KHTB-5/2009.
(KHTB-92/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának
2009. március 3-án, kedden, 10 órakor
az Országház főemelet 55. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről: *

Hozzászólók: *

A Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyiptomi Arab Köztársaság Kormánya között a diplomata-útlevéllel rendelkező állampolgáraik kölcsönös vízummentességéről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/8920. szám) Általános vita *

Simonné dr. Berta Krisztina (KÜM) hozzászólása *

Szavazás *

Egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről Elefántcsontpart közötti átmeneti gazdasági partnerségi megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9026.) Általános vita *

Tomaj Dénes (KÜM) hozzászólása *

Szavazás *

Egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről a Kínai Népköztársaság Kormánya közötti, a tengeri közlekedésről szóló megállapodás és az azt módosító jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/8921. szám) Általános vita *


Napirendi javaslat:

 1. Tájékoztató az afganisztáni biztonsági helyzetről
  Tájékoztatót tart: Madarász Károly, a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatalának főigazgatója
  (Zárt ülésen, melyről külön jegyzőkönyv készült.)
 2. A Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyiptomi Arab Köztársaság Kormánya között a diplomata-útlevéllel rendelkező állampolgáraik kölcsönös vízummentességéről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/8920. szám)
  (Általános vita)
 3. Egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről Elefántcsontpart közötti átmeneti gazdasági partnerségi megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9026. szám)
  (Általános vita)
 4. Egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről a Kínai Népköztársaság Kormánya közötti, a tengeri közlekedésről szóló megállapodás és az azt módosító jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/8921. szám)
  (Általános vita)
 5. A hontalanság eseteinek csökkentéséről szóló, 1961. augusztus 30-án, New Yorkban elfogadott Egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9025. szám)
  (Általános vita)
 6. Egyebek

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Németh Zsolt (Fidesz), a bizottság elnöke

Dr. Kozma József (MSZP), a bizottság alelnöke
Szabó Vilmos (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Gedei József (MSZP)
Kárpáti Tibor (MSZP)
Dr. Kékesi Tibor (MSZP)
Dr. Szakács László (MSZP)
Mesterházy Attila (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP)
Balla Mihály (Fidesz)
Dr. Gógl Árpád (Fidesz)
Dr. Horváth János (Fidesz)
Dr. Kelemen András (Fidesz)
Potápi Árpád
Dr. Nagy Andor (KDNP)
Kovács Kálmán (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Gruber Attila (Fidesz) Németh Zsoltnak (Fidesz)
Kránitz László (MSZP) dr. Kékesi Tibornak (MSZP)
Dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz) dr. Gógl Árpádnak (Fidesz)

 

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Dr. Hanzséros Andrea (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium)
Dr. Lékó Zoltán (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Simonné dr. Berta Krisztina (Külügyminisztérium)
Tomaj Dénes (Külügyminisztérium)


<(A bizottság 10 óra 13 perctől 11 óra 53 percig zárt ülés keretében tanácskozott,

melyről külön jegyzőkönyv készült.

Szünet: 11.53-12.06

A nyílt ülés kezdetének időpontja: 12 óra 06 perc)

A Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyiptomi Arab Köztársaság Kormánya között a diplomata-útlevéllel rendelkező állampolgáraik kölcsönös vízummentességéről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/8920. szám) Általános vita

NÉMETH ZSOLT (Fidesz), a bizottság elnöke - a továbbiakban ELNÖK: A 2. napirendi pontunk következik, a Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyiptomi Arab Köztársaság Kormánya között a diplomata-útlevéllel rendelkező állampolgáraik kölcsönös vízummentességéről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat.

Köszöntöm dr. Berta Krisztina főosztályvezető asszonyt. Nagyon rövid kiegészítést szeretnék kérni.

Simonné dr. Berta Krisztina (KÜM) hozzászólása

SIMONNÉ DR. BERTA KRISZTINA (Külügyminisztérium): Nagyon röviden fogok szólni. Ez egy olyan vízummegállapodás, amely nemzeti hatáskörben van, egyedül és kizárólag csak a diplomata-útlevéllel rendelkezők számára teszi lehetővé a belépést és a 90 napon belüli tartózkodást. Azt gondolom, most talán különös jelentőséget ad az, hogy Egyiptom a tavalyi év végén megszigorította a szabályait, és ennélfogva amit a mi jogunk enged, hogy turisztikai célból is lehet diplomata-útlevéllel menni, az megkívánja, hogy az itteni követségen vegye fel a birtokos a vízumot. Ebből kifolyólag volt egy pár kellemetlen eset, amikor az egyiptomi repülőtérről visszafordítottak diplomata-útlevéllel, de turisztikai célból utazót. Ahogy ez hatályba lép, a szabályaink szerint 60 nap alatt fog az értesítéstől számítottan hatályba lépni, tehát már a nyári turistaszezonban működhet. Ennyit gondoltam mondani. Köszönöm, elnök úr.

Szavazás

ELNÖK: Köszönjük szépen, főosztályvezető asszony.

Amennyiben nincs kérdés, mondanám, hogy ugyan nem kell előadót állítanunk, de Varga László képviselőtársunk bejelentkezett erre a lehetőségre. Külön fogunk szavazni. Ki támogatja az előterjesztést? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm.

Ki támogatja, hogy Varga László képviselje a bizottságot? (Szavazás.) Ez is egyhangú.

(Simonné dr. Berta Krisztina felé fordulva:) Köszönjük szépen, főosztályvezető asszony. Viszontlátásra!

Egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről az Elefántcsontpart közötti átmeneti gazdasági partnerségi megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9026.) Általános vita

A 3. napirendi pont következik, amely egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről az Elefántcsontpart közötti átmeneti gazdasági partnerségi megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat. Előadót szintén nem kell állítanunk. Köszöntöm Tomaj Dénes főosztályvezető urat. Parancsoljon, főosztályvezető úr!

Tomaj Dénes (KÜM) hozzászólása

TOMAJ DÉNES (Külügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Én is nagyon röviden mondanám el ennek a törvényjavaslatnak a történetét. Azért mondanám el a hátterét is, mert elképzelhető, hogy a következőkben hasonlókkal fogunk jönni, és akkor egyértelmű, hogy mi ez a sorozat. Az Európai Unió, illetve az Európai Közösség egyoldalú kereskedelmi kedvezményeket biztosított az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak. Ezeket a kedvezményeket a világkereskedelmi szervezet kifogásolta, és arra kötelezte az Európai Közösséget, hogy új megállapodás-rendszert alakítson ki. Ezek a tárgyalások 2004-ben elindultak.

Az volt a cél, hogy 2008. január 1-jére, amikor a korábbi kötelezettségek megszűnnek, befejezze a tárgyalásokat ezzel a meglehetősen nagy országcsoporttal. Regionális alapon folytak a tárgyalások, illetve folynak ma is. Egyedül a karibi térséggel sikerült kialakítani egy átfogó és végleges megállapodást, ugyanakkor több ország úgy ítélte meg, hogy a kedvezmények megvonása hátrányos helyzetbe hozza őt, és ezért az Európai Unióval egyeztetve kialakult az úgynevezett átmeneti megállapodások rendszere. Ezek a megállapodások úgynevezett vegyes megállapodások, mert a kereskedelempolitikai részt a bizottság tárgyalja, de a fejlesztési rész, illetve az intézményi rész érinti a tagországokat, ezért vegyes megállapodásként a tagországokban is törvénybe kell iktatni. Jelen esetben az elefántcsontparti egyezménnyel jutottunk el idáig. Várhatóan Cariforum lesz a következő. Reméljük, hogy létrejönnek a közösségi megállapodások a hat régióval, és akkor nem kell sok tagországgal külön foglalkozni, hanem egyes régiókkal. Itt alapvetően a kereskedelem liberalizációjáról van szó, a szolgáltatások liberalizációjáról, illetve a befektetések feltételeinek a javításáról, illetve az egész egy fejlesztési összefüggést is kap, hogy az Európai Unió e megállapodások keretében segíti ezeket az országokat a gazdasági felzárkózásban. Köszönöm szépen.

Szavazás

ELNÖK: Köszönjük szépen, főosztályvezető úr.

Szavazásra teszem fel a kérdést. Ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú.

(Tomaj Dénes felé fordulva:) Köszönjük szépen. Jó munkát kívánok! Viszontlátásra!

Egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről a Kínai Népköztársaság Kormánya közötti, a tengeri közlekedésről szóló megállapodás és az azt módosító jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/8921. szám) Általános vita

A 4. napirendi pontunk egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről a Kínai Népköztársaság Kormánya közötti, a tengeri közlekedésről szóló megállapodás és az azt módosító jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitája. Köszöntöm dr. Hanzséros Andrea asszonyt. Tessék parancsolni!

Dr. Hanzséros Andrea (KHEM) szóbeli kiegészítése

DR. HANZSÉROS ANDREA (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen. Szeretnék a lehető legrövidebben hozzászólni a témához.

Ezt a tengeri közlekedési megállapodást még az EU 15-ök kötötték meg Kínával, illetve írták alá 2002-ben, most pedig egy olyan jegyzőkönyvhöz csatlakoznánk, amellyel részesévé válnánk a megállapodásnak is. Ehhez szükséges az, hogy az Országgyűlés törvényben gyakorlatilag a kötelező hatályt elismerje, és kihirdesse magát az egyezményt.

A megállapodás egyebekben tengeri szállítási szolgáltatások szabad nyújtását teszi lehetővé mindkét félnek, korlátlan hozzáférést a kikötőkhöz és a kiegészítő szolgáltatásokhoz, egyenlő bánásmódot mindkét fél vállalkozásai számára, különféle leányvállalatok, fióktelepek és képviseleti irodák létesítését teszi lehetővé. Azt is lehetővé teszi, hogy a kulcsfontosságú személyzetet bármilyen állampolgárságú személyek alkothassák, tehát őket lehessen alkalmazni, valamint a bevételek kifizetését, továbbá az együttműködésre vonatkozóan, tehát, mondjuk tengerészeti biztonság vagy tengerek szennyezésének megelőzésével kapcsolatban egyfajta együttműködést tesz lehetővé a felek számára.

Ez is egy olyanfajta szerződés az Európai Közösség tagállamai és Kína között, ami egy vegyes megállapodás, magyarul ez azt jelenti, hogy vannak benne kizárólagos közösségi, illetve tagállami hatáskörök, és ezért kell hogy minden tagállam a maga eljárása szerint ezt a szerződést jóváhagyja.

Röviden körülbelül ennyit lehet elmondani az előterjesztésről. Köszönöm szépen.

Szavazás

ELNÖK: Köszönöm szépen.

Felteszem szavazásra az előterjesztést. Ki támogatja? (Szavazás.) Ez is egyhangú. Köszönöm szépen.

A hontalanság eseteinek csökkentéséről szóló, 1961. augusztus 30-án, New Yorkban elfogadott Egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/9025. szám) (Általános vita)

A hontalanság eseteinek csökkentéséről szóló egyezmény kapcsán nagy tisztelettel köszöntöm dr. Lékó Zoltán főosztályvezető urat. Rövid kiegészítést szeretnénk.

Dr. Lékó Zoltán (IRM) szóbeli kiegészítése

DR. LÉKÓ ZOLTÁN (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. A törvényjavaslat célja tehát az, hogy a Magyar Köztársaság csatlakozzon ehhez az egyezményhez. Ennek az a célja, hogy részletes szabályokat állapítson meg arra az esetre, hogy a tagállamainak milyen intézkedéseket kell tenniük a hontalanság kialakulásának a megelőzésére, az esetek csökkentésére.

Tulajdonképpen a magyar jogrend teljesen megfelel ennek az egyezménynek, hogy ha a hontalanoknak Magyarország területén születik gyermeke, akkor ő magyar állampolgár lesz. Tehát nem kell a csatlakozáshoz magyar jogszabályt módosítanunk. Az egyetlen, ami számunkra kötelezettséget jelent, hogy egyoldalúan nem változtathatjuk meg a tárgybeli szabályainkat.

Azért felmerülhet kérdésként, hogy miért most került elő egy '61-es egyezményhez való csatlakozás. Ennek az az oka, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága'96-ban egy átfogó világméretű kampányba kezdett, és próbál egyre több országot rávenni, hogy csatlakozzon ehhez az egyezményhez. A Menekültügyi Főbiztosságnak regionális képviselete van Magyarországon, és itt elég erős tevékenységet fejtettek ki annak érdekében, hogy csatlakozzunk. Mivel ez Magyarországra komoly kötelezettségeket nem ró, ezért kérem, hogy támogassák ezt a javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Horváth képviselő úr!

DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Ez azt jelenti, hogy ha amerikai állampolgároknak Magyarországon tartózkodva gyermeke születik, hasonlóképpen magyar állampolgárok Amerikában tartózkodása során gyermek születik, ezek a gyermekek állampolgáraivá lesznek a születési országnak?

DR. LÉKÓ ZOLTÁN (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem, képviselő úr, ezt nem jelenti. Ez az egyezmény csak a hontalanokra vonatkozik. Tehát azokra, akik mondjuk, jugoszláv állampolgárok voltak, megszűnt Jugoszlávia, mondjuk ők Szlovéniában éltek, és nem akarnak szlovénok lenni. Van egy olyan személyi kör, és erről az előterjesztés indokolásában kicsit részletesebben is írunk...

ELNÖK: És Magyarországon élnek, azt még hozzá kell tenni.

DR. LÉKÓ ZOLTÁN (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen. Tehát a nemzetközi egyezmény szempontjából mindegy, a mi esetünkből számít, hogy Magyarországon élnek. Tehát ez csak a hontalanokra vonatkozik, akik egyik országnak sem állampolgárai.

Szavazás

ELNÖK: Így van. Köszönöm szépen.

Felteszem szavazásra. Ki támogatja az előterjesztést? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Egyebek

Tisztelt Bizottság! Következő ülésünk március 24-én lesz. Amennyiben nincs egyéb, akkor az ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 18 perc.)

   

Németh Zsolt
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Vicai Erika és Horváth Éva Szilvia