KPSZB/27/2009.
KPSZB/145/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának
2009. június 29-én, hétfőn 14 óra 05 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirend *

Az ülés megnyitása *

A napirend elfogadása *

A közbeszerzésekről szóló törvény módosításáról szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslathoz érkezett módosító javaslatok megtárgyalása *

A napirendi pont lezárása *

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvény módosításáról törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása *

A napirendi pont lezárása *

Az ülés bezárása *


Napirend:

  1. A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9922. szám - Halmai Gáborné, Fedor Vilmos és Végh Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa - az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatának megtárgyalása)
  2. A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9980. szám - Faragó Péter (MSZP) képviselő önálló indítványa - módosító javaslatok megvitatása)

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről megjelent:

Elnököl: Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke

Szabó Lajos (MSZP), a bizottság alelnöke

Barabásné Czövek Ágnes (MSZP)

Boldvai László (MSZP)

Farkas Imre (MSZP)

Dr. Kékesi Tibor (MSZP)

Kovács Tibor (MSZP)

Molnár Albert (MSZP)

Molnár László (MSZP)

Schwartz Béla (MSZP)

Szabados József (MSZP)

Tukacs István (MSZP)

Végh Tibor (MSZP)

Ágh Péter (Fidesz)

Babák Mihály (Fidesz)

Borsos József (Fidesz)

Mádi László (Fidesz)

Molnár Oszkár (Fidesz)

Schmidt Ferenc (Fidesz)

Dr. Hargitai János (KDNP)

Horn Gábor (SZDSZ)

Dr. Kóka János (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Keller László (MSZP) Barabásné Czövek Ágnesnek (MSZP),

Kovács Tibor (MSZP) Molnár Albertnek (MSZP),

Puch László (MSZP) Tukacs Istvánnak (MSZP),

Balla György (Fidesz) Babák Mihálynak (Fidesz),

Szijjártó Péter (Fidesz) Varga Mihálynak (Fidesz).

Meghívottak részéről:

Hozzászólók:

Mocsári-Gál Krisztina dr., az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 14 óra 05 perc)

Az ülés megnyitása

VARGA MIHÁLY (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tekintettel arra, hogy határozatképesek vagyunk, megkezdenénk a munkát.

A napirend elfogadása

A napirendi ajánlás szerint két pontról kell döntenünk, a közbeszerzésekről szóló törvény módosításához és a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetésének módosításáról szóló törvény módosításához benyújtott módosító javaslatokat kell megtárgyalnunk. Ehhez kiegészítés nem érkezett, tehát ezt teszem fel szavazásra. Kérdezem, ki az, aki a napirendi javaslattal egyetért. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? Nemmel szavazott? Nem volt ilyen. Akkor megkezdhetjük a munkát.

A közbeszerzésekről szóló törvény módosításáról szóló, önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslathoz érkezett módosító javaslatok megtárgyalása

Az 1. pont a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, T/9922. számmal, Halmai Gáborné, Fedor Vilmos és Végh Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa. Az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát kellene megtárgyalnunk. Kérdezem, az előterjesztőket képviseli-e valaki. Igen, Végh Tibor. Kérdezem, hogy támogatja-e a javaslatot. Végh képviselő úr, parancsoljon!

VÉGH TIBOR (MSZP), előterjesztő: Köszönöm szépen. Támogatjuk a módosítási javaslatot.

ELNÖK: Tárcaálláspont?

MOCSÁRI-GÁL KRISZTINA DR. (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tárcaálláspontot tudok képviselni az idő rövidségére való tekintettel, és támogatjuk a módosító javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Az előterjesztők támogatja, a tárca támogatja. Észrevétel, kérdés van-e? Babák Mihály!

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Bocsásson meg, elnök úr, azt szeretném megkérdezni, hogy ezek a paragrafusok mit jelentenek, mert ezt így itt most nem tudom átnézni. Ha kifejtenék, hogy melyik területen alkotnak új szabályokat, megköszönném.

ELNÖK: Az előterjesztőt kérdezném, hogy mi ennek a módosításnak a lényege.

VÉGH TIBOR (MSZP), előterjesztő: Köszönöm szépen. Itt bizonyos elektronikus beszerzésekkel kapcsolatban dátumokat említenek ezek a paragrafusok. Az alkotmányügyi bizottságnak eredetileg az volt a javaslata, hogy 2009. június lenne az, amikor ezek a pontok hatályba tudnának lépni, de azután megalkottunk egy 2010. január 1-jei időpontot a módosításban szereplő október helyett. Azt gondolom, hogy ha még két hónapot tudunk adni az erre való felkészülésre, az ártani nem fog a törvénynek. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Ez nem 2, hanem 3 hónap, de nem ez a lényeg. Egy időbeli eltolás van. További kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor szavazhatunk. Kérdezem, ki az, aki támogatja a módosító indítványt. (Szavazás.) Ez többség.

A napirendi pont lezárása

Ezzel a napirendi ponttal végeztünk.

A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló törvény módosításáról törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása

Áttérünk a következő napirendi pontra, Faragó Péter MSZP-képviselő önálló indítványához benyújtott módosító javaslat megtárgyalására. Az előterjesztőt képviseli-e valaki? (Nincs jelentkező.) Nem. A kormányt képviseli-e valaki? (Nincs jelentkező.) Azt sem. Ez nem akadálya, hogy ezt megtárgyaljuk.

A T/9980. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványról van, Domokos László és Babák Mihály képviselők javaslatáról. Kérdezem Babák Mihályt, hogy indokolja-e. Igen.

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Bizottság! Köszönöm, elnök úr, a lehetőséget. Arról van szó, hogy Békés megyében többen pályáztak belvizes beruházásokra, viszont a kormány áldásos tevékenysége kapcsán a kistelepüléseknek nincs az önerőhöz elegendő pénzük. Ezért jó páran készülnek lemondani a megnyert pályázati összeget. Így fontos lenne, ha bekerülne a belvízberuházásokkal kapcsolatos önerő-támogatás lehetősége. Kérem a tisztelt kormánypárti képviselőket, hogy gondolják meg, és támogassák ezt. Nem túl sokról van szó, viszont számukra nagyon jelentős kérdés azért, mert ezeken a településeken alacsony jövedelműek élnek, vályogos házakról van szó, és ha a belvízelvezetés nem oldódik meg, az katasztrófához vezet. Elnök úr, köszönöm a lehetőséget.

ELNÖK: Tukacs István!

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, ha lehet kérdezni a módosító indítvány benyújtóitól, hogy lehetne-e pontosítani, mert a beadvány belvízkárokról beszél, Babák úr más megfogalmazással élt, most azt mondta, hogy belvizes beruházásokról van szó. Melyikről van szó a kettő közül, mert amennyire ismereteim ebben eléggé kiterjedtek, belvízkárokra európai uniós pályázat nincs, ilyen értelemben az önerős pályázat nem értelmezhető. Beruházások esetében nagy valószínűséggel ilyen van. Miről van tehát szó, amit tartalmaz a beadvány?

ELNÖK: Babák Mihály!

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): A további károk megelőzése érdekében a belvizes beruházások önerejéről van szó, amelyek uniós pályázatok, és ezeket mondják vissza sorban a települések. Óriási baj lesz belőle, mert nem tud megvalósulni a beruházás, és károk származnak majd ebből. Köszönöm.

ELNÖK: Tukacs István!

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Szeretném megjegyezni, hogy ebben a tekintetben a módosító indítvány szövege nem pontos semmilyen értelemben: A "károk sújtotta, károkkal szembeni védekezés, belvízi védekezés" fogalmakat használja. Valamikori kormányzati ismereteim szerint ez mást takar. Ezt szeretném megjegyezni a döntés előtt.

ELNÖK: Van-e még kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Akkor a szavazás következik. Kérdezem tehát, ki az, aki a Domokos László és Babák Mihály által benyújtott módosító javaslatot támogatja. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Ez kisebbség. Köszönöm.

A napirendi pont lezárása

A bizottság tehát ezt nem támogatta. Köszönöm.

Az ülés bezárása

További módosító javaslatok nincsenek, így a bizottsági ülést ezennel befejezettnek nyilvánítom. Mindenkinek további jó munkát és jó pihenést kívánok a nyárra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 14 óra 11 perc.)

 

 

Varga Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Csoknyay Edit