MB-7/2007.
(MB-24/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának
2007. március 26-án, hétfőn, 11 óra 00 perckor
a Képviselői Irodaház V. emelet 515. számú tanácstermében megtartott
üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről: *

Hozzászólók: *

Általános bevezető *

Egyes környezetvédelmi tárgyú törvények környezeti felelősséggel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2425. szám) - módosító javaslatok megvitatása *

Egyebek *


Napirendi javaslat:

  1. Egyes környezetvédelmi tárgyú törvények környezeti felelősséggel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (2425. szám)
  2. (Módosító javaslatok megvitatása)

  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke
Bedő Tamás (MSZP)
Borenszki Ervin (MSZP)
Csontos János (MSZP)
Demendi László (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Dr. Karsai József (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Paizs József (MSZP)
Vécsi István (MSZP)
Zatykó János (MSZP)
Bagi Béla (Fidesz)
Fülöp István (Fidesz)
Járvás István (Fidesz)
Kispál Ferenc (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz)
Dr. Medgyasszay László (KDNP)
Dr. Kis Zoltán (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Herbály Imre (MSZP) Demendi Lászlónak (MSZP)
Jakab István (Fidesz) Font Sándornak (Fidesz)
Dr. Ángyán József (Fidesz) Járvás Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Dr. Gosztonyi Ádám főosztályvezető (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 06 perc)

Általános bevezető

FONT SÁNDOR (Fidesz), a bizottság elnöke (a továbbiakban ELNÖK): Jó napot kívánok! Megkezdenénk az ülésünket. Szeretettel köszöntöm a bizottság tagjait, a munkánkat segítő hivatali dolgozókat és a bizottság ülését figyelemmel kísérő kedves vendégeket.

Az írásban kiküldött napirendi tervezet szerint kettő napirendi pontunk van: az első az egyes környezetvédelmi tárgyú törvények környezeti felelősséggel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslathoz beérkezett módosító indítványok megvitatása, a második pedig az egyebek. Kérdezem, hogy a kiküldött napirendhez van-e kérdés, észrevétel. (Senki sem jelentkezik.) Amennyiben nincs, akkor kérem, kézfeltartással jelezze, aki elfogadja a napirendet. (Szavazás.) Egyhangú, köszönöm szépen, e szerint fogunk haladni.

Egyes környezetvédelmi tárgyú törvények környezeti felelősséggel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2425. szám) - módosító javaslatok megvitatása

Az 1. napirendi pont keretében az egyes környezetvédelmi tárgyú törvények környezeti felelősséggel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat tárgyalnánk meg. Köszöntöm a kormány képviselőjét. Kérem, tessék bemutatkozni.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Gosztonyi Ádám vagyok, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium jogalkotásért felelős szervezeti egységének főosztályvezetője.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Az ajánlástervezetünk 1. pontjával kezdjük, amelyben Katona Kálmán képviselő úr indítványa szerepel. A kormány álláspontját kérdezem erről.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A bizottsági tagok részéről van-e kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs ilyen, szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja a módosító javaslatot? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 2. pontban Katona Kálmán módosító javaslata szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdezem, kinek van kérdése, észrevétele. (Senki sem jelentkezik.) Nincs ilyen, szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 3. pontban Orosz Sándor és Kis Péter módosító javaslata szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Csak azt szeretném megkérdezni, hogy a kettő vessző jelenti-e ebben a módosítást.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Akkor jól látom. Kérdés, vélemény van-e a bizottsági tagok részéről? (Senki sem jelentkezik.) Nincs ilyen. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú igen.

A 4. pontban Katona Kálmán képviselő úr módosító javaslata szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e a bizottsági tagok részéről? (Senki sem jelentkezik.) Nincs ilyen, szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Nincs támogatója ennek az indítványnak a bizottság tagjai körében, egyharmadot sem kapott.

Az 5. pontban Katona Kálmán képviselő indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel a bizottság tagjai részéről? (Senki sem jelentkezik.) Nincsen, szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Senki sem jelentkezik.) Nincs ilyen.

A 6. pontban Katona Kálmán képviselő úr indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel a bizottság tagjai részéről? (Senki sem jelentkezik.) Nincs ilyen, szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 7. pontban Orosz Sándor és Kis Péter indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel ehhez az indítványhoz? Kis Péter képviselő úr!

KIS PÉTER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Ebben a formában nem támogatják, de ehhez kapcsolódó módosító indítványt kívánunk beadni, úgyhogy egy pozitív tartózkodást kérnék az ellenzéki oldaltól, a kormányoldal részéről pedig igen szavazatot.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs ilyen, szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Többséget kapott.

A 8. pontban Orosz Sándor és Kis Péter indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs, szavazásra kerül sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú igen.

A 9. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Itt egy indoklást kérnék szépen.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Az indokaink nem a "szükség esetén" szórenddel kapcsolatosak, hanem a "finanszírozza" szó használatával a "viseli" helyett. Itt azokkal a környezeti károkkal kapcsolatos költségekről van szó, amelyeket, mivel másra át nem háríthatóak, akár megtérítésre, ezért a központi költségvetés finanszíroz. A "viseli" kifejezés azt a látszatot keltené, hogy a központi költségvetés amikor ismertté válik a szennyező, akkor nem kívánja felé érvényesíteni a követelését, míg a "finanszírozza" kifejezésben jobban benne van ennek az ideiglenessége.

ELNÖK: Értem. Tehát a környezetkárosodást megelőző intézkedéseket finanszírozza. Elnézést, de ha jól értem, itt egy megelőző vagy elhárító intézkedésnek kéne lenni, amit még nehéz a károkozóra rátestálni, mert ez egy bonyolult jogi kérdés szokott lenni. Szerintem erről Kis Zoltán tudna többet mondani, mint e területen szakember. Itt valakinek először a kárelhárítást azonnal meg kellene tenni. Ha jól értem, az indítványtevő azt mondja, hogy az állam itt azonnal avatkozzon be, a kárt hárítsa el, majd pedig a jogi ügylet lefolytatása után, hogy ki a felelős és mennyit hajtunk be, lerendezi. Ebben a jogosultsága benne van az államnak, hogy megpróbálja behajtani a szennyezőn az addig az állam által viselt költségeket.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Mi úgy éreztük, hogy a "viseli" kifejezésnek - ismétlem - a véglegesség, a költségek átvállalása is benne van az értelmezési tartományában, míg a "finanszírozza" kifejezésben az ideiglenesség van benne jobban.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel? Kis Péter!

KIS PÉTER LÁSZLÓ (MSZP): Kérem az indítvány támogatását. Köszönöm.

ELNÖK: Szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? Aki igen, az kérem, kézfeltartással jelezze. (Látható többség.) Ki az, aki nem támogatja? (3) Többséget kapott.

A 10. pontban Orosz Sándor és Kis Péter indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Ezekkel a vesszőkkel jól elbántak a kedves indítványtevők, de érthető. Kérdés, észrevétel van-e ehhez az indítványhoz? (Senki sem jelentkezik.) Nincs ilyen, szavazásra kerül sor. Kérem, kézfeltartással jelezze, aki támogatja ezt az indítványt. (Szavazás.) Egyhangú.

A 11. pontban Orosz Sándor és Kis Péter indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? Kis Péter!

KIS PÉTER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Bizottság! Ez erősen összefügg a 7. pontban lévő módosító javaslattal, ugyanúgy kapcsolódó módosítót kívánunk hozzá beadni. Kérem az indítvány támogatását.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs ilyen, szavazásra kerül sor. Aki támogatja ezt az indítványt, az kérem, kézfeltartással jelezze. (Látható többség.) Tartózkodás? (2) A bizottság többsége támogatja.

A 11. pontban lévő indítványon túlvagyunk.

A 12. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Egy indoklást kérnék szépen ehhez.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Az 1. és a 2. pontban lévő módosító indítványokkal összefügg ez a 12. pontban lévő módosító indítvány is. Ez azt a kérdést vizsgálja, hogy a környezet veszélyeztetése és a környezetveszélyeztető magatartás mint terminus technicus milyen viszonyban van egymással. Nem szeretnék szemantikai fejtegetésbe bocsátkozni, de a környezetveszélyeztetés egyben - így, ahogy most kimondtam - egy létező terminus technicus a magyar jogban. Hoztam magammal számos anyagot - még legfelsőbb bírósági ítélet is van -, amely magyarázza ennek a tartalmát. Ezért nem gondoltuk szerencsésnek, hogy ez a környezetveszélyeztetéssel mint köznapi kifejezéssel összekeveredjen, mert a környezetveszélyeztetés mint olyan kifejtett jogi terminus technicus őrizze meg a meglévő tartalmát.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs, szavazásra kerül sor. Kérem, jelezze, aki támogatja a 12. pontban lévő indítványt. (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 13. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e a bizottsági tagok részéről? (Nincs.) Szavazásra kerül sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 14. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel a bizottsági tagok részéről? (Senki sem jelentkezik.) Nincsen, szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 15. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e a bizottsági tagok részéről? Igen, Kis Péter.

KIS PÉTER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Bizottság! Az előbbiek végett a környezetvédelmi bizottság ülésén Katona Kálmán ezt az indítványát visszavonta.

ELNÖK: Én ezt nem tekinthetem visszavontnak, mert jelenlévő indítványtevő vonhatja vissza az ülésen ezt az indítványt, de értjük. Köszönöm szépen. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 16. pontban Orosz Sándor indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e a bizottsági tagok részéről? Kis Péter!

KIS PÉTER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Bizottság! Kapcsolódó módosító készül ehhez az indítványhoz is, úgyhogy az a kérésem, hogy a bizottság támogassa.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 17. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e a bizottsági tagok részéről? (Senki sem jelentkezik.) Nincs, szavazzunk róla. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 18. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Itt egy indoklást kérnék szépen.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A módosító indítvány benyújtásának célja jogszabály-szerkesztési. Nincs most itt előttem, de úgy emlékszem, Katona Kálmán úgy indokolta ennek benyújtását, hogy az, hogy a biztosítékadás bevezetésére 2005-ben került sor, ne képezze ennek a módosító indítványnak a tartalmát. A kodifikációs cél, hogy ezt mégis belevettük, az volt, hogy egységes szerkezetben, együtt láthassák majd a képviselők a környezeti felelősség összes hatályos szabályozását, ezért megjelenítettük azt az elemet is, ami nem került módosításra.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs, szavazásra kerül sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Nincs támogatója a bizottság tagjai körében, egyharmadot sem kapott.

A 19. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e a bizottság tagjai részéről? (Senki sem jelentkezik.) Nincs, akkor szavazásra kerül sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A 20. pontban Orosz Sándor indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel van-e a bizottság tagjai részéről? Igen, Kis Péter.

KIS PÉTER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Bizottság! Szintén kapcsolódó módosító indítvány készül ehhez a ponthoz, úgyhogy kérem a bizottság támogatását.

ELNÖK: Nagyon érthető az indítvány. További kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 21. pontban Orosz Sándor indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel a bizottság tagjai részéről van-e? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 22. pontban Orosz Sándor indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? Kis Péter!

KIS PÉTER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Bizottság! Ehhez szintén kapcsolódó módosító indítvány készül, ezért szintén kérem a bizottság támogatását.

ELNÖK: Érthető, tehát itt a felelősségre vonás kérdéskörében tesz folyamatos indítványokat Orosz Sándor; gondolom, majd egy koherens összhangja megteremtődik a kapcsolódókkal. A szándék érthető. További kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 23. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs, szavazásra kerül sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 24. pontban Orosz Sándor indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel a bizottság tagjai részéről van-e? (Senki sem jelentkezik.) Nincs, szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 25. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel a bizottság tagjai részéről van-e? Kis Péter!

KIS PÉTER LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Szintén egy megjegyzés: visszavonta Katona Kálmán ezt az indítványát.

ELNÖK: Tudomásul vesszük, viszont szavazni nekünk kell róla. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Nincs ilyen a bizottság tagjai körében, egyharmadot sem kapott.

A 26. pontban Orosz Sándor indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Kérdés, észrevétel a bizottság tagjai részéről van-e? (Senki sem jelentkezik.) Nincs, szavazásra kerül sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Egyhangú.

A 27. pontban Katona Kálmán indítványa szerepel. A kormány álláspontja?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Szabadna megkérdeznem, hogy mi az a Vgt. 32. §-ában lévő rész, amit a képviselő úr el szeretne töröltetni, önök pedig fenn szeretnének tartani?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A Vgt. 32. §-ában lévő szabályozás a környezetvédelmi törvény felelősségi szabályaihoz nagyon hasonló, de szövegezésben más felelősségi általános szabályt tartalmaz. A kettőnek az együtt fönnállása a víz minőségére nézve párhuzamos felelősségi szabályokat jelentene, így a Vgt. 32. §-ából csak a mennyiségi aspektusát hagytuk meg a víznek és az azzal kapcsolatos felelősségi szabályokat.

ELNÖK: További kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs, szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Nincs ilyen, egyharmadot sem kapott.

A kiküldött ajánlásban szereplő módosító indítványokat ezennel megtárgyaltuk. A környezetvédelmi bizottság készített bizottsági módosító ajánlásokat, amelyek megtárgyalásra és benyújtásra is kerültek a környezetvédelmi bizottság által. Kettő ilyenről tudunk. Kérem a kormány képviselőjének átadni ezeket az indítványokat. (Megtörténik.)

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Köszönöm szépen, ismertem az indítványt már az előző bizottsági ülésről.

ELNÖK: A bizottsági tagokat tájékoztatom, hogy kettő lapon kaptunk két indítványsort. Azzal kezdeném, ami 1., 2., 3., 4. pontokkal került sorszámozásra.

Az 1. pont "A törvényjavaslat 14. §-ában módosuló..." szövegrésszel kezdődik. Talán ez az egyszerűbb, ha jól látom, szövegpontosítások és utalások találhatók benne. Kérdezem a kormány képviselőjének álláspontját.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatom.

ELNÖK: Hozzászólás, vélemény a bizottság tagjai részéről van-e ehhez a módosítóindítvány-sorhoz? (Senki sem jelentkezik.) Nincsen, szavazásra kerül sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványsort? (Szavazás.) Egyhangú.

A másik lapon benyújtott indítványsort vegyük elő. A kormány képviselőjét kérdezem erről.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatom.

ELNÖK: Szeretném megkérdezni, hogy ez egy új definíció-e, vagy csak most maradt le a most benyújtott törvényből és ezért újra behozták? Tehát a 9-es, a környezethasználat.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A 9. definíció nem új definíció. Egy elem kerül ki belőle az eredetihez képest: az engedélyhez kötött tevékenység. A környezethasználat a környezetvédelmi törvény szerint csak a környezetnek vagy valamely elemének igénybe vételével, illetve terhelésével járó tevékenység, amely engedélyhez kötött. A környezetvédelmi törvény máshol meg nem csak az engedélyhez kötött tevékenységeket szabályozza, ezért ellentmondás volt a törvényen belül. Feltételezem, hogy ezért nyújtotta be a bizottság a 9. definícióra nézve a módosító indítványt.

ELNÖK: Tehát ha jól értelmezem, akkor most szélesebb jogkörben értelmezzük a környezethasználatot, magyarul nemcsak az engedélyezett tevékenységekhez kapcsolódóan vonhatjuk be környezethasználat címszó alatt az egyes tevékenységeket?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Más lényegi módosítás van-e? Mert a hátoldalon további új szövegrészekkel kerül kiegészítésre a törvényjavaslat. Erről kaphatnánk-e háttér-információt?

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A határértékek tekintetében a hatályos környezetvédelmi törvényben az igénybe vételi, a kibocsátási és a szennyezettségi határértékre különféle definíciók kerültek megállapításra, és ezeket egységesíti ez az új javaslat. A különbözőség az, hogy az eddigi határérték-definíció úgy szólt a kibocsátási határértéknél, hogy "amely kizárja a környezetkárosítást", míg a szennyezettségi határértéknél: "amelynek meghaladása környezetkárosodást vagy egészségkárosodást idézhet elő". Ez utóbbit figyelembe véve módosítottuk a többi definícióját.

ELNÖK: Értem. Viszont hozzáteszem, hogy amikor definíciókat határozunk meg, az egy nagyon izgalmas kategória, mert ennek nagyon komoly, a gyakorlati életben jelentkező hatása van. Az ellenzék részéről tartózkodni fogunk ennek az indítványnak a szavazásánál. További kérdés, észrevétel? (Senki sem jelentkezik.) Nincs, szavazásra kerül a sor. Ki az, aki támogatja ezt az indítványt? (Szavazás.) Többségi szavazatot kapott.

Van-e olyan módosító indítvány, amit nem tárgyaltunk és a hatáskörünkben tárgyalni kellene? Tudunk-e ilyenről? (Nincs jelzés.) Nem tudunk ilyenről. Akkor köszönöm szépen a kormány képviselőjének a részvételt, lezárom ezt a napirendi pontot.

DR. GOSZTONYI ÁDÁM (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Köszönöm szépen.

Egyebek

ELNÖK: A 2. napirendi pontra, az egyebekre térjünk rá. Nekem van egy bejelentésem. Remélem, minden képviselőtársam észrevette, hogy holnap kissé korai időpontban, 8 óra 30-kor bizottsági ülést szeretnénk tartani, ugyanebben a témakörben a kapcsolódó módosító indítványokat szeretnénk megvitatni; szerintem rövid idejű lesz. Holnap a mi bizottságunk számára, a környezetvédelmi bizottság számára és sok-sok bizottság számára fő nap lesz a parlamenti vitanap. Olyan kérdéskör kerül sorra, ami szorosan kapcsolódik a mezőgazdasághoz; 9 órakor kezdődik egy napirend előtti felszólalással, majd a későbbiekben a témakör folytatódik. Tehát holnap 8 óra 30 perckor bizottsági ülésünk lesz.

Kis Zoltán kért szót.

DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Lehetne-e arról szó, hogy holnap reggel a Parlamentben tartsuk meg ezt az ülést? Ott vannak az üres termek, ne kelljen szaladgálnunk. 25 szerencsétlen megszállott ember lesz a Parlamentben, aki még valahogy érdeklődik.

ELNÖK: Ne túlozzunk azzal a 25-tel. De értem, képviselő úr. A titkárságot kérdezem meg, hogy tudunk-e ennyi idő alatt ez ügyben tenni valamit, és amennyiben igen, akkor hogyan kapunk értesítést erről. (Egyeztetés.) Falusi, piaci szinten fogjuk megoldani, tehát szóbeszéd útján, de azért ennek lesz egy e-mailes megerősített változata is a titkárság részéről. Állítólag ez nagyon hatékony. Tehát ha kapunk termet, arról kapunk értesítést, ha nem kapunk értesítést, akkor itt lesz az ülésünk. Ma délután a Parlamentben leszünk, tehát mindenkit tudunk értesíteni.

További kérdés van-e az egyebekben? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Lezárom ezt a napirendi pontot is.

Köszönöm szépen az együttműködést, a bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés végének időpontja: 11 óra 33 perc.)

Font Sándor

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ferenc Zsuzsa