HRB 20/2006
(HRB 1-20/2006-2010)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának
2006. december 29-én, pénteken, 10 óra 05 perces kezdettel
az Országház földszint 93. számú tanácstermében
megtartott rendkívüli üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

Mentesítés a közbeszerzési törvény hatálya alól *

Kérdések, reagálások *

Vélemények, hozzászólások *

Mécs Imre indítványa a határozati javaslat módosítására *

Dr. Kis Zoltán indítványa a határozati javaslat módosítására *

Dr. Kontrát Károly ügyrendi javaslata *

Döntés az ügyrendi javaslatról *

Döntés a módosító javaslatok elfogadásáról *

Döntés a módosított határozati javaslatról *

Elnöki zárszó *


Napirendi javaslat

Mentesítés a közbeszerzési törvény hatálya alól
(Döntés bizottsági határozatról)
Meghívottak: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselői

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Keleti György (MSZP), a bizottság alelnöke
Ecsődi László (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Juhász Gábor (MSZP)
Laboda Gábor (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Dr. Vadai Ágnes (MSZP)
Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Tóth Gábor (Fidesz)
Dr. Kis Zoltán (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Rába László (MSZP) dr. Vadai Ágnesnek (MSZP)
Básthy Tamás (KDNP) Tóth Gábornak (Fidesz)
Dr. Lázár János (Fidesz) dr. Kontrát Károlynak (Fidesz)
Dr. Simon Miklós (Fidesz) Csampa Zsoltnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Jenei Zoltán szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Sipos Gyula dandártábornok, gazdasági főigazgató (Országos Rendőr-főkapitányság)


(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 05 perc)

Elnöki megnyitó

KELETI GYÖRGY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Mivel idő van, elkezdenénk az ülést. Jó reggelt kívánok mindenkinek! Szeretném tájékoztatni a bizottság tagjait, hogy Lázár János elnök úr megbízása alapján az ülést én vezetem. Valamennyi képviselőtársam megkapta a meghívót a mai ülésre, amely keretén belül egy napirendi pontot tárgyalnánk: mentesítés a közbeszerzési törvény hatálya alól. Ez egy bizottsági határozatról szóló döntés.

Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy négy helyettesítés érkezett hozzám, mondanám sorban. Rába László képviselőtársunk helyettesítésre kérte fel Vadai Ágnes asszonyt, Básthy képviselő úr Tóth Gábor képviselőtársunkat kérte helyettesítésre, Kontrát Károly Lázár János urat helyettesíti, és negyedikként pedig Csampa Zsolt helyettesíti Simon Miklóst.

Ez azt jelenti, hogy a bizottság határozatképes. Jelen van 11 képviselőtársunk, és a 4 helyettesítéssel 15 fővel a bizottság képes az ülés megtartására.

Képviselőtársaimat kérdezem, hogy az általam imént ismertetett, meghívóból ismertetett napirendi javaslatot ismerik-e. Nyilván ismerik. Amennyiben egyetértenek vele, kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Kilenc igen. Ki az, aki nem ért vele egyet? (Szavazás.) Hat.

Megállapítom, hogy a bizottság a napirendi pontot elfogadta.

Mentesítés a közbeszerzési törvény hatálya alól

A mai napirendi pontunkra Jenei Zoltán szakállamtitkár úr érkezett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból, valamint dr. Sipos Gyula dandártábornok úr, az ORFK gazdasági főigazgatója. Köszöntöm az urakat, s rátérnék az 1. napirendi pontra, egyben egyetlen napirendi pontra, melyhez valamennyien kaptak az e-postán keresztül információkat, illetve a meghívó mellékleteként a napirenddel összefüggő táblázatokat és javaslatokat, valamint itt a bizottság ülésén kiosztásra került az a levél, amelyet Lázár János bizottsági elnök úr kapott Petrétei József miniszter úr aláírásával, egy részletes indokolást a közbeszerzési törvény alóli felmentés érdekében.

Kérdezem a kedves vendégeink közül Jenei Zoltán szakállamtitkár urat, kíván-e szóbeli kiegészítést tenni.

JENEI ZOLTÁN szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm alelnök úr. Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait. Tekintettel arra, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság néhány nappal ezelőtt az előterjesztést már tárgyalta, ott elhangzottak olyan kérdések, észrevételek, amelyek indokolták azt, hogy a kérelmet némiképp pontosítsuk, kiegészítsük. Ez megtörtént az elmúlt időszakban, így külön szóbeli kiegészítést nem szeretnék tenni. Amennyiben kérdés van, akkor arra a főigazgató úrral közösen válaszolunk.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Akkor folytatnánk azzal, hogy kinek van kérdése egyrészt a napirendi ponttal, másrészt pedig a kiküldött anyagokkal kapcsolatosan. (Jelzésre:) Csampa úr kérdést kíván föltenni, tessék!

Kérdések, reagálások

CSAMPA ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen. Az első kérdésem ismételten úgy szól, hogy hol van Bene úr, mint aki képviseli itt a rendőrséget. Ez lenne a kérdésem, és hol van miniszter úr? Mert azt gondolom, hogy az előző bizottsági ülés is, ha úgy nézzük, a kormányoldalról azért fulladt kudarcba, mert a két vezető nem volt jelen. Az az előterjesztés, amit meg elénk tettek, az gyakorlatilag nem volt előterjesztés. Az mondható, hogy ez már valamelyest részletesebb, konkrétabb, mert zárójelben jegyzem meg, hogy tudjuk, 21-22-én keltezett a levél, ami hozzánk érkezett. Képviselőtársaim, ha megnézik, akkor sem iktatószám, sem aláírás nem szerepel rajta, még sk-zva sincsen. Később, ha jól emlékszem és az információim nem csalnak, akkor másfél nappal ezelőtt érkezett meg a bizottsághoz a miniszter úr levele. (Jelzésre:) Odaadom a képviselő úrnak is szívesen. Azért elgondolkoznék azon, hogy mennyire tartják önök komolynak a Magyar Köztársaság Országgyűlésének ezt a bizottságát.

Elnézést a kifakadásért, mert azt gondolom, hogy jogos ez a kifakadás, mert az előző bizottsági ülésen mind miniszter úr, mind Bene úr valamilyen baráti körnek az összejövetelén, valamilyen, nem tudjuk, milyen régiós átalakításról beszéltek. Magát a szakbizottságot nem képesek tájékoztatni. Ha demokráciáról beszélünk, meg a Magyar Köztársaság Országgyűléséről, akkor azt gondolom, mindenféleképpen az az elsődleges, hogy ide bejelentkeznek. Bár megjegyeztem a főosztályvezető asszonynak is, hogy azért jó lett volna, ha a miniszter úr legalább bemutatja nekünk a szakállamtitkárait.

Ha rátérünk konkrétan az anyagra - nem tudom -, ismételten előkerültek gyakorlatilag azok a felszerelések, azok az eszközök, amiket egyrészről én magam, ha a rendőr védelméről beszélünk, támogatok, hiszen az elmúlt négy évben gyakorlatilag a kormányzat nem tett semmit annak érdekében, hogy a rendőrséget felszerelje. Ezek a tények, ezek a konkrétumok. Beszereztek rádiórendszert, beépítették, és valljuk be őszintén, egyelőre az kudarcba fulladt, mert hol mobiltelefonon, hol ezen az EDR-rendszeren, hol a régi kommunikációs eszközön beszélnek az urak. A tévé ostrománál is gyakorlatilag bebizonyosodott az, hogy a kommunikáció úgy ahogy van, összeomlott. Parancsnoki irányításról meg ne beszéljünk!

Mi indokolja gyakorlatilag ilyen nagy mennyiségű tömegoszlató, mondjuk úgy, hogy eszközök beszerzését? Könnygázgránátból 1500 darab, paprikaspray-ből 5000 darab. Hova és kinek kerül majd ez elhelyezésre? Melyek azok a csapatok, amelyek ezt meg fogják kapni, miután gyakorlatilag folyamatos leépítésben van természetesen a rendőrség; mert az anyag beszél 23 századról.

Ha arról beszélünk, és egy kicsit jobban áttanulmányozzuk, akkor fölhívnám ismételten a kormányoldal figyelmét, hogy összekeverjük Schengent a rendőrséggel. Schengen terhére kívánunk beszerezni személyi és egyéb, nem tudom, milyen gépjárműveket. Azt válasszuk már le! Tudjuk nagyon jól, hogy a kettő nem egy és ugyanaz. Ha erre kapnánk némi magyarázatot, hogy Schengen hogyan jön a magyar rendőrség látószögébe vagy akár a bevetési egységekhez.

Ehhez nagy vonalakban csak ennyit szerettem volna mondani. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kontrát úrnak van kérdése. Tessék, öné a szó.

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, alelnök úr. Én az uraktól azt kérdezném meg, hogy a benyújtott mellékletek szerint úgy, ahogy a képviselőtársam is elmondta, az anyag jelentős mértékben tömegoszlató eszközök beszerzését tartalmazza. Nem olvasom föl, mert egyrészt idézve van, meg mindenki előtt ott az anyag. Ezeknek az eszközöknek a beszerzése azt a kérdést fogalmazza meg bennem, amit most föl is teszek, hogy a magyar rendőrség ezeknek az eszközöknek az újbóli birtoklása esetén ugyanolyan agresszív, brutális föllépésre készül esetleg a jövő évben, mint október 23-án tette? Ez az első kérdésem.

A másik kérdésem ugyan nem a közbeszerzési napirendhez tartozik, de azért minden mindennel összefügg. Ha már abban a szerencsében van részünk, hogy itt az urakkal találkozhatunk, kérdezem, hogy a Magyar Parlament tövében meddig marad fönn ez a rendőrtábor, ez a rendőrkemping. Meddig tanyáznak itt a rendőrök? Azt mondták, hogy az állampolgároknak a Kossuth téren nincs joguk sátorozni, akkor az a kérdés, és azt mondják az emberek, hogy a rendőröknek van? Meddig van lezárva a magyar emberek elől a Kossuth tér? Erre adjanak választ! Köszönöm szépen.

ELNÖK: További kérdés van-e? (Nincs jelzés.) Nincs. Akkor kérem, hogy államtitkár úr szíveskedjen válaszolni.

JENEI ZOLTÁN szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm, alelnök úr. Az elhangzottak egy részére most azonnal tudok válaszolni, el tudom mondani a személyes véleményemet is. Egy részére felkérem Sipos tábornok urat, illetve van közöttük olyan, ami úgy gondolom, hogy akár a következő időszakban bármilyen más fórumon, akár itt a bizottság előtt is megválaszolható.

Azzal kapcsolatban, hogy ki képviseli a minisztériumot, illetve az ORFK-t: az elmúlt hetekben több alkalommal egyeztettem a miniszter úrral, a minisztérium államtitkárával arról, hogy milyen tartalmú, milyen formájú előterjesztést szeretnénk a bizottság elé hozni. Teljes felhatalmazásom, teljes jogköröm van arra, hogy a minisztérium nevében nyilatkozatot tegyek, képviseljem a tárca álláspontját. Azt hiszem, hogy ilyen jellegű probléma nem vetődhet fel, mert a beosztásomból és az előzetes egyeztetésekből adódóan ez a jogköröm megvan.

Hogy a rendőrség régiós átszervezése hogyan alakul: tekintettel arra, hogy egyelőre csak a szakmai előkészítés stádiumában vagyunk, nem áll még rendelkezésünkre olyan tanulmány, olyan egyeztetett, belső szakmai körön is túljutott anyag, amely már érett arra, hogy a bizottság megtárgyalja. Ebből következően nem is kerülhetett sor arra, hogy a bizottság megtárgyalja. Van a teremben olyan képviselő, akivel előzetesen már egyeztettünk arról, hogy igenis fontosnak tartjuk, hogy minél előbb lássa a bizottság azt, hogy a rendőrség, határőrség integrációjával kapcsolatos elképzelések, illetve a rendőrség átalakítása hogyan valósul majd meg a mi terveink szerint 2008. január 1-jei fordulónappal. Mondom még egyszer: ma még nem áll rendelkezésünkre olyan anyag, amely ezt az igényt ki tudná elégíteni.

A rádiórendszerekkel kapcsolatban: az egységes digitális rádiórendszer január végéig lesz országosan letelepítve. A jelenlegi szerződés értelmében, ha jól emlékszem, 14 ezer darab készülék a rendőrség számára átadásra került, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy hogyan lehet ezt a mennyiséget még kiegészíteni újabb eszközökkel. Való igaz, hogy részben a Schengen Alap terhére és a most a kormány által eldöntött többletforrás terhére kívánunk eszközöket beszerezni annak érdekében, hogy minél gyorsabban, minél jobb minőségben le lehessen fedni az országban a rádióhálót. Nem hiszem azt, hogy a TV-székház körüli bizonytalanság, probléma bármilyen formában is visszavezethető lenne az egységes digitális rádiórendszer akkori színvonalára.

Nem tudok arról, hogy bármilyen formában folyamatos leépítés lenne a rendőrségen. Ez nem tudom, honnan származó információ. (Dr. Kontrát Károly: Leépülés.) Tény, hogy a rendőrség a terveink szerint át fog esni egy szervezeti átalakuláson. Tény, hogy van bizonytalanság az állomány körében, és elég sokan bejelentették nyugállományba vonulási szándékukat, de ez nem jelenti azt, hogy akár tudatosan, akár bármilyen szándék nélkül a rendőrségen leépítés lenne.

Nem hiszem, hogy bárki Schengent, illetve a rendőrséget összekeverné. Némiképp van ismeretem arról, hogy az ország schengeni csatlakozása hogyan halad. Az elmúlt években elég sokat dolgoztunk azon, hogy fel lehessen készíteni az érintett szervezeteket, be lehessen szerezni olyan fejlesztési eszközöket, ki lehessen építeni olyan infrastruktúrát, ami lehetővé teszi azt, hogy a személyek szabad mozgása a schengeni övezeten belül megtörténhessék.

Viszont az Európai Unió által is elfogadott szempontok között szerepelnek olyan feladatok, amelyek érintik a rendőrséget. Tehát, szeretném eloszlatni azt a vélelmet, hogy a schengeni csatlakozás csak a határőrségről szólna. Az egyik kiemelkedően fontos szempont a nemzetközi bűnügyi együttműködés, ahol a rendőrségnek meghatározó szerepe van, és az általunk javasolt fejlesztési programban nagyon sok olyan eszköz szerepel, legyen ez akár jármű, informatikai alkalmazás vagy akár ingatlanberuházás, ami kötődik a rendőrséghez épp azért, hogy a nemzetközi bűnügyi együttműködésben lévő feladatoknak meg tudjunk felelni.

Az anyagban szereplő eszközök beszerzésével kapcsolatban: nem hiszem, hogy bármilyen formában összefüggne azzal, hogy a rendőri állomány fellépése egy-egy esemény kapcsán hogyan történik. Viszont úgy gondolom, nem vitatható, hogy ezeknek az eszközöknek a beszerzése szükségszerű, és nem jelenti azt, hogy ez a személyi állománynál folyamatosan kézben lesz vagy a felszerelés tartozékává válik. A raktári készleteket szeretnénk feltölteni épp azért, hogy ha bármikor szükség van rá, akkor azt a rendőri szervek törvényesen, az előírásoknak megfelelően használni tudják.

Az, hogy a Kossuth téren meddig marad a rendőri jelenlét, nagyon sokszor felvetődött már. Csak megismételni tudom azt, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője nyilatkozott. Ez az ő hatáskörében eldöntendő kérdés. Folyamatos egyeztetés volt az Országgyűlés elnökével. Folyamatosan vizsgálják a közbiztonsági helyzetet. A hivatalos nyilatkozat az, hogy amennyiben ő ennek a szükségességét látja, addig a rendőri jelenlét megmarad a téren.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kíván szólni?

DR. SIPOS GYULA dandártábornok, gazdasági főigazgató (Országos Rendőr-főkapitányság): Csak nagyon röviden. Megszólíttattunk Bene úr távolléte miatt. Tisztelt Bizottság! Azt kell jelentenem önöknek, hogy a főkapitány úr - miként Jenei urat az ő minisztere - teljes felhatalmazással küldött el erre a tárgyalásra, a magyar rendőrség gazdasági főigazgatójaként úgy gondolom, egy olyan természetű kérdésben, ami beszerzéseket és pénzügyi kérdéseket illet, ez be is váltható. Köszönöm, ennyi mindösszesen.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, alelnök úr. Ha én kaptam a szót, bocsánat.

ELNÖK: Tessék, parancsoljon!

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Ráutaló magatartásból ítéltem meg, hogy szót kaptam, de ha nem, kivárom soromat.

A következőt kérném az államtitkár úrtól, illetőleg a főigazgató úrtól megválaszolni. Előttünk egy közbeszerzés alóli felmentés kérdése szerepel. Azt mondják el nekem, legyenek szívesek, hogy ha a közbeszerzés alól felmentést ad a bizottság, akkor mikorra kerülnek ezek az eszközök a rendőrséghez, tehát mi az időütem, illetőleg ha nem ad a bizottság felmentést, akkor mikorra tudja beszerezni a rendőrség ezeket az eszközöket. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Tessék, képviselő úr!

TÓTH GÁBOR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Én a Kontrát Károly képviselőtársam által elmondottakhoz olyan mértékben szeretnék hozzákapcsolódni, hogy a személyi állománynak nem leépülése, hanem bizonyos fokú átalakulása. Hozzám is eljutottak olyan információk, hogy a tábornoki karnak jó néhány tagja nagy valószínűséggel nem kíván statisztálni a várható tavaszi politikai feszültség kapcsán kialakuló helyzethez, és ezért akarnak néhányan távozni, illetve ez a fajta technikai és egyéb felkészülés előrevetít bizonyos olyan dolgokat, amelyek bizony-bizony izgalmas tavaszra tesznek lehetőséget. Ehhez kapcsolódtak a Kontrát úr által elmondottak. Tehát a belső átalakulásnál vannak olyan jelek, hogy bizony-bizony a rendőri állománynak egy része egészen radikális felkészítésre van pszichésen is előkészítve a jövő tavaszi várható márciusi eseményekre.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Ebben volt kérdés is? (Tóth Gábor: Nem, ez csupán egy kiegészítés.) Nem. Köszönöm szépen.

Kíván-e az urak közül valaki válaszolni?

JENEI ZOLTÁN szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, amit Kontrát képviselő úr felvetett: körülbelül négy hónapot tudunk nyerni azzal, ha a közbeszerzési törvény vonatkozó pontja alapján a felmentést megkapjuk. (Dr. Kontrát Károly: Bocsánat, akkor konkrétan mikor érkeznek be, ha felmentést kapnak, és mikor, ha nem, körülbelüli időpontot kérnék szépen, mert mihez képest négy hónap.)

Tekintettel arra, hogy a szállítókkal, a potenciálisan lehetséges vállalkozókkal a tárgyalásokat le kell folytatni, én arról most nem tudok nyilatkozni, hogy kinek mekkora raktári készlete van, milyen gyorsan tudja ezeket az eszközöket legyártani és leszállítani. Ebből következően fogalmaztam úgy, hogy négy hónapot mindenképpen tudunk nyerni, hiszen mentesülünk a nyílt közbeszerzési eljárás kötelezettsége alól. De lehet, hogy Sipos úr jobban tud erre válaszolni (Dr. Kontrát Károly: Kérdezzük meg a főigazgató urat.), hogy ezek a cégek körülbelül mennyi idő alatt tudják a termékeket előállítani.

DR. SIPOS GYULA dandártábornok, gazdasági főigazgató (Országos Rendőr-főkapitányság): Igazából dodonai lehet csak a válaszom, tehát azt tudni kell, hogy rendkívül drága eszközökről és felszerelésekről van szó, amiből jellemzően nagy raktári készleteket senki nem tart. Tehát gyakorlatilag a tárgyalásokat követően döntenek majd a szervezetek, a cégek arról, hogy akkor gyártásba veszik, minekutána látják a megrendelést.

Hangsúlyozom, viszonylag drága, illetve eléggé drága eszközökről van szó, amiben ez belátható, és azon túl, hogy bemutató készleteik vannak és műszaki garanciákat és specifikációkat tudnak vállalni, a szállítás csak a gyártást követően kerülhet megvalósításra, és ennek okán nyilvánvalóan a négy hónap nagyon fontos ebben a kérdéskörben, amit Jenei úr említett.

Köszönöm. (Dr. Kontrát Károly: És azt lehet kérni, hogy becsülje meg...)

ELNÖK: Most már egy kis türelmet kérnék szépen, csak annyit, hogy hadd mondjam azt, hogy van-e további kérdés, vagy bármi az égvilágon, mert egyébként ott kint is le lehet folytatni így ezt a vitát. (Mécs Imre: Elnök Úr! Véleményre is lesz lehetőség, ugye?) Lesz, természetesen.

Egy megjegyzésem lenne. Ha az urak tárgyaltak volna már szállítókkal, akkor most önök kifogásolnák, hogy még meg sem kapták a közbeszerzés alóli felmentést, már tárgyalnak. Azt gondolom, hogy próbáljunk maradni egy kicsit ennél a napirendi pontnál, mindenekelőtt a tekintetben, hogy van-e szükség erre, nincs szükség erre, megadjuk-e, nem adjuk meg. És természetesen a kérdések mivel lezárultak, legalábbis én úgy érzékeltem... (Jelzésre:) Kontrát úr még további kérdéseket kíván föltenni. Tessék parancsolni!

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Alelnök úrnak azt a mondatát visszautasítom, ami az előbb a megnyilatkozásommal kapcsolatban elhangzott.

Ami pedig a kérdésem lenne, főigazgató úr, ön az ORFK-n régóta vezető munkakört tölt be, főigazgatóként is több éve, talán öt éve, négy éve, nem tudom. (Dr. Sipos Gyula: Négy.) Azért van egy tapasztalat, gyakorlati, tapasztalati szám, ami alapján azt kérem, ha tudja - ha nem tudja, akkor azt mondja, hogy nem tudja megbecsülni, de mégis -, azt kérném, ha azt meg tudná mondani, hogy közbeszerzés esetén X. várható időpont, közbeszerzés nélküli beszerzés esetén pedig Y. Ha erre tudna válaszolni. Ha nem, én azt is tudomásul veszem. Ez volt a kérdésem, semmi más.

ELNÖK: További kérdés? Úgy látom, Csampa képviselő úr jelentkezett. Parancsoljon!

