Készült: 2019.06.20.22:40:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

195. ülésnap (2016.12.07.), 26. felszólalás
Felszólaló Dr. Rubovszky György (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Igazságügyi bizottság
Felszólalás oka előterjesztő nyitóbeszéde
Videó/Felszólalás ideje 2:44


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, az Igazságügyi bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Igazságügyi bizottság november 15-én tárgyalta a beszámolót. Kaptunk egy nagyon részletes beszámolót, és a részletes beszámolót ugyanúgy, mint itt a plenáris ülésen, a legfőbb ügyész úr kiegészítésekkel látta el.

Korábban már említettem, de most megismétlem, a bizottsági tárgyalás úgy zajlik, hogy először kér­déseket tesznek fel a képviselők, amelyekre a meg­hallgatott fél válaszol, jelen esetben a legfőbb ügyész úr, és a válasz után hangzanak el a vélemények.

Az én megítélésem és a többség megítélése szerint a feltett kérdésekre kimerítő és helyes választ adott a legfőbb ügyész úr a bizottsági meghallgatása során, ezért bizonyos fokig meglepetés a határozati javaslat támogatottsága. Nem mondhatom el azt, amit a Kúria elnökének beszámolójával kapcsolatban, hogy szinte egyhangú döntés született, itt csak kormánypárti támogatás volt. Az előterjesztett határozati javaslatnak, ami tulajdonképpen arról szól, hogy az Országgyűlésnek indítványozzuk a beszámoló elfogadását, a támogatására 7 igen szavazat született, és legnagyobb fájdalmamra 4 nem.

Itt nyilvánvalóan ismét el fognak hangzani a vezérszónoklatok során azok a kifogások, amelyek a bi­zott­sági meghallgatáson is szóba kerültek, sőt valószínű, hogy ezeknek a kifogásoknak a köre bővülni fog.

(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Én merem remélni, hogy Polt Péter legfőbb ügyész úr az itt elhangzott kifogásokra is megfelelő választ tud adni.

Ennek ellenére én azt kérem az ellenzéktől elsősorban, hogy gondolják végig a korábbi döntésüket, és lehetőleg minél nagyobb körben szíveskedjenek támogatni az országgyűlési határozati javaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(11.00)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai