KHTB-19/2007.
(KHTB-39/2007-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának
2007. szeptember 10-én, hétfőn, 12 órakor
az Országház főemelet 55. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat:

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Helyettesítési megbízást adott:

Meghívottak részéről:

Hozzászóló:

Elnöki bevezető

A Magyar Köztársaság és az Azerbajdzsán Köztársaság között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló, Bakuban, 2007. május 18-án aláírt megállapodás kihirdetéséről szóló T/3510. számú törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (általános vita)

A Magyar Köztársaság és a Jordán Hasemita Királyság között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló, Budapesten, 2007. júnus 14-én aláírt megállapodás kihirdetéséről szóló T/3511. számú törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (általános vita)

Szavazás

Egyebek


Napirendi javaslat:

1. A Magyar Köztársaság és az Azerbajdzsán Köztársaság között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló, Bakuban, 2007. május 18-án aláírt megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/3510. szám)
(Általános vita)

2. A Magyar Köztársaság és a Jordán Hasemita Királyság között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló, Budapesten, 2007. június 14-én aláírt megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (T/3511. szám)
(Általános vita)

3. Egyebek

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Németh Zsolt (Fidesz), a bizottság elnöke

Dr. Kozma József (MSZP), a bizottság alelnöke
Szabó Vilmos (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Gedei József (MSZP)
Hárs Gábor (MSZP)
Kárpáti Tibor (MSZP)
Kránitz László (MSZP)
Mesterházy Attila (MSZP)
Dr. Szakács László (MSZP)
Balla Mihály (Fidesz)
Dr. Gógl Árpád (Fidesz)
Dr. Gruber Attila (Fidesz)
Dr. Horváth János (Fidesz)
Dr. Kelemen András (Fidesz)
Dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz)
Potápi Árpád (Fidesz)
Rácz Róbert (Fidesz)
Geberle Erzsébet (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Gedei József (MSZP) megérkezéséig dr. Kozma Józsefnek (MSZP)
Kránitz László (MSZP) megérkezéséig Kárpáti Tibornak (MSZP)
Dr. Kékesi Tibor (MSZP) Szabó Vilmosnak (MSZP)
Mesterházy Attila (MSZP) megérkezéséig Hárs Gábornak (MSZP)
Dr. Varga László (MSZP) dr. Szakács LászlóNAK (MSZP)

Meghívottak részéről:

Hozzászóló:

Hattyné Kádas Márta (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 05 perc)

Elnöki bevezető

NÉMETH ZSOLT (Fidesz), a bizottság elnöke - a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Szép jó napot kívánok! Nagy tisztelettel köszöntöm minden képviselőtársamat! Látom, kipihenten, megújultan, telve energiákkal vágunk neki az őszi ülésszaknak. Bejelentem a helyettesítéseket: Kozma József Gedei Józsefet; Szabó Vilmos Kékesi Tibort; Hárs Gábor Mesterházy Attilát; Szakács László Varga Lászlót helyettesíti. A bizottság határozatképes.

A napirendet megküldtem a bizottság tagjainak. Két nemzetközi szerződés és egy rövid "Egyebek" szerepel a napirenden. Van-e valakinek ezzel kapcsolatban javaslata? (Senki sem jelentkezik.) Nincs.

Felteszem szavazásra a napirendet. Ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú.

A Magyar Köztársaság és az Azerbajdzsán Köztársaság között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló, Bakuban, 2007. május 18-án aláírt megállapodás kihirdetéséről szóló T/3510. számú törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (általános vita)

A Magyar Köztársaság és a Jordán Hasemita Királyság között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló, Budapesten, 2007. júnus 14-én aláírt megállapodás kihirdetéséről szóló T/3511. számú törvényjavaslat nemzetközi szerződésről (általános vita)

Rátérünk az 1. és a 2. napirendi pont tárgyalására, amelyeket együtt tárgyalunk. Hattyné Kádas Mártát és munkatársát köszöntöm. Tessék parancsolni!

HATTYNÉ KÁDAS MÁRTA (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Ez a két egyezmény, amelyet várhatóan a mai plenáris ülésen az Országgyűlés is tárgyalni fog, akkor köttetett, amikor Magyarország belépett az Európai Unióba. Ez az első kettő olyan, amelyet uniós tagként kötöttünk. Egyéb tekintetben megfelel azoknak az egyezményeknek, amelyeket korábban is kötöttünk. Erre való tekintettel rendelkezik olyan cikkelyekkel, rendelkezésekkel, amelyek EU-tagságunkból fakadó kötelezettségeinket is tartalmazzák. Szeretném kérni a tisztelt bizottságot, hogy támogassa a két egyezmény, illetőleg törvényjavaslat plenáris ülésen való tárgyalását.

ELNÖK: Köszönjük szépen. A napirendi pontokhoz napirendi előadót is kell állítani. Horváth János bátyánkat javaslom az azeri beruházásvédelmi téma előadójaként. Van-e más jelölt? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. A jordán beruházásvédelmi témához van-e jelölt? (Kozma József: Szakács képviselő úr?) Szakács képviselő úr?

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Vállalom.

Szavazás

ELNÖK: További jelölt? (Senki sem jelentkezik.) Nincs.

Felteszem szavazásra először az 1. napirendi pontban szereplő törvényjavaslatot. Ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú.

Kérdezem, hogy ki támogatja Horváth János képviselőtársunkat mint bizottsági előadót. (Szavazás.) Szintén egyhangú.

Felteszem szavazásra a 2. napirendi pontban szereplő törvényjavaslatot, a jordán beruházásvédelmi egyezményt. Ki támogatja? (Szavazás.) Köszönöm. Egyhangú.

Ki támogatja Szakács László képviselő urat bizottsági előadóként? (Szavazás.) Szintén egyhangú.

Nagyon szépen köszönöm a vendégeinknek a kormány képviseletében az előterjesztést. Jó munkát, szép napot kívánunk!

Egyebek

Tisztelt Bizottság! Az ülésünk végéhez értünk. A következő ülésünket holnap 10 órakor tartjuk. Napirenden szerepel a portugál európai uniós elnökség prioritásairól szóló tájékoztató. Tájékoztatnám a bizottságot, hogy 18-án is tartunk bizottsági ülést 9 óra 30 perckor, ahol nagyköveti meghallgatás, az Információs Hivatal szokásos tájékoztatója szerepel - ez alkalommal Koszovóról lesz szó, meglehetősen érzékeny kérdés -, valamint a zárszámadás ügye.

Ezen túlmenően, tisztelt bizottság, valószínűsíthető, hogy a bizottsági munkarendünkben lesz némi változás ebben a félévben. Érkezett egy olyan szocialista javaslat, miszerint tegyük át a hétfői, keddi napról a keddi, szerdai napra a parlament plenáris üléseit. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor értelemszerűen nem kedden délelőtt, hanem szerdán délelőtt javaslom, hogy a bizottsági ülésünket tartsuk. Lesz ezzel szemben némi ellenállás a Ház vezetése részéről. Kérném az együttes erőfeszítést, hogy ezeket az ellenvetéseket legyűrjük, ugyanis a bizottságban meglehetősen fontos - mivel sok vidéki képviselő van -, hogy a szerdai nappal le lehessen zárni a budapesti tartózkodást a vidéki képviselők számára. Én azt fogom javasolni, hogy amint egy ilyen helyzet előáll, szerdán délelőtt 10 órakor tartsuk a bizottsági ülésünket. Kérem, hogy a politikai védelmet minden frakció próbálja meg a javaslat számára biztosítani.

Van-e ezzel kapcsolatban bárkinek kérdése, alternatív javaslata? (Dr. Kelemen András jelentkezik.) Kelemen képviselő úr!

DR. KELEMEN ANDRÁS (Fidesz): Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ez az eddig felsorolt időpontokat érinti-e?

ELNÖK: Nem érinti. A 18-i ülés mindenféleképpen 18-a, egy keddi nap. Tehát jövő héten még mindenképpen 9 óra 30 perckor fogjuk tartani a bizottsági ülést. Arról pedig csak fogunk értesülni, ha ez a változás bekövetkezik, és akkor értelemszerűen változik az időpont. A Fideszen nem fog múlni ez a javaslat. Innentől az a kérdés, hogy milyen gyorsan fog átfutni a Ház átállítása. (Közbeszólások az MSZP részéről: Jövő félévtől változna, a tavaszi ülésszaktól kezdődően.) A jövő félévtől? Ez a szocialista javaslat nem volt világos számunkra. Tehát akkor ez valószínűleg csak a jövő félévtől fog érinteni mindannyiunkat. Köszönjük szépen. Ezt memorizáljuk. Ha pedig mégsem így történne, akkor az lesz a javaslatom, hogy szerdánként délelőtt 10 órakor tartsuk a bizottsági üléseinket.

Amennyiben nincs további hozzászólás és javaslat, megköszönöm a jelenlétet. Holnap 10 órakor találkozunk. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 13 perc)

 

Németh Zsolt
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Vicai Erika