FMB-27/2009.
(FMB-114/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2009. november 11-én, szerdán, 9.32 órakor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10806. szám); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10806. szám)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Filló Pál (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Bóth János (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Vécsi István (MSZP)
Kontur Pál (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Gúr Nándor (MSZP) Filló Pálnak (MSZP)
Bernáth Ildikó (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Lénárt László (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP) Rózsa Endrének (MSZP)
Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) Vécsi Istvánnak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Mátyus Mihály főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 32 perc)

Elnöki megnyitó

FILLÓ PÁL (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel és sok szeretettel köszöntöm képviselőtársaimat.

A mai bizottsági ülést megnyitom.

A napirend elfogadása

Képviselőtársaim megkapták a mai bizottsági ülés meghívóját. Először a napirendünket kell elfogadnunk. Kérdezem, van-e valakinek kiegészítése. Összesen két napirendi pontot tárgyalnánk: a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatairól döntünk; illetve "egyebek". Ha nincs más, kérem, fogadjuk el a mai ülés napirendjét. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottságunk egyhangúlag elfogadta a napirendet.

Bediktálom a mai bizottsági ülésen a helyettesítéseket: Gúr Nándor elnök urat jómagam helyettesítem, Bernáth Ildikó alelnök asszonyt Kontur Pál képviselő úr, Lénárt Lászlót Nagy László képviselő úr, Rákóczy Attilát Rózsa Endre, Magyar Bálintot pedig Vécsi István képviselő úr helyettesíti. Így a bizottsági ülés határozatképes, jelenleg 10:2 szavazati aránnyal.

A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10806. szám); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként

Rátérünk az 1. napirendi pontunkra, amelynek során, mint említettem, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításához benyújtott kapcsolódó módosító indítványokról kell döntenünk. Nagy tisztelettel köszöntöm Mátyus Mihály főosztályvezető urat a tárca, illetve a kormány képviseletében.

Mindenki előtt ott vagy a kiegészítő ajánlás. Kérem képviselőtársaimat, lapozzuk föl az ajánlást.

Az ajánlás 1. pontjában Kuzma László és képviselőtársai nyújtottak be módosító indítványt. Kérdezem a kormány véleményét.

DR. MÁTYUS MIHÁLY (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Valamennyi módosító indítványra tárcavéleményt tudok mondani.

Az 1. javaslatot nem támogatja a tárca.

ELNÖK: Köszönöm szépen, a tárca tehát a javaslatot nem támogatja. Kérdezem, képviselőtársaim közül kik támogatják. (Szavazás.) 2 igen. Ki az, aki nem? (Szavazás.) 10 nem mellett a bizottság elutasította.

Következik a 2. pont, Révész Máriusz és képviselőtársai javaslata, amely összefügg a 3. és 6. pontokkal. Kérdezem a tárca véleményét.

DR. MÁTYUS MIHÁLY (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Ki az, aki támogatja képviselőtársaim közül? (Szavazás.) 2; és 10 nem mellett a bizottságunk nem támogatta.

Következik a 4. pont, Tóth Ferenc képviselő úr módosító indítványa. Kérdezem a tárcát.

DR. MÁTYUS MIHÁLY (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 2 igen; és 10 nem mellett a bizottságunk nem támogatta.

Az 5. pontról kell még döntenünk, amely Tóth Ferenc képviselő úr módosító indítványa.

DR. MÁTYUS MIHÁLY (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt sem támogatja. (Szavazás.) Megállapítom, hogy 2-en támogatták, és 10 ellenszavazattal a bizottságunk nem támogatta.

Van még két olyan módosító indítvány, amelyet bizottsági módosító indítványként javasolunk a tisztelt bizottságnak benyújtani, ez is kiosztásra került.

Az első ilyen módosítás a törvényjavaslat 5. §-ának módosítását javasolja, amely a térségi integrált szakképző központokkal kapcsolatos módosítás. Kérdezem a tárca véleményét.

DR. MÁTYUS MIHÁLY (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Igen. Kérdezem képviselőtársaimat, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 10 igen; 2 tartózkodás mellett a bizottsági módosító indítványt benyújtjuk.

Következik a második módosító indítványunk: ez egy hatályba léptetéssel kapcsolatos módosítás. Kérdezem a tárca véleményét.

DR. MÁTYUS MIHÁLY (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: Támogatja. Kérdezem, képviselőtársaim közül ki támogatja. (Szavazás.) 10 igen; 2 tartózkodás mellett a bizottsági módosító indítványokat elfogadtuk.

Ezzel a napirendi pontunk végére értünk. Nagyon köszönöm főosztályvezető úrnak az együttműködést, képviselőtársaimnak is.

Egyebek

Áttérünk a 2. napirendi pontra: "egyebek". Ennek körében egy bejelentésem van, hogy hétfőn a szokásos időben tartjuk a Képviselői Irodaházban a bizottsági ülést.

Nagyon szépen köszönöm az együttműködést. Mindenkinek szép napot, remek hétvégét, kiváló szüretelést és minden egyebet kívánok. A viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 37 perc)

 

 

Filló Pál
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea