Készült: 2019.06.26.13:21:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

195. ülésnap (2016.12.07.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Rubovszky György (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:30


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ha már Répássy képviselő úr belement egy kicsit ennek a történelmi áttekintésébe, akkor én is annyiban hadd menjek bele, hogy a régi igazgatási rendszernek, az úgynevezett Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak én két alkalommal is tagja lehettem, úgyhogy közvetlenül láttam ezt a gyakorlatot, és láttam azt, hogy akkor az OIT elnöke hivatalból az Országgyűlés által megválasztott legfelsőbb bírósági elnök volt. Az igazgatást alapvetően a hivatal bonyolította, de az elnök közvetlen irányítása mellett, és ha jól emlékszem, akkor Vastagh Pál igazságügy-miniszter minisztersége alatt, 1994-1998 között jött létre az Igazságszolgáltatási Tanács. (Dr. Bárándy Gergely: 1997-ben.) Azelőtt a bírósági hivatal és a bírósági igazgatás az Igazságügyi Minisztériumnak egy főosztálya volt.

Amikor szóba került az OIT hatáskörének szétválasztása, tehát hogy legyen egy szakmai vezető és ez a Kúria elnöke, és legyen egy igazgatási vezető, aki az Országos Bírósági Hivatal vezetőjeként a bírósági igazgatást ellátja, akkor azért baljós hírek jöttek Európából, mert volt olyan ország, ahol ezt a szétválasztást megcsinálták, és annak ellenére, hogy ott is a legfelsőbb bíróság elnöke a szakmai dolgokért felel, a bírósági hivatal vezetője pedig az igazgatási dolgokért, akkor abban az országban a pénzügyminiszter a költségvetést mégis a legfelsőbb bíróság elnökével tárgyalta meg, holott nem ő látja el az igazgatási feladatokat.

Szóval, nem volt teljesen sima és teljesen tiszta az a kép, amit Európa mutatott ebben a kérdésben; voltak félelmek. Meggyőződésem szerint ezek, hála istennek, alaptalanok voltak. A legjobb tudomásom szerint a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal vezetése közötti kapcsolat teljesen rendezett és normális, és minden körülmények között megfelel.

Tisztelettel én mint a bizottság elnöke, nem tettem fel kérdést, de a feltett kérdésekre adott válaszok alapján teljes, nyugodt meggyőződéssel támogattam az országgyűlési határozat előterjesztését, és itt is azt szeretném bejelenteni, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja támogatja azt, hogy az Országgyűlés ezt a határozati javaslatot, vagyis a beszámoló elfogadását hozza be. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai