MB-14/2008.
(MB-68/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának
2008. május 28-án, szerdán, 8 óra 30 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 515. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A hungarikumok védelméről szóló határozati javaslat (H/5486. szám) (Dr. Medgyasszay László és Dr. Simicskó István (KDNP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)*

Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5744. szám) (Dr. Bőhm András (SZDSZ) és Gy. Németh Erzsébet (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)*

Egyebek*


Napirendi javaslat

1. A hungarikumok védelméről szóló határozati javaslat (H/5486. szám) (Dr. Medgyasszay László és Dr. Simicskó István (KDNP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

2. Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5744. szám) (Dr. Bőhm András (SZDSZ) és Gy. Németh Erzsébet (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Jakab István (Fidesz), a bizottság alelnöke

Herbály Imre (MSZP), a bizottság alelnöke
Demendi László (MSZP)
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Zatykó János (MSZP)
Bagi Béla (Fidesz)
Dr. Medgyasszay László (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Font Sándor (Fidesz) Jakab Istvánnak (Fidesz)
Bedő Tamás (MSZP) Frankné dr. Kovács Szilviának (MSZP)
Borenszki Ervin (MSZP) Godó Lajosnak (MSZP)
Csontos János (MSZP) Kis Péter Lászlónak (MSZP)
Dr. Karsai József (MSZP) Zatykó Jánosnak (MSZP)
Paizs József (MSZP) Demendi Lászlónak (MSZP)
Dr. Ángyán József (Fidesz) Bagi Bélának (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz) Dr. Medgyasszay Lászlónak (KDNP)
Velkey Gábor Dániel (SZDSZ) Herbály Imrének (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

Dr. Andréka Tamás tanácsos (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 8 óra 30 perc)

Elnöki megnyitó

JAKAB ISTVÁN (Fidesz), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Érdemes így kora reggel bizottsági ülést tartani, mert olyan intenzív és olyan kellemes pezsgő az élet a teremben.

Tisztelettel köszöntöm a bizottság valamennyi tagját, a bizottság munkáját segítő kollegákat, és meghívott vendégeinket.

A bizottsági ülést a meghívóban szereplő napirend szerint megkezdjük - az ülést megnyitom.

A napirend elfogadása

Három napirendi pontunk van az egyebekkel együtt. Aki a meghívóban szereplő napirendi pontokat elfogadja, támogatja, kérem, kézfelnyújtással jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyhangú.

A hungarikumok védelméről szóló határozati javaslat (H/5486. szám) (Dr. Medgyasszay László és Dr. Simicskó István (KDNP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Tisztelt Bizottság! Az 1-es számú napirendi pontban a hungarikumok védelméről szóló kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása szükséges.

Először az előterjesztő képviselőjét szeretném kérdezni.

Megadom a szót Medgyasszay László képviselő úrnak!

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Bizottság! Konzultáltam Simicskó képviselőtársammal is az előterjesztett kapcsolódó módosítókról. Tulajdonképpen mind a kettőt be tudjuk fogadni, de a szakmai konzultációk alapján a kormány által támogatott Zatykó János és Herbály Imre képviselők kapcsolódó módosítóját javaslom megszavazni. Ez gesztus részemről Herbály alelnök úr iránt. (Derültség.)

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr.

A kormány álláspontját kérdezem.

SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Jó reggelt kívánok. Szegedyné Fricz Ágnes vagyok a FVM Élelmiszerellenőrzési főosztály részéről.

A kormány álláspontja az, hogy a Zatykó János, Herbály Imre által benyújtott kapcsolódó módosító javaslatot a kormány támogatni tudja.

Az Örvendi László képviselő úr által benyújtott kapcsolódó módosító javaslatot pedig nem tudjuk támogatni. Indoklást mondjam, elnök úr?

ELNÖK: Azt gondolom, mivel itt konszenzus kezd kialakulni, a részletes indoklástól most az idő rövidsége miatt eltekintünk.

Képviselőtársaimat kérdezem, kérdés, észrevétel van-e? (Nincs jelzés.) Aki támogatja a kapcsolódó módosító indítványt, kérem, jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyhangú.

Medgyasszay képviselő úr!

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (KDNP): Azt hiszem, hogy tényleg nagyon komolyan köszönöm elsősorban a két hölgynek a segítségét, akik tényleg energiát és fáradtságot nem kímélve segítettek szakmailag ezt az egész ügyet előmozdítani és végül is közös győzelmünket megalapozni. És köszönöm természetesen Simicskó úr nevében is nektek kedves kormánypárti képviselőtársaim a közös munkát és a segítséget, az együttérzést. Ez az oldal természetes, hogy támogatja ezt. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselő úr. Azt gondolom, hogy valamennyiünk nevében köszönjük a munkát.

A kormány nyilatkozott, tehát az 1-esről szavaztunk. Az Örvendi képviselőtársunk kapcsolódó módosító indítványáról először a kormány álláspontját kérdezném.

SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Az Örvendi-féle indítványt nem tudjuk támogatni.

ELNÖK: Az előterjesztő képviseletében van-e valaki? (Nincs jelzés.) Az előterjesztő képviseletében nincs jelen senki. Szavazás következik. Aki támogatja? (Szavazás.) Nincs ilyen. Egyharmadot sem kapott.

Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5744. szám) (Dr. Bőhm András (SZDSZ) és Gy. Németh Erzsébet (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

A 2-es számú napirendi pont következik. Kérném a 2-es számú napirendhez érkezett kormány képviselőket, hogy foglaljanak helyet.

Herbály Imre alelnök úrnak adok szót, parancsolj!

HERBÁLY IMRE (MSZP): Az előterjesztő megbízásából szeretnék nyilatkozni. Nem támogatja az előterjesztő.

ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Az előterjesztő nem támogatja a kapcsolódó módosító indítványt.

Most a kormány képviselőjét kérdezem.

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A kormány sem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Egy indoklást kérhetünk-e?

DR. ANDRÉKA TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Hasonlóan, mint a tegnapi nap is tárgyalt a bizottság egy hasonló tartalmút, akkor módosító indítvány formájában jelent meg, tehát alapvetően értelmetlen a mondat.

ELNÖK: Köszönöm. Szavazás következik. Aki támogatja? (Szavazás.) Nincs ilyen. Köszönöm szépen.

Egyebek

Tisztelt Bizottság! A harmadik napirendi pontunk az "egyebek" következik. Kérdezem, hogy van-e az egyebekhez bárkinek hozzáfűznivalója. (Nincs jelzés.) Nincs. Így megköszönöm a részvételt, a mai bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 8 óra 40 perc)

 

Jakab István
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné