Készült: 2019.06.26.13:29:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap (2017.06.13.), 143. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  143  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! A gyalázat 2012-ben kezdődött, annál is inkább, mert generálisan átalakították a jelenlegi nyugdíjrendszert, és kódoltak benne minden igazságtalanságot. Az egyik ilyen igazságtalanság, hogy gyakorlatilag kilencedik éve ‑ ahogy az előterjesztő is mondta ‑ változatlan az öregségi nyugdíjminimum mértéke. Kedves barátaim, itt lehet összevissza beszélni, de 28 500 forintot nem lehet egy hónapra beosztani! ‑ és pont.

A múlt évben és az azt megelőző évben is Gúr Nándor képviselőtársammal beterjesztettünk egy ilyen javaslatot mi, szocialisták is, és a fideszes többség a bizottságban azzal söpörte le, hogy számosságát illetően olyan kevés embert érint az 50 ezer forintra való emelés, hogy nem is érdemes vele foglalkozni. Mondta ezt egy olyan fideszes képviselő, aki az ország legszegényebb megyéjéből jött. Szégyen és gyalázat, ne haragudjanak! Az az igazságtalanság, hogy három-négy évvel ezelőtt eltörölték a járulékplafont, és megteremtették a lehetőségét annak, hogy több millió forintos nyugdíjak vannak ma Magyarországon, ez egy gazemberség!

(15.20)

Az egyik oldalon 28 500 forint az induló nyugdíj nagysága, a másik oldalon meg 130-szorosát lehet kapni; a múlt évben ez 170-szeres volt.

Kedves Barátaim! Azt gondolom, hogy egy civilizált európai országban ez tűrhetetlen. Mint ahogy tűrhetetlen volt a korhatár alatti nyugdíjak megszüntetése, tűrhetetlen volt a korengedmény, korkedvezmény, a szolgálati nyugdíj eltörlése. És az is tűrhetetlen, hogy Magyarország az egyetlen civilizált ország a világban, ahol nincs rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíj. Kérem szépen, 130 évvel ezelőtt Magyarországon volt rokkantsági nyugdíj, még ha nem is ebben a formában, de a Weiss Manfréd cégnél a munkások már létrehozták azokat az önkéntes pénztárakat, amelyek gondoskodtak az özvegyekről és az árván maradt gyerekekről. Erről kéne itt értelmes vitákat folytatni, ezért fogja a Szocialista Párt támogatni ezt az indítványt. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  143  Következő    Ülésnap adatai