MB-2/2009.
(MB-91/2006-2010.)

KORB-3/2009.
(KORB-92/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának és Környezetvédelmi bizottságának
2009. február 24-én, kedden, 13 óra 12 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet II. számú tárgyalótermében
megtartott együttes üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A Mezőgazdasági bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott: *

A Környezetvédelmi Bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott: *

Elnöki megnyitó *

Napirend elfogadása *

Egyes génmódosított kukoricafajták magyarországi termesztésére és forgalomba hozatalára vonatkozó moratórium fenntartása (Együttes bizottság állásfoglalás kialakítása és elfogadása) *

Szavazás *


Napirendi javaslat

1. Egyes génmódosított kukoricafajták magyarországi termesztésére és forgalomba hozatalára vonatkozó moratórium fenntartása
(Együttes bizottsági állásfoglalás kialakítása és jóváhagyása)
Előadó: Katona Kálmán, a Környezetvédelmi bizottság elnöke
Font Sándor, a Mezőgazdasági bizottság elnöke

Az ülés résztvevői

A Mezőgazdasági bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke

Herbály Imre (MSZP), a bizottság alelnöke
Jakab István (Fidesz), a bizottság alelnöke
Frankné dr. Kovács Szilvia (MSZP)
Bedő Tamásnak (MSZP)
Dr. Karsai József (MSZP)
Godó Lajos (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Paizs József (MSZP)
Zatykó János (MSZP)
Dr. Ángyán József (Fidesz)
Bagi Béla (Fidesz)
Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Örvendi László József (Fidesz)
Velkey Gábor (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott:

Borenszki Ervin (MSZP) Herbály Imrének (MSZP)

Csontos János (MSZP) Zatykó Jánosnak (MSZP)
Demendi László (MSZP) Bedő Tamásnak (MSZP)
Bodó Imre (Fidesz) Örvendi Lászlónak (Fidesz)
Czerván György (Fidesz) Kékkői Zoltán Józsefnek (Fidesz)
Járvás István (Fidesz) Bagi Bélának (Fidesz)
Dr. Medgyasszay László (KDNP) dr. Ángyán Józsefnek (Fidesz)

A Környezetvédelmi Bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Katona Kálmán (MDF), a bizottság elnöke

Dr. Orosz Sándor (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Nagy Andor (KDNP), a bizottság alelnöke
Gyárfás Ildikó (MSZP)
Gyula Ferencné (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Kis Péter László (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Balogh József (Fidesz)
Farkas Sándor (Fidesz)
Fehérvári Tamás (Fidesz)
Fülöp István (Fidesz)
Velkey Gábor (SZDSZ)
Császár Antal (független)

Helyettesítési megbízást adott:

Fetser János (MSZP) Gyárfás Ildikónak (MSZP)
Kránitz László (MSZP) dr. Tompa Sándornak (MSZP)
Winkfein Csaba (MSZP) Gyula Ferencnének (MSZP)
Bányai Gábor (Fidesz) Balogh Józsefnek (Fidesz)


(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 12 perc)

Elnöki megnyitó

FONT SÁNDOR (Fidesz), a bizottság elnöke: Jó napot kívánok! Köszöntöm a Mezőgazdasági, valamint a Környezetvédelmi bizottság tagjait, köszöntöm a munkánkat segítő képviselőket, köszöntöm mindazokat, akik elfogadták a meghívást a bizottság együttes ülésének nyílt ülésére.

Napirend elfogadása

Szeretném tájékoztatni a bizottság tagjait, hogy a meghívó szerint az első napirendi pont lesz együttes ülés, utána mindkét bizottság saját munkarendje szerint fogja folytatni az ülést. A Mezőgazdasági és Környezetvédelmi bizottság együttes ülését Katona Kálmán elnök úrral kezdeményeztük az egyes génmódosított kukoricafajták magyarországi termesztésére és forgalomba hozatalára vonatkozó moratórium fenntartása címmel.

Erről az egy napirendi pontról kérném szépen majd a szavazásra kiküldött napirendi pont tartalmának megfelelően, és ezért kérdezem a házszabályszerűséget is betartva csak a Mezőgazdasági bizottság tagjaitól először, hogy az együttes ülésre beterjesztett egy napirendi pontot elfogadják-e, ha igen, kézfeltartással jelezzék. (Szavazás.) Úgy látom, hogy egyhangú részünkről. Ezennel átadnám továbbiakban az ülés vezetését Katona Kálmán elnök úrnak a procedúra megtartására és a napirendi pont ismertetésére.

(Az elnöklést Katona Kálmán, a Környezetvédelmi bizottság elnöke veszi át.)

KATONA KÁLMÁN (MDF), a Környezetvédelmi bizottság elnöke, a továbbiakban: ELNÖK: Köszönöm szépen, akkor én is üdvözlöm mindkét bizottság tagjait, vendégeinket, érdeklődőket, mindenkit. Egy napirendről kell szavazni a Környezetvédelmi bizottságnak. Aki a bizottság tagjai közül támogatja a kiküldött napirend elfogadását, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Köszönöm szépen, egyhangú.

Egyes génmódosított kukoricafajták magyarországi termesztésére és forgalomba hozatalára vonatkozó moratórium fenntartása
(Együttes bizottság állásfoglalás kialakítása és elfogadása)

Azt kérem, hogy azt a nyilatkozattervezetet vegyük elő, amelyet arról lehet megismerni, hogy aláhúzott néhány mondat van a szövegben. Kiküldtek egy tervezetet. Miután a két bizottság elnöksége, elnökei, alelnökei megvitatták a tervezetet, az a javaslatunk, hogy az 5. pontban, miszerint országgyűlési határozatot fogadjunk el, most javasoljuk elhagyni tekintettel arra, hogy a parlament ülése ugyanarra a napra esik, amikor a környezetvédelmi miniszterek tanácsa összeül, és nem tudjuk, mi lesz annak az eredménye. Ezért ugyanaznap este egy OGY határozatot elfogadni, amelyről napközben születik a döntés, értelmetlennek tűnik. Természetesen abban az esetben, ha számunkra nem kedvező eredmény születik, akkor a következő héten van lehetőségünk országgyűlési határozat kiadására.

Ugyanakkor ide az 5. pontra az lenne a javaslat, hogy ezt a nyilatkozatot küldjük meg a környezetvédelmi miniszter úrnak, kérjük fel arra, hogy személyes tekintélyét vesse latba az ügy elfogadtatása érdekében, és küldje meg ezt a nyilatkozatot minden, tanácsban részt vevő miniszter számára. Azt gondolom, természetesen ezen belül a bizottság a társbizottságoknak megküldi a nyilatkozatot, így a Mezőgazdasági és a Környezetvédelmi bizottság más bizottságok számára a legrövidebb időn belül megküldi.

Azt javasolnám, hogy magáról a nyilatkozattervezetről ne nyissunk vitát. Megkérdezem a résztvevőket, mert demokratikusan ezt kell. Elég sokat forgattuk, az egység nagy ez ügyben, ezért megkérdezem a bizottságok tagjait, hogy egyetértenek-e abban, hogy erről a nyilatkozatról vita nélkül döntsünk? (Jelenlévők egyetértően bólintanak.) A bólogatás egyhangúnak tűnik.

Szavazás

Az a kérésem, hogy ezzel a kiegészítéssel, hogy miniszter úrnak eljuttatjuk - nem ismétlem még egyszer - aki egyetért, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Technikai problémát meg fogjuk tudni oldani, ugyanis kettő nyilatkozatot kell kiadnunk. Közös szöveget adunk ki, de a Mezőgazdasági és a Környezetvédelmi bizottság iktatási okokból a két külön nyilatkozatot is elteszi, de miután egyhangú volt, úgy veszem, hogy mindkét bizottság egyhangúlag elfogadta ezt a nyilatkozatot.

Arra kérek mindenkit, a sajtó képviselőit is, hogy ebben az ügyben támogassa a bizottság határozatát, támogassa a kommunikáció útján a kormány erőfeszítéseit, hogy meg tudjunk maradni GMO-mentes országnak.

Ezt a napirendet lezárom. Köszönöm szépen a részvételt, és az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 22 perc.)

Font Sándor

a Mezőgazdasági bizottság

elnöke

Katona Kálmán

a Környezetvédelmi bizottság

elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Dancsecs Dóra