Zárt ülés!

A Házszabály 78/A. §-ának

(7) bekezdése alapján

nyilvános iratként kezelendő!

NBB-1969/16/2007-1.

NBB-29/2006-2010.



Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának
2007. október 29-én, hétfőn, 11 óra 37 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében
megtartott üléséről




Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló*

Megjelentek*

Az ülés megnyitása*

Határozatképesség megállapítása*

Napirend elfogadása*

A Fővárosi Bíróság elnöke által 2004.EI.XVI.G.7/181. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása*

Katinszky Judit kiegészítője*

Kérdések, válaszok*

Határozathozatal*




Napirendi javaslat

  1. A Fővárosi Bíróság elnöke által 2004.EI.XVI.G.7/181. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása
  2. A KOPINT-DATORG elnök-vezérigazgatója által 98/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Simicskó István (KDNP), a bizottság elnöke

Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke
Juhász Ferenc (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Demeter Ervin (Fidesz)
Lezsák Sándor (Fidesz)
Dr. Boross Péter (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Gulyás József (SZDSZ) Tóth Károlynak (MSZP)
Dr. Kövér László (Fidesz) dr. Simicskó Istvánnak (KDNP)
Juhász Ferenc (MSZP) Földesi Zoltánnak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Katinszky Judit műszaki igazgatóhelyettes (Fővárosi Bíróság, Gazdasági Hivatal

Megjelentek

Földváry Gábor, a bizottság munkatársa
Matern Richárdné titkárnő
Fráter Olivér szakértő




(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 37 perc)

Az ülés megnyitása

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Megkezdjük a mai ülésünket. Az előre megküldött napirendi javaslatok alapján két napirendi pontot kell megtárgyalnunk.

Határozatképesség megállapítása

Mielőtt azonban feltenném szavazásra a napirend elfogadásának kérdését, a helyettesítések rendjéről szeretném tájékoztatni a bizottságot: Földesi Zoltán képviselő urat Juhász Ferenc képviselő úr helyettesíti, dr. Kövér Lászlót jómagam, tehát Simicskó István helyettesíti, Gulyás Józsefet pedig Tóth Károly alelnök úr helyettesíti. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Napirend elfogadása

Az előre megküldött napirendi javaslatok alapján a Fővárosi Bíróság elnöke által benyújtott előterjesztésről, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelemről van szó, ez az 1. napirendi javaslat, a 2. pedig a KOPINT-DATORG elnök-vezérigazgatója által 98/2007. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása lenne. (Tóth Károly jelentkezik.)

Az alelnök úrnak megadom a szót.

TÓTH KÁROLY (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Azt szeretném kérni a bizottságtól, hogy a 2. napirendi pontot ma ne tárgyaljuk meg, mert nem tartom célszerűnek, hogy gazdasági társaságok önállóan tudják kérni a közbeszerzés alóli mentességet a bizottságnál. Kértem a kormány illetékes területért felelős államtitkárát, hogy készítsék elő úgy az előterjesztést, hogy abban világos és egyértelmű legyen a kormányzati szándék és a kormányzati kérés a bizottság felé. Hosszú távon nem tartottuk volna szerencsésnek, ha gazdasági társaságokkal kezdünk el egyesével foglalkozni, ezért kérem, hogy a 2. pontot ne fogadja el a bizottság, és amikor a megfelelő kormányzati előkészítés megtörténik, akkor tárgyaljuk meg kormányzati kezdeményezésre, amelyen legfeljebb jelen van valamilyen formában - ha a kormány úgy gondolja - akár a cég képviselője, de ne gazdasági társaságnak adjunk mentességet.

Köszönöm szépen, elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm szépen, én magam támogatom ezt a javaslatot. Most viszont úgy tenném fel - hogy csak egyszer kelljen szavazunk -, úgy kérdezném a bizottság tagjait, hogy ki az, aki ezzel a módosító javaslattal, amit Tóth Károly alelnök úr tett, elfogadja a napirendi javaslatot, mégpedig úgy, hogy az 1. napirendi javaslatot, tehát a Fővárosi Bíróság elnökének közbeszerzési mentesítését tárgyalja ma a Nemzetbiztonsági bizottság. Aki így elfogadja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú. Ellenpróba? (Szavazás.) Nemmel nem szavazott senki, és tartózkodás sem volt.

A Fővárosi Bíróság elnöke által 2004.EI.XVI.G.7/181. számon előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása

Ennek szellemében folytatjuk a bizottsági ülést. Köszöntöm Katinszky Judit asszonyt, a Fővárosi Bíróság Gazdasági Hivatalának műszaki igazgató-helyettesét. Az előterjesztés a 2004.EI.XVI.G.7/181. számon beterjesztett javaslat. Kérdezem, hogy szóbeli kiegészítést kíván-e tenni vagy ha talán röviden ismertetné a javaslatot a bizottság tagjaival, az jó lenne.

Megadom önnek a szót, tessék.

Katinszky Judit kiegészítője

KATINSZKY JUDIT (Fővárosi Bíróság): Köszönöm szépen. Egy 1995-ös kormányrendelet alapján az Országos Igazságszolgáltatási Tanács egy rendeletben a bírósági fejezetek őrzésvédelméről, vagyonvédelméről, az ezekhez kapcsolódó műszaki berendezésekről, az őrhelyekről, az őrzők létszámáról, tehát minderről a rendszerről úgy döntött, hogy ezt a szolgálati titokkörjegyzékbe vonja. Ennek értelmében a teljes őrzésvédelem, az ahhoz kapcsolódó dokumentációk szolgálati titkot képeznek a Fővárosi Bíróság fejezetében.

Ebben az évben lehetősége nyílik a Fővárosi Bíróságnak arra, hogy megkezdje a IV. és XV. Kerületi Bíróság és Ügyészség közös épületének beruházását, az épületben eddig elég szűkös körülmények között foglalt a bíróság helyet. Lehetőség nyílt arra központi beruházás keretében, hogy ennek a bővítése megtörténjen, természetesen megtervezésre került és szolgálati titokká lett minősítve az összetett vagyonvédelmi rendszer, valamint az automatikus tűzjelző hálózat.

Ebben a szolgálati titokkörben a paragrafusokat felolvasnám, mert teljesen kívülről mint műszaki azért nem mindent tudok. Tehát a Fővárosi Bíróság a kormány 3002/2004. határozatának hatálya alá tartozik, és az általános közbeszerzés alóli mentességet a 143/2004-es kormányrendelet határozná meg, mindjárt fogom mondani az értéket is. Ez a beruházás, a beszerzési értéke meghaladja a nemzeti értékhatárt, ezért esik a közbeszerzés hatálya alá, és mivel szolgálati titkot képez, ezért kérnénk a felmentést.

A várható nettó bekerülési összeg 120 millió forint a mostani előzetes kivitelezési terv alapján. Ebben szerepelne a teljes épület összetett vagyonvédelmi rendszere, tehát a tűzjelző hálózat, érték- és vagyonvédelem, szabotázsvédelemmel bővített tűzvédelem, támadásjelzők, beléptető rendszerek, zártláncú videorendszer, tanúvédelmi beszólítók, a felügyeleti integráció kibővítése, személyi átvizsgáló és robbanásvédelmi elemek.

Nem tudom, hogy önök még ezen túl kíváncsiak-e tőlem valamire, ha igen, akkor szívesen megadom a felvilágosítást, ha tudom. Annyit szeretnék mondani csak, hogy a beruházás építési része 2007-ben kezdődik, a várható befejezés pedig 2010 első negyedéve.

Kérdések, válaszok

ELNÖK: Köszönöm szépen. Nekem csak az a kérdésem lenne, hogy ez egy folyamat-e, tehát most a IV. és a XV. Kerületi Bíróság esetéről beszélünk, itt alakítható ki az őrzésvédelem és erre kérik a közbeszerzési mentesítést. Hol tartunk? Ez egy utolsó lépése ennek? Vagy miért pont itt indult? Valamennyi kerületi bíróságnál megtörténik ez? (Katinszky Judit: Nem.) Mert nem volt teljesen egyértelmű.

Tessék, magyarázza meg nekünk! Köszönöm szépen.

KATINSZKY JUDIT (Fővárosi Bíróság): Most a kivitelezési, közbeszerzési eljárás lezajlott. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács korábban, 2004-ben a Nádasdi Elektroval megterveztette ezt erre az épületre, ha valamikor elindulna; hét bíróságot vontak ebbe a szolgálati titokkörbe, én úgy tudom. Amúgy most a IV. és XV. Kerületi Bíróság rekonstrukciója indul, a kivitelezést nyilvános közbeszerzési eljárás keretében elnyerte egy cég, ő megkezdi az építésberuházási munkákat november 5-10-e táján. Van vagyonvédelmi tervünk, ami titkosítva van, az elnök úr titkosította. Ennek a kivitelezésére, a védőcsövezésére megadta a Nádasdi Elektro a terveket az építési beruházáshoz, de maga az összes többi eleme a későbbiekben folyamán kerül kijelölése. Gondolom, hogy kapunk újfent - mint az őrzésvédelemnél - iránymutató jegyzéket, hogy mely cégek vonhatók bele vagy a már a bíróságon bejáratott vagyonvédelmi céget fogja megbízni az OIT azzal, hogy ezt a kivitelezést is megcsinálja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy van-e kérdés. (Mécs Imre jelentkezik.) Mécs Imre képviselő úrnak megadom a szót.

MÉCSI IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Azt szeretném megkérdezni, hogy amikor kiválasztják azt a céget, amelyben megbíznak és amely a megbízatást kapná, annak az előkészítéseként végeztek-e kutatást arra vonatkozóan, hogy milyen árak vannak, milyen árszintek vannak és azokhoz képest a felkért ajánlattevő milyen ajánlatot tett.

KATINSZKY JUDIT (Fővárosi Bíróság): Még nem kértük fel, tehát a részvételi felhívást mindaddig, amíg a felmentést meg nem kapjuk, nem küldjük el, hiszen ha valami folytán a Fővárosi Bíróság nem kapná meg, akkor kénytelen lenne - ami elképzelhetetlen számomra is - ezt nyílt közbeszerzési eljárás keretében lefolytatni, holott ez nem lehetséges. Hasonló létesítményekhez vagy hasonló nagyságrendű épületekhez képest, ahol ilyen kivitelezők szolgálati titkot képező vagyonvédelmi berendezést kiviteleztek, ez az ár arányaiban megfelelő. Ez nem konkrét ár, tervezői költségvetés alapján becsült ár pillanatnyilag, tehát a tervező úgy ítélte meg, aki megtervezte ezt a berendezést és ezt az egész komplexumot - a Nádasdi Elektro -, hogy ennyibe kerül. Bízunk benne, hogy ezt nem is haladja túl, nem is gondolnánk. Tehát a részvételi felhívás valószínűleg a kijelölt néhány cég részére lesz kiadva, és abban az időben, ha önök jóváhagyják azt, hogy ez így működhet.

ELNÖK: Mécs Imre képviselő úré a szó ismét. Tessék!

MÉCSI IMRE (MSZP): Köszönöm szépen. Tulajdonképpen a világon sok ezer vagy tízezer ilyen berendezés működik, tehát önmagában ezeknek a berendezéseknek a léte, felépítése nem titkos, hanem sztenderd, ismert megoldás, amire kialakult árak is vannak. Ami titok és védendő, az az, hogy konkrétan ennél az épületnél miképpen vannak ezek az elemek csoportosítva, milyen kódokkal és így tovább. (Katinszky Judit: Igen.) Ezért a beruházásra vonatkozóan körültekintő információszerzéssel ki lehet alakítani olyan tól-ig árakat, amelyeken belül ez elfogadható, és amelyik bizonyos fokig szimulálja a nyílt közbeszerzési eljárást. Általában amikor felmentést szoktunk adni, akkor mindig kapunk olyan ígéretet, hogy ezt meg fogják tenni, és legalább három különböző ajánlatot vagy ajánlásnak megfelelő árat össze fognak hasonlítani.

KATINSZKY JUDIT (Fővárosi Bíróság): Természetesen, a részvételi felhívást három-négy cégnek fogjuk kiküldeni egy jegyzékből, akik lehetségesek erre kivitelezésre. Talán annyi szól az egész beruházás eldöntése mellett majd, hogy a felügyeleti rendszert a Pesti Központi Kerületi Bíróságon most folyó beruházásban és kivitelezésben lévő berendezés fogja ellátni a bíróságokon, ahol már ki van építve vagyonvédelmi rendszer. Jelenleg Honeywell-típusú berendezéseket tervez ebben a tervező, úgyhogy erre fogjuk megkérni. Elkészült a részvételi felhívás, ennek megvan a formája, de hogy kiknek küldjük ki és hány cégnek, ezt közösen odabent eldöntjük akkor, amikor valami történik. Ez nem jó kifejezés volt, valószínűleg történik valami, tehát amikor itt mi megkapjuk azt a lehetőséget, hogy úgy intézzük, ahogy kérte a Fővárosi Bíróság elnöke, de természetesen nem egy céget kívánunk bevonni ebbe célzatosan, hanem nyilvánvalóan többet.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még kérdés, észrevétel? (Dr. Boross Péter jelentkezik.) Boross Péter miniszterelnök úré a szó.

DR. BOROSS PÉTER (MDF): Nekem csak annyi lenne, hogy én úgy hiszem, mindenképpen indokolt, hogy most szavazással lezárjuk ezt az előterjesztést, és én a magam részéről igennel is fogok szavazni. Egyébként azonban a jövőre vonatkozóan felvetődik bennem az a kérdés, hogy ha itt programszerű ilyen építkezések folynak, akkor az ország valamennyi megyei bírósága szólóban is, külön-külön jön-e a bizottság elé vagy pedig ha konzekvensek vagyunk, kialakítjuk azt álláspontot, hogy a jövőben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács terjessze elő. Attól még hozhat magával okos férfiakat és még okosabb és felkészültebb hölgyeket, de az előterjesztésnek ez a formalitása, úgy érzem, a parlament képviseletében eljáró bizottságnál mindenképpen indokolt lenne.

ELNÖK: Meglátjuk, vettük ezt a jelzést. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács egy felügyeleti szerv elméletileg, tehát ilyen szempontból lehet azt mondani, hogy ki lehet terjeszteni. Nem tudom, hogy a hatásköre pontosan kiterjed-e gazdasági természetű ügyekre is, közbeszerzésekre. Nyilván, a Fővárosi Bíróság elnökének ehhez megvan a maga hatásköre. Azért kérdeztem, hogy ez egy állomás-e, tehát egy folyamatnak a részeként tárgyaljuk-e ezt az ügyet itt, mert nyilván elképzelhető, hogy ha több bíróság lesz ellátva ilyen típusú őrzésvédelemmel, akkor valószínűleg még tárgyalnunk kell hasonló természetű napirendek keretében az ilyen ügyeket. Meglátjuk, mert mindenképpen célszerű lenne valamelyest egységesebben kezelni.

Azt sem szeretném - gondolok itt a KOPINT-DATORG esetére is -, ha a Nemzetbiztonsági bizottság kvázi közbeszerzési mentesítési bizottsággá alakulna, hiszen most már a napirendek döntő többsége ebből áll, és mindenki hol panaszokkal, hol pedig közbeszerzési mentesítésekkel fordul hozzánk. Ha persze ezt a törvény kötelezővé teszi és lehetővé teszi a számunkra, akkor ezt a kötelességünket meg kell tenni.

Mécs Imre képviselő úrnak adom meg a szót. Tessék!

MÉCSI IMRE (MSZP): Elnök Úr! Dr. Gatter László bírósági elnök úr levelének a végén írja, hogy amennyiben a tisztelt bizottság azt igényli, a beszerzési eljárás eredményéről készséggel adnak ki tájékoztatást. Azt javaslom, hogy a határozatba ezt vegyük bele, hogy a beszerzési eljárás befejezésével tájékoztassák a bizottságot. (Katinszky Judit: Természetesen.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Erre nyitottság van az előterjesztő részéről is, ennek figyelembevételével fogunk természetesen szavazni.

Határozathozatal

Van-e még kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Amennyiben nincs, akkor ezzel a kiegészítéssel, amit Mécs Imre képviselő úr tett, ki az, aki támogatja a Fővárosi Bíróság elnökének a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítési kérelmét? Aki igen, az kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú. Ellene volt valaki? Tartózkodás volt? (Senki sem jelentkezik.) Nem volt, tehát a bizottság egyhangúlag támogatja az előterjesztő kérését. Jó munkát kívánunk!

Egyetlenegy kérdésem lenne, hogy ön szerint esetlegesen elhangzott-e olyan, ami minősített információt tartalmazott a mostani beszélgetésünkön, a bizottsági ülésen, mert akkor rendelkeznünk kell arról, hogy ezt minősítsük, tehát államtitok, szolgálati titok elhangzott-e ebben az esetben. (Katinszky Judit: Szerintem semmi.) Mi is úgy érzékeltük, úgyhogy akkor ezek szerint nem kell minősíteni az itt elhangzottakat.

Köszönjük szépen, hogy eljött, és akkor további jó munkát kívánunk, gondolom, fogunk még találkozni. (Katinszky Judit: Köszönöm, köszönöm szépen a kérdéseket is és hogy megválaszolhattam őket.) Köszönjük, viszontlátásra!

A bizottságot csak arról szeretném tájékoztatni, hogy tervezett ülésünk mikor lesz. A költségvetés általános vitája lezárult, a költségvetési módosító javaslatok benyújtásának határideje kedd este, ha jól tudom, és amennyiben a költségvetéshez, a szolgálatok tevékenységéhez, működéséhez van módosító javaslat, akkor ezt értelemszerűen meg kell tárgyalnunk. Ehhez képest még a bűnüldözési célú titkos információgyűjtésről szóló törvényjavaslat általános vitája is megkezdődik, tehát véleményt kell formálnia a bizottságnak erről, hogy általános vitára alkalmas-e a törvény. Tehát várhatóan jövő hét kedden délután kettő órakor tartanánk a következő bizottsági ülésünket.

Előttünk áll még egy-két komoly feladat, egyrészt a titoktörvény módosítása. A miniszter úr jelezte formálisan, informálisan, hogy ilyen ötpárti egyeztetést ő szívesen venne ebben az ügyben. Vannak elgondolásai a kormányzatnak, de részletesebben jó lenne megismerni a bizottság tagjainak is ezt. (Dr. Boross Péter: Holnap 10 órakor egyeztetés van az Igazságügyi Minisztériumban. - Demeter Ervin: A titkos információgyűjtésről, nem a titoktörvényről.)

A másik feladatunk, ami még előttünk áll, a sajtóban olvashattunk arról, hogy a két nemzetbiztonsági szolgálatnál, az IH-nál és a Nemzetbiztonsági Hivatalnál az új főigazgatók neve elhangzott. Kezdeményezni fogom a miniszter úrnál, hogy mielőbb kerüljön erre is sor, ugyanis a bizottság a nemzetbiztonsági törvény alapján az alkalmasságukról véleményt formál, tehát kinevezésük előtt hallgassuk meg a két főigazgató urat. Ez is valószínűleg két-három hét múlva meg fog történni. Jövő hét kedden délután találkoznánk terveink szerint.

Köszönöm szépen mindenkinek a munkát. Viszontlátásra!

(Az ülés végének időpontja: 11 óra 56 perc)

 

 

Dr. Simicskó István
a bizottság elnöke



Jegyzőkönyvvezető: Szűcs Dóra