Készült: 2019.06.26.13:22:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap (2017.11.16.), 8. felszólalás
Felszólaló Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:47


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr, és elnézését kérek. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Két dologra szeretnék még külön kitérni. Ez az előttünk lévő, mondhatjuk úgy, hogy salátatörvény, hiszen elég sok mindent módosít, módosítja többek között a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló ’97. évi XXXI. törvényt, a Gyvt.-t, és ennek módosítására szeretnék rávilágítani.

Ugye, az új bölcsődei rendszert érintően megemeli azon gyerekek arányát, akiket más településről is elláthatnak. Eddig, azaz jelenleg a települési önkormányzat által fenntartott bölcsőde a férőhelyének legfeljebb 15 százalékáig az ellátási területén kívül lakóhellyel vagy ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező gyermek ellátását is biztosíthatja, feltéve, hogy a területén lakóhellyel rendelkező gyerekek ellátását biztosítani tudja. Ezt úgy módosítja a törvény, hogy a jövőben ezt a 15 százalékot 25 százalékra emelné fel.

A gyakorlatban értjük, hogy ez természetesen könnyítést jelentene, meg segítene a bölcsődei ellátáson, azonban, mondjuk úgy, hogy lehetőséget vagy felületet adna a szegregáció növelésére is.

(9.40)

Azért ezt mindenképpen meg kellett hogy említsem. Illetőleg a törvényjavaslattal kapcsolatban egy kritikát még szeretnék megfogalmazni. Az anyasági támogatás kiterjesztésében azt látjuk, hogy annyira nem jól működött a kormányzat, hogy olyan rendelkezéseket módosít, amit már ennek érdekében idén elfogadtak, és még hatályba sem lépett, tehát hatálybalépés előtt módosítanak. Sajnos nem először fordult elő már ezen a héten sem, hogy olyan törvényekről beszélgetünk, amikor is olyan módosításokat kellett eszközölni, amik még eddig nem léptek hatályba. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai