KHTB-19/2006.
(KHTB-19/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*
(részlet)

az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának
2006. december 19-én, kedden, 9 órára
a Parlament főemelet 55. számú tanácstermébe
összehívott üléséről

Napirendi javaslat

  1. Tájékoztató a romániai magyar nyelvű oktatás helyzetéről
    Meghívott előadók:
    Hantz Péter, a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetem adjunktusa
    Dávid László, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem rektora
    Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke
  2. Egyebek

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 16 perc.)

Elnöki bevezető

NÉMETH ZSOLT (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Jó reggelt kívánok! Mindenkinek gratulálok az ébredéshez! Tizenegy órakor távoztunk az esti szavazásról.

Bejelentem a helyettesítéseket. Németh Zsolt helyettesíti Rácz Róbertet, Horváth János pedig Potápi Árpádot.

Nagy tisztelettel köszöntöm vendégeinket, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorát, Szilágyi Pál urat, a Sapientia Alapítvány elnökét, Kató Béla püspökhelyettes urat, Dávid László urat, január 1-jétől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorát, valamint Hantz Péter urat, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem adjunktusát.

A tanácskozóképesség megállapítása

Tisztelt Bizottság! A helyettesítések alapján megállapítom, hogy a külügyi bizottság tanácskozóképes, eléri az egyharmadot a részvételünk. Ugyanakkor szeretném a bizottságot és a vendégeinket, valamint a sajtó képviselőit arról tájékoztatni, hogy a Magyar Szocialista Párt képviselői múlt hét csütörtökön levélben tájékoztattak arról, hogy az erdélyi felsőoktatás ezen két fontos kérdésének a napirendre tűzését csak abban az esetben támogatják, ha elkészül egy szakértői tanulmány az erdélyi magyar felsőoktatás kérdéséről. Természetesen, amikor el fog készülni a szakértői tanulmány az erdélyi magyar felsőoktatás stratégiájáról, szintén napirendre tűzhetjük a kérdést, ugyanakkor tekintettel a Babeş-Bolyai Egyetemen zajló eseményekre, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem előtt álló aktuális kihívásokra, a bizottság elnökeként úgy ítélem meg, hogy nagyon sürgető ennek a kérdésnek a napirendre tűzése.

Örülök annak, hogy vendégeink eleget tettek a meghívásomnak. Noha a bizottság szocialista tagjai nincsenek jelen, nagy örömömre szolgál, hogy Szili Katalin házelnök asszony, az ország közjogi méltósága fogadja önöket, az erdélyi magyar felsőoktatás ezen rangos delegációját a mai napon itt, a Magyar Országgyűlés épületében.

Tisztelt Bizottság! Tanácskozóképesek vagyunk.

(Az ülés 9 óra 18 perckor befejeződött,

az ezt követő tanácskozásról külön jegyzőkönyvrészlet készült.)

   

Németh Zsolt

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Horváth Éva Szilvia