Készült: 2019.06.25.23:09:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2017.05.15.), 58. felszólalás
Felszólaló Zsigó Róbert (Fidesz)
Beosztás Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 3:35


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ZSIGÓ RÓBERT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A mezőgazdaság legfontosabb ágazatainak fejlődése, valamint a fogyasztók érdekében alapvető fontossággal bír az egyes élelmiszerek általános forgalmi adójának mérséklése. Ez egy összetett folyamat, amelytől elsősorban a piaci tisztulás és a növekvő fogyasztás várható.

Az első lépés 2014-ben az élő és félsertések áfájának csökkentése volt, és ez pozitív eredményt hozott, fehéredett a piac, nőtt az élősertés-felvásárlás, élénkült a tenyészállatok forgalma, nőtt a sertéstartók száma is, az alapanyag-termelés szintjén gyakorlatilag megszűnt az aggasztó mértéket öltő feketegazdaság. A kormány folytatta az áfacsökkentést, 2015. január 1-jétől 5 százalékra csökkent a szarvasmarha és a juh köztes termékek áfája, majd 2016. január 1-jétől, ahogy ön is elmondta, a sertéstőkehús áfája is 5 százalékra csökkent. Ez utóbbi lépéssel teljesült a teljes sertéstermékpálya lefedése, és ez a csökkentés a fogyasztókat is közvetlenül érinti. 2017. január 1-jétől a friss tej, a baromfihús és a tojás áfája is mérséklődött 5 százalékkal.

Tisztelt Országgyűlés! A sertéstőkehús áfájának csökkentése az első fél év tapasztalatai alapján beváltotta a jogalkotói és az ágazati elvárásokat. Mivel a fogyasztói árban a termelési költségek is szerepelnek, a tavalyi év derekától megemelkedett alapanyag­árak valamennyi drágulást is eredményeztek, ám a vizsgált termékek ára éves alapon még így is alacsonyabb volt, mint 2015 decemberében. Az áfa­csök­kentés nélkül a fogyasztók magasabb árakkal találkoztak volna az áruházakban, így egy 4 fős család akár évi 15 ezer forintot is megtakaríthatott.

Tisztelt Országgyűlés! Az idén január 1-jén életbe lépett áfacsökkentéssel kapcsolatban az első tapasztalatok biztatók. A csökkentéssel érintett termékek forgalmában növekedés tapasztalható, amely az adott ágazat teljesítményében is észrevehetően mutatkozik. A meghatározó kiskereskedelmi láncok az áfacsökkentés hatását érvényesítették a fogyasztói áraikban is. 2018. január 1-jével az élő hal és halhús áfája mérséklődik 5 százalékra, amelynél fontos szem­pont volt az egészséges élelmiszerek hozzáférhetőségének növelése, a hazai halfogyasztás növelése, és az, hogy a hazai halfogyasztás az európai átlaghoz közelítsen. Nem kevésbé lényeges az a közel tízezer forint, amely így évente egy átlagos négyfős családnál marad, összesen akár 40-50 ezer forintra is emelve az eddigi és soron következő áfacsök­ken­tések nyomán megtakarított összeget a családoknál.

Tisztelt Képviselő Úr! A kormány a gazdaság és a költségvetés teherbíró képességének figyelembevételével folytatni fogja a megkezdett munkát. 2018-at követően is tervezzük további termékek bevonását az áfacsökkentések közé, de még korai arról beszélni, hogy mely termékek lesznek ezek. Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a figyelmüket, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai