliárdokat költenek uszításra, addig némi korrupciógyanús zsebpénzért magyar letelepedési és európai letelepedési lehetőséget biztosítanak a migrációs válság kirobbantásáért felelős és annak fenntartásában érdekelt személyeknek, az orosz titkosszolgálathoz kötődő embereknek vagy akár a szír diktátor pénzembereinek is.

Tudják, nem az a bevándorlópárti, aki nem nézi jó szemmel, ha a kormány gyerekeket és asszonyokat éheztet a magyar határon. Valójában az a bevándorláspárti, aki akadályozza a válság megoldását. Mert, ha a válság megoldódna, akkor nem uszíthatnának többet, és neki kellene állni a kormányzásnak. Rendbe kéne tenni a magyar egészségügyet, rendbe kéne tenni a magyar oktatást, és rendezni kellene a béreket. De önök uszítani tudnak, kormányozni nem, mert az uszítás szolgálja hatalmi érdekeiket, és az önök gazdagodását.

És el is jutottunk arra a pontra, hogy miről is szól maga a Sargentini-jelentés. Nem a bevándorlókról, hanem rólunk, magyarokról, a mi hétköznapjainkról, a mi jogainkról, a mi lehetőségeinkről. Arról a Magyarországról, amit önök a luxusrepülőkről nézegetnek, felülről nézik, és lenézik. Arról a Magyarországról, ahol önöknek, a fideszes elitnek több jut, mint ami a többségnek jár. Arról a Magyarországról, ahol a Fidesz-elitnek előjogai vannak, a többségnek a joghátrány jut osztályrészül. Arról a Magyarországról, ahol a Fidesz-elitre más szabályok vonatkoznak, mint a többségre.

Ezt írja le a Sargentini-jelentés. Mi azért szavaztuk meg ezt a jelentést, mert ebben a Fidesz-elit kiváltságait letörni akarják, és a többség jogfosztottságát megszüntetni. Mi ezt a jogfosztottságot akarjuk megszüntetni. Aki ezt fenntartani akarja, az nem szavazta meg a határozatot. Aki ezen változtatni akar, az megszavazta. Aki nem akar változtatni, az továbbra is elvenni akar a magyaroktól, aki megszavazta a jelentést, az visszaadni akar a magyaroknak.

Miközben önök fennhangon hazaárulóznak, legyen világos: aki nem szavazta meg a jelentést, annak rendjén való, hogy ezt a hazát nap nap után árusítják ki a fideszes oligarcháknak. Aki megszavazta a jelentést, az vissza akarja venni ennek az országnak a javait az urizáló fideszes elittől, és újra átlátható szabályok szerint a tiszta verseny jegyében elosztani. (Kunhalmi Ágnes: Így van, így van!  Taps az MSZP soraiból.) A haza elárulása és a haza árulása így függ össze ezzel a jelentéssel, és így függ össze az azt megszavazóinak a hazafiságával is.

Nézzük tehát, miért állítjuk, hogy ez a jelentés rólunk, magyarokról, a mi jogainkról szól! Mert ez a jelentés többek között rögzíti, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének sérelmével sérült a jogegyenlőség, az ügyészség politikai befolyás alatt működik, miközben az átlagemberek ügyei elhúzódnak. Önök ezt vitatják? Önök szerint ez hazugság? Tényleg? Akkor tegyék meg, hogy szembenéznek, és megbeszélik például az itt ülő Kálmán-Pikó Istvánnal vagy Himmer Évával, Quaestor-károsultakkal. Itt ülnek a páholyban. Nekik magyarázzák el, hogy miért nem kapták vissza a pénzüket az önök barátjától, aki ellopta! (Taps az MSZP soraiból.) Vagy mondják a szemükbe, itt ülnek, mondják a szemébe azoknak a devizakárosultaknak, akiknek már több éve, talán évtizede nem oldották meg a problémáikat. Amíg önök luxuskastélyokat vásárolnak, a barátaik vadászkastélyaikban töltik az időt, addig embereket utcára tesznek. Itt ülnek közöttünk, és eljöttek, hogy meghallgassák a mai vitát.

Nézzenek velük szembe, és adjanak magyarázatot arra, hogy miközben azt hazudták nekik, hogy megoldják az ő problémáikat, várnak az ügyeik sorban, és lassan egy évtizede várnak a kártalanításra. Önök maguknak külön bíróságot akarnak létrehozni politikai kinevezettekkel, a magyar emberek túlnyomó többsége pedig éveket vár az igazának elintézésére. Sőt, az új polgári perrendtartás elfogadásával szinte ellehetetlenítik a bírósághoz fordulást. Elvették a magyar emberektől a bírósághoz fordulás jogát.

És miközben, amíg az önök kegyencei vagy éppen a miniszterelnök hozzátartozói urizálnak, kastélyokban töltik el az idejüket vagy milliós hacukákban, órákkal járnak, addig több ezer család veszti el az otthonát minden egyes napon. Miközben az Európai Csalás Elleni Hivatal a jelentésben is rögzített módon feltárta a miniszterelnök vejének visszaéléseit, a magyar ügyészség mégsem lépett. Ugyanebben az időben beteg gyermekek édesanyját rendőrök rángatják ki lakásukból, és teszik hajléktalanná a kormány által támogatott bankok. Önök pedig a hajléktalanságot nem megoldani, hanem büntetni akarják, és amikor a jelentés rögzíti, hogy nincs megfelelő lakhatás kiszolgáltatott helyzetben lévő családok számára, mert igen, ez is része a jelentésnek, bízom benne, hogy elolvasták, akkor erről sem velünk kell vitatkozni, hanem azzal az édesanyával, aki a megaláztatástól és kiszolgáltatottságtól ott ájult el a rendőrök kezei között.

(12.00)

Kívánom önöknek, hogy égjen a retinájukba a kép a kilakoltatottakról és a kilakoltatott anyákról! (Közbeszólások az MSZP soraiból: Így van! Így van!  Taps az MSZP padsoraiban.) Róluk, a jogfosztott magyarokról, a Quaestor-károsultakról, a devizakárosultakról is szól a jelentés. Aki megszavazta, az ő jogaikat védi, aki elutasította, az ő jogaikat tiporja.

Amikor a jelentés a fékek és ellensúlyok hiányáról, az Alkotmánybíróság bedarálásáról szól, a jogbiztonság megszűnését rögzíti, akkor erről beszélgethetnek például Ács Sándornéval, aki eljött a mai napon, a kishantosi mintagazdaság volt vezetőjével. Nem kell messze mennünk, ő is eljött ma, hogy a szemükbe nézzen. Nézzenek önök is a szemébe! Ő az az asszony, aki megteremtette Magyarország egyik büszkeségét, hogy aztán önök elvegyék tőle, hogy saját kegyeltjeiknek adják a földet. Neki beszéljenek független igazságszolgáltatásról  sajnálom, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter nincs itt , amikor a jogerős bírósági ítéletet az elfideszesített Alkotmánybírósággal érvénytelenítették! Aki a jelentést megszavazta, mások mellett Ács Sándorné jogait is védi, aki elutasította, a fideszes zöldbárók érdekeit szolgálja.

És ha már itt tartunk, vajon az a cinikus mosoly, amely az önök szájára fut, amikor a miniszterelnök magángépezéséről, magánrepüléséről szólunk, és önök így reagálnak, ez a mosoly vajon ráfagy-e az arcukra, amikor szembe kell nézni azokkal, akiknek a jogait tiporják évek óta? Legyenek képesek elmondani azoknak az embereknek, akiknek néhány milliós hitel miatt elveszik a házát, otthonát, hogy önök 17 milliárd forintos magángépekkel repkednek focimeccset nézni immáron 30 éve meg az elkövetkezendő években. (Zsigó Róbert: Szégyelld magad!) És mondják a szemükbe azoknak az anyáknak, akik beteg gyermekeiket ápolják otthon, hogy önöknek nem ér meg 6 milliárd forintot, hogy elismerjék a munkájukat és erőfeszítéseiket! (Kunhalmi Ágnes: Azt is zsebre teszik!) Hogyan magyarázzák el nekik a 17 milliárd forintos magángépet? Három évre elegendő ellátáshoz jutnának, ha erről a hobbijából a miniszterelnök lemondana. Oda nézzenek, és mondják az ő szemükbe! (Böröcz László: Hú, de csúsztatsz!)

Igen, és még mindig a Sargentini-jelentésről beszélek, amely a szociálisan hátrányos helyzetű magyarok ellátását is számonkéri, az idősek ellátását, az egyedülállók ellátását, a munkavállalók jogait, és ez mind részese a jelentésnek. Itt vannak köztünk azok is, akik a jelentés részeként szembesülnek a jogfosztottságukkal: a szakszervezetek képviselői, akiktől elvették a tiltakozás jogát, a munkahelyi egészségvédelem jogát; ezt is pontosan rögzíti a jelentés. A Közmunkás Szakszervezet jelen lévő alelnöke is el tudja mesélni önöknek, miért kellene javítani a közmunkások kiszolgáltatottságán, vagy miért van az, hogy elvették az oktatásban a pedagógusok tanítási szabadságát, és miért van az, hogy nem lehet a munkavállalói jogokat képviselni, miközben a magyar munkavállalók bérei elmaradnak most már nemcsak Nyugat-Európától, hogy Bulgáriától és Romániától is. Na, ők képviselik azokat, akik önök miatt elmenekültek ebből az országból és elhagyták hazánkat. (Bangóné Borbély Ildikó: Így van!)

Önök ezzel szemben pedig dúsgazdaggá teszik oligarcháikat, lenyúlják a médiát, felvásárolnak mindent és mindenkit (Kunhalmi Ágnes közbeszól.), cégeket kebeleznek be, veszélyeztetik a vállalkozás szabadságát, és Mészáros Lőrinc is inkább luxusjachtra költ, de nem arra, hogy legalább átlagbért fizessen a munkavállalóinak.

Utalnak itt fideszes képviselőtársaim arra, hogy a vita valójában az EP-kampány nyitánya. Igen, egyetértek, így is van, de néhány dolgot érdemes előtte tisztázni. Az európai parlamenti vitában kiderült, hogy a Fidesz a perifériára, a szélsőséges pártok sorába szorult. Önökkel együtt konkrét fasiszták, keleti kommunisták, radikális nacionalisták és fekete öves bajkeverők szavaztak (Arató Gergely: Így van!  Taps az MSZP padsoraiban.), a jelentést viszont a középerők, a kereszténydemokraták, a szociáldemokraták, a liberálisok, a konzervatívok és a baloldaliak együtt támogatták. Önök az Európa-ellenesek táborába kerültek, mi az Európa-pártiak táborában maradunk. (Közbekiáltás az MSZP soraiból: Így van!  Taps ugyanonnan.)

Önök Keletet választják, mi választjuk Nyugatot, és ez teszi valóban minden eddiginél jelentősebbé a soron következő EP-választást, önök ugyanis már a periférián vannak, idesorolnák Magyarországot is éppen akkor, amikor kulcsfontosságú vitát kell megvívni a következő uniós költségvetés során. Az önök kormányát valójában az Európai Unió finanszírozza, nem csoda, hogy az európai adófizetők megelégelték azt, hogy az ő pénzükből leginkább a miniszterelnök körei, családja gazdagodik, az ország felzárkóztatása viszont lelassult. (Kunhalmi Ágnes: Így van!) Amikor az önök korrupciója miatt az uniós kifizetések leállnak, önök az önkormányzatokhoz mennek kuncsorogni.

A valódi tét tehát az, hogy az önök Európa-ellenes politikája megfoszthatja a magyarokat a nekik járó forrásoktól. Mi meg fogjuk védeni a magyar gazdaság stabilitását az önök korrupt és hazardőr politikájától. Azt képviseltük eddig és fogjuk képviselni az uniós választásokon is (Dr. Rétvári Bence: 2008-ban nagyon jól sikerült az IMF-hitel!), hogy az európai pénzeket a korrupt kormányok helyett közvetlenül az emberek kapják (Taps az MSZP padsoraiban.), hogy ezek a pénzek ne az oligarchák gazdagodását, hanem az egészségügy, az oktatás fejlesztését és a bérek növekedését szolgálják. (Közbekiáltás: IMF-hitel!) Ez ennek a választásnak a valódi tétje.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannyian érdekeltek vagyunk, hogy elkerüljük a 7. cikkely alkalmazását. (Dr. Rétvári Bence: Mégis megszavaztátok!) Mi megtettük a magunk részéről, amit meg kell tenni: beterjesztettük azokat a jogszabályokat, amelyeket ha önök is megszavaznak, ez a veszély azonnal elhárul, és Magyarországon újra helyreállhat a jogállam, mert ez a jelentés, tisztelt Ház, rólunk szól, nem a szír menekültekről, hanem a jogfosztott magyarokról, arról az országról, ahol ami a Fidesznek jut, a magyarok többségének nem jár.

Magyarországot meg kell védeni a jogfosztástól, a korrupciótól, attól, hogy perifériára szoruljon Európában, meg kell védeni a magyarokat a saját kormányuk fennhéjázásától és hatalmi tobzódásától. (Németh Szilárd István: Úgy elhajtottak benneteket, hogy…) Az Európai Parlament többsége, jobb- és baloldaliak közösen megtették az első lépést, most mi jövünk. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai