Nbb-201/19/2007-1.
(Nbb-32/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2007. november 28-án, szerdán, 13 óra 36 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Az ülés megnyitása, a napirend elfogadása *

A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény és más törvények módosításáról szóló T/4477. számú törvényjavaslat *

Demeter Ervin (Fidesz) szóbeli előterjesztése *

Határozathozatal *

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény módosításáról szóló T/4322. számú törvényjavaslat *

A kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása *

 

Napirendi javaslat

1. A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény és más törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4477. szám. - Új/átdolgozott változat a T/4389. szám helyett)

(Demeter Ervin és dr. Répássy Róbert (Fidesz) képviselők önálló indítványa)

(Általános vita)

2. Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény módosításáról szóló T/4322. számú törvényjavaslat

(A kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke
Juhász Ferenc (MSZP)
Demeter Ervin (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Mécs Imre (MSZP) Tóth Károlynak (MSZP)
Földesi Zoltán (MSZP) Juhász Ferencnek (MSZP)
Dr. Kövér László (Fidesz) Demeter Ervinnek (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Rajmon Balázs főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Esztó Péter vezető tanácsos (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)

Megjelentek

Dr. Puss Tamás vezető tanácsos (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Földváry Gábor, a bizottság munkatársa
Matern Richárdné titkárnő

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 36 perc)

Az ülés megnyitása, a napirend elfogadása

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Megnyitom a mai ülésünket. Köszöntök mindenkit. Két napirendi pontunk van, amelyet el kellene fogadnunk, azonban előtte a helyettesítések rendjéről a bizottság határozatképessége érdekében a következő tájékoztatást adom.

Mécs Imre képviselő urat Tóth Károly alelnök úr helyettesíti, Földesi Zoltán képviselő urat Juhász Ferenc képviselő úr helyettesíti, Kövér László képviselő urat Demeter Ervin képviselő úr helyettesíti. Jelentem, hogy a bizottság határozatképes, úgyhogy az előre megküldött napirendi ajánlás alapján két napirendi pontunk van. Az egyik a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény és más törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott önálló indítvány, amelyet Demeter Ervin képviselő úr és dr. Répássy Róbert fideszes képviselő urak nyújtottak be. Az általános vitára való alkalmasságról kell döntenünk, ez lenne az első napirendi pont, a másik pedig az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény módosításáról szóló T/4322. számú törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása lenne a dolgunk.

Kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki az, aki elfogadja az előre megküldött napirendi javaslatot, az kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendet.

A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény és más törvények módosításáról szóló T/4477. számú törvényjavaslat

Rá is térnénk az első napirendi pontunkra, amely a büntetőeljárásról szóló törvény módosításáról szól. Megadnám a szót Demeter Ervin képviselő úrnak az előterjesztő nevében. Képviselő úr, öné a szó, hogy röviden ismertesse az elgondolást.

Demeter Ervin (Fidesz) szóbeli előterjesztése

DEMETER ERVIN (Fidesz): Köszönöm szépen. Jogalkotási feladatot két dolog ad: az egyik az, hogy az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a büntetőeljárásról szóló törvény bizonyos passzusait, amelyek a titkos adatszerzésre vonatkoznak, azért, mert túl gumifogalmaknak ítélte meg, és arra kérte a parlamentet, hogy pontosan határozza meg azokat az eseteket, amikor ezek a személyes szabadságot rendkívüli módon korlátozó eljárásokat alkalmazni lehet.

A másik ok pedig az, hogy az alkotmány 2008. január 1-jétől úgy fog rendelkezni, hogy a titkos információgyűjtés szabályait kétharmados törvényben kell a parlamentnek rögzíteni. A kormány ezeket a tennivalókat úgy próbálta megoldani, hogy készít egy önálló törvényt a bűnüldözési célú titkos információgyűjtési eszközökről, azonban ez nem nyerte el a támogatásunkat, mert számos helyen túlterjeszkedik a jelenlegi szabályozáson, és több egyéb probléma miatt, ezért azt javasoltuk a kormánynak, amit el is fogadott, hogy azon törvény helyett az érdemi problémát nézzük meg, és a büntetőeljárásról szóló törvény ezen részét módosítsuk.

A módosítás tartalmi eleme, tehát a pontos szöveges megfogalmazás teljes mértékben megegyezik a kormány szövegével, szándékával, úgyhogy azt gondolom, hogy ez teljes körű támogatást lesz képes kapni a parlamentben. Ez a rész csak a 201. § (1) bekezdését érinti. Azért kell egy egész fejezetet módosítani, továbbá az ügyészségről szóló törvényt módosítani, valamint a Vám- és Pénzügyőrségről szóló törvényt módosítani, mert ezek a szabályok megegyeznek a jelenleg hatályossal, csak egy feles parlamenti támogatás van mögötte. Tehát ha kétharmaddal elfogadjuk, akkor eleget teszünk az alkotmány január 1-jétől érvénybe lépő előírásának, hogy kétharmados támogatást élvezzen.

Egy apró pontosításra fog sor kerülni majd még módosító javaslattal, azt megtesszük a kormány kérésére. Pontosan hivatkozik, amikor a büntetőjogi tényállásokat említi a javaslat, akkor mellette zárójelben a büntető törvénykönyv adott paragrafusait tartalmazza, az volt a kormány kérése, hogy azok változhatnak, csúszhatnak a paragrafusok, az ne legyen egy ilyen kőbe vésett vagy törvénybe foglalt része. Ezért majd valamilyen módosító indítvánnyal az ebbéli korrekciót meg fogjuk tenni.

Ennek megfelelően talán már benyújtásra került ez a módosító javaslat, tehát minden reményünk megvan arra, hogy nemcsak tárgysorozatba veszi a parlament és megtárgyalja, hanem széles körben el is fogadja. Ehhez kérem most a bizottság támogatását.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Köszönjük a tájékoztatást. A bizottság tagjainak van-e kérdése, észrevétele? (Nincs jelzés.) A kormány képviseletében van-e észrevétel, vélemény? Öné a szó!

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Rajmon Balázs vagyok az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium büntetőjogi főosztályának főosztályvezetője. Jelenleg tárcaálláspontot tudok képviselni, a T/4477. számú képviselői önálló indítványt támogatja a tárca. Köszönöm szépen.

Határozathozatal

ELNÖK: Köszönöm szépen. Akkor most a szavazáshoz érkeztünk. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki az, aki támogatja Demeter Ervin képviselő úr és Répássy Róbert képviselő urak önálló indítványát. Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést. Köszönöm szépen.

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény módosításáról szóló T/4322. számú törvényjavaslat

A kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

Most rátérnénk a második napirendi pontra, mégpedig az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításához benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megtárgyalására. Itt három ajánlási pontban történt kiegészítő javaslat Pettkó András képviselő úr részéről, ha jól látom.

Köszöntöm a kormány részéről jelen lévő képviselőt...

ESZTÓ PÉTER vezető tanácsos (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Esztó Péter vagyok, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumból.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Találkoztunk is a múltkor, és a többieket is köszöntöm. Itt nekem fel van írva jó néhány név, de most akkor ezt nem sorolom fel, nem tudom, a jegyzőkönyv számára fontos lehet-e: dr. Bozzay Erika főosztályvezető asszony a GKM részéről, nincs itt, dr. Kőrösi Gábor osztályvezető a GKM részéről, nincs itt, dr. Puss Tamás vezető tanácsos a GKM részéről, köszöntöm önt is. De egy a lényeg, hogy a GKM részéről Esztó Péter úr itt van, és el tudja nekünk mondani, hogy a Pettkó András képviselő úr által benyújtott kiegészítő módosító javaslatokkal kapcsolatosan mi a kormány álláspontja.

Az 1. számú ajánlási pontban szereplő módosító indítvánnyal kapcsolatosan mi a kormány álláspontja? Megadom önnek a szót.

ESZTÓ PÉTER vezető tanácsos (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Sajnálattal kell közölnöm, hogy a kormánynak még nincsen kialakult álláspontja. Az előterjesztők álláspontját ismerem, tehát a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ezt a pontot támogatná. A nemzetbiztonsági terület ezt a pontot nem támogatná. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak ez a pont annyiból közömbös, hogy ha meg tudnánk állapodni a nemzetbiztonságiakkal valamilyen megoldásban, akkor ő ahhoz tudna csatlakozni, el tudná fogadni, akár így, akár úgy.

ELNÖK: Nehéz helyzetbe hozza a bizottságot ebben az esetben. Nyilván minden fontos kapcsolódó módosítót nekünk érdemben célszerű megtárgyalni és véleményt mondani, és gondolom, ez nagyban megkönnyíti a bizottság munkáját, főleg a kormánypárti képviselők munkáját, ha a kormány álláspontja egyértelművé válik. Azt meg lehet tenni, hogy akár hétfőn egy néhány perces bizottsági ülést a kapcsolódó módosítókkal kapcsolatban összehívunk és tartunk, vagy akár most is szavazhatunk erről, nem tudom, hogy a bizottság tagjai milyen állásponton vannak?

Alelnök úr!

TÓTH KÁROLY (MSZP): Két esély van. Az egyik esély, ha a kormány nevében itt lévő - nagyon sajnálom, bárki itt van - kéri, hogy ne most tárgyaljuk, másrészt, ha nem, akkor én kormánypártiként ebben a bizottságban mindig a nemzetbiztonságiak véleménye alapján szavazok. Tehát ennél a módosító indítványnál, ha jól figyeltem, a szolgálatok nem támogatták, ezért nemmel fogok szavazni. Ha ezt a kormány valahol át akarja vinni, majd keres egy bizottságot, ahol egyértelmű álláspontja van.

Tehát megtarthatjuk, elnök úr, én arra kérem a kormány jelen lévő képviselőjét, hogy az egyes pontoknál jelezze a nemzetbiztonsági szolgálatok véleményét, ebben a bizottságban mi az alapján, vagy én legalábbis az alapján tudok szavazni.

ELNÖK: Helyes. Szerintem is térjünk rá arra, hogy ne feltétlenül kelljen most ismételten a bizottság tagjait összehívni. Kérdezném, hogy általánosságban most mind a három kapcsolódó módosító indítvánnyal kapcsolatban ez az álláspontja a kormánynak? Tehát hogy jelenleg nincsen konkrét, vagy pedig akkor külön tételesen menjünk végig? Mindenképpen külön végig kell menni, mert akkor szavazni kell róluk.

ESZTÓ PÉTER vezető tanácsos (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A kormánynak még nem volt alkalma dönteni ebben a kérdésben.

ELNÖK: Rendben van. Akkor az ajánlás 1. pontjáról, Pettkó András képviselő úr kapcsolódó módosító javaslatáról kellene szavaznunk. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki az, aki támogatja Pettkó András képviselő úr kapcsolódó módosító javaslatát. (Nincs jelzés.) Úgy látom, hogy nincsen támogató szavazat. Ki az, aki ellene voksol? (Szavazás.) 4 ellene. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 3 tartózkodás.

A bizottság egyharmada sem támogatta.

Az ajánlás 2. pontjában Pettkó András képviselő úr kapcsolódó módosító javaslatáról van szó, amelyben ha jól látom, a lényegi változtatás arra irányulna, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálat részére a műszaki alapkövetelményekről történő írásbeli tudomásszerzéstől számított 6 hónap helyett 12 hónapon belül történjen meg mindez. Kérdezem a kormány képviselőjét, hogy mi az álláspontjuk.

ESZTÓ PÉTER vezető tanácsos (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Az előterjesztők egybehangzóan nem támogatják.

ELNÖK: Nem támogatják. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki az, aki támogatja Pettkó Andrásnak az ajánlás 2. számú pontjában benyújtott kapcsolódó módosító javaslatát. (Nincs jelzés.) Nem látok támogató szavazatot. Ki az, aki ellene van? (Szavazás.) 7 ellene.

Tehát egyhangúlag nem támogatta a bizottság, értelemszerűen a bizottság egyharmada sem támogatja a kapcsolódó módosító javaslatot.

Az ajánlás 3. pontjában szintén Pettkó András képviselő úr nyújtott be egy kapcsolódó módosító javaslatot. Kérdezem a kormány képviselőjét, mi az álláspontjuk.

ESZTÓ PÉTER vezető tanácsos (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Ugyanaz, mint az 1. pontnál, tehát a GKM támogatná, a nemzetbiztonsági terület nem támogatná, az IRM-nek nincsen saját álláspontja, tehát bármelyiket el tudná fogadni.

ELNÖK: Értem, rugalmasságot mutat az IRM. Kérdezem a bizottság tagjait, van egy ilyen régi mondás, hogy szilárd és hajlíthatatlan elveim vannak, ezek közül az első, hogy mindig rugalmasnak kell lennem. Tehát az IRM ezt az álláspontot képviseli.

Viszont a bizottság tagjai milyen álláspontot képviselnek Pettkó András képviselő úrnak az ajánlás 3. pontjában megfogalmazott kapcsolódó módosító javaslatával kapcsolatban? Ki az, aki támogatja? (Nincs jelzés.) Nem látok támogató szavazatot. Ki az, aki ellene van? (Szavazás.) 4 nem. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) 3 tartózkodás.

Ez azt jelenti, hogy a bizottság egyharmada sem támogatta.

Köszönjük szépen a kormány képviselőjének, hogy jelen volt ezen az ülésen, köszönöm szépen a bizottság tagjainak az együttműködést, és mindenkinek további jó munkát kívánok.

(Az ülés végének időpontja: 13 óra 52 perc)

 

 

Dr. Simicskó István
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva