<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">

<html>

<head>

<title></title>

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

<!--meta HTTP-EQUIV="expires" content="Fri, 19 May 2006 14:00:00 GMT"-->

<link rel=stylesheet href="/stilus/nyito.css" type="text/css">

</head>

<body>

EB-33/2008.
(EB-90/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának
2008. december 8-án, hétfőn, 9 órakor
a Képviselői Irodaház V. emelet 567. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló(k) *

Elnöki bevezető, napirend előtti bejelentések, a napirend elfogadása *

A 2009. I. félévi munkaterv megvitatása, elfogadása *

Tájékoztató a laikus elsősegélynyújtásról szóló 8/2006-2010. (2008. április 2.) számú, a Házszabály 96/A. § szerinti bizottsági tájékoztató végrehajtásának helyzetéről *

Kérdések, vélemények, hozzászólások *

Reagálások a vitában elhangzottakra *

Napirendi javaslat:

  1. Határozat a 2009. I. félévi munkaterv elfogadásáról
  2. Tájékoztató a laikus elsősegélynyújtásról szóló 8/2006-2010. (2008. április 2.) számú, a Házszabály 96/A. § szerinti bizottsági tájékoztató végrehajtásának helyzetéről
  3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Schvarcz Tibor alelnök (MSZP)
Dr. Mikola István alelnök (Fidesz)
Dr. Czinege Imre (MSZP)
Dr. Garai István (MSZP)
Gyula Ferencné (MSZP)
Dr. Havas Szófia (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP)
Dr. Nyul István (MSZP)
Dr. Tóth István (MSZP)
Dr. Heintz Tamás (Fidesz)
Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Dr. Kupper András (Fidesz)
Dr. Molnár Ágnes (Fidesz)
Dr. Pesti Imre (Fidesz)
Dr. Puskás Tivadar (KDNP)
Dr. Csáky András (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Fetser János (MSZP) dr. Tóth Istvánnak (MSZP)
Dr. Juhászné Lévai Katalin (MSZP) megérkezéséig Gyula Ferencnének (MSZP)
Dr. Perjési Klára (MSZP) dr. Kökény Mihálynak (MSZP)
Dr. Tittmann János (MSZP) dr. Schvarcz Tibornak (MSZP)
Dr. Heintz Tamás (Fidesz) megérkezéséig dr. Molnár Ágnesnek (Fidesz)
Dr. Spiák Ibolya (Fidesz) dr. Horváth Zsoltnak (Fidesz)
Dr. Nagy Kálmán (KDNP) dr. Pesti Imrének (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Engelbrecht Imre főosztályvezető-helyettes (Egészségügyi Minisztérium)

Dr. Göndöcs Zsigmond főigazgató (Országos Mentőszolgálat)

Kardos István (Magyar Vöröskereszt)

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 05 perc. )

Elnöki bevezető, napirend előtti bejelentések, a napirend elfogadása

DR. KÖKÉNY MIHÁLY (MSZP), a bizottság elnöke (a továbbiakban ELNÖK): Tisztelt Bizottság! Megkezdjük az ülést. Megállapítom, hogy a helyettesítésekkel határozatképesek vagyunk. Napirend előtt szeretnék egy rövid magyarázatot adni a hétfő reggeli rövid ülésre, mert eredetileg szerdára terveztük ezt, azonban úgy láttam, hogy a szerdai ülésen a határozatképesség nem lesz meg, csak tanácskozó képesség, viszont szeretném, ha az utazási tervről, a munkatervről tudnánk határozni.

Emellett pedig talán itt alkalmasabb a környezet és a hely arra, hogy képviselőtársaimnak itt hétfő reggel, a közelgő ünnepekre tekintettel megköszönjem egész évi munkájukat, ugyancsak megköszönjem mindazok munkáját, akik segítettek bennünket, és áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikeres újévet is kívánjak, jelképesen mindenki egy kis mikulást kap az elnöktől, mindenki úgy értelmezze, ahogy gondolja. Ennek jegyében szeretnék mindenkinek sok szerencsét kívánni a következő időszakra. Természetesen a szerdai ülésre sor kerül Nagykanizsán, 10 órai kezdettel, de akkor csak a megyei egészségügyi ellátás helyzetéről, illetőleg a nagykanizsai fejleményekről, a kórházfejlesztésekről tájékozódnánk a kiküldött meghívónak megfelelően.

Ugyancsak tájékoztatom a bizottsági ülést arról is, hogy az ellenőrzési albizottság ebben az évben egy ülést tudott tartani, most a közelmúltban erről beszámoltam képviselőtársaimnak a legutóbb, de bízom abban, hogy a jövő félévben több alkalommal kerülhet majd erre sor.

A szokásoknak megfelelően bejelentem azt is, hogy a szakértői keret felhasználása mind az elnök, mind az ellenzéki alelnök részéről rendben megtörtént, a szabályoknak megfelelően, és akit ez érdekel, a titkárságon megnézheti a felhasználásokat.

Továbbá a Nemzeti Egészségügyi Tanács kérésére szintén bejelenteném képviselőtársaimnak, hogy a NET december 16-án, 11 órai kezdettel az Egészségügyi Minisztériumban tart ülést, és erre szeretettel hívnak valamennyiünket, a bizottság minden tagját, tekintetbe véve azt, hogy a Nemzeti Egészségügyi Tanács ezen az ülésen a parlamenti népegészségügyi nyílt nap tanulságai alapján kíván ajánlásokat tenni a kormánynak. Tehát erre december 16-án, 11 órakor kerül sor, és valamennyiünket szívesen látnak.

Ami a napirendet illeti, az írásos napirend alapján tennék majd erre javaslatot, de előtte megkérdezem, hogy napirend előtt kíván-e valaki szólni. (Nincs jelzés.) Nincs jelentkezés.

Kérdezem képviselőtársaimat, hogy a napirendet elfogadják-e ennek megfelelően. (Szavazás.) Megállapítom, hogy elfogadtuk.

A 2009. I. félévi munkaterv megvitatása, elfogadása

Ami a jövő félévi munkaprogramot illeti, néhány módosításra tennék javaslatot. Írásban szerepel itt a kiosztott javaslat, de ezen túlmenően egyrészt az a javaslatom, hogy a februári vastagbélszűrés helyzetének alakulásáról szóló tájékoztató kerüljön áprilisra, viszont az Egészségbiztosítási Felügyelet tevékenységéről szóló beszámoló jöjjön előre februárra. Tehát ez az egyik javaslatom.

Másrészt szeretném elmondani, hogy Puskás Tivadar képviselőtársunk három javaslatot tett írásban tegnap este, ezeknek az elfogadását is javaslom, hogy építsük be a munkatervbe a következők szerint. Egyrészt képviselő úr javaslatot tett arra, hogy legyen tájékoztatás az egészségügyben dolgozók létszámhelyzetéről és ezzel egyidejűleg a képzés, továbbképzés helyzetéről. Javaslom, hogy ezt fogadjuk el, és valamelyik márciusi ülésen foglalkozzunk ezzel. Ugyancsak fogadjuk el azt is, hogy az 1996. évi CXXXII. törvény végrehajtásának helyzetéről szóló, egyébként is kötelező beszámolót is iktassuk be a munkatervbe, ezt tegyük májusra, hiszen május ennek az ideje. Végül, de nem utolsósorban azt a javaslatot is fogadjuk el, hogy a katasztrófahelyzetekre történő lakossági felkészítés helyzetét "A bioterrorizmus egészségügyi kihívásai" című napirendhez úgy igazítsuk, hogy itt az Egészségügyi Minisztérium is legyen előterjesztő.

Tehát ezek a kiegészítések, amelyeket szerettem volna részben a saját, részben Puskás képviselő úr nevében megtenni, és így nyitom meg a vitát. Havas képviselő asszony!

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök úr, én egy kicsit előbbre szeretném tenni az általam javasolt Egészségbiztosítási Felügyelet munkájáról szóló beszámolót, amit itt áprilisban látunk. (Dr. Czinege Imre: Februárnál előbb nem lehet!) Elnézést.

ELNÖK: Én javasoltam azt, hogy ezt tegyük előre februárra. Ez akkor megtörtént, ugyanazt gondoltuk képviselő asszonnyal. Köszönöm szépen. Schvarcz alelnök úr!

DR. SCHVARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Lenne egy javaslatom, hogy most fognak felállni majd a szakmai kollégiumok, és a szakmai kollégiumok alakulásáról, összetételéről egy tájékoztatót, ha meghallgatna a bizottság. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ismereteim szerint a többször módosított rendelettervezet szerint március 1-jéig fognak felállni, tehát a márciusi ülésen javaslom, hogy erre kerülhessen sor. Van-e egyéb javaslat? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor megkérdezem, hogy ki fogadja el az összes módosítással együtt a munkatervet? (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta.

Tájékoztató a laikus elsősegélynyújtásról szóló 8/2006-2010. (2008. április 2.) számú, a Házszabály 96/A. § szerinti bizottsági tájékoztató végrehajtásának helyzetéről

Következik a 2. pont, ahol a laikus elsősegélynyújtásról szóló korábbi határozatunk végrehajtásának helyzetéről tájékozódnánk. Ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Minisztérium írásos tájékoztatást küldött, és jelen van a minisztérium képviseletében Engelbrecht Imre főosztályvezető-helyettes úr. Kérem, fáradjon a kormány képviselőjének a helyére, és üdvözlöm Göndöcs Zsigmond főigazgató urat is. Itt van a