CSAMPA ZSOLT (Fidesz): Egy olyan kérdésem lenne, hogy a rádiórendszerrel kapcsolatban itt a beszerzés kézi rádiókról, több mint kétezer darabról szól, és gyakorlatilag, ahogy az államtitkár úr is mondta, szeretnék fejleszteni a rendszert. Ez annak a terhére menne, legalábbis az elmúlt időszaknak az elképzelése szerint, vagy ez gyakorlatilag valamilyen, nem tudom, milyen, az anyag szerint is, bár erre nem kaptunk még az előző bizottsági ülésen sem választ, ez a 23 század megerősítése kommunikációs eszközben.

És még, bár ügyesen kitértek a válaszadás alól, de még mindig konkrét a kérdés: hol van Bene úr? Jó? Konkrétan. Mert a múltkor elég konkrétan kaptuk a választ, most is szeretnénk a továbbiakban.

ELNÖK: Azt gondolom, Bene urat semmi nem kötelezi, hogy ezen a bizottsági ülésen, ezen a napirendi ponton megjelenjen. Vagyis én fölöslegesnek tartom ebben az értelemben ezt a kérdést, és inkább provokatívnak, mint egy normálisan és józan gondolkodás alapján feltett kérdésnek.

Van-e további kérdés? Mert együtt fognak válaszolni az urak. (Senki sem jelentkezik.) Amennyiben nincs, tessék parancsolni, aki kíván, válaszoljon.

JENEI ZOLTÁN szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm, alelnök úr. Az EDR-rel kapcsolatban. Két olyan nagy szerződés van, ami lehetővé teszi számunkra azt, hogy az egységes digitális rádiórendszer országos lefedettsége megfelelő minőségben működjön. Az egyik az, ami talán most már több mint egy évvel ezelőtt aláírásra került és magáról a szolgáltatásról szól, megvan a győztes, folyamatosan telepítik, először a fővárost és az azt körülvevő régiót, majd második ütemben az egész országot lefedik egy óriási átjátszó rendszerrel. Ennek a nagy szerződésnek a részeként kapott már a rendőrség készülékeket, amiből a fővárosi, illetve a főváros környéki rendészeti egységeket láttuk el.

A másik ilyen szerződés, ami a tegnapi napon került aláírásra, a Miniszterelnöki Hivatal által lefolytatott nyílt közbeszerzési eljárásnak a végeredménye. Ez egy olyan keretszerződés, ami számunkra lehetővé teszi azt, hogy gyorsított eljárásban, egy megrendelőlap kitöltésével, de a nagy keretszerződésben rögzített feltételekkel igényeljünk le eszközöket ebből a megállapodásból.

Tekintettel arra, hogy ez tegnap aláírásra került, itt már nem vetődik fel annak a szükségessége, hogy közbeszerzési eljárást lefolytassunk, vagy akár kérelmet nyújtsunk be a bizottsághoz, tekintettel arra, hogy egy gyors tárgyalással, az éppen nyitott, éppen vitatott részletek rögzítésével egy megrendelőlapot ki tud tölteni akár az ORFK, akár a minisztérium, akár a Határőrség is. Ez a keretszerződés, mondom, a tegnapi naptól hatályos, ebből következően, ahogy költségvetési forrás - bárhonnan is származzék az, akár a Schengen Alapból, akár egyszerű többletforrásból, akár a hagyományos költségvetéséből a rendészeti szerveknek - nyújt lehetőséget rá, akkor erre a keretmegállapodásra hivatkozva tudnak újabb és újabb eszközöket megrendelni.

Tekintettel arra, hogy ez az egységes digitális rádiórendszer csak abban az esetben lesz valóban országosan hatékony, ha lehető legnagyobb lefedettséget tudunk nyújtani készülékekből, tartozékokból is a rendőrség, a Határőrség számára, ebből következően úgy gondolom, teljesen logikus az, hogy ami forrás rendelkezésünkre áll, mindig próbálunk a lehető legnagyobb összeget ezeknek a készülékeknek a beszerzésére fordítani. És való igaz, a Schengen Alapból is, illetve ebből a forrásból is épp azért, hogy a kommunikáció javuljon, éppen azért, hogy az országos lefedettség nemcsak infrastruktúrában, hanem eszközökben is minél előbb megtörténjék, úgy gondolom, hogy teljesen védhető a szándék. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Mivel az imént megkérdeztem, hogy van-e további kérdés, és nem jelzett egyetlen képviselőtársam sem ilyet, lezárnánk a kérdések körét, és a vélemények megfogalmazására kerülne sor. Vélemények tekintetében Gál Zoltán és Vadai Ágnes jelentkezett. Tessék, Gál úr, öné a szó.

Vélemények, hozzászólások

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Bizottság! Azt hiszem, nem meglepő, ha azt mondom, hogy támogatjuk az előterjesztést. Viszont itt a kérdések során felvetődött néhány olyan téma, amire azt hiszem, mindenképpen reagálni kell.

Az egyik az a megjegyzés, ami ellenzéki képviselőtársaim szavaiból fakad. Nevezetesen, én úgy emlékszem, hogy a szeptember 17-18-ai események után nagyon erős kritikát kapott a kormány a részükről, hogy a rendőrség nincs kellően felkészítve és felszerelve olyan jelenségek kezelésére, mint ami történt. Ehhez képest meglepő, hogy most, amikor a kormány az anyagi részét rendezni kívánja, akkor ez az egész valamifajta politikai felhanggal megspékelt kritikát kap. De tudomásul vehetjük, hogy a vélemények változnak.

A másik megjegyzésem - és az egészet érinti - Tóth képviselőtársam kérdésére vagy megjegyzésére vonatkozik. Szóval, kérem szépen, én nem tudom, hogy tavasszal mi lesz. Lehet, hogy Tóth képviselő jobban értesült, hogy valami történni fog. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy mi, a kormányoldal és azt hiszem, a kormány arra készülünk, hogy az ország a normális életét fogja élni tavasszal is. Ha a képviselő úrnak ettől eltérő információja van, biztosan hálás lesz mindenki, ha ezt megosztja vele, hogy ha tényleg olyan fenyegetettség van, ami a szavaiból kiderült, akkor arra az ország felkészüljön, mert úgy gondolom, közös érdekünk az, hogy a közbiztonság, közrend normális legyen az országban.

Tehát, ez a dolog, amiről itt beszélünk, semmifajta ilyen aspektussal nem rendelkezik. Egyszerűen arról van szó, hogy a magyar rendőrség valóban több kormány mulasztása következtében nem rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel egyébként rendelkeznie kell, függetlenül attól, hogy mi történt vagy mi fog történni. Ezt a mulasztást pótolja részben a kormány döntése. Tehát, nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy tavasszal mi arra fogunk törekedni, hogy ezeket az eszközöket - meg egyébként sem - a rendőrség ne legyen kénytelen használni. De, ha Tóth képviselő úrnak vannak erre konkrét, hogy mondjam, információi, hogy valami lesz, akkor biztos, hogy hálás lesz a kormány is meg mindenki, ha ezt megosztja, és akkor jobban tudnak az illetékesek felkészülni.

A harmadik megjegyzés pedig arra vonatkozik, hogy Kontrát képviselő úr kérdezte, hogy olyan brutálisan fogják-e majd ezeket az új eszközöket használni, mint ahogy korábban a rendőrség használta. Erre én csak azt tudom mondani, tisztelt képviselő úr, hogy a rendőrség tette a dolgát. Törvényesen tette a dolgát, és helyreállította, amikor erre szükség volt, a főváros közbiztonságát. Az e közben elkövetett törvénytelenségeket, mert ilyesmi előfordult, ki kell vizsgálni, és akik ilyet elkövettek, azokat meg kell büntetni. Nem szeretném, ha ez az egész ügy megint - értem én a politikát - valamifajta ilyen jelzőkkel telespékelt módon kapna értelmet, hogy a rendőrség majd brutálisan használja. A rendőrségnek törvényesen kell használnia az eszközeit, azokat is, amiket ezekből a forrásokból be fog szerezni, aki pedig nem így csinál, azt meg kell büntetni. Ennyi a dolog.

Ami pedig a Schengent illeti, képviselőtársaim, tessék egy kicsit azért körülnézni, mielőtt itt minősítgetünk. Ha belépünk a schengeni rendszerbe - nyilván ezt Kontrát képviselőtársam is megerősíti -, bizonyos biztonsági deficit következik be különösen azokon a helyeken, ahol megszűnik mindenfajta ellenőrzés a határon. A schengeni szerződésben benne van, hogy a tagállamok kötelesek mélységi ellenőrzéseket végezni. Kötelesek megerősíteni azokat a rendőri egységeket, amelyek a belső határok környékén működnek. Itt arról van szó, hogy be kell szerezni azokat a gépkocsikat a rendőrségnek s aztán később reményeink szerint az egységes, integrált határőrség és rendőri szerveknek, amelyekkel ezeket a belső mélységi ellenőrzéseket sűrűbben, gyakrabban és hatékonyabban fogják tudni ellátni. Ez a Schengenhez való csatlakozásunk egyik feltétele. Korábban és korábbi kormányok idején is azt hiszem, a Schengen Alapból bizonyos forrásokat a rendőrség már korábban is kapott. Tehát, itt semmifajta rendkívüliségről nincsen szó.

Végezetül: teljesen jogosnak vélem ellenzéki képviselőtársaimnak azt a felvetését, hogy szeretnék megismerni azokat az elképzeléseket, amelyek a kormányzati berkekben ma szakmai kidolgozás szintjén vannak, és ami a rendőrség és a határőrség integrációjára, illetőleg a rendőrség és a már egységes szervezet diszlokációjának fejlesztésére, korszerűsítésére vonatkozik.

Én is szeretném, meg azt hiszem, minden tagja a bizottságnak megismerni, de ennek nyilvánvalóan feltétele az, hogy bizonyos előzetes döntések megszülessenek, hiszen ennek ismeretében lehet érdemi vitát folytatni az elképzelésekről. Biztos vagyok benne, hogy a kormány, a minisztérium készségesen áll majd megfelelő időben rendelkezésünkre, hogy itt a bizottságban egy érdemi vitát folytathassunk ezekről az elképzelésekről.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Vélemény van-e még? (Jelzésre:) Tessék, Csampa úré a szó. (Csampa Zsolt dr. Vadai Ágnesre mutat, hogy ő következik. - Dr. Vadai Ágnes: Egy ilyen, egy olyan. Mi demokratikusak vagyunk. - Dr. Kontrát Károly: Mi is azok vagyunk. - Csampa Zsolt: Ezt jó hallani. - Közbeszólás: Nem figyelsz eléggé, alelnök úr.)

CSAMPA ZSOLT (Fidesz): Zene volt füleimnek. De majd pár szóban még beszélgetünk erről.

A bevezetőmben is már említettem, hogy ez valamelyest hasonlított már egy előterjesztéshez - a vélemények kategóriájánál tartunk. Az előző bizottsági üléshez képest itt legalább valami konkrétumok már megjelennek, és ez örvendetes. Számomra is úgy tűnik, és azt érzem, hogy kicsit komolyabban vesznek minket, mint ahogyan az előző bizottsági ülésen tették ezt önök.

Azzal kapcsolatban, hogy mi milyen kritikákat fogalmazunk meg, azt gondolom, hogy az október 23-ai események után egy kifejezett olyan kormányzati szándék, ahol tömegoszlató eszközök, gránátvetőtől könnygázgránátig, paprikaspray-ig és egyéb beszerzésekről beszélünk, kicsit visszaüt számomra. Mert azzal maximálisan egyetértek, és azt gondolom, ezt nem is vitattuk az ellenzék részéről, hogy szükség van a rendőrségnek, magának a rendőrnek a felszerelésére, a felszerelésének a korszerűsítésére. Azok az egyéni védőfelszerelések, amit az elmúlt négy évben önök gyakorlatilag, mondjuk úgy, hogy elfelejtettek, amiről gyakorlatilag nem gondoskodtak. Mondhatnám azt is nagyon finom szóval, hogy kicsit Lamperth Mónika leépítette, és gyakorlatilag a testületben - ahogy önök is megfogalmazták és államtitkár úr is, ha jól emlékszem, megfogalmazta - van bizonytalanság, ez mind ennek az eredménye, ennek az ok-okozati tényezője.

Államtitkár úr beszélt arról, hogy szakmai egyeztetések folynak. Persze, természetes, lehet, hogy alelnök úr úgy ítélte meg az én kérdésemet, hogy provokatív. Abból fakadóan kérdeztem meg újra és újra, hogy Bene úr hol van, mondván, hogy az előző bizottsági ülésen, lehet hogy elszólás volt dandártábornok úr részéről, lehet, hogy végül is nem gondolta, hogy ezzel mi akár visszaélünk, akár gyakorlatilag valamilyen szinten, de hangsúlyozni fogjuk. Ne haragudjanak, de az, hogy elmennek egy számomra nem szakmai bizottsághoz, egy Draskovics úr általi valamilyen meetingre vagy baráti kör összejövetelére, mert azt gondolom, én azt annak tartom, mert sem a Magyar Köztársaság alkotmányában, sem a rendőrségi törvényben, sem a Házszabályban, sehol nincs rögzítve az a bizottság vagy baráti kör, inkább baráti körnek nevezzük. Azt gondolom, hogy jogos továbbiakban is az én felvetésem - mint a Magyar Köztársaság Országgyűlésének egyik képviselője -, hogy bocsánat, de hol van a vezető ember.

Gál képviselőtársammal maximálisan egyetértünk azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt négy évben gyakorlatilag mulasztásokat követett el a kormány. Egyetértünk ezzel a kérdéssel, mi ezt gyakorlatilag hangsúlyozzuk is folyamatosan.

Azt gondolom, hogy az elmúlt időszakban, ha arról beszélünk, hogy a költségvetések megkurtítása, a létszámok csökkenése és az ellenzék által folyamatosan hangsúlyozott, akár Kontrát Károly képviselőtársamnak a beadott módosító javaslatai is próbálták erősíteni a rendőrséget és nem gyengíteni, nézzük meg azt, hogy gyakorlatilag '99 óta hogyan és miképpen ment a rendőrség költségvetése szépen gyakorlatilag először folyamatosan fölfele, majd 2002 óta gyakorlatilag lefele. Ha most erről beszélünk, és picit ilyen távlatokban visszamegyünk, mindig minden kommunikáció a kormányoldalról arról szólt a választásokon, hogy folytatjuk, amit megkezdtünk.

Nem olyan régen beszélgettem rendőri vezetőkkel, ők is elmondták, hogy ha az Orbán-kormány időszakában elkezdett beszerzéseket és gyakorlatilag azokat, amik félig-meddig ezt is tükrözik, mert a gépjárművekről szól, az emberek megerősítéséről szól, azt folytatta volna az előző kormány, akkor valószínűleg nem tartottunk volna itt, most nem itt ülünk, és nem lett volna plusz 3 milliárdra szüksége a rendőrségnek. A költségvetési vitában is elmondtuk, hogy a 15 milliárd forintos megerősítését a rendőrségnek szívesen támogatjuk, mert szükség van rá, mert az elmúlt négy évben gyakorlatilag nem költöttek egy forintot sem, inkább elvettek tőle.

És amit megkritizáltunk és amit kritizálunk, azt még egyszer szeretném hangsúlyozni, azok a mondjuk úgy, hogy csapaterőben is - és a csapaterőt nem gondolnám Schengenhez, mert valahol egy kicsit a tömegoszlatás nem Schengenről szól -, a gránátvető, a könnygázgránát és a paprikaspray beszerzése. Ha ezek nem szerepeltek volna, mondjuk, többek között itt az előterjesztésben, akkor szerintem az ellenzék részéről is azt, hogy gépjárműbeszerzés, az egyéni felszereléseknek gyakorlatilag a beszerzése az ellenzék részéről is a támogatást megnyerték volna.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Következőként Vadai Ágnes kért szót.

DR. VADAI ÁGNES (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Bizottság! Rövid, ám igen intenzív nemzetbiztonsági bizottsági tapasztalatom a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesség esetén azt mutatta nekem, hogy itt kicsit tévúton járunk így bizottságilag abban, hogy miről is szól itt az ügy. Abban a bizottságban - és szerintem érdemes valamelyest etalonként venni, hiszen ott is rengeteg ilyen közbeszerzési törvény hatálya alóli mentességet kért korábban is és most is a kormány - tulajdonképpen három dologra kellett mindig válaszolni: mire kérik ezt az összeget, vagyis a mentesítést, mekkora összegben és mi indokolja.

Azt gondolom, ha megnézzük a dr. Lázár János elnök úrnak küldött levelet, a három kérdésre választ kapunk, sőt az előterjesztésben, ebben a tervezetben, amit határozatként Lázár János elnök úr fogja majd jegyezni, ebben is benne van, táblázat 1-4. pontja, 2,2 milliárd forint és a 2003. évi CXXIX. törvény 29. § (1) bekezdése alapján.

Ráadásul azt gondolom, amikor ilyen mentesség van, akkor abban a bizottságban - és bocsássanak meg, hogy állandóan oda utalok, de ott rendszeresen foglalkozunk ilyen kérdésekkel, miközben ebben a bizottságban ritkán fordul elő, és ha emlékeim nem csalnak, talán a legutóbbi bizottsági ülésen említették, hogy a rendőrség még nem is fordult ilyen kéréssel a bizottsághoz, talán ezért is lehetett tapasztalni azt a kis bizonytalanságot az előző bizottsági ülésen. Szóval, amikor ilyen napirendi pontot tárgyalunk, akkor sem az illetékes miniszter jelenik meg a bizottsági ülésen, hanem nyilván a gazdasági szakember, illetve ha szükség van rá, akkor a szakállamtitkár.

Úgyhogy én nem értem, és nyilván nagyon kellemes lenne Bene László főkapitány úrral beszélgetni, de tulajdonképpen semmi sem indokolja, hogy ő itt jelen legyen, hiszen az a két képviselő, aki a minisztérium, másrészt az ORFK részéről itt van, azt gondolom, elmondta, hogy teljes felhatalmazással bír, és nyilvánvalóan sokkal több információ birtokában van az ügyet illetően, mint a felsőbb szintű vezetők, hiszen ők lettek ezzel a feladattal megbízva.

Ami a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentességet illeti és hogy mire, én külön örülök és szeretném felhívni a képviselőtársaim figyelmét arra, hogy igen nagy tételt jelentenek a személyvédő felszerelések ebben a 2,2 milliárdban. Talán emlékeznek képviselőtársaim azokra a képsorokra, amelyek összevert rendőrökről készültek, ahol fiatal rendőrök, hölgyek és urak egyaránt véreztek az aluljárókban és Budapest utcáin, mert a sokak által vagy többek által - hogy mondjam - öntudatos állampolgároknak hívott, utcán megjelenő emberek egyszerűen megverték őket. Egyszerűen macskaköveket dobáltak rájuk. Úgyhogy én úgy gondolom, ha megnézzük a teljes a közbeszerzés összegszerűségét, akkor a tömegoszlató eszközök képezik tulajdonképpen az egyik legkisebb részét, és inkább a mobilitásra és a személyvédő felszerelésekre koncentrál a rendőrség.

Azt gondolom, üljünk bármelyik oldalon, legyünk ellenzéki vagy kormánypárti képviselők, mi, akik ebben a bizottságban ülünk, amikor ezeket a képsorokat láttuk, azt hiszem, tényleg pártállástól függetlenül megdöbbentünk azon, hogy Magyarországon 2006-ban magukból kivetkőzött állampolgárok a rendőröket verték meg, a rendőrökre dobálták a macskakövet. Azt gondolom, hogy ez nem politikai kérdés.

Mi, akik itt ülünk - és nyilván azért ülünk itt, mert ehhez a kérdéshez talán egy kicsivel jobban értünk, mint az átlag országgyűlési képviselők, nyilván más bizottságban meg azok ülnek, akik azokhoz a témákhoz értenek -, mi nem nézhettük tétlenül, és nem fogadhatjuk el azt, hogy a demokrácia nevében és sokszor akár hamisan gondolt politikai támogatást érezve állampolgárok a rendőröket dobálják macskakővel, meg verik őket, meg husánggal ütik őket. És láttuk a tv-székháznál, hogy széttörik a pajzs, hogy a rendőrök megsérültek.

Én azt gondolom, képviselőtársaim, hogy ennek a felosztásnak, főleg az összegszerű felosztásnak valamennyiünknek örülni kell, hiszen megoldódik a mobilitás, ami egyébként is fontos, és nem feltétlenül a tömegoszlatáshoz kell; a mobilitás nagyon fontos a magyar rendőrség számára. A személyvédő felszerelések ilyen nagy összegű beszerzése pedig számomra kimondottan megnyugtató, mert azt gondolom, hogy a jövőben ha bárki azt gondolja majd, hogy ebben az országban nekimehet a rendőrnek, akkor a rendőrnek olyan felszerelése lesz végre, amivel meg tudja védeni saját magát, testi épségét.

Ami az utolsó megjegyzésemet illeti, azt gondolom, hogy hosszú távon komoly gondot fog okozni, ha országgyűlési képviselők túl komolyan veszik magukat, mert ez elvezethet oda, hogy nem látják a fától az erdőt. Azt hiszem, a demokrácia, az, hogy Magyarországon közbiztonság legyen, ez nem rólunk, Honvédelmi és rendészeti bizottságról szól, ez a Magyar Köztársaság állampolgárairól szól. Azt gondolom, valamennyiünk érdeke az, hogy a magyar állampolgárok biztonságban érezzék magukat, mert azért az őszi események után, ha megkérdezték az embereket, akkor sajnos Magyarországon nem érezték magukat az emberek biztonságban, nem mertek kimenni Budapest utcáira, otthon ültek. Volt olyan, aki a Kossuth tér környékéről az irodáját költöztette el, a spájzban aludt, mert nem érezte magát biztonságban.

Nekünk, képviselőtársaim, akármilyen a politikai beállítottságunk, akármelyik oldalon ülünk, nekünk a többséget, a csendes többséget kell védenünk, képviselnünk. És én azt gondolom, hogy egy országgyűlési képviselő azoknak az embereknek az akaratából ül itt többek között, akik esetleg abban a spájzban rettegve próbáltak elaludni, vagy éppen elköltöztek a Kossuth téri irodájukból, mert már nem bírták elviselni, hogy mi folyik ott.

Úgyhogy én azt kérem ellenzéki képviselőtársaimtól, hogy gondolják át, és nézzék meg még egyszer alaposan, hogy miről szól ez a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesség, és ahogyan a kormánypárti oldal, önök is támogassák is ezt a kérést.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tóth Gábor képviselő úr kért szót.

TÓTH GÁBOR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Igazán nem akarnék nagyon hosszú monológba belekeveredni, viszont megszólíttattam, tehát úgy illik, hogy meg is szólaljak, és akkor egymás után szedném sorba.

Ha falusi, idézőjelben mezítlábas rendőrök állnak ki érdekesen és profi módon megszervezett gengszterekkel, hozzáteszem, az én bagi rendőröm, hát nem igazán kommandós alkat, miközben a profi rendőrök valahol máshol üldögéltek. Szóval érdekes kérdések vetődnek föl, hogy miért nem a megfelelő emberek a megfelelő helyen, a megfelelő felszereléssel voltak megfelelő időben. Tehát ezek érdekes kérdéssorok, nem akarván akadémiai vitát indítani ebből az egészből. (Dr. Kontrát Károly elhagyja az üléstermet.)

Az információk honnan és hogyan jönnek. Ellentétben sokakkal, lehet, hogy hátrány, én voltam katona, kommandós voltam, és abból a kapcsolatrendszerből sok aktív ember és sok nyugállományú ember is van. Az a lényeg benne, hogy ezek az emberek őszintén beszélnek, és alkalmasint el is mondják aggályaikat. Eszem ágában nincs az ördögöt a falra festeni, jön az magától is, ha nem lesz szerencsénk. Tehát, nem akarnék ilyen dologba belemenni.

Még ha azt az akadémiai vitát a végén egy utolsó kérdéssel zárhatnám, az előzőek tükrében nagyon érdekes kérdés lehetne, hogy miért lett szeptemberben megrendezve október. Furcsa kérdéssorok, nem akarnék ezzel foglalkozni, mert akkor jövő ilyenkor is itt fogunk üldögélni. Higgye el nekem, Gál képviselő úr, hogy senki sem akarja jobban, két gyönyörű unokám van nekem is, hogy ebben az országban nyugalom, béke, rend és biztonság legyen. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Mécs Imre kért szót.

MÉCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Most a közbeszerzés alóli felmentés kérdéséről van szó. Természetesen nem baj, ha körüljárjuk a témát, de alapvetően ez a probléma. Másrészt bizottságunk újabban vette kézhez a rendészeti feladatok felügyeletét. Ennek következtében nekünk is tanulóidőszakunk van ezen a téren. Ezért már több alkalommal szignalizációszerűen jeleztem is mind a nemzetbiztonsági bizottság elnökségének, mind a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnökségének, hogy ki kellene dolgoznunk a közbeszerzési törvény alóli felmentések feltételrendszerét. Akkor sokkal egyszerűbb lenne az együttműködés, és sokkal világosabbá válna a dolog, ha a törvény betűjének és szellemének megfelelően a bizottságok egy ilyen sillabuszt készítenének. Ezért ezúton is felkérem a honvédelmi bizottság elnökségét, hogy kezdjen tárgyalásokat a nemzetbiztonsági bizottság elnökségével - többen közösen tagjai vagyunk mind a két bizottságnak -, és közösen dolgozzuk ki ezt, hogy megkönnyítsük ezeknek a beszerzéseknek mind a kérelmét, mind pedig az elbírálását.

Nos, rátérve a konkrét esetre, azt hiszem, hogy konszenzusos téma ellenzék és kormányoldal között az, hogy a demokráciában rendnek kell lennie. Ahhoz, hogy az állampolgárok jogegyenlőségét és jogainak érvényesülését biztosítani tudjuk, szükség van rendre. Ennek a rendnek a fenntartása alapvető, eminens érdeke a jogállamnak. Azt tapasztaltuk az elmúlt időben, hogy mivel nem voltak olyan durva jogsértések, mint amilyenek ősszel tapasztalhatóak voltak, nem volt a megfelelő ellenanyag a szervezetben kialakulva. Ezt kell most pótolni, hogy ne fordulhasson elő többet olyasmi, hogy közintézményeket, középületeket, embereket és a rend fenntartására hivatott személyeket súlyos kár érje. Vadai Ágnes már említette, ne felejtsük el, hogy több mint száz rendőr súlyos sérülést szenvedett, csonttörést, bokatörést, egyebeket. Azért ez nagyon megszívlelendő.

A múltkori előterjesztés nem felelt meg a követelményeknek, és megnyugodva kell látnom azt, hogy a jelenlegi előterjesztés ennek ma megfelelő. Mivel a bizottság is tanuló helyzetben van, nagyon hasznos és értékes számunkra az, hogy részletes háttéranyagot adtak, ami segíti annak megismerését, hogy a rendészeti vonalnak és eminens módon a rendőrségnek és a határőrségnek milyen eszközökre van szüksége, amelyeket természetesen támogatunk.

Mécs Imre indítványa a határozati javaslat módosítására

Ezek előrebocsátásával a magam részéről elfogadhatónak találom a beadványt. A határozatot szeretném kiegészíteni egy mondattal, amiről már beszéltünk. Ez pedig a beszámolás kötelezettsége lenne. Ugyanis, ha felmentést adunk a közbeszerzési törvény szigorú előírásai alól, akkor ezt belső ellenőrzéssel és a bizottsági kontrollal kell pótolni. Tehát, ezért kérek egy mondatot a végére, ami úgy szólna, hogy a mentesítés alá eső beszerzések helyzetéről egy éven belül be kell számolni a honvédelmi bizottságnak. Ez mindnyájunk számára megnyugtató, így figyelemmel tudjuk kísérni a beszerzés útját, és a végrehajtó hatalom szerveire is kötelességet ró, hogy így készüljenek és így hajtsák végre a határozatot.

Ebben a formában meg tudom szavazni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kontrát Károly kért szót, de kiment a teremből. Akkor Ecsődi László következik.

ECSŐDI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Azt javaslom és kérem ellenzéki képviselőtársaimtól, hogy ha abból indulnak ki, hogy a rendőrség az alkotmányos rendet és a jogállamot védi a törvénysértőkkel szemben, akkor azt hiszem, nem olyan nagy a választás, hogy kinek a pártjára kell állni. Ez a közbeszerzés épp azt segíti elő, hogy a rendőrség magabiztos lehessen. Akkor lesz magabiztos, ha felszerelésekkel ellátott és nem kell félni, hogy egy husánggal hadonászó tüntető, mondjuk olyan sérülést tud neki okozni, amivel kórházba vagy akár életveszélyes állapotba kerüljön. Biztos vagyok benne, hogy ha megfelelő védőfelszereléssel van ellátva, megfelelő technikával, megfelelő kiképzettséggel, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy sokkal kevesebb lesz a rendőr által elkövetett törvénysértés az ilyen akciók nyomán, mert egy magabiztos rendőr fog fellépni.

Hogy a rendőrök között voltak az őszi akciókban törvénysértést elkövetők is; az dobja rá az első követ, aki úgy gondolja, hogy csak rájuk vonatkozik ez. Mert én azért emlékszem, hogy volt itt már államtitkár, akit elítélt a bíróság vagy elmarasztalt, volt itt már képviselő, akit elmarasztalt a bíróság, és ez nem azt jelenti, hogy akkor a képviselők közül en bloc mindenki törvénysértő vagy az államtitkárok közül mindenki törvénysértő, illetve a rendőrök között sem úgy általában mindenki. Biztos vagyok benne, hogy ha megfelelő felszereléssel vannak ellátva, akkor ez a törvénysértés is kevesebb lesz. (Dr. Kontrát Károly visszatér az ülésterembe.)

Azért szeretném Csampa képviselő úr figyelmébe ajánlani a következőket. Nem tudom, hogy ön a '98-2002-es időszakban képviselő volt-e, de ha jól tudom, nem. Én akkor is a honvédelmi bizottság tagja voltam, illetve az önkormányzati és rendészeti bizottság tagja, de semmivel sem láttuk többet az akkori minisztert a bizottsági üléseken. Jó volt, ha egyszer el tudott jönni, amikor a törvény előírta, hogy egyszer kötelező beszámolni a bizottságnak. Tehát, nem kellene átesni a ló másik oldalára, mert most épp ellenzékbe kerül valaki, és olyat elvárni a másik minisztertől, amit a sajátjától nem várt el.

Kontrát képviselő úr kérdéseivel azért nem tudok igazán mit kezdeni, mert úgy tűnik számomra, hogy kimondottan provokatívak. Ön, mint volt államtitkár, aki épp a rendőrséget felügyelte, bizonyára tisztában van vele, hogy egy közbeszerzés hogy zajlik le a rendőrségnél. Vagy abban az időszakban nem volt semmilyen fejlesztés, beszerzések elbírálása, nem volt semmi olyan, amivel a rendőrség technikai hátterét lehetett volna javítani? Meg ez a rendőrkemping kiszólás, úgy gondolom, képviselő úr, azért ez nem igazán méltó a rendészeti bizottság tagjához még akkor sem, ha ellenzéki, ha kormánypárti, mert biztos vagyok benne, én ezt már elmondtam egy korábbi bizottsági ülésen, a rendőrök nem örömükből és önszántukból - idézőjelben - "kempingeznek" az Országház környékén. Őket ide vezényelték, és valahol meg kellett oldani a szállásukat. Úgy gondolom, hogy ezért őket különösebben macerálni nem igazán kellene.

Kérem képviselőtársaimat még egyszer: azt gondolják végig, hogy ha önök úgy gondolják, hogy a törvényes rend megtartását akarják elérni és támogatni, akkor biztos vagyok benne, hogy ezt az előterjesztést jó szívvel fogják támogatni.

Azt hiszem, támogatom Mécs Imre képviselőtársam azon javaslatát, hogy utána legyen egy tájékoztatás a bizottság részére, hogy hogyan történt meg ez a beszerzés. Bízom benne, hogy Tóth képviselő úr aggódása ugyanolyan őszinte, mint a miénk, és ő sincs olyan információk birtokában, hogy tudja, hogy mik történnek, milyen szerveződések tavaszra, vagy ha tudja, akkor ossza meg velünk!

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Mivel visszatért Kontrát Károly úr a terembe, neki adom meg a szót.

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, alelnök úr. Tisztelt Bizottság! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mi azért hiányoltuk a miniszter urat, illetőleg az országos főkapitány urat, mert azt tételezzük fel, de javítsanak ki, ha rosszul gondoljuk, hogy ezt az összetételt, ezt az eszközállományt nem a gazdasági főigazgató úr vagy nem a szakállamtitkár úr állította össze. De ha nem így van, kérem, szóljanak. Mert nyilvánvaló, hogy nem mindegy, hogy ebben az eszközbeszerzésben mi szerepel. Igaz? Tehát én azt gondolom, hogy ennek a tartalma határozza meg azokat a kérdéseket, amelyeket mi föltettünk, és úgy gondolom, nézze, képviselő úr, jogunk van nekünk, hiszen ma Magyarországon, azt mondják, hogy demokrácia van, bár ezzel kapcsolatosan vannak bizonyos kételyeim, meg szólásszabadság is érvényesül, hogy az ellenzéki képviselő, de bármilyen képviselő, kormánypárti képviselő is bármit megkérdezhet. Mi ezeket a kérdéseket kellő tisztelettel tettük föl, és úgy gondolom, nagyon fontos, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk.

Ami pedig a lényeget illeti, én azt gondolom, hogy ebben a helyzetben a rendőrségnek nem ezekre az eszközökre van szüksége. A rendőrségnek nyugalomra, békességre, stabilitásra van szüksége, arra, hogy a személyi állomány megnyugodjon, arra, hogy megszűnjön az elvándorlás, hogy ne menjenek el százával, ne adj isten ezrével a rendőrök, ne hagyják el a testületet, mert ezek a többnyire 25 év szolgálati idővel rendelkező emberek, a legjobb korban levő szakemberek hagyják el a testületet, és ezeknek a pótlása lehetetlen lenne.

És végül is én azt gondolom, hogy igazándiból az a veszély áll fönn, hogy a bűnözők kihasználva ezt a helyzetet, látva azt, hogy a rendőrség úgymond régiós átszervezésnek van kitéve, hogy a szolgálati törvény, a Hszt. módosítása soron van, hogyha a rendőrség politikai utasításokat kap, ezek mind a rendőrség működésének stabilitását veszélyeztetik.

És én úgy gondolom, hogy ezek a beszerzések ma nem aktuálisak. Mi nemcsak azt vitatjuk, hogy a közbeszerzés alól mentesíteni kellene, hanem azt vitatjuk, hogy ezeket az eszközöket ma be kellene szerezni a rendőrségnek. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tekintve, hogy ma az a témánk, hogy a közbeszerzés alóli felmentés, és nem az a kérdés, hogy szükséges-e vagy nem szükséges, azt eldöntik az urak, kérem, hogy térjünk vissza ehhez a kérdéshez.

Következik Laboda Gábor képviselő úr!

LABODA GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Én elsősorban Tóth képviselő úrhoz szeretnék szólni, azzal kezdeném, hogy itt többen kérték, hogy ossza meg velünk, amit tud. Az igazság az, hogy mint országgyűlési képviselőnek, önnek kötelessége, ha valami olyat tud, ami fenyegető rendvédelmi szempontból, akkor azt önnek kötelessége akár a bizottságnak, vagy akár a minisztériumban jelenteni.

A másik dolog. Egy pici pontosítás Csampa úrnak, 15 milliárd forintról beszél, hogy annyi többlet. Pontosítok: 9,8 milliárd forint az, ami 2007-ben többletként jelentkezik a rendőrségnél, sajnos. Bárcsak úgy lenne, ahogy ön mondta. A legutóbbi ülésen három pont volt, amiben mi nem értettünk egyet, és az igazság az, hogy volt is benne valami, tehát egyetértünk azzal, hogy nem volt eléggé pontos az előterjesztés. Ez a három pont a következő volt.

Az egyik a közbeszerzés. A közbeszerzés alóli felmentésnek a miértjét akkor megtárgyaltuk. Sipos úr nagyon jól felkészülten elmagyarázta azt, hogy a közbeszerzés, amennyiben esetleg akadályoztatva van - de Kontrát képviselő úr, aki néhai államtitkár, tudja nagyon jól... (Közbeszólások: Néhai?) bocsánat, exállamtitkár úr - akár egy évig is eltarthat. Tehát ön nagyon jól tudja, miután ezekben részt vett.

A másik dolog, ami szintén pontosításra szorul, az pedig szintén az előző ülésen elhangzott, hogy hiányzik a pontos összeg. Ugye, akkor 3 milliárd volt, majd most 2,2. A mostani előterjesztésben ez most pontosan benne van.

A harmadik pedig a tételes felsorolás, ami szintén hiányzott az előző ülésen. Az most megvan. Ezek után értetlenül állok az előtt, hogy önök, miután megkaptak mindent, pontos összeget, tételes felsorolást, akkor azt mondták, hogy igazából támogatandó ez a kérés, és most pedig egy picit úgy tűnik, mintha egy akadékoskodásról lenne szó, és nem pedig támogatásról. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, Laboda úr. Következik Kis Zoltán.

DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tekintettel arra, hogy egyike vagyok azon képviselőknek, akik miatt most itt kell üldögélnünk a mai napon, ugyanis Mécs Imrével ketten kormányzati pozícióból nem szavaztuk meg az előző ülésen az előterjesztést, a felmentést a közbeszerzési eljárás alól, azon okok folytán, hogy - az ellenzéki képviselőkkel együtt nem láttunk egyértelműen sem háttéranyagot arra nézve, hogy milyen beszerzésekről van szó, arról sem, hogy ez milyen időben hogyan folytatható le, és milyen célt szolgál.

Dr. Kis Zoltán indítványa a határozati javaslat módosítására

Most kaptunk egy kiegészítő anyagot, ami engem valóban megnyugtat abban a kérdésben, amelyről korábban az alkotmányra és a közbeszerzési törvényre való hivatkozással egyetértve Mécs Imrével aggályaink voltak, nevezetesen, hogy nem felelt meg az előterjesztés a hatályos jogszabályi előírásoknak. Most ez itt van, Mécs Imre képviselőtársam előterjesztett egy módosító indítványt, amelyet osztunk, tehát az SZDSZ részéről támogatjuk, hogy igenis ez a határozat egészüljön ki azzal, hogy a beszerzésekről a beszerzéseket követő 60 napon belül, tehát nem a következő évben, a beszerzések lezárását követő 60 napon belül a bizottság előtt az illetékes minisztérium számoljon el.

Nos, ami az összegszerűséget illeti, 2,2 milliárd forint szerepel itt, amelynek jórészét a rádiók, illetve különböző járművek teszik ki. Amiről itt vita van a kedves ellenzéki képviselők között, hogy szükséges-e vagy nem szükséges beszerezni, az itt kérem szépen könnygázgránát, paprikaspray, gránátvető, paprika hatóanyag, ez mindösszesen 168 kemény millió forint, tehát a közbeszerzés alóli mentesség kérelmének 5 százalékát érik el ezek az eszközök, amelyeket úgy gondolom, hogy békés tüntetők ellen nem illik bevetni, illetve az bűncselekmény.

Magyarán én nagyon örülnék annak, hogy ha ezek a különböző spray-k, amelyeket én roppantul nem szeretek 1988 óta, mert volt részem benne, nem dobáltam követ, nem vittem kisbaltát, nem volt nálam gurító golyó vagy micsoda... (Mécs Imre: Molotov-koktél.) Az sem volt nálam, meg nálad sem, Imre, de kaptunk rendesen spray-ből is meg verésből is, és még az akkor rendőröknek pajzsot se kellett viselni, mert megpróbált volna valaki csak ilyet csinálni (Mutatja.), kérem szépen, azt azonnal 6-8 hónapra becsukják, és jönnek még ehhez az izgatás, egyéb bűncselekmények, úgyhogy alakult. Ezt hívták akkor demokráciának, népi demokráciának. Úgyhogy én ezt a népi demokráciát rohadtul nem szerettem, és nem is szeretném, ha visszatérne.

Demokrácia van, és ha van demokrácia, abba belefér a szabad véleménynyilvánítás is, tehát ha tavasszal egy szabad véleménynyilvánítás lesz a jogszabálynak megfelelően, legyen, sőt kell is, mert az mindig egy kontroll az adott kormánynak és az adott törvényhozásnak is, hogy azért van egy határ, amit nem illik túllépni. De ezt a véleménynyilvánítást a hatályos jogszabályi keretek között kell megtenni úgy, hogy ezeknek a különböző spray-knek a szavatossági ideje szépen járjon le, aztán ezek elfekvő készletbe kerüljenek, ne úgy, mint az átcímkézett élelmiszer, természetesen, hanem végképp kerüljenek kivonásra a forgalomból. Tehát itt egyáltalán nem lehet az cél, hogy a joggal élő és megfelelő jogszabályi feltételeknek megfelelő véleménynyilvánításra olyan válasz érkezzen, amely erőszakos eszközök bevetését feltételezi. Mert azt, ahogy többen említették, Gál képviselő úr egész egzakt volt ebben a kérdésben, azt bűncselekménynek hívják, kövesse el azt rendőr, tűzoltó, határőr vagy éppen polgárőr vagy közterület-felügyelő, azokat kérem szépen, meg kell büntetni.

Tehát hangsúlyozom, hogy ennek a közbeszerzési eljárásnak egyáltalán nem lehet célja a jogszerűen fellépő véleménynyilvánítással szembeni erőszak támogatása.

Ami meg a védőfelszereléseket illeti, az sem volt nagyon szép dolog, amikor a kigyúrt barátaink, akik időnként különböző fekete autókban sötétített ablakokkal közlekednek, és a rendőrök nem szívesen igazoltatják őket, ezt is lehet látni, mert a rendőr sem nagyon szeret kockáztatni, ha lát egy-egy suzukist, azt megállítja, trabantos már alig van, azt is, mert meg lehet nézni, hogy van-e zöldkártya, ezek a 30-50 milliós autók meg úgy közlekednek, időnként arról is elfelejtkezve, hogy milyen úton mennek és hogyan, mert index ezeken nincsen. Nincs rajtuk index valahogy, gyárilag nem szerelik be.

Tehát ezekkel szemben igenis a rendőrséget támogatni kell, hogy fel tudjanak lépni. Amikor még ütögeti a rendőrt és szakad szét a pajzsa a televízió előtt, akkor én a rendőrnek szurkolok, megmondom őszintén. Amikor meg azt látom, hogy fekvő embert 4-5 rendőr a Deák téren rugdos, akkor meg a rendőr ellen szurkolok. Megpróbáljuk azért a jogszabályi háttérnek megfelelő középutat követni, a rendfenntartókkal szolidárisan a jogszabályoknak megfelelő fellépés érdekében. Ahol meg túlkapás van, azokkal szemben ugyanúgy az eljárást le kell folytatni.

Nos, én azt gondolom, hogy ezen az előterjesztésen már itt annyit beszélgettünk, hogy túl sok minden újat már nem tudunk hozzátenni. Ezért azt javaslom a tisztelt képviselőtársaimnak, hogy fogadjuk el ezt az előterjesztést azzal a módosító indítvánnyal, amelyet Mécs Imre képviselőtársam terjesztett elő és azzal a határidő-megfogalmazással - amennyiben nyilván az előterjesztőnek is ez a határidő megfelelő -, amit meg én voltam bátor itt megjeleníteni.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Utolsóként Juhász Gábor jelezte a hozzászólási igényét. Tessék, parancsoljon!

JUHÁSZ GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Mentségemre el tudom mondani, hogy nem tudtam, hogy én vagyok az utolsó, mert ezelőtt körülbelül jó húsz perccel történt az eset.

De mondókám első részében ezzel a bizonyos bizottsági határozattal szeretnék foglalkozni, ezzel kezdeném. Hiszen itt egy olyan dologról van szó, amit mondjuk, mind Csampa úr, mind Tóth úr személyesen is tulajdonképpen több mint 95 százalékban rendkívül helyesnek tartott. Arról van szó, hogy a magyar kormány akaratából a rendőrség, a rendőr biztonságáért és a rendőr munkafeltételeinek javításáért gyorsan 3 milliárd forintot biztosít a szakminisztériumnak, hogy ebből a rendőrség megvehesse a neki szükséges eszközöket. Amin itt nincs vita, az több mint 2 milliárd 830 millió forint, és amin vita van - és hozzátenném, hogy Kontrát úr előre eltervezett, megkérdőjelezhető szándékból 10 óra 30 percre "door-step" sajtótájékoztatót hívott össze, hiszen ez az újságírói érdeklődés nagy valószínűséggel alapvetően ennek a meghirdetett eseménynek szólt. Szó sem volt róla, hogy a Fidesz pártpolitikusai mérlegelik ennek a jóságát vagy helyességét, hiszen amikor ezt meghirdették, az jóval a bizottsági ülés előtt volt. Kontrát úr nyilván nem ismerhette a mi érveinket pro vagy kontra. Kicsit elkésett, kiment 11 órakor, mit tudott mondani: fiúk, nincs még vége, gyertek be ti is, nézzétek meg az ülést! Ez történik.

Evvel csak azt szeretném mondani, hogy ez a dolog - hogy világos legyen - egyrészt egy szakmai tárgyú előterjesztés, amelyet a jelenlévő három ellenzéki képviselőből is tulajdonképpen - mondom, több mint 95 százalékban - kettő megalapozottnak, helyesnek és indokoltnak tart. És van Kontrát úr, aki sajtótájékoztatni akart, ő pedig arról érdeklődött, hogy mi van a rendőri brutalitással, meg akkor majd tavasszal hogy is lesznek ezek a dolgok.

Szeretném mondani és különbséget tenni, hogy itt arról van szó, hogy a kormány szándékából a rendőr biztonságáért és munkafeltételeinek a javításáért egy 3 milliárdos pluszlehetőség illetné meg a rendőrséget. Normális időszakban minden szakbizottság boldogan venné tudomásul, hogy a kormány 3 milliárd forintot az ő szakrészlegének még biztosít a költségvetési terven felül. Normális esetben mindenki örülne neki. Hozzátenném, hogy az ellenzék is örülne neki.

Meg kell mondanom azt is, én jónak tartom, ha kiegészítjük Mécs Imre szocialista vagy Kis úr szabad demokrata mondatával, nekem mindegy, hogy 60 nap vagy egy év. Kapjon róla a bizottság tájékoztatást! Úgy gondolom, hogy egyet lehet érteni bizonyos feltételekkel Csampa úr felvetésével is, hogy ő szeretné, ha a bizottságot komolyabban vennék, hiszen ő maga is komolyan veszi magát. Azt hiszem, ha azt nézzük, hogy a minisztériumból megfelelően magas beosztású ember érkezett-e ma az illetékes szakállamtitkár személyében, akkor azt kell mondjuk, hogy Jenei úr teljes joggal képviseli a kormányt. Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy lehetett volna-e magasabb rangú személy a minisztériumból, igen, még lehetett volna kettővel magasabb rangú, mint ő. Hozzáteszem, hogy nem szükséges, de rendkívül udvarias dolog lett volna, hiszen láttuk, hogy a honvédeknél például elkísérte az államtitkár adott esetben a maga szakembereit. Ők ugye, annyian jöttek, hogy alig fértek el azon a soron, de elkísérte. Ha ilyen jellegű felvetése van, akkor azt kell mondanom, lehet, hogy nem az a helyes kérdés, hogy megkérdezzük négyszer, hogy hol van Bene tábornok konkrétan, hiszen lehet, hogy abban az időben reggelizett, vagy nem is tudom. De ha az volt az igény, hogy a bizottságot tisztelje meg a minisztérium lehető legmagasabb rangú tisztségviselője, evvel szerintem mindnyájan egyetérthetünk, csak akkor ezt kell mondani.

Ami a mondókám második részét illeti, lezárva az elsőt, szerintem korrekt, pontos, föl van benne forintra, fillérre sorolva, hogy mit akarnak belőle venni. Tulajdonképpen több mint 95 százalékban egyetértünk benne, azt hiszem, hogy úgy el lehetne fogadni közösen, hogy nosza! Föltéve, ha erre van politikai szándék. Mi támogatjuk. Szerintem ez egy jó előterjesztés.

Ami a vitát illeti, és Tóth úr mondta, hogy talán tavasszal lesznek zavargások. Azt kell mondanom, hogy ebben a bizottságban van annak hagyománya, hogy szokás azt tudni, hogy ezek a zavargások hogyan kezdődnek, kicsodák, akik ezt csinálják, kikkel tartanak menet közben kapcsolatot, és ha nem tévedek, ebben többek között együtt szereztünk információt, például volt ilyen is. (Tóth Gábor bólint.) De az, hogy önök ezt elkezdik így emlegetni, azért az több, mint érdekes. Mondhatnám azt is, hogy furcsa. Mint ahogy az is furcsa, hogy ha egy 3 milliárdos közbeszerzésből a 22 millió 500 ezer forintos könnygázgránát az, ami fáj. Én úgy hittem, hogy ebben a bizottságban és a magyar parlamentben amúgy mindenki rend- és demokratapárti, és a dolog nem arról szól, hogy ilyen színűek vernek olyan színűeket, hanem arról szól, hogy a főváros biztonságát, rendjét helyre lehet-e állítani reggelig vagy nem lehet helyreállítani.

Tisztelettel mondanám, hogy például szocialista képviselőt azért nem ért bántalmazás, mert ha ott is volt ilyen eseményen, amikor mondták neki, hogy menjen onnan haza, akkor hazament. Aki meg nem megy haza, hát ugye... De ezzel csak azt akarnám mondani, hogy én nem hiszem, hogy a Fidesz ezeket szervezi, de akkor ne is tegyen úgy, mintha tudná, hogy ezek hogy történnek. Akkor úgy gondolom, hogy nem kell a Fidesznek azt az árnyat elénk festenie most karácsony után, szilveszter előtt, hogy majd tavasszal zavargások lesznek, és azért kellenek a könnygázok. Némi iróniával mondhattuk volna azt is, hogy azért kellenek, mert már ellövöldözték őket a rendőrök, és ezeknek van egy nagyságrendje. Amikor elfogy odahaza valami, adott esetben a sör, akkor az ember elmegy a boltba, és vesz még sört.

Vagyis úgy gondolom, hogy a politikai síkját, ezt a szándékot, hogy ebből szenzációt csináljunk, el kell ítéljük. Azt is, hogy Kontrát úr az előtt hirdet sajtótájékoztatót, hogy tudná, hogy konkrétan miről lesz szó, vagy meghallgatná a mi érveinket. Akkor nem a szakbizottságba kell jönni, hanem sajtótájékoztatót kell tartani az Irodaházban. Ami pedig itt van előttünk, az egy pontos, jó és szakszerű előterjesztés, amelyet indokolt elfogadni, és az önök elmondásaiból kiderült, hogy több mint 95 százalékban önök is egyetértenek vele, akár Tóth úr ex-kommandósként, akár Csampa úr, hiszen elmondta, hogy csak ezzel a néhány tétellel van baja.

Arra kérem önöket, hogy velünk együtt fogadják el. Ha adott esetben a rendőrség fellépésével van még mindig problémájuk, akkor meg úgy gondolom, hogy ha mondhatom így, a szakbizottságon kívüli politikai mondókát azon kívül kell elmondani, hiszen ez nem szaktéma, hanem általános politikai téma. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Több jelentkező nem volt. Kontrát urat többször megszólították, kíván-e válaszolni? (Jelzésre:) Tessék, parancsoljon!

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, alelnök úr. A Juhász Gábor képviselő úr által elmondottakra a következőt szeretném reagálni. Ha a kormány a normál beszerzés szerint szerezné be ezeket az eszközöket, ezt megtehetné. Nem hallottunk olyan indokot egyébként, az én számomra elfogadható indokot, ami alapján szükséges lenne a közbeszerzés alóli fölmentés megadása. Ezért ellenezzük a csomag egészére vonatkozóan, hogy a bizottság adjon felmentést a közbeszerzés alól.

Ami pedig a különböző kioktatást illeti a képviselő úr részéről, azt visszautasítom, úgy gondolom, hogy a bizottság ellenzéki és kormánypárti képviselőinek is az a feladata, hogy az előterjesztést megtárgyalják és a maguk álláspontját, ha ezt szükségesnek tartják, elmondják. Ezt mi megtettük egyébként.

Ami pedig a konkrét előterjesztést illeti, azzal kapcsolatban nyilatkoztunk, és fontosnak tartottuk volna, azért tartottuk volna fontosnak, ha az országos főkapitány úr itt van, mert még egyszer mondom, ennek az előterjesztésnek az összetétele, hogy miért pont olyan eszközöket szereznek be, az nem a gazdasági főigazgató vagy a szakállamtitkár feladata volt tudomásom szerint. Ezt nem cáfolták meg. Ezért kellett volna itt az országos főkapitány, aki ezekre a kérdésekre választ adhatott volna. Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ. Mi egyébként azt szeretnénk, ha az ország dolgai rendben, törvényesen, békességben zajlanának, és ez vonatkozna az állampolgárokra, a civilekre, de a rendőrségre is.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Igaza van, néhány dolgot nem hallottunk, ami le volt írva, azt elolvasta mindenki, és tudomásul vette. Én azt gondolom, hogy nem indokolt azt még egyszer, háromszor-négyszer megismételni.

Tóth úr, önt is megszólították, parancsoljon!

TÓTH GÁBOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Csak ezért, és továbbra is a magam távirati stílusában; Ecsődi és Laboda képviselőtársam által elmondottakra teljesen őszintén gondolom, amit mondtam. Én magam is ebben az országban élek, és az információim alkalmasint, ha körbe néznek, azok egyértelműek. Részben a rendőrségtől származó belső vonalakból, tehát nem Fidesz-szervezés, nem Ekrem Kemál érdekében valami hasonló, úgymond rémhírterjesztés, eszem ágában sincs, tehát a rendőrség belső berkeiből származnak ilyen információk, és ha esetleg a média különböző formáit látják, nézik, nem Hír Tv, és más egyéni betelefonálós televíziókból is, mondom, én faluhelyen, vidéken élek, és ottani emberektől hall az ember dolgokat, bizony-bizony az elkeseredés egyre nagyobb. És miközben a gödöllői dombság szélén erdők tűnnek el, és maholnap már nem mer kimenni senki megakadályozni a favágó emberkéket, itt a közbiztonság és sok egyéb más alapjaiban kezd megrendülni.

Tehát még egyszer mondom, eszem ágában nincs semmifajta híreket generálni, csak itt élek ebben az országban, hallok, mert van fülem a hallásra, benne élek az emberek mindennapjaiban, és a támadó eszközökkel van a gondom és a bajom. A támadó eszközökkel. És ha a jegyzőkönyvben az előző mondókámban elmondottakat visszaolvasnánk: megfelelő időben, megfelelő helyen a megfelelő technikával, a megfelelő rendőr kell legyen. És nem a bagi rendőrnek kell ott állni félig mezítlábasan a tévészékház előtt, miközben a kommandósok a hátsó utcában, meg ki tudja hol vannak.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Én is köszönöm. Gál úr kért szót, valamit helyesbíteni kíván.

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Csak a tényszerűség ügyében. Nem tudom, hogy Tóth képviselő úr honnan veszi, hogy itt a közbiztonság kezd megrendülni. (Tóth Gábor: Nézzen szét vidéken.) Vannak bizonyos bűncselekmények, amelyek elszaporodtak, és vannak, amelyek - és ebből a szempontból ez lényeges -, így a lakosságot közvetlenül érintő bűncselekmények száma meg a hivatalos adatok szerint csökken. Csökken a lakásbetörések száma, csökken a rablások száma, csökken a gépkocsi-eltulajdonítások száma. Tehát nem hiszem, hogy azzal kellene bárkit is riogatni, hogy itt Magyarországon most a közbiztonság megrendülni látszik.

ELNÖK: Csampa úr kért szót. Kérem, ha lehet, röviden.

CSAMPA ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen. Természetesen rövid leszek, mert én is csak reagálni szeretnék Ecsődi képviselő úrnak. Igaz, nem voltam '98 és 2002 között tagja a bizottságnak, de elolvastam a jegyzőkönyveket, az akkori miniszter legalább bemutatta a szakállamtitkárait, pontosabban helyettes államtitkárait és a politikai államtitkárait. Reagálva, egyrészről.

Másrészről pedig abban, ahogy Juhász Gábor államtitkár úr, volt államtitkár úr is beszélt, azzal, hogy esetleg a rendőrnek az egyéni felszerelését korszerűsíteni kell, azzal egyetértünk. Azzal, hogy közbeszerzés alóli felmentést kérnek, azzal nem értünk egyet, mert nem tudjuk gyakorlatilag és nem látjuk a sürgősséget. Nem tudjuk, mi a sürgőssége. Az elmúlt négy évben önök gyakorlatilag nem tettek semmit. Ahogy Gál képviselőtársam is elmondta, gyakorlatilag igen, mulasztást követett el a kormány az elmúlt négy évben. Mi erről beszélünk, és ha az elmúlt négy évben ezek a felszerelések, az egyéni védőfelszerelések, a gépjárművek beszerzésre kerültek volna, akkor abban az esetben gyakorlatilag most nem ülünk itt, és nem kérnek közbeszerzés alóli felmentést.

Az, hogy mi a gránátvetővel, könnygázgránáttal és paprikaspray-vel jövünk elő, gyakorlatilag többek között azért, mert támadó jellegű eszközök beszerzéséről is szó van. Nem tudjuk, hogy ma az eszközök közül melyik az, ami sürgős, a közbeszerzés, melyik az, ami a legsürgősebb. Lehet, hogy minden sürgős, csak akkor az elmúlt négy évben és az elmúlt fél évvel kapcsolatban gyakorlatilag miért nem tettek ennek eleget. Miért nem volt gyakorlatilag fontos önök számára, hogy a rendőrt felszereljék, hogy a csapaterőt megerősítsék? Ezt kritizáltuk és ennek a véleményünknek adtunk hangot. Köszönöm szépen, elnök úr.

ELNÖK: Gál úr kért ismételten szót, nem szívesen, de megadom.

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Tudom, hogy nem szívesen, én magam sem szívesen szólok, de Csampa képviselőtársam már azt hiszem, másodszor hivatkozott rám, mégpedig abban az értelemben, hogy én azt mondtam, hogy az elmúlt négy évben mulasztás történt, már ami a beszerzéseket illeti. Nagyon nagy tisztelettel kérem képviselőtársamat, hogy próbáljon visszaemlékezni, hogy milyen kifejezést használtam. Én azt mondtam legjobb tudomásom szerint, hogy kormányok. Többes számot használtam, annyira vagyok már rutinos, képviselőtársam, higgye el nekem. És azt hiszem, ez tényszerűen is igaz. Ezeken a területeken, amiről most beszélünk, valóban kormányok nem tették meg különböző indokokkal, okkal vagy ok nélkül azokat a lépéseket, amelyeknek egy részét most pótolja, egy részét pótolja ez a döntés.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Én nem kértem szót, egy megjegyzést, ha szabadna tenni. Örömmel hallottam, hogy Csampa úr elismeri, hogy hiányok vannak ezekből a felszerelésekből, de azzal, hogy hiányok vannak, és most függetlenül attól, hogy kit tartunk ezért felelősnek, kit nem, pont a hiányok megszüntetését akarják megakadályozni azzal, hogy a közbeszerzés alóli felmentést meg kívánják adni. Ugyanis az a mai nap során is, meg legutóbb is kiderült, hogy azon túl, hogy a közbeszerzési törvényben szereplő biztonsági feltételek hiányára hivatkozással történik meg a közbeszerzési eljárás alóli felmentés, ez gyorsítja is az eljárást, vagyis a hiányzó készletek vagy a nem megfelelő felszerelések pótlását, illetve beszerzését teszi lehetővé. Ebből számomra logikusan következik, hogy az önök várható "nem"-je vagy tartózkodása pontosan ennek kívánja elejét venni, és nem kívánja azt, hogy a rendőrség ezekhez az eszközökhöz, berendezésekhez hozzájusson.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tekintettel arra, hogy a legelején kérdések voltak, arra a válaszok elhangzottak, ezt követően egy elég parázs vita alakult ki, pró és kontra vélemények, de olyan megjegyzéseket nem hallottam, ami indokolná, hogy vendégeinket megkérjem újra, hogy válaszoljanak, vagy próbáljanak valamilyen kérdésben eligazítani bennünket.

Emlékeztetném önöket arra, hogy az asztalukon találtak egy bizottsági határozattervezetet, amely a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés címet viseli, és amely természetesen azoknak az anyagoknak a felhasználásával készült mint tervezet, amit az ülés előtt minden képviselőtársam megkapott.

Érkezett két módosító indítvány, így a megismert javaslat mellett a Házszabály szerint szavazással kell eldöntenünk, hogy kívánja-e a bizottság kiegészíteni a határozattervezetet, illetve ha kívánja, akkor melyik módosító javaslattal akar élni. Én azt gondolom, hogy gyakorlatunknak megfelelően a javaslat sorrendjében tenném fel a kérdést szavazásra.

Elsőnek Mécs úr javasolta azt, hogy egészítsük ki a határozatot azzal a mondattal, hogy a mentesítés alá eső beszerzésekről egy éven belül be kell számolni a bizottságnak. A második javaslat tulajdonképpen ugyanez, Kis Zoltán úr által, legalábbis egy darabig, nevezetesen az lenne az ő javaslata, hogy a mentesítés alá eső beszerzéseket követő 60 napon belül be kell számolni a beszerzésről a bizottságnak.

Képviselőtársaim! Szavazásra tenném fel, elsőnek Mécs úr javaslatát. (Jelzésre:) Tessék, Mécs úr!

MÉCS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Logikai problémám van. Ugyanis nem biztos, hogy egy éven belül befejezik a beszerzést. Az én elgondolásom az volt, hogy egy éven belül mindenképp kapjunk információt, legfeljebb akkor döntünk, hogy meghosszabbítjuk ezt a formációt.

Tehát talán ott látnám a kompromisszumot Kis Zoltán javaslatával, hogy az eleje Kis Zoltán javaslata lenne, vagyis hogy a beszerzésekről 60 napon belül, de legkésőbb egy év alatt kell beszámolni, tehát hogy egy éven belül mindenképp kapjon információt a beszerzésről a Honvédelmi és rendészeti bizottság. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Jó. Megismételném akkor az ön javaslatát. A magam részéről azt támogatnám. Tehát úgy szólt az ön javaslata, hogy a mentesítés alá eső beszerzésekről egy éven belül be kell számolni a bizottságnak. Az egy éven belül pedig a jövő év december 29-ét jelenti.

Azt gondolom, hogy ennyi idő alatt, ha nem tudják beszerezni, akkor nincs értelme, hogy adjunk felmentést. (Mécs Imre: Ez is igaz.)

Megkérdezem Kis képviselőtársamat, hogy fenntartja-e változatlanul a 60 napot.

DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Szeretném, hiszen pontosan az a lényeg, hogy minél hamarabb meglegyen. Négy hónapot mondtak az előterjesztők arra, hogy ha megadjuk ezt a felmentést, akkor négy hónapot nyernek a beszerzéssel. És ha már négy hónapot nyernek, akkor azt gondolom, hogy 60 napon belül meg már hozhatnak egy olyan kész anyagot, amiben tételesen beszámolnak arról, hogy például az ellenzék által oly sokat kifogásolt paprika hatóanyagot mondjuk, Szegedről vagy Kalocsáról szerezték-e be, hogy most itt blődliket mondjak.

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Ügyrendi kérdésem van. Elnök úr, a Házszabályban nincs olyan rendelkezés...

ELNÖK: Kontrát úr, egy pillanat, hadd adjak önnek szót! Tartsuk már be ezt a játékszabályt! Elég türelmetlen mostanában, úgy látom, amióta ellenzékben van, több mint négy éve. Öné a szó.

Dr. Kontrát Károly ügyrendi javaslata

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Elnök úr, az én tudomásom szerint a Házszabályban nincs olyan rendelkezés, hogy bármely képviselőnek az általa tett módosító indítványt meg kellene erősíteni vagy esetleg át kellene gondolni, és akkor újra javaslatot tenni. Azt kérem, hogy a Házszabály szerint járjon el, és szavaztasson az indítványokról. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Ez ügyrendi javaslat volt. Kérdezem a frakciók képviselőit, mert frakciónként egy-egy hozzászólásra lehetőség van az ügyrendi javaslathoz.

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Nem kívánok szólni, elnök úr.

ELNÖK: Nem kíván, eltekintenek. Az MDF nincs jelen. Az SZDSZ képviselője kíván-e szólni?

DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Nem.

ELNÖK: MSZP? (Senki sem jelentkezik.) Nem kíván. Akkor szavazásra teszem fel a kérdést, mivel ügyrendi javaslat volt.

Döntés az ügyrendi javaslatról

Aki egyetért Kontrát úr javaslatával, mely szerint szavazzunk az első és a második javaslatról, kérem, szíveskedjen a kezét felemelni. (Szavazás.)

Megállapítom, hogy egyhangú.

Döntés a módosító javaslatok elfogadásáról

Ezek alapján azt fogom tenni, amit az elején mondtam, hogy sorban fogunk szavazni. Elsőként Mécs úr javaslatát teszem föl. Tehát megismétlem, Mécs úr a következőt mondta: egészítsük ki a határozatot a következőképpen: a mentesítés alá eső beszerzésekről egy éven belül be kell számolni a bizottságnak. Aki egyetért evvel a javaslattal, kérem, emelje föl a kezét. (Szavazás.) Nyolc igen. Ki az, aki nem értett vele egyet? (Senki sem jelentkezik.) Nincs olyan. Ki az, aki tartózkodott? (Szavazás.) Hét szavazat. Köszönöm.

Megállapítom, hogy ez kapta meg a többséget, így a második javaslat szavaztatásától el is tekintek.

Ismertetem a határozati javaslatunkat. Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága a 2006. december 29-ei rendkívüli ülésén megtárgyalta a rendőri szervek csapaterőbe szervezett állományának felszerelési, szállítóeszköz, valamint rádiókommunikációs eszközökkel való ellátottságát. A bizottság ülésén elhangzottak szerint a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 29. § (1) bekezdése alapján az alábbi eszközszükségleti tábla 1-4. pontja vonatkozásában összességében mintegy 2,2 milliárd forint értékben a közbeszerzésekről szóló törvény alkalmazását kizáró előzetes döntést hozott. A mentesítés alá eső beszerzésekről egy éven belül be kell számolnia a bizottságnak.

Ez után egy táblázat szerepel, amin azok az eszközök vannak csak felsorolva, az előkészületi anyagokból kiemelve, amelyek a közbeszerzési eljárás alá esnének, illetve mentesítést kapnának. Azt gondolom, nem tartják szükségesnek, hogy ezt most felolvassam.

Döntés a módosított határozati javaslatról

Képviselőtársaim, ezek után erről fogunk szavazni. Aki egyetért az általam imént ismertetett határozati javaslattal avval a kiegészítéssel, amit az imént megszavaztunk, kérem, szíveskedjen a kezét felemelni. (Szavazás.) Kilenc igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Hat nem.

Ebből következően 9 igen és 6 nem szavazat mellett a bizottság a mentesítésről szóló határozatot megszavazta, elfogadta.

Elnöki zárszó

Kívánok mindenkinek nagyon boldog új esztendőt, kellemes szórakozást a szilveszteri ünnepségen, és a következő esztendőben találkozunk. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 35 perc)


Keleti György
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Baloghné Hegedűs Éva és Dani Judit