EIB-30/2006

(EIB-30/2006-2010)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának
2006. december 18-án, hétfőn, 12 óra 3 perces kezdettel
a Parlament főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2006. november 20-ai ülésén elfogadott, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között az utas-nyilvántartási adatállomány (PNR) adatainak a légi fuvarozók általi feldolgozásáról és az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma részére történő továbbításáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat *

Zárószavazás előtti módosító javaslat megvitatása *

Elnöki bevezető *

Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos véleménynyilvánítása *

Dr. Tordai Csaba (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) véleménynyilvánítása *

Hozzászólások *

Szavazás *


Napirendi javaslat

1. A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2006. november 20-ai ülésén elfogadott, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között az utas-nyilvántartási adatállomány (PNR) adatainak a légi fuvarozók általi feldolgozásáról és az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma részére történő továbbításáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat (A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény T/1097/12. számon került iktatásra.) (Zárószavazás előtti módosító javaslat megvitatása a Házszabály 107. §-ának (2) bekezdése alapján)

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Eörsi Mátyás (SZDSZ), a bizottság elnöke
Firtl Mátyás (KDNP), a bizottság alelnöke
Káli Sándor (MSZP)
Dr. Legény Zsolt (MSZP)
Dr. Molnár Csaba (MSZP)
Szűcs Erika (MSZP)
Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
Varga Zoltán (MSZP)
Dr. Braun Márton (Fidesz)
Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Manninger Jenő (Fidesz)
Dr. Csapody Miklós (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Kocsi László (MSZP) dr. Molnár Csabának (MSZP)
Dr. Botka László (MSZP) dr. Legény Zsoltnak (MSZP)
Nógrádi Zoltán (Fidesz) dr. Braun Mártonnak (Fidesz)
Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) dr. Hörcsik Richárdnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos
Dr. Tordai Csaba (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 3 perc)

Elnöki megnyitó

A napirend elfogadása

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! A napirendi javaslatot az írásban előterjesztettel összhangban tartom fenn. Kérdezem, hogy van-e észrevétel a napirenddel kapcsolatban. (Senki nem jelentkezik.) Nem látok ilyet. Ki támogatja a napirendünket? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2006. november 20-ai ülésén elfogadott, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között az utas-nyilvántartási adatállomány (PNR) adatainak a légi fuvarozók általi feldolgozásáról és az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma részére történő továbbításáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat

Zárószavazás előtti módosító javaslat megvitatása

Elnöki bevezető

Egy napirendi pontunk van: a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek - szerintem megalapozottan, de ez egy mellékes dolog - az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, az utasforgalmi adatok kiszolgáltatásáról szóló megállapodást, hogy rövid legyek. A köztársasági elnök úr átiratát látták képviselőtársaim. A dolog lényege az adatvédelem, nevezetesen hogy az utasok milyen módon járulnak hozzá adataik külföldre történő továbbításához. Képviselőtársaim emlékeznek arra, hogy nagyon hasznos vitát folytattunk itt, a bizottságban ezekről a kérdésekről. (Az elnök dr. Juhász Lászlóval egyeztet.) Fantasztikus, nagyon jól állunk.

Két indítvány érkezett, az egyik az alkotmányügyi bizottságtól, a másik pedig ellenzéki képviselőktől. Én úgy ítéltem meg, ezért is kértem az adatvédelmi biztos úr megjelenését, hogy jobb az ellenzéki, bár ebben a feszült politikai helyzetben nehéz ilyeneket mondani. De mint hallom, az alkotmányügyi bizottság visszavonta a sajátját, és megszavazta az ellenzéki indítványt. (Közbeszólás: Mikor? Most?) Most hallom. (Közbeszólás: Két perce!) Vagyis 120 másodperce. Úgyhogy végül is tényleg azzal a nem könnyű misszióval jöttem volna ide ebben a nehéz politikai helyzetben, hogy az ellenzékit támogassuk a bizottságival szemben, de ilyen módon végül is nincs erre szükség. Óriási az az érett demokrácia, ami Magyarországon tapasztalható, komolyan mondom, lenyűgöző.

Ezek után nincs más hátra, mint hogy megkérdezzük az adatvédelmi biztost - azért őt először, mert ezt kérte, jelezve, hogy siet - hogy mit szól ehhez, mi a véleménye a jelenleg álló indítványról, a 2. számú javaslatról; ugye az maradt állva? (Közbeszólások: Igen.). Kérem szépen, akkor fejtse ki az álláspontját.

Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos véleménynyilvánítása

DR. PÉTERFALVI ATTILA adatvédelmi biztos: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A második javaslat pontosabb abból a szempontból, hogy az adatvédelmi törvény szerint akkor lehet személyes adatot továbbítani, hogyha azt törvény elrendeli és a megfelelő védelem valamivel igazolható - erre különböző variációk vannak -, vagy az érintett kifejezetten hozzájárul, és akkor semmit nem követel meg a törvény. Az első variáció akkor működne igazából, hogyha a tudomásulvételnél olyan szöveget írna alá, amely mellékelt szöveg tartalmazná a kifejezett hozzájárulást is. Ez a második variáció gyakorlatilag leredukálja ezt a lehetőséget, és a kifejezett hozzájárulást írja le, tehát pontosabb és megfelelőbb, jobban, könnyebben kezelhető.

ELNÖK: Kérdezem a kormány képviselőjét.

Dr. Tordai Csaba (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) véleménynyilvánítása

DR. TORDAI CSABA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Miután csak ez a szavazás előtti módosító javaslat maradt állva, ezt támogatja az előterjesztő.

Hozzászólások

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy ki kíván szólni. (Firtl Mátyás jelentkezik.) Firtl alelnök úr!

FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Tényleg csak röviden szólnék, nem akarok különösebb fejtegetésekbe belemenni. Az egyszerűség kedvéért azt mondom, hogy számomra is különbség van a "tudomásul vette" és a "hozzájárulást megadta" között, de miután a támogatás egyértelmű, csak ennyit szerettem volna mondani. A képviselő urak pontosan a KDNP részéről nyújtották be a módosító indítványt, ezért kívántam ennyit hozzátenni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ha jól értem, attól még, hogy a kormány és a kormánypártok támogatják, a KDNP nem vonja vissza. (Firtl Mátyás: Igen. - Derültség.) Ez nagyszerű!

További hozzászólást várnék. (Senki nem jelentkezik.) Ilyen nincs. Akkor a vitát berekesztem.

Szavazás

Kérdezem a bizottságot, kik támogatják a 2. számú, állva maradt indítványt. (Szavazás.) Egyhangú. Egy békegalamb szállt át az előbb a bizottság üléstermében.

Köszönöm szépen az előterjesztőnek, köszönöm az adatvédelmi biztos úrnak, sosem fogjuk elfelejteni ezt a hatékony közreműködést.

A bizottság nevében tájékoztatni fogom a Házat a vitáról, az eseményekről.

Köszönöm szépen a megjelenést, az ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 8 perc)


Dr. Eörsi Mátyás
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese