FMB-30/2009.
(FMB-117/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2009. november 23-án, hétfőn, 12 óra 31 perckor
az Országház főemelet 55. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása *

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat (T/11083. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Egyebek *

Elnöki zárszó *

 


 

Napirendi javaslat

  1.  

  2. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat (T/11083. szám)
  3. (Módosító javaslatok megvitatása)

    (Első helyen kijelölt bizottságként)

     

  4. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Bóth János (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Vécsi István (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Dr. Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Nagy István (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Bernáth Ildikó (Fidesz) megérkezéséig dr. Czomba Sándornak (Fidesz)
Filló Pál (MSZP) Gúr Nándornak (MSZP)
Dr. Bóth János (MSZP) megérkezéséig Kiss Ferencnek (MSZP)
Lénárt László (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Kontur Pál (Fidesz) megérkezéséig dr. Czira Szabolcsnak (Fidesz)
Rácz István (Fidesz) V. Németh Zsoltnak (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz) megérkezéséig Nagy Istvánnak (Fidesz)
Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) Vécsi Istvánnak (MSZP)

Meghívottak

Dr. Burik Mária főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Bérces Kamilla szakmai tanácsadó (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 31 perc)

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása

GÚR NÁNDOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Kézcsókolom! Szép napot kívánok! Képviselőtársaim, a mai napi bizottsági ülésünket megnyitom. Tisztelettel köszöntöm képviselőtársaimat. A határozatképesség megállapítására kerítünk sort. Filló Pál alelnök urat én helyettesítem, míg meg nem érkezik; dr. Bóth Jánost Kiss Ferenc képviselő úr, Lénárt Lászlót Nagy László képviselő úr, Rácz Istvánt V. Németh Zsolt képviselő úr, Magyar Bálintot Vécsi István helyettesíti. Sándor, addig, amíg alelnök asszony nem érkezik meg, helyettesíted, jó? Czira Szabolcs urat megkérjük, hogy Kontur Pál urat helyettesítse, és akkor gyakorlatilag a szavazási arányok 10:8 tekintetében adottak. A határozatképességünk fennáll.

Képviselőtársaim, a szokásjog alapján haladunk. Ebben a félórás időkeretben gondoltuk, hogy a mai bizottsági ülésünket zárjuk, míg a parlament a plenáris ülését el nem kezdi, hozzáteszem természetesen, hogy az ellenzéki oldal mindenkori elsődleges megszólalási lehetősége mellett és természetesen a kormányoldal reagálásának a lehetőségét biztosítva. (Bernáth Ildikó, dr. Bóth János és Kontur Pál megérkezik az ülésre.)

Az én ismereteim szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium részéről - csak nem látom (Dr. Burik Mária feláll.), de látom, köszönöm szépen - dr. Burik Mária főosztályvezető-helyettes asszony és dr. Bérces Kamilla szakmai tanácsadó asszony van jelen. Én még vártam Bódi urat is, de úgy látom, ő nem lesz ma jelen a tanácskozásunkon.

A meghívóban szerepelt napirendi pontok tárgyalására teszek javaslatot, ez két napirendi pont az egyebekkel együtt. Kérem, hogy aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel ezt jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen, ez egyhangú, úgyhogy a napirendi pontok tárgyalására sort tudunk keríteni, azt el tudjuk kezdeni.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat (T/11083. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Az 1. napirendi pontunk során az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 11803. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatására kerül sor. Itt természetesen, mivel első helyen kijelölt bizottság vagyunk, minden módosító javaslat megtárgyalására sort kerítünk.

Ha valahol hibáznék, szakértő asszony, akkor kérem, hogy szóljon, mert a szemüvegemet elfelejtettem magammal hozni, úgyhogy az olvasási gyakorlat viszonylag nehéz lesz, de igyekszünk fókuszálni. Az ajánlástervezet mindenki előtt ott van.

Az 1-es pontban Kiss Ferenc és képviselőtársai módosítója szerepel. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Előre kívánom bocsátani, elnök úr, hogy tárcaálláspontról tudunk érdemben nyilatkozni, mivel a kormány szerdán fogja tárgyalni az előterjesztést. Tárcaálláspontként támogatjuk az 1-es számú módosító javaslatot.

ELNÖK: Kicsit helyezze közelebb a mikrofont, és akkor jobban hallható lesz. (Megtörténik.) Köszönjük szépen.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Tehát tárcaálláspontról nyilatkozunk a mai ülésen, és az 1-es számú módosító javaslatot támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A tárca támogatja. Kérdezem képviselőtársaimat, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) Ez egyhangú, 18 támogatás.

A 2-es szintén Kiss Ferenc és képviselőtársai javaslata, amely összefügg a 3-assal és a 17-essel. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Köszönöm szépen. Kérdezem képviselőtársamat, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 8. Köszönöm szépen.

A 3-as összefüggött a 2-essel, tehát azon túlvagyunk.

A 4-es Herbály Imre és Demendi László képviselő urak módosítója. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk. Bocsánat, elnézést, nem támogatjuk.

ELNÖK: Némileg csodálkoztam is, de semmi probléma. Tehát a tárca nem támogatja.

Kérdezem képviselőtársaimat, ki az, aki támogatja a módosítót. (Senki sem jelentkezik.) Nem látok ilyet. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 18 nem támogatás.

Az 5-ös következik, mely Bernáth Ildikó alelnök asszony módosítója. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Egy indokolást kérnék szépen.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A javaslat az alkalmi munka vonatkozásában leszűkítené egy éven belül az alkalmi munkavállalás lehetőségét. A szakmai véleményünk, álláspontunk az, hogy nem indokolt éves szinten leszűkíteni a munkavállalás lehetőségét a munkavállaló részéről, mivel így leszűkítenénk a szociális biztonságát is, és amennyiben valaki számára lehetőség nyílik arra, hogy alkalmanként számtalan munkáltatónál akár 120 napot meghaladóan is végezzen egy éven belül munkát, álláspontunk szerint garantálni kell azt, hogy ezzel a munkavégzéssel szolgálati időt szerezhessen, és ellátásokra való jogosultságot is biztosítsunk számára.

ELNÖK: Köszönöm szépen. (Jelzésre:) Alelnök asszony, parancsoljon!

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke: A javaslat eredeti szövege úgy szól, hogy egy naptári éven belül legfeljebb 90 naptári napig lehet alkalmi munkát vállalni. Ez az eredeti szöveg. Ehhez képest nyújtottam én be a módosítót, ami azt mondja, hogy egy naptári éven belül egy munkáltatónál 90, de több munkáltatónál 120 napig lehet alkalmi munkát vállalni, úgyhogy nem értem az előző magyarázatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen, alelnök asszony. Visszaadom a szót a tárca képviselőjének.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A 2. §-on belül az 5. pont felvezető szövege úgy kezdődik, hogy a munkáltató és a munkavállaló között, tehát azonos felek között 90 napra teszi lehetővé a jelenlegi szöveg. Ehhez képest a naptári éven belül több munkáltatónál 120 naptári napig szűkítés, illetőleg némi ellentmondás is van a felvezető szöveg és a d) ponton belüli szöveg között.

ELNÖK: Alelnök asszony!

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke: Lehet, hogy elfáradtam a hétvégi munkában, de nem értem, hogy ez miért szűkíti le a munkavállalási lehetőséget. Ha egy munkáltatónál vagy bármely munkáltatónál, mert az eredeti szövegben, igaz, nincsen megszabva, hogy egy munkáltatónál, csak az van, hogy 90 napig lehet alkalmi munkát vállalni, ez miért több, mint a 120 nap több munkáltatónál?

ELNÖK: Amit alelnök asszony kérdez, az számomra világos. A tárca képviselőjének visszaadom újra a szót.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Az eredeti törvényjavaslat-szöveg azonos felek között engedi meg a legfeljebb 90 napig tartó munkavégzést, ez a jelenlegi szöveg, amire épül a módosító javaslat. A módosító javaslat tartalma szerint viszont több munkaviszony vonatkozásában, több jogviszony esetében korlátozná le 120 napig a munkavállalás lehetőségét. Tehát a munkavállaló több munkáltatónál egy éven belül csak 120 napig végezhetne munkát.

Az eredeti törvényjavaslat-szöveg ilyen korlátozást nem tartalmaz, csak ugyanazon munkáltató és ugyanazon munkavállaló között korlátozza le 90 napig, de több munkáltató vonatkozásában nem tartalmaz korlátot, és nem akarjuk elzárni a munkavállalót attól, hogy több munkáltatónál akár - most mondok egy számot - 300 napig is vállalhasson alkalmi jellegű munkát.

ELNÖK: Igen, bár ez nem jellemző. De érthető a tárca indokolása számomra, azt hiszem, alelnök asszonynak is. (Bernáth Ildikó bólint.) Igen, köszönöm szépen. Tehát a tárca nem támogatta. Kérdezem képviselőtársaimat, ki az, aki támogatja a módosítót. (Szavazás.) 8. Ki az, aki nem támogatja. (Szavazás.) 10. Érthető a magyarázatból fakadóan számomra. Köszönöm szépen.

A 6-os Örvendi László József módosítója, ami összefügg a 35-össel. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Senki sem jelentkezik.) Nem látok ilyet. Ki az, aki nem támogatja. (Szavazás.) 18.

A 7-es, ami összefügg a 13-assal és a 46-ossal, Kiss Ferenc és képviselőtársa módosítója. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt támogatja. Köszönöm szépen. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 8. Köszönöm szépen.

A 8-as Velkey Gábor módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A céllal egyetértünk ugyan, de a módosító javaslat tartalmát mégsem tudjuk támogatni, mivel egy másik módosító javaslatot támogatunk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem képviselőtársaimat, ki az, aki támogatja a módosítót. (Szavazás.) 9. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 9. Köszönöm szépen.

Demendi László a 9-es módosító jegyzője. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca a 9-es módosító javaslatot nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja a módosítót. (Szavazás.) 1. Ki az, aki nem támogatja. (Szavazás.) 13. Ki az, aki tartózkodik? (Szavazás.) 4. Köszönöm szépen.

A 10-es V. Németh Zsolt képviselő úr módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: Indokolást, képviselő úr, kér? (Jelzésre:) Igen.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca mostani szakmai álláspontja az, hogy a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szabályaiból következik, hogy nem lehet egyszerűsített foglalkoztatás céljára igénybe venni munkavállalót. A kormány számára is ilyen tartalommal tettünk javaslatot a módosító javaslatot illetően.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát az alaptevékenység végzéséhez nem lehet a közigazgatásban. Köszönöm szépen.

Kérdezem képviselőtársaimat, ki az, aki a módosítót támogatja. (Szavazás.) 12. Ki az, aki nem támogatja? (Senki sem jelentkezik.) Nem látok ilyet. 6 tartózkodás. Köszönöm szépen. Bár egyértelmű számomra, de a kettős biztosítást én nem tartom feleslegesnek ebben a történetben. Köszönöm szépen.

A 11-es Kiss Ferenc és képviselőtársai módosítója.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? (Senki sem jelentkezik.)

Tehát 8 tartózkodás és 10 támogatás.

A 12-es összefüggő volt, azt hiszem, a 3-assal. (Jelzésre:) Nem? Nem volt, a 13-as volt összefüggő. A 12-es Bernáth Ildikó alelnök asszony módosítója. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja, és rögtön adnék is hozzá egy indokolást. Részben azonos tartalmú az előző módosító javaslattal képviselő asszony javaslata, azonban nem teljesen azonos a szövegezése, ezért, amennyiben támogatnánk, akkor koherenciazavart idéznénk elő a törvényjavaslaton belül, tehát ezt nem kívánjuk.

ELNÖK: Értem. Köszönöm szépen. Kérdezem, ki az, aki támogatja a módosítót. (Szavazás.) 8. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 10. Köszönöm szépen.

A 13-as összefüggött a 7-essel.

A 14-es Kiss Ferenc és képviselőtársai javaslata. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt támogatja. (Jelzésre:) Parancsoljon, alelnök asszony!

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke: Az eredeti javaslat szövegében ez a most elhagyásra javasolt mondat bent volt. Kérdezem, hogy miért változott a tárca álláspontja. Miért nem szükséges az, hogy Unión kívüli állampolgár munkavállalásához engedélyre legyen szükség?

ELNÖK: Pont az.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke: Nem. Ez nem az elhagyás?

ELNÖK: Ezt elhagyjuk, igen. Hogy nem szükséges, azt hagyjuk el.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke: Ja, bocsánat, megértettem.

ELNÖK: Alelnök asszony, pont erről beszéltünk az általános vitában. Tehát a kérdés nem kérdés, ugye, alelnök asszony? (Bernáth Ildikó: Most már nem.) Köszönöm szépen. Tehát választ se várunk rá.

Szavazunk. Ki az, aki támogatja a 14-est? (Szavazás.) 18. Köszönöm szépen.

A 15-ös Kiss Ferenc és képviselőtársai módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A tárca ezt támogatja. Köszönöm szépen. (Jelzésre:) Alelnök asszony, parancsoljon!

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke: Mi lesz ez a külön jogszabály?

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Külön jogszabály jelenleg is hatályos, egy népjóléti miniszteri rendelet, ha jól emlékszem, a 33/1996-os népjóléti miniszteri rendelet, az egyes munkaköri szakmai alkalmassági vizsgálatok elvégzéséről szóló miniszteri rendelet.

ELNÖK: Köszönöm szépen. (Jelzésre:) Parancsoljon, alelnök asszony!

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz), a bizottság alelnöke: Elnézést kérek, de szeretném tudni, mert a károkozás vagy a káresemény miatti felelősség továbbra is vonatkozik, ugye, a munkáltatóra, függetlenül attól, hogy nem kötelező előtte munkaalkalmassági vizsgálatra menni a munkavállalónak. Ez bizottsági ülésen is vita tárgyát képezte, nemcsak a mi bizottságunkban, más bizottságokban is, hogy ugyan árulják már el, hogy szemrevételezéssel hogyan lehet megállapítani azt, hogy valakinek van-e olyan betegsége, ami a munkavégzésre esetleg nem teszi alkalmassá, vagy, ha baleset történik, az összefüggésben van-e az alapbetegséggel vagy nem. Ha a munkáltatót ezért felelősség terheli, ezt hogyan tudja jogszerűen megoldani?

ELNÖK: Köszönöm szépen. Én azt gondolom, egyébként senki nem tiltja el a munkáltatót ettől, a lehetőségét adja meg annak, de a tárcának adom meg a szót.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Valóban igaz, hogy a kárfelelősség összefüggésbe hozható a munkavállaló egészségi állapotával is. Egyetértve alelnök asszonynak azzal a lényegi kritikájával, hogy szemrevételezéssel önmagában még nem lehet megállapítani senkinek a munkavégzésre való szakmai, egészségügyi, egyéb alkalmasságát, pontosan ennek a korrekciójára szolgál a 15. számú módosító javaslat. Ugyanis pontosan ezért szükséges behivatkozni a külön jogszabályt, a már említett népjóléti miniszteri rendeletet, amely megmondja, hogy a munkáltatónak milyen kötelezettségei vannak a munkakör betöltése előtt a munkavállaló egészségi alkalmasságának megállapításával kapcsolatban. A módosító javaslat pontosan ezt a célt szolgálja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A tárca tehát támogatta. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? (Senki sem jelentkezik.) Nem látok ilyet. 8 tartózkodás.

A 16-os Velkey Gábor módosítója. A tárca álláspontja?

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 9. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 9.

A 17-es összefüggött a 2-essel.

A 18-as Herbály Imre képviselő úr módosítója. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A tárca ezt támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? (Senki sem jelentkezik.) Nem látok ilyet. 8 tartózkodás.

A következő a 19-es, amely összefügg a 28-assal. Bernáth Ildikó alelnök asszony módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: Kérek egy indokolást is.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A 19-es módosító javaslat általában az egyszerűsített foglalkoztatás valamennyi formája esetén 30 százalékos közterhet állapítana meg. Ezt megítélésünk szerint nem szabad ilyen alacsony mértékben megállapítani, mivel akkor nem lenne alkalmas maga a törvényjavaslat a jelenleg a gyakorlatban meglévő visszaélések visszaszorítására. Szűk körben - visszautalva a 18-as számú módosító javaslatra -, a mezőgazdaság területén, kifejezetten a kézimunka-igényes munkák esetében megengedhetőnek tartjuk.

ELNÖK: A növénytermesztésre gondol a tárca képviselője?

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Igen, így van.

ELNÖK: Köszönöm szépen az indokolást. Kérdezem képviselőtársaimat, ki az, aki a módosítót támogatja. (Szavazás.) 8. Ki az, aki nem támogatja. (Szavazás.) 10.

A 20-as Velkey Gábor módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 9 támogatás. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 9.

A 21-es Herbály Imre és Demendi László képviselők módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: Nem támogatja. Képviselőtársamat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 7. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 11.

A 22-es Velkey Gábor módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a tárca. Ki az, aki támogatja, képviselőtársaim? (Szavazás.) 9. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Szintén 9.

A 23-as Kiss Ferenc és a képviselőtársa módosítója, amely összefügg a 26-ossal, 33-assal, 36-ossal. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Köszönöm. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 18. Köszönöm szépen.

Következik a 24-es, Örvendi László József módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A módosító javaslat tartalma azonos az előző módosító javaslatéval. Még kormányálláspontot nem tudok mondani. Én tárcaálláspontként azt tudom mondani, hogy azonos tartalom miatt támogatjuk.

ELNÖK: Világos. Tehát a tárca támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) Szerintem ez ugyanaz, tehát 18 támogatás.

A 25-ös Herbály Imre és Demendi László módosítója. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Senki sem jelentkezik.) Nem látok ilyet. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 18. Köszönöm szépen.

A 26-os a 23-assal összefüggő.

A 27-es Demendi László javaslata. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt nem támogatja. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Senki sem jelentkezik.) Nem látok ilyet. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 10. És 8 tartózkodás. Köszönöm szépen.

A 28-as összefüggött a 19-essel.

A 29-es Herbály Imre és Demendi László képviselők módosítója. Mi a tárca álláspontja?

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 2. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 16.

A 30-as Gúr Nándor képviselő módosítója. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A tárca támogatja. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja. (Senki sem jelentkezik.) Nem látok ilyet. 8 tartózkodás.

A 31-es Bernáth Ildikó alelnök asszony módosítója.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Kérek egy indokolást.

DR. BÉRCES KAMILLA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Azért nem támogatjuk, mert a T/11083/7., illetve 8. számú módosítókat támogattuk, ami ugyanerre vonatkozik.

ELNÖK: Világos. Köszönöm szépen. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja a módosítót. (Szavazás.) 8. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 10.

A 32-es, ami összefügg a 39-essel, Velkey Gábor képviselő úr módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 9. Sándor, igen? (Jelzésre:) Nem. Akkor 8 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 9. És 1 tartózkodás. Köszönöm szépen.

A 33-as volt, összefüggött a 23-assal.

A 34-es Velkey Gábor képviselő úr módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja a tárca. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Megint 8 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 9. És 1 tartózkodás. Köszönöm szépen. Megnehezíti Czomba képviselőtársam a szavazat összeszámlálását, na de ez így van rendjén.

A 35-ös összefüggött a 6-ossal, a 36-os a 23-assal.

Jön a 37-es, ami összefügg a 41-essel és a 42-essel, Kiss Ferenc és képviselőtársai módosítója. A tárca álláspontja?

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk a javaslatot.

ELNÖK: A tárca támogatja. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 8. Köszönöm szépen.

A következő a 38-as, Szatmáry Kristóf képviselő úr módosítója, ami összefügg a 43-assal. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 8. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 10.

A következő a 40-es, Örvendi László József képviselő úr módosítója. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 2. Kérdezem, hogy ki az, aki nem támogatja. (Szavazás.) 16. Köszönöm szépen.

A 41-es összefüggött a 37-essel, a 42-es szintén, a 43-as a 38-assal.

Maradt a 44-es, Gúr Nándor képviselő módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Technikai pontosítás, támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 18. Köszönöm szépen.

A 45-ös Herbály Imre és Demendi László képviselők módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 1 támogatást látok. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 10. És 7 tartózkodás. Köszönöm szépen.

A 46-os Kiss Ferenc és Gúr Nándor képviselők módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Támogatja a tárca. Köszönöm szépen. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 8 nem támogatás.

Ezzel végigmentünk minden egyes ajánlási ponton. A napirendi pontot ezennel le tudjuk zárni.

Egyebek

Áttérünk a 2. napirendi pontra, az egyebekre. Nekem mindösszesen egy közlendőm van. (Jelzésre:) Lehet, hogy kettő. Az első az, hogy ezen a héten nagy valószínűséggel nem fogunk bizottsági ülést tartani. Jövő hét hétfőn találkozunk vélhetően a megszokott időben, 9 óra 30 perckor. (Jelzésre:) Szakértő asszony súgja nekem itt az egyebek között, hogy december 3-ára az Országos Egészségfejlesztési Intézettől jött egy meghívó, ezt képviselőtársaim megkapták, tehát figyeljenek majd erre oda. Nekem az egyebek között mindössze ennyi közlendőm volt.

Kérdezem, bárkinek van-e egyéb. (Nincs jelzés.). Nincs.

Elnöki zárszó

Akkor a mai bizottsági ülést bezárom. Jó parlamenti tanácskozást kívánok mindenkinek. Köszönöm szépen. Kézcsók, viszlát!

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 03 perc)

 

   

Gúr Nándor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Nánásiné Czapári Judit