Készült: 2019.06.26.13:28:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2017.10.16.), 268. felszólalás
Felszólaló V. Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka előterjesztő nyitóbeszéde
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  268  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A terméktörvény Ház előtt levő módosítása a termékdíjra kötelezett gazdasági vállalkozások terhének csökkentését célozta meg. Emellett célul tűztük ki az adminisztratívteher-csökkentést, illetve más jogszabályokkal, például az adójogszabályokkal való összhang megteremtését is. Tehát hangsúlyozom: tehercsökkentés volt, és tehercsökkentés a fő célja a jogszabálynak, de most a módosítások révén nemcsak azt tudjuk elmondani, hogy szinte kivétel nélkül tehercsökkentést fogalmazott meg, hanem azt, hogy kivétel nélkül. Ugyanis abban a két tételben, amelyben más egyéb környezetvédelmi célokat megfogalmazva termékdíjcsökkentést javasoltunk, így például a műanyag hordtasakok esetén, illetve a gazdasági reklám célú papíralapú kiadványoknál, ott is elálltunk ettől. Tesszük ezt azért, mert elvi jelentőségű például a hordtasakok esetén, hiszen Magyarország messze megelőzve az Európai Uniót évekkel ezelőtt hathatós intézkedéseket tett, amelynek révén felére csökkent Magyarországon a műanyag zacskók mennyisége. Lesz lehetőségünk az elkövetkező időben, a körforgásos gazdaságra való áttérés kapcsán, az európai uniós jogszabálycsomag elfogadását követően, hogy generálisan áttekintsük ezt a területet.

A másik esetben, a gazdaságireklám-hordozók, papír reklámhordozók esetén figyelembe vettük a nyomdaipari vállalkozások kérését is. Úgy gondoljuk, hogy ennek a termékdíjrendezésnek is későbbi időpontban lehet majd lehetősége, szintén a körforgásos gazdasággal összhangban.

Köszönöm a vitában elhangzott támogató véleményeket, és kérem, hogy holnapi napon a szavazáskor is ugyanezt tegyék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  268  Következő    Ülésnap adatai