MB-3/2009.
(MB-92/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának
2009. február 24-én, kedden, 13 óra 48 perctől
a Képviselői Irodaház V/515. számú termében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók: *

Megnyitó *

A napirend elfogadása *

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról szóló T/6787. számú törvényjavaslat (Általános vita) *

Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP) szóbeli kiegészítése *

Dr. Velez Tamás (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) véleménynyilvánítása a kormány részéről *

Kérdések, hozzászólások *

Reflexiók *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

A bizottsági előadó kijelölése *

A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény módosításáról szóló T/6880. számú törvényjavaslat (Általános vita) *

Bagi Béla (Fidesz) szóbeli kiegészítése *

Dr. Rajmon Balázs (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) véleménynyilvánítása *

Kérdések, hozzászólások *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

A polgári törvénykönyvről szóló T/5949. számú törvényjavaslat *

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

  1. Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6787. szám)
    (Dr. Tompa Sándor és Káli Sándor, MSZP, képviselők önálló indítványa)
    (Általános vita)
  2. A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6880. szám)
    (Bagi Béla, Fidesz, képviselő önálló indítványa)
    (Általános vita)
  3. A polgári törvénykönyvről szóló törvényjavaslat (T/5949. szám)
    (A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása
  4. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke
Herbály Imre (MSZP), a bizottság alelnöke
Jakab István (Fidesz), a bizottság alelnöke
Bedő Tamás (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Dr. Karsai József (MSZP)
Paizs József (MSZP)
Zatykó János (MSZP)
Bagi Béla (Fidesz)
Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Borenszki Ervin (MSZP) Herbály Imrének (MSZP)
Csontos János (MSZP) Zatykó Jánosnak (MSZP)
Demendi László (MSZP) Bedő Tamásnak (MSZP)
Kis Péter László (MSZP) Paizs Józsefnek (MSZP)
Dr. Ángyán József (Fidesz) Font Sándornak (Fidesz)
Bodó Imre (Fidesz) Örvendi László Józsefnek (Fidesz)
Czerván György (Fidesz) Kékkői Zoltán Józsefnek (Fidesz)
Járvás István (Fidesz) Bagi Bélának (Fidesz)
Dr. Medgyasszay László (KDNP) Jakab Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók:

Dr. Velez Tamás (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Dr. Rajmon Balázs (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Nemes András (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Tóth Zita, a Fidesz-frakció szakértője

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 11 perc)

Megnyitó

A napirend elfogadása

FONT SÁNDOR (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Szeretettel köszöntöm a bizottság tagjait! Köszöntöm a munkánkat segítő tisztviselőket! Köszöntöm a munkánkat figyelemmel kísérő meghívottakat és mindazokat, akik már az egyes napirendi pontok tárgyalására érkeztek előadóként.

A javasolt napirendi pontok írásban kiküldésre kerültek. Kérdezem, hogy van-e kérdés, észrevétel a bizottsági tagok részéről a napirendi javaslat kapcsán. (Senki nem jelentkezik.) Nincs. A javasolt napirenden három napirendi pont és egyebek kerültek előzetesen megjelölésre. Ki az, aki ezzel a sorrenddel elfogadja ezt a napirendtervezetet? (Szavazás.) A bizottság tagjai egyhangú szavazással elfogadták a napirendet, tehát e szerint fogunk haladni.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról szóló T/6787. számú törvényjavaslat (Általános vita)

Első napirendi pontunk az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat; a dr. Tompa Sándor és Káli Sándor MSZP-s képviselők által benyújtott önálló indítvány általános vitára való alkalmasságáról beszélünk. Az előterjesztő képviseletében Frankné dr. Kovács Szilviának adok szót. Köszöntöm a kormány képviselőit is, ők következnek utána, rögtön szót adok nekik is, és, kérem, tessenek bemutatkozni a jegyzőkönyv részére, amikor a szót átveszik.

Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP) szóbeli kiegészítése

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Azt gondolom, különösebben tulajdonképpen semmit nem kell a törvényjavaslathoz fűzni, hiszen egy ponttal egészítené ki az 1. pontot, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő, jogilag jelentős tényeket, az pedig a közművesítési kötelezettség. Az indokolás, azt hiszem, részletesen megfogalmazza az előterjesztők szándékát. Mindenféleképpen fontos az önkormányzatok érdekében meghozni ezt a módosítást. Tudom, hogy különböző álláspontok vannak ezzel kapcsolatban, de én azt gondolom, hogy a javaslat mindenképpen általános vitára alkalmas, és kérem a bizottságot, hogy ezt támogassa is. Természetesen ha lesz kérdés vagy észrevétel a vita során, akkor még szeretnék majd hozzászólni. Köszönöm.

ELNÖK: Akkor megadom a szót a kormány képviselőjének.

Dr. Velez Tamás (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) véleménynyilvánítása a kormány részéről

DR. VELEZ TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Dr. Velez Tamás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jogi főosztályának az osztályvezetője vagyok. Kormányálláspontot ezzel a témával kapcsolatban nem tudok mondani, a minisztérium álláspontját tudom ismertetni: a minisztérium nem támogatja ezt az előterjesztést, mégpedig az alábbi okok miatt:

Elismerjük ezeknek a belterületbe vonásoknak általában a spekulatív tevékenységét és ennek a problémának a fennálltát, mi abszolút nem tagadjuk, de úgy gondoljuk, hogy ez a problémakör az ingatlan-nyilvántartás keretei között nem megoldható több ok miatt sem. A legfőbb ok az, hogy az ingatlan vonatkozásában tulajdonképpen egy olyan bejegyzésre kerülne sor, amely nem érinti az ingatlant, tehát egy másik helyrajzi számra vonatkoztatva kellene az ingatlanra bejegyezni egy valamilyen feljegyzést a tulajdoni lapra, amiről nem is tudjuk, hogy a tulajdoni lapnak melyik részére vonatkozna, arról nem is beszélve, hogy nem tudjuk, ki indítványozná ennek a feljegyzését, hogy meddig tartana, milyen joghatása lenne, mikor teljesülne, utána mikor és ki kezdeményezhetné annak az onnan való levételét. Tehát nagyon sok olyan probléma merül fel ezzel kapcsolatosan, amely ezzel az egy ponttal nem megoldható, és főleg nem az ingatlan-nyilvántartás keretei között. De, mondom, a legfontosabb az, hogy tulajdonképpen csak az ingatlan mellett található ingatlan, tehát egy másik helyrajzi szám vonatkozásában kellene feljegyzést tenni a tulajdoni lapra, ami szerintünk nem megoldható, tehát egyszerűen alkotmányjogilag nem tudunk vele mit kezdeni.

Köszönöm.

Kérdések, hozzászólások

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottsági tagoknak adok most szót. Kinek van kérdése, észrevétele? (Senki nem jelentkezik.)

A magunk részéről röviden jelzem, hogy praktikus okok miatt támogatnánk ezt az előterjesztést - alkotmányossági mélységekbe itt most nem tudunk bocsátkozni. Csak ezt szeretném jelezni a Fidesz-frakció részéről.

(Herbály Imre jelzésére:) Az alelnök úrnak adok szót.

HERBÁLY IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Mivel egy olyan problémáról van szó, amelynek a megoldása, úgy gondoljuk, nem tűr halasztást, hisz olyan közműfejlesztések vannak napirenden vagy kerülnek napirendre a közeljövőben, amelyek részben a város-, településfejlesztéssel, részben pedig az uniós támogatások igénybevételével kapcsolatosak, amelyekre mindenképpen megoldást kell találni. És hogyha másért nem, mi azért javasoljuk ezt a beadványt általános vitára alkalmasnak, hogy "kikényszerítsük" egy olyan megoldásnak a megszületését, amelyik elfogadható mind az önkormányzatok számára, mind pedig alkotmányos és végigvihető megoldást jelent a kormány képviselői számára.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: (Frankné dr. Kovács Szilvia jelzésére:) Frankné dr. Kovács Szilviának adok szót.

Reflexiók

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Egy kicsit értetlenül hallgattam a minisztérium álláspontját, mert én azt gondolom, hogy aki tudja, milyen módon történik a belterületbe vonás technikailag, abban ezek a kérdések nem nagyon fogalmazódnak meg. Hiszen a belterületbe vonás arról szól, hogy van egy külterületi ingatlan, annak egy részét szokták általában - lehet, hogy akár az egészet is - kimérni földmérők, adnak neki egy változás utáni helyrajzi számot, ami még nyilvánvalóan nem kerül bejegyzésre. Ezzel érik el, hogy a földnyilvántartásban megjelenjen az az ingatlanrész, amelyet belterületbe kívánnak vonni.

Nyilvánvaló, hogy az önkormányzatok a 2008. évi jogszabály-módosítás eredményeképpen kötelesek a belterületi ingatlanok közművesítéséről gondoskodni. Azt gondolom, az nem lehet érv e tekintetben, hogy ez egy polgári jogi szerződés, és ehhez fűződő jogot nem lehet bejegyezni az ingatlan-nyilvántartásba, hiszen azt hiszem, hogy akár az épület létesítését, akár a lebontását, a tartási jogot, az öröklési jogot, és még sorolhatnám azokat a jogcímeket, amilyen jogcímeken tényeket be lehet, be kell jegyezni ma az ingatlan-nyilvántartásba. Én azt gondolom, hogy ez ugyanúgy bejegyezhető. Abban, hogy ki kéri, a felek egyébként meg is állapodhatnának, de nyilvánvalóan mindig az a fél kéri a bejegyzést, akinek az érdekében áll a tény bejegyzése. És ebben az esetben azt gondolom, hogy ha egy önkormányzat a belterületbe vonás eredményeként, illetve azt követően egy ingatlant értékesít, úgy, hogy közművesítési kötelezettség terheli azt az ingatlant, akkor teljesen egyértelmű ez a lehetőség.

Azt sem igazán értem, hogy ez az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatos törvényben miért nem rendezhető, mert a tények felsorolását ez a törvény tartalmazza, ámde ezeknek a tényeknek a tartalmi cizellálását viszont a végrehajtási rendelet, a 190/1999-es kormányrendelet tartalmazza.

Én tehát azt gondolom, hogy ez a megoldás is elfogadható lenne, bár hajlok arra, hogy ezt alaposabban át kellene tekinteni. Általános vitára azonban mindenképpen alkalmasnak tartom, hiszen ez egy fennálló probléma, amelynek a megoldását az önkormányzatok joggal várják, lévén a spekuláció, azt gondolom, teljességgel egyértelmű és követhető az elmúlt években. És azért ne feledkezzünk el arról sem, hogy itt nemcsak az önkormányzatok érdekeiről van szó, hanem az esetleges ingatlant megszerző harmadik, jóhiszemű személy jogairól is. Én tehát azt gondolom, hogy az ingatlan-nyilvántartás pontosan alkalmas kell hogy legyen arra, hogy minden olyan terhet tartalmazzon, amely az ingatlan tulajdonjogát jelentős mértékben érinti.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e további kérdés, észrevétel? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Akkor a kormány képviselőjének adok szót.

DR. VELEZ TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselő asszony, annyit természetesen elismerek, hogy nagyon sok minden feljegyzésre kerül a tulajdoni lapra, csak az a különbség, hogy az mind magát az ingatlant érinti. Itt viszont ezek a közművek nem az ingatlanon futnak keresztül, hanem egy közterületen, amely egy más helyrajzi számot jelöl, mint maga az ingatlan. Ennek következtében ha egy közterületen egy másik helyrajzi számon futó valamit feljegyezne egy megint másik helyrajzi számon lévő ingatlanra, ilyenre viszont nincsen példa sehol sem az ingatlan-nyilvántartásban, mert az elidegenítési és terhelési tilalomtól kezdve a szolgalmon keresztül ez mind-mind magát az ingatlant terheli, és azzal kapcsolatosan, ott is valósulnak meg ennek a joghatályai.

A másik esetben viszont nem, ott egy közterületre vonatkoztatva kellene feljegyeznünk nekünk valamit egy tulajdoni lapra, és nem tudjuk, hogy ezt hogyan tudnánk megvalósítani. Erre vonatkoztatva egyszerűen nem tudunk... Praktikusan azt tudom mondani - bocsánat, hogy ezt a lapot felemelem (Felemeli egy papírlapot.) -, hogy ha itt van egy ingatlan, akkor egy itt, mellett futó másik ingatlanra vonatkoztatva kellene nekem erre az ingatlanra feljegyeznem egy... (Frankné dr. Kovács Szilvia: Miért?) A közművek kívül futnak az én ingatlanomon, azt én nem tudom feljegyezni.

ELNÖK: (Frankné dr. Kovács Szilvia jelzésére:) Megadom a szót Frankné dr. Kovács Szilvia képviselő asszonynak.

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): Köszönöm szépen. Én azt gondolom, hogy ez nem minden esetben igaz, sőt ebben az esetben pontosan nem igaz, hiszen a külterületből történő bevonás esetében kialakul egy egész ingatlan, amely az önkormányzat tulajdonát képezi, és az önkormányzat ezt az ingatlant valakinek közművesítési kötelezettséggel értékesíti. Tehát ott még se út nincs, semmi nincs. Itt tehát nem mondhatjuk, hogy egy harmadik ingatlanra fogjuk ezt ráterhelni.

ELNÖK: (Dr. Velez Tamás jelzésére:) A kormány képviselőjének adok szót, aztán lassan le szeretném zárni a vitát, mert a szakmai háttéregyeztetéseket az előterjesztőknek kell megvitatniuk a szakmai konzulensekkel.

DR. VELEZ TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Elnézést, csak annyit tennék hozzá, hogy amennyiben az önkormányzat egyben értékesíti azt a belterületbe vont területet, abban az esetben is úgy szól, hogy a közművesítési kötelezettség a magántulajdonban lévő telekhatárig kötelezettsége az önkormányzatnak. A telekhatáron belül mindig a tulajdonos kötelezettsége, hogy hogyan valósítja meg a közműveket. Ez vízügyi szempontból nincs teherkötelezettséghez kötve, a gáz szempontjából viszont igen, elektromos áram szempontjából pedig hol ott van, akkor pedig a Ptk. alapján szolgalmat köteles tűrni a tulajdonos arra vonatkoztatva, hogy a légkábelét ott, az ő ingatlanán keresztül át tudják vinni; azt egy szolgalommal tudjuk megoldani.

Azt gondolom, hogy ha egyben értékesíti, akkor a telekhatárig van kötelezettsége, és a telekhatáron belül a tulajdonosé a kötelezettség. Ha viszont felosztja kisebb parcellákra, akkor létrejönnek közöttük utak, amelyek közterületnek minősülnek. Mi erre gondoltunk igazából. Köszönöm.

ELNÖK: Most már kezdjük érteni egy általános vita kapcsán is, hogy hogyan tudunk eljutni addig a 86 óra 40 percig. (Derültség.)

Kérdezem, hogy van-e további kérdés, észrevétel? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Akkor az általános vitára való alkalmasságról szavazunk.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Kérdezem, hogy ki az, aki támogatja Tompa Sándor és Káli Sándor indítványát az ingatlan-nyilvántartásra vonatkozólag. Aki igen, az kézfeltartással jelezze ezt! (Szavazás.) Bizottságunk ezt egyhangúlag támogatta.

Köszönöm szépen a kormány képviselőjének a megjelenését.

A bizottsági előadó kijelölése

Előadó. Egy előadó lenne... (Frankné dr. Kovács Szilviának:) Szilvia, vállalod? (Frankné dr. Kovács Szilvia: Persze!) Úgyis ott leszel. Szilviát bíznánk meg. Ki az, aki elfogadja? Aki igen, az kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) A bizottsági előadót megválasztottuk.

Lezárjuk az első napirendi pont tárgyalását.

A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény módosításáról szóló T/6880. számú törvényjavaslat (Általános vita)

Áttérünk a 2. napirendi pontunkra: a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. számú törvényre, amelyhez T/6880. szám alatt Bagi Béla képviselőtársunk nyújtott be önálló indítványt. Az előterjesztőnek, Bagi Bélának adok szót.

Bagi Béla (Fidesz) szóbeli kiegészítése

BAGI BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen. (Herbály Imre: Röviden! - Derültség.) Csak röviden. Egy olyan bizottságban vagyunk, ahol szinte kivétel nélkül mindenki vidéki ember, és aki a piacok általános működésével és állapotával tisztában van. Úgy gondolom, hogy ezt az indítványt már régebben meg kellett volna tennem, de most értünk el idáig. A hivatalosan leírt indoklást nem szeretném megismételni, csak ki szeretném egészíteni.

Ami engem ennek az ügynek az elindítására indított engem, az egy tavaly nyáron, a kecskeméti piacon lezajlott esemény volt. A hatályos jogszabályok alapján el is indította a piac vezetője az illető renitens emberrel kapcsolatban az eljárást, de a mai napig nincs jogerős bírósági ítélet az ügyben. Megítélésem szerint ez ugyanarról a tőről fakadó probléma, ami általában, főleg a veszprémi esetek kapcsán felvetődött, hogy rendkívül körülményes a bűnüldözés, és amikor kézre kerül valaki, akkor is borzasztóan elhúzódik az eljárás, ami sok mindennek a melegágya.

Ezen kívül mindenféleképpen szeretném elmondani azt, hogy társadalmunknak ezek a deviáns szereplői - ennél finomabban nem tudtam megfogalmazni - tulajdonképpen a piacokon kezdik az oroszlánkörmüket csiszolgatni, sajátos módon értelmezve a piaci versenyt. Ezeket kell véleményem szerint, illetve a piacvezetők véleménye szerint is nagyon rövid úton rendezni. Akivel erről eddig beszéltem, mindenkinek megegyezett a véleménye abban, hogy a leghatásosabb büntetési eszköz az, ha a tevékenységtől tiltjuk el az illetőt, nem pedig az, ha ilyen tengerikígyóvá váló, különböző szabálysértési eljárásokba bonyolódunk bele.

A magam részéről ennyit szerettem volna elmondani.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kormány képviselőjének adok szót.

Dr. Rajmon Balázs (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) véleménynyilvánítása

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Jó napot kívánok! Rajmon Balázs, az igazságügyi tárca büntetőjogi főosztályának a vezetője vagyok. Tárcaálláspontot tudok ismertetni. Teljesen egyetértünk a képviselő úr beadványával abból a szempontból, hogy valóban nagyon komoly problémák vannak a piacokon, illetőleg a környékükön, a megoldási javaslattal azonban ebben a formában semmiképpen nem tudunk egyetérteni. Ennek oka az, hogy - mint azt a képviselő úr is elmondta - ha ebből a szövegből a rend megbontása kapcsán indulunk el, arra jelenleg mind a büntetőjog, mind a szabálysértési jog rongálás, illetve garázdaság tényállását tartalmazza. Meggyőződésünk, hogy itt egy nagyon komoly jogalkalmazói problémáról van szó, tehát a jogi eszközök egész egyszerűen rendelkezésre állnak, hiszen ebben az ügyben is megindították az eljárást. Azon, hogy a szankció alkalmazása hatékony-e vagy sem, természetesen lehet vitázni, és lehet a szankciók körét bővíteni, de semmiképpen nem olyan módon, hogy az egyes önkormányzatokra bízzuk, hogy az egyébként meglévő garázdaság és rongálás tényállást más szavakkal leírják önkormányzati rendeletekben, mert ettől önmagában nem lesz hatékonyabb az ilyen fajta magatartásokkal szembeni fellépés.

Még egy nagyon fontos kérdést szeretnék kiemelni, ez pedig az, hogy amennyiben ezt az önkormányzatokra bízzuk, olyan helyzet fog előállni, hogy egy zalaegerszegi lakos elmegy Békéscsabára, Békéscsabán elköveti ezt a rendbontást, és Békéscsabán létezik ilyen önkormányzati rendelet - tegyük fel, hogy létezik majd ilyen! -, akkor ebben az ügyben a zalaegerszegi önkormányzat jegyzőjének kell eljárnia egy önkormányzati rendelet alapján, amelyről fogalma nincs, nem tudja, mi van Békéscsabán. Ehhez a szabálysértési törvényen belül számos eljárási jogszabály módosítására is szükség lenne.

Meggyőződésünk, hogy ez a javaslat nem tud erre megoldást adni, ebből inkább csak bajok származnak a szabálysértési eljárásban. Mi nyitottak lennénk arra, hogy esetleg valami köztes megoldást találjunk, de ebben a formában nem tudjuk ezt támogatni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Megnyitom a vitát a bizottsági tagok előtt. (Dr. Karsai József jelzésére:) Karsai József!

Kérdések, hozzászólások

DR. KARSAI JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Nem vagyok joghoz értő ember, de egyszerűen hallatlan, amit ön mond. Akkor miért nem csinálunk egy olyan szabályozást központilag, amelyik Zalaegerszegen is meg Kecskeméten is érvényes? Egyszerű, józan paraszti ész - ennyi kellene az igazságügyi minisztériumban is. Terjesszen be egy olyan szabályozást, amely jó Kecskeméten is, jó Budapesten is, de tényleg nem állapot, hogy nem lehet rendet tartani. Néhol túl szigorúak az igazságügyi minisztériumi szabályozások, akár büntetőjogi, akár szabálysértési ügyekben - különösen hogy vannak különleges szabálysértési esetek, amelyeket én sérelmezek, de ez az én dolgom, amelyek korlátlanok, másokat meg alig büntetnek sokkal súlyosabb bűncselekményért, gondolok itt a tulajdonosi felelősségre, a dupla büntetésre, meg mind a kettő, és így tovább -, de ettől függetlenül kérem, hogy akkor ennek a formájában vagy mi, vagy önök tegyék meg ezt a lépést. Mert az nem állapot, hogy évekig elhúzódnak dolgok, és az önkormányzatnak kellene erről gondoskodnia. Ott van az igazságügyi minisztérium, terjessze elő, legyen meg így! Köszönöm.

ELNÖK: Van-e további hozzászólás? (Frankné dr. Kovács Szilvia jelzésére:) Szilvia!

FRANKNÉ DR. KOVÁCS SZILVIA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Gondolom, az igazságügyi minisztériumban is dolgoznak olyanok, akiknek van józan paraszti eszük - ezt csak Karsai képviselőtársamnak mondanám (Dr. Karsai József: Köszönöm, hogy mondod, legalább tudok róla; én eddig nem tudtam!), de nem ez a napirendi pont tárgya. Egy kicsit szeretném pontosítani Bagi képviselőtársam kiegészítését, ugyanis a szabálysértési törvény módosításánál a kitiltást kívánná bevezetni, ha jól értem, és nem a tevékenységtől való eltiltást - mert az két különböző dolog. (Bagi Béla: Igen.) Jó, csak azért mondom, hogy pontosítsuk a dolgot, tehát itt kitiltásról van szó.

Kétségtelen tényként megállapíthatjuk azt, hogy bizonyos deviáns magatartások köthetők a piacokhoz és az árusítóhelyekhez. A probléma megoldása természetesen fontos lenne, Bagi képviselőtársammal ősszel meg nyáron is levelezésben voltunk, és megpróbáltunk egy egységes álláspontot kialakítani ebben az ügyben, de igazából nem nagyon találtuk meg azt a megoldást, amely szerintem szakmailag is elfogadható lenne. Mert az kétségtelen tény, és kérem, ezt értsék meg képviselőtársaim, hogy minden önkormányzatnak joga van a saját piaci rendtartását megfogalmazni, megírni - itt a probléma ezt jelenti. Itt tehát nem arról van szó, amit Karsai képviselőtársam mond, hogy ugyanaz legyen Mátészalkán, mint Sopronban; azért nem lehet ez, mert az az önkormányzat joga, hogy ezt megállapítsa, és nyilvánvalóan más szabályok szerint működik mondjuk egy soproni piac, mint egy tamási piac vagy mint egy hódmezővásárhelyi piac. Ezért mondom, hogy itt a problémát igazából ez okozza, és szeretném, ha képviselőtársaim látnák - anélkül, hogy védeni akarnám az igazságügyi minisztériumot -, szeretném, ha belátnánk, hogy vannak specialitások, amelyeket nem tudunk elkerülni, és az önkormányzatnak alkotmány adta joga, hogy ezt megállapítsa.

Abban egyet kell hogy értsek Rajmon Balázzsal, hogy bizony-bizony azért nem találnak sokszor hatékony megoldást ezekre a problémákra, mert nem megfelelően alkalmazzák azokat a jogszabályokat, amelyek ma is rendelkezésre állnak az önkormányzatoknak szabálysértési hatóságként. Egyszerűen azt gondolom, hogy határozottabban kellene felvállalni az ezzel együtt járó következményeket, és oda kell állni emberek elé, hogy igen, kérem, ez rongálás vagy bármi más volt, amire jelenleg is van büntetőjogi vagy szabálysértési tényállás.

Ennek ellenére mégis azt gondolom, hogy ezzel a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell, tekintettel arra, hogy utánanéztem, és a vásárokról és a piacokról szóló '95-ös kormányrendelet helyett elkészült egy új rendelet. Megnéztem a szöveget, amely most notifikációs eljárás alatt van, de sajnos ez a szöveg sem ad erre megoldást, azt lássuk be! Igazából én a magam részéről azt javaslom tehát a bizottságnak, hogy támogassuk Bagi képviselőtársam elképzelését, és alakítsunk ki együtt egy olyan álláspontot, esetlegesen az igazságügyi minisztérium részvételével, amely megoldást ad erre a problémára, és a jogalkalmazásnak is megfelel, hiszen, azt gondolom, elég sok embert érint ez a kérdés. Én tehát mindenképpen úgy gondolom, hogy támogatandó ez a javaslat, aztán majd meglátjuk, hogy mit tudunk belőle kihozni. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egy kérdésem van. Biztos, hogy ez így van, de én nem látom ki azt az előterjesztésből, amit a kormány képviselője jelzett, hogy netán a Zalaegerszegről Békéscsabára elmenő rendbontó ellen a zalaegerszegi önkormányzatnak kell eljárnia. Én ezt ebből nem láttam ki, mert minden a helybeni hatóságra... (Frankné dr. Kovács Szilvia: Nem, nem, az illetékes hatáskörileg, de majd elmondják! - Dr. Karsai József: Van a jog, és van az illetékesség!) Azért nem látom ezt ebből ki, mert ezekhez nem értek - csak ezt akartam megjegyezni -, de biztos, hogy így van. De azt akartam mondani, hogy én ezen még nem akadnék fenn, mert természetesen az arra a területre vonatkozó piacszabályozást értelemszerűen kikérheti meg egy másik település jegyzője is.

Van-e további kérdés, észrevétel? (Bagi Béla jelzésére:) Bagi Béla!

BAGI BÉLA (Fidesz): Elnök úr, azt kérném, hogy hallgassuk meg ez ügyben a jogi szakértőnket.

ELNÖK: A szakértő meghallgatásához a bizottság hozzájárulását kell kérnem, azzal az előzetes jelzéssel, hogy ha megadja a bizottság neki a hozzászólás lehetőségét, akkor időkorláttal tehesse ezt meg. Ezzel együtt is engedélyt kell kérni ahhoz, hogy a bizottság megadja a hozzászólás lehetőségét. Kérdezem ezért a bizottságot, hogy a Fidesz-frakció kérésére engedélyezi-e a szakértő meghallgatását. Aki igen, az kézfeltartással jelezze ezt! (Szavazás.) Igen. Megadom a szót.

TÓTH ZITA, a Fidesz-frakció szakértője: Köszönöm szépen, elnök úr. Tóth Zita, a Fidesz jogi szakértője vagyok. Annyit szeretnék hozzáfűzni ahhoz, amit a képviselő úr elmondott, hogy azzal mi is tisztában vagyunk, hogy igazság szerint a kormányrendeletben lenne a helye ennek a szabálysértési alakzatnak, mégpedig a közrend vagy a közbiztonság elleni szabálysértések között, hiszen ott van hasonló tényállás, mondjuk a sportrendezvény megbontása. A problémát az okozza, hogy egy országgyűlési képviselőnek semmiféle ráhatási lehetősége nincs arra, hogy a kormányrendelet módosításra kerüljön, ezért hiánypótló megoldásként arra gondoltunk, hogy a szabálysértési törvény kerüljön módosításra, amennyiben ez lehetséges.

A problémát az okozza, hogy azt mi is értjük, hogy vannak egyéb szabálysértési alakzatok, amelyek alapján az ilyen magatartások esetén el lehet járni, viszont a kitiltás lehetőségét csak úgy lehetne megoldani, ha a szabálysértési törvénybe beépítésre kerülne egy olyan szabálysértési alakzat, amelyet a rendészeti jellegű előírások megbontása esetén lehetne alkalmazni. Tehát a kitiltás lehetőségének a biztosításához szükség van egy olyan alap törvényi tényállásra a szabálysértési törvényben, amelyhez az kapcsolódik, és amelyre az visszautal.

A vásári és a piaci szabályok megszegése esetén van egy tényállás, amely alkalmazható, ez a szabálysértési rendelet 79. §-a, viszont ha azt megnézzük, jól láthatjuk, hogy ebben a tényállásban a kereskedelmi, közegészségügyi, fogyasztóvédelmi - s a többi -, ilyen jellegű szabályok megsértését szankcionálja. Itt azonban nem ezeket hiányoljuk, hanem a közrend és kifejezetten a közbiztonság védelmét biztosító szabályok hiányát, amelyeket egy piac esetén indokolt lenne külön kiemelni, illetve külön szabályozást adni neki, mert ez komoly problémákat okoz.

Összefoglalóan annyit ismételnék meg, hogy a legfontosabb eszköz intézkedésként a kitiltás biztosítása lehetne, és ezt csak törvényi szinten lehet megoldani, ez lenne a legfőbb célkitűzés. Az egyéb fenntartásokat értjük. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. További kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Ha nincs, akkor megadom a szót a kormány képviselőjének, aztán pedig, én úgy látom, szavazhatunk róla. (Herbály Imre: Igen.) A kormány képviselőjének adok szót.

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Bocsánat, igyekszem nagyon gyors lenni. Az általános illetékességi szabályokból következik ez a Zalaegerszeg-Békéscsaba téma, mert az azt mondja, hogy a lakóhely szerint illetékes szabálysértési hatóságnak kell eljárnia.

Amit a szakértő hölgy mondott, arra azt mondanám, hogy tartalmilag egyetértek azzal, hogy a kitiltás egy jó megoldás lehetne, ha működne. De azt jól látjuk, hogy a sportrendezvények tekintetében is hiába tartalmaz a szabálysértési törvény kitiltást, mindaddig, amíg azok a szervek, amelyeknek ez kötelessége lenne, nem gondoskodnak ennek a végrehajtásáról; ez jelenleg a sportrendezvényeknél sem működik. Csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy ki fogja nyilvántartani például az egyes önkormányzatok területén történő kitiltást? Nincsen erre jelenleg alkalmas szerv, nincsen erre alkalmas nyilvántartás. Ebből az következik, hogy ennek a végrehajtása, ugyanúgy, ahogy a sportrendezvényeknél, és, hangsúlyozom, ugyanúgy, mint a büntető törvénykönyvben szereplő, jóval szigorúbb esetekben meglévő kitiltás szankció működésképtelen, be kell vallani, hogy működésképtelen. Egy általános részi módosításban a kormány arra tett javaslatot, hogy ez kerüljön elhagyásra. Mindaddig, amíg nincsenek meg azok a nyilvántartási rendszerek, amelyek alkalmasak ennek a nyilvántartására, önmagában az a biztonsági őr vagy aki ott van - elnézést, nem tudom, pontosan ki áll egy piacon -, nem fogja tudni azt, hogy aki vele szemben jön, az ki van-e tiltva vagy nem, helyből ez nem fog menni. Minden megbántás nélkül azt szeretném mondani, hogy ez látszatmegoldás ebben az ügyben. A problémát maximálisan értjük, és tényleg felajánlanánk az együttműködésünket valamiféle előmozdító jogi megoldás kidolgozása érdekében. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Az élet ennél azért sokkal egyszerűbb. Szeretném jelezni, hogy a piacokon, a kispiacokon a notórius rendetlenkedőket tökéletesen ismeri a piacfelügyelő is meg az árusok is, s a többi, tehát a piacfelügyelő rendőri intézkedést kér, amikor észreveszi, ilyen egyszerű. Nem néznek meg mindenkit kapus ellenőrzéssel, hogy ki van-e tiltva vagy nincs, mondom, ennél az élet sokkal egyszerűbb. (Dr. Rajmon Balázs: Ezt most is megteheti a piacfelügyelő! Elnézést!) Ezt nem nagyon látjuk, szerintem azért adódott ez a probléma, ha jól értjük, mert nem volt hozzá megfelelő jogi szabályozás, ha jól érzékelem.

Kérdezem, hogy az előterjesztő szeretne-e válaszolni, hiszen az előterjesztőnek joga van ilyenkor válaszolni az elhangzottakra. Van-e olyan kérdés, amelyre válaszolni szeretne az előterjesztő?

BAGI BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, most nem kívánok szólni.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

ELNÖK: Szavazásra kerül a sor. Kérdezem, hogy ki az, aki támogatja Bagi Béla önálló indítványát a szabálysértésekről szóló törvény módosítása kapcsán. Aki igen, az kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Ez többség, de meg kell számolnunk az igenlő szavazatokat. Kérek még egyszer szavazni. Aki igennel szavaz erre, kérem, kézfelemeléssel jelezze, és számolást kérek. (Szavazás.) Tizenkilenc. Ki az, aki tartózkodik? (Szavazás.) Három.

3 tartózkodás mellett, 19 igen szavazattal a bizottság többsége támogatja a javaslat általános vitára való alkalmasságát.

Egy bizottsági előadót kérnénk szépen, aki nem Bagi Béla, mert ő a törvényjavaslat előterjesztője lesz, ha netán odakerül a sor. (Kékkői Zoltán Józsefnek:) Zoli?

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Bagi Béla majd segít nekem.

ELNÖK: Kékkői Zoltán lenne a bizottság előadója. A bizottság egyetért vele? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Igen, Kékkői Zoltán lesz a bizottsági előadó a törvényjavaslat esetleges napirendre kerülésekor.

Ezt a napirendi pontot ezzel lezárom, köszönöm szépen a kormány képviselőjének a munkáját.

A polgári törvénykönyvről szóló T/5949. számú törvényjavaslat

A bizottság feladatkörébe tartozó módosító javaslatok megvitatása

A 3. napirendi pont következik: a polgári törvénykönyvről szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványok megvitatása, mégpedig azoké, amelyek a bizottság tárgykörébe tartoznak, illetve kikérésre kerültek. A titkárság kigyűjtötte azokat az indítványokat, amelyek a bizottság tárgykörébe, illetve a Fidesz-frakció kérésére kikérésre kerültek, ezen indítványok felsorolása néhány dupla oldalon látható, amit, gondolom, mindenki megkapott - e szerint fogunk haladni. Kérem, hogy ha közben bárki olyan módosító indítványt lát, amelyről szavazni szeretne, akkor azt a sorrendiséggel megjelölve jelezze. Köszöntöm a kormány képviselőjét.

A kormány képviselője megkapta a mi kigyűjtésünket?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Megkaptam, megkaptuk, köszönöm szépen.

ELNÖK: Akkor tehát e szerint fogunk haladni.

Az ajánlástervezet 325-ös indítványa Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. A kormány képviselőjét kérdezem.

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt támogatjuk.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Ki az, aki tartózkodik? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 326-os indítvány Rubovszky képviselő úr indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazzunk! Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze, kérem. (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 327-es Rétvári Bence indítványa, amely összefügg a 328. és a 329. pont alatti indítvánnyal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 331-es indítvány következik. Mi a kormány álláspontja? (Közbeszólások: Egy kimaradt!)

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ezt támogatjuk, de mintha egy előtte lévő kimaradt volna.

ELNÖK: Bocsánat! A 330-as indítvány következett volna, elnézést kérek. A 330-as indítvány Rétvári Bence javaslata. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 331-es indítvány Frankné dr. Kovács Szilviáé. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 333-as Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 334-es indítvány következik. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ebben a formában nem támogatjuk. Akkor fogom mondani, hogy "ebben a formában nem", ha várható, hogy esetleg csatlakozó módosító indítványt nyújt be valaki, természetesen aki erre jogosult.

ELNÖK: Köszönjük, így értjük ezt a jelzést. Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 335-ös Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ugyanaz, tehát szintén nem, de ezek, tehát a 333., a 334. és a 335. szám alatti indítvány bizonyos értelemben összefüggenek egymással.

ELNÖK: Értem, bár ez nekünk nincs kijelölve, tehát ilyenkor külön vagyok kénytelen feltenni a kérdést.

A 335-ösről szavazunk. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 336. pont ugyancsak Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Szintén nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 338. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) A többség támogatja.

A 339. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 340. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa következik. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk ebben a formában.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Nincs ilyen.

A 342. pont Rétvári Bence indítványa, amely összefügg a 343. pont alatti indítvánnyal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt támogatjuk, de elképzelhető, hogy ebben is lesz....

ELNÖK: Tehát most támogatják.

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Most igen, egyelőre igen.

ELNÖK: Jó. Ez tehát a 342. pont, amely összefügg a 343. ponttal. A kormány álláspontja egyelőre igenlő - én csak e szerint tudom kérdezni. Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Egyhangú.

A 344. pont következik.

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: A kormány álláspontja az, hogy igen. Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? Aki igen, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Egyhangú.

A 345. pont Rubovszky képviselő úr indítványa.

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 346. Rétvári Bence indítványa, amely összefügg a 420-as javaslattal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 347-es indítvány következik. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 348. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 349. pont Rétvári Bence indítványa, amely összefügg a 931-es javaslattal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 350. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 351. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 352. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem, ezt sem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 353. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 354. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 355. pont alatti indítvány következik, amely összefügg a 356. és a 358. pont alatti indítvánnyal. Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 359. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, szintén támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 360. pont Rétvári Bence indítványa, amely összefügg a 361. pont alatti javaslattal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ebben a formában nem, de itt is elképzelhető csatlakozó. (Közbeszólások: Tehát nem!) Most nem, csak mondom, hogy...

ELNÖK: Helyes az a jelzés számunkra vagy az előterjesztő számára, hogy ebben formában nem - az előterjesztő bizonyára újragondolja majd az indítványát. Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 362. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 363. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 364. pont következik, amely összefügg a 365. pont alatti javaslattal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 366. pont következik, amely összefügg a 367. pont alatti indítvánnyal, Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatják. Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 368. pont következik, amely összefügg a 369. és a 370. pont alatti javaslattal. Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 371. pont Rétvári Bence indítványa, amely összefügg a 372-es javaslattal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 373. pont Rétvári Bence indítványa, amely összefügg a 374-es javaslattal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 375. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk, ebben a formában nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 376. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Szintén nem.

ELNÖK: A "szintén" azt jelenti, hogy ebben a formában nem?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem. Ez sima nem. De ezt fogom majd mondani mindig.

ELNÖK: A 376. pont alatti indítványt tehát nem támogatja a kormány. Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 377. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 378. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 379. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 380. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ebben a formában nem, tehát nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 381. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 382. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 383. pont következik, amely összefügg a 12-es javaslattal, Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 385. pont következik, amely összefügg a 386. és a 387. pont alatti indítvánnyal; Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 403. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 404. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 405. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 406. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 407. pont következik, amely összefügg a 931. ponttal; Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 408. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 409. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 410. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A 410-es indítványt tehát támogatja a kormány. Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 411. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 412-es indítvány következik, amely összefügg a 417. pont alatti javaslattal; Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 413. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 414. pont Rétvári Bence indítványa, amely összefügg a 931-es indítvánnyal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 415. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 416. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 418. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ebben a formában nem - ugyanúgy jelzem, ahogy eddig tettem.

ELNÖK: Köszönjük. Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 419. pont következik. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ebben a formában nem, tehát nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 421. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 422-es indítvány következik, amely összefügg a 423-as ponttal, Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 425-ös indítvány Tóth és Szanyi képviselőtársaink indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott a 425-ös indítvány.

A 426. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 427. pont Rétvári Bence indítványa, amely összefügg a 428-as ponttal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 444. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 445. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 467. pont Hajdu Attila indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 468. pont Rétvári Bence indítványa, amely összefügg a 925-ös javaslattal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 472. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 473. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 477. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 482. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 489. Hajdu képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 504. pont Rubovszky képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 516. pont Hajdu képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 517. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa, amely összefügg az 518. ponttal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 520-as indítvány következik, amely összefügg az 521. és az 522. pont alatti javaslatokkal; Hajdu képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 523. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 525. pont következik, amely összefügg az 526. ponttal, Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 541. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 547. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 548. pont Rubovszky képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 551. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 558. pont Rétvári Bence képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ebben a formában nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 559. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 560. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa, amely összefügg az 562-es javaslattal. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 561. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 563. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 564. pont Hajdu képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

Az 565. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ebben a formában nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 566. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ebben a formában nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 567. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 568. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 582. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 584. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 585. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 588. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 589. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 590. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 591. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 592. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 593-as indítvány következik. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 594. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 595. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

Az 598. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 608. pont következik, amely összefügg a 609. és a 610. pont alatti indítványokkal. Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 642. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 643. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 644. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 645. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 647. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 648. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 649. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 650. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 651. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt is támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 652. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ezt is támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú támogatást kapott.

A 653. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 654. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

Befordultunk a célegyenesbe: a 663. pont következik, amely összefügg a 664. ponttal. Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 665. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 666. pont Frankné dr. Kovács Szilvia indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 678-as indítvány Rubovszky képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 752. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 755. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 756. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 758. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 759. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 778. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 779. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 780. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 781. pont Hajdu képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 782. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 783. pont Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) Kisebbség, de egyharmadot kapott.

A 784. Hajdu képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 799. pont Hajdu képviselőtársunk indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Szavazunk róla. Ki az, aki támogatja az indítványt? (Szavazás.) A többség támogatja.

A 931-es indítvány következik, amely összefügg a 86., a 186., a 279., a 349., a 357., a 384., a 407., a 414., a 430., a 461., a 462., a 465., a 469., az 587. és a 607. pont alatti indítványokkal; Rétvári Bence indítványa. Mi a kormány álláspontja?

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ennél a pontnál egy pillanatra meg kell állnom, és valamit el kell mondanom. Az összefüggéseket nem tudtam nyomon követni, de számos esetben előfordul, hogy valamit támogatunk, de ami azzal összefügg, azt nem, ez nagyon gyakran előfordul - már más bizottsági üléseken is felmerült ez a probléma. Ez a pont erre egy eklatáns példa, tehát ezek között vannak olyanok, amelyeket támogatunk, de vannak olyanok is, amelyeket nem. Az összefüggés néha egészen más jellegű, tehát néha érdemben különböző indítványokról van szó, úgyhogy ebből a szempontból lehet, hogy nem lesz tökéletes a végeredmény, mert közben az elnök úr elmondta, hogy melyekkel függ össze, és lehet, hogy azok között van olyan, amelyet egyébként nem támogatunk.

ELNÖK: Értem. Kérdezem a kormány képviselőjét, hogy sorszám szerint meg tudja-e mondani, hogy melyek azok, amelyeket támogatnak. Én házszabályszerűen csak egyben tudom feltenni a kérdést, ezt most rögtön jelzem is, tehát nem tudunk másként viselkedni, de esetleg a módosítás benyújtójának jelzésértékű, hogy ezen gondolkodjon el, és bontsa külön a javaslatokat, netán egyeztessen a szakértőkkel, hogy ez ebben a formában hogyan lehetne elfogadható indítvány.

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Természetesen el tudom mondani. Akkor tehát azokat mondom, amelyeket támogatunk, tehát amelyekre igen a kormány álláspontja: a 86., a 186., a 357., a 414., a 465. és a 607. számú indítvány. A többit értelemszerűen nem támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Mondom, ez az indítványtevőnek támpont, mi itt csak a jogi főosztály által kiszerkesztett verzióról tudunk dönteni, ez pedig az összefüggéseket jelenti.

A 931. számú indítványt tehát, amely összefüggésben van az előbb felsorolt javaslatokkal, a kormány nem támogatja.

DR. NEMES ANDRÁS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Ez a többségi...

ELNÖK: Így van, nem támogatja. Kérdés, észrevétel van-e? (Senki nem jelentkezik.) Nincs, ezért szavazunk róla. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Ez kisebbség, de egyharmadot kapott.

A kigyűjtött indítványok között van-e olyan, amelyről... (Zaj.) Egy kis türelmet kérek szépen! A kigyűjtött indítványok között van-e olyan, amelynek kapcsán a titkárság vagy bárki más észrevételezte esetleg, hogy kellett volna, de nem döntöttünk róla? (Nincs jelzés.) Nincs ilyen.

Kérdezem, hogy a ki nem gyűjtött indítványok között, amelyek bármelyike megtalálható az ajánlástervezetben, van-e olyan, amelyről a bizottság bármely tagja dönteni szeretne? (Nincs jelzés.) Nincs ilyen.

Akkor ezt a napirendi pontot lezárom. Köszönöm szépen a kormány képviselőjének a segítségét. (Dr. Nemes András: Én is köszönöm.)

Egyebek

Rátérünk az utolsó, 4. napirendi pontra: egyebek. Kérdezem, hogy bármilyen előterjesztés vagy megjegyzés van-e. (Senki nem jelentkezik.) Nincs.

Ahogy azt előzőleg megbeszéltünk - most akkor hivatalos formában is megerősítem - abban maradtunk, hogy a hortobágyi kihelyezett ülést egynaposra kérjük a szervezőktől, azt kérjük tehát, hogy amit napirendi pontnak megjelöltek, az egy nap alatt elvégezhető legyen. Ilyen irányú felkérés megy majd a bizottsági titkárság részéről az ottani vendéglátóinknak, ha ezt így elfogadjuk. (Általános helyeslés.) Köszönöm szépen.

(Horváth Zoltánnénak:) Be tudunk számolni arról, hogy mikorra tervezzük a következő ülést? (Horváth Zoltánné: Kedden, jövő hét kedden lesz ülés, azt, hogy hány órakor, még nem egyeztettük.) Várhatóan a jövő héten újra kedden lesz az ülés, ha minden igaz, de időben jelezzük a bizottság tagjainak. Köszönöm szépen.

A bizottsági ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 14 óra 55 perc)

Font Sándor

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese