GIB-23/2008.
(GIB-105/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2008. június 9-én, hétfőn, 12 órai kezdettel
a Parlament főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása *

Az e-Befogadásról, a Magyarországon kialakult informatikai szakadék csökkentése érdekében szóló H/5332. számú határozati javaslat *

A módosító javaslatok megvitatása *

Az "e-Befogadásügyi eseti bizottság a magyarországi digitális szakadék csökkentéséért" létrehozásáról szóló H/5333. számú határozati javaslat *

A módosító javaslatok megvitatása *

 

Napirendi javaslat

  1. Az e-Befogadásról, a Magyarországon kialakult informatikai szakadék csökkentése érdekében szóló határozati javaslat (H/5332. szám)
  2. (Márfai Péter (MSZP), Lakos Imre (SZDSZ), Molnár Béla (KDNP), dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa)

    (Módosító javaslatok megvitatása)

  3. Az "e-Befogadásügyi eseti bizottság a magyarországi digitális szakadék csökkentéséért" létrehozásáról szóló határozati javaslat (H/5333. szám)
  4. (Márfai Péter (MSZP), Lakos Imre (SZDSZ), Molnár Béla (KDNP), dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa)

    (Módosító javaslatok megvitatása)

    (Első helyen kijelölt bizottságként)

  5. A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke által előterjesztett, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalása
  6. (Zárt ülés!)

  7. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke

Dr. Baráth Etele (MSZP)

Gazda László (MSZP)

Göndör István (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)

Kiss Ferenc (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Bencsik János (Fidesz)

Dr. Fónagy János (Fidesz)

Koszorús László (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)

Molnár Béla (KDNP)
Nagy Sándor (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Püski András (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Matolcsy György (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Szatmáry Kristóf (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) megérkezéséig Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Szittner Károly, az informatikáért felelős kormánybiztos titkárságvezetője

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 01 perc)

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Az a kérésem, hogy mindenki foglaljon helyet, szeretnénk egy gyors bizottsági ülést tartani, de a napirend egy kicsit hosszabb, mint amit terveztünk eredendően. Kéretik a helyfoglalást elkezdeni!

Üdvözlöm a gazdasági bizottság tagjait és a meghívottakat. Előzetesen kiküldtem egy meghívót, amelyen két napirendi pont szerepelt, de napközben az események úgy alakultak, hogy egy harmadik napirendi pontot is fel kellett venni, mégpedig a meghirdetettel szemben a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke által előterjesztett és a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelem megtárgyalását.

Ennek a napirendnek a megtárgyalását abszolút zárt ülésként fogjuk megtartani, tehát mindenkit, akit nem érint a dolog, majd kérem, hogy hagyja el a helyiséget. Mindenki át fogja venni az anyagokat név szerint, ki fogják osztani, és utána fogjuk tárgyalni.

Az a tiszteletteljes kérésem, hogy ezt a három napirendi pontot próbáljuk a lehető legrövidebb időn belül tartalmában és minőségében is megvitatni. Aki a jelzett napirendi pontokkal egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Ellene? (Nincs jelzés.) Tartózkodott? (Nincs jelzés.)

Megállapítom, hogy a bizottság elfogadta a napirendi pontokat.

Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Az e-Befogadásról, a Magyarországon kialakult informatikai szakadék csökkentése érdekében szóló H/5332. számú határozati javaslat

Javaslom, hogy először kezdjünk az e-Befogadásról szóló, a H/5332. számon előterjesztett módosító javaslatokkal. Itt az előterjesztő nevében, ha emlékeim nem csalnak, Márfai Péter úrnak van nagyon rövid kiegészítése, és utána megkérdeznénk, hogy a kormány részéről mi a vélemény. Márfai alelnök úr!

A módosító javaslatok megvitatása

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Tisztelt Bizottság! Az 5332-es előterjesztés tartalmát tekintve az e-Befogadásról szól. Létezik hozzá egy módosító, ami 4 ponton érinti az előterjesztést. Az 5. pontjában az államháztartási törvénnyel kapcsolatos diszkrepanciát szüntetjük meg olyan értelemben, hogy nem meghatározza a költségfelhasználást, hanem figyelemmel kíséri a bizottság, illetve van néhány határidő, amelyik avulttá vált, tehát az április 10-ei teljesítési határidők a kormány számára nyilván nem beláthatóak, ezért ezeket október 1., illetve október 30-ában határoztuk meg. Az előterjesztők között ezekben a módosítókban konszenzus van.

ELNÖK: Köszönöm. A kormány?

SZITTNER KÁROLY, az informatikáért felelős kormánybiztos titkárságvezetője: Szittner Károly vagyok, az informatikáért felelős kormánybiztos titkárságvezetője. Ezekkel a javaslatokkal el tudjuk fogadni, ezeket a módosító javaslatokat támogatni tudjuk.

ELNÖK: Köszönöm. Emlékeztetném képviselőtársaimat, hogy ötpárti egyeztetésen, hosszú idő alatt kiszenvedett módosításról van szó. Ezek után szavazásra teszem fel az 5332/2-es módosító javaslatot. Aki egyetért ezzel, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Elfogadta a bizottság.

Az 53/3-as módosító javaslatot, tehát az előterjesztő és a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 10 tartózkodással a bizottság támogatja. Köszönöm szépen.

Ezt a napirendi pontot befejeztük.

Az "e-Befogadásügyi eseti bizottság a magyarországi digitális szakadék csökkentéséért" létrehozásáról szóló H/5333. számú határozati javaslat

Következik a H/5333-as, az e-Befogadásügyi eseti bizottság, amiről beszélünk, az a tervezet a 2008. június 3-ai állapotnak megfelelő javaslat. Az 1-es Göndör István képviselő módosító javaslatát az előterjesztő támogatja-e?

A módosító javaslatok megvitatása

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Ebben a kérdésben nem alakult ki konszenzus az előterjesztők között. A konszenzus kialakulásának hiánya abban merült ki, hogy a mai napig, a mai óráig - ha úgy tetszik - amellett kardoskodtunk, hogy az ezzel kapcsolatos létszám és szavazási mód Házszabályszerű, akik ezt előterjesztették, köztünk, hogy ezek Házszabályszerűek, nem tudták megvédeni ezt az álláspontjukat, viszont konszenzusunk nincsen emellé. Tehát kérem a bizottság döntését.

ELNÖK: Alelnök úr, úgy értsem, hogy nincs álláspontja?

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Nekem személy szerint van, támogatom az előterjesztett módosító javaslatot.

ELNÖK: Erre vagyok kíváncsi. Köszönöm szépen. Kormány?

SZITTNER KÁROLY, az informatikáért felelős kormánybiztos titkárságvezetője: A kormány ebben a kérdésben nem alakított ki álláspontot, lévén, hogy később érkezett a javaslat.

ELNÖK: Köszönöm. Fónagy képviselő úr!

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Csak azért kértem szót, mert ez jól mutatja, hogy van egy szakmai kérdés, amiben az érintett pártok szakmai alapon konszenzusra jutnak, és abban a pillanatban, amikor a hatalmi érdekeket a szavazási arányban és a tagi arányokban biztosítani akarjuk, akkor szemmel látható, hogy mindenki elbizonytalanodik.

Ezért kérem és javaslom, hogy az eredeti konszenzusos javaslatot támogassa a bizottság, és Göndör képviselő úrnak, akinek én mindig nagyra becsülöm a szakmai munkáját, ezt a konszenzus eredményeit kétségessé tevő javaslatát ne támogassuk. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Göndör képviselő úr!

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Fónagy képviselő úr! Tisztelettel ajánlanám az önök figyelmébe, hogy a bizottságokról rendelkezik a Házszabály. Egyrészt az eseti bizottságok paritásos bizottságok, a másik, hogy a bizottságokra egyértelmű az, hogy egyszerű többséggel hozzák a döntést. Tehát jelen esetben a hat ugyanez, a hat megvalósul akkor is, ha öt tagja van a szocialista frakciónak, tehát mindenképpen szükséges legalább még egy támogató szavazat, és akkor megvan a hat.

Tehát tulajdonképpen közel van ahhoz a konszenzushoz, amit önök kialakítottak.

ELNÖK: Köszönöm. Mivel más vélemény nincs, azért szeretnék annyira emlékeztetni, hogy amíg ez az előterjesztés készült és az ötpárti létrejött, némi változás következett be a kormány- és az ellenzéki oldal között. Úgy gondolom, hogy ezt a politikai vitát itt lefolytathatjuk, de sok értelme nincs. Pontosan tudjuk, hogy miről szól a történet.

Ennek a jelenlegi igénynek, a szabálynak, amely ezt előírja, ez az előterjesztés az én felfogásom szerint teljes egészében megfelel.

Tehát ezek után szavazásra teszem fel a kérdést. Aki támogatja Göndör István módosító javaslatát, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Tartózkodott? (Szavazás.) 10 képviselő.

Tehát a többséget megkapta.

Van még a 2. pont: a 9. pont elhagyását javasolja, amely arról szól, hogy a hat tag egyetértő szavazatával hozza meg. Erre most annyira nincsen szükség..., már bocsánat, hogy ilyet mondok, nincs jogom ilyet mondani. Hallottuk az előterjesztő véleményét, hallottuk a kormány véleményét. Itt akkor tulajdonképpen ennek kizárásáról van szó. Aki egyetért ezzel, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ki tartózkodott? (Szavazás.) 9 tartózkodással a bizottság a módosító javaslatot elfogadta. Köszönöm szépen.

Ezt a két napirendi pontot lezártuk.

Most megkérek mindenkit, a jegyzőkönyvvezetőn kívül, hogy szíveskedjen, aki nem bizottsági tag, táskástól, mindenestől a termet elhagyni. Felkérem a munkatársainkat, hogy szíveskedjenek kiosztani a javaslatot. (A zárt ülésen részt venni nem jogosultak elhagyják az üléstermet.)

(A bizottság 12.12 órától zárt ülésen folytatja és fejezi be munkáját. A zárt ülésen elhangzottakat külön jegyzőkönyv tartalmazza.)

Podolák György

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ipacs Tiborné