Készült: 2019.07.22.15:15:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

64. ülésnap (2019.04.01.), 199. felszólalás
Felszólaló Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökséget vezető miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az Alkotmánybíróság a 2017-ben meghozott döntésében azt teljesen egyértelművé tette, hogy az Alaptörvényben rögzített tulajdonhoz való jog nem azt jelenti, hogy az egyszer megállapított juttatás felülvizsgálatára ne lenne lehetőség, és az érintett állapotának függvényében ne lehetne ezen változtatni. Ezt csak azért szeretném jelezni, mert ugyan valóban március 31-ei határidővel hívta fel az Országgyűlést a jogalkotói feladatának ellátására az Alkotmánybíróság, de ez nem pontos interpretáció, ami a megsemmisítésre vonatkozik.Az Igazságügyi Minisztérium dolgozik az ehhez szükséges előterjesztésen, és az Alkotmánybíróság egyébként nem minden ponton teljesen egyértelmű ítéletének a mi megítélésünk szerint is szükséges eleget tenni.

Mindehhez azt szeretném még hozzátenni, hogy a kormány ezen a területen ugyanakkor 2010-11 óta jelentős eredményeket ért el, különösen ahhoz az időszakhoz képest, amikor éppen szocialista kormány volt, és 800 ezren részesültek rokkantnyugdíjban, illetve különböző rokkantsági ellátásokban. Ma azt tudjuk mondani, hogy a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatottságának aránya a 2010-es 18 százalékról a tavalyi évre 41,6 százalékra nőtt. Tehát ez a kormány sokat tett azért, hogy valódi munkát, esélyt és lehetőséget kapjanak azok, akik erre rászorultak, éppen a legrászorultabbak, és ha és amennyiben a felülvizsgálat megállapítása során elkövetett hibákat jogalkotással kell kijavítani  és elfogadom, hogy az Alkotmánybíróság döntésének ez az interpretációja helyes , akkor a kormány azt meg fogja tenni.

Miután az Alkotmánybíróság döntése nem fekete-fehér, sőt távolról sem egyértelmű, ennek köszönhető az, hogy a kormány még a jogalkotási kötelezettségének nem tett eleget. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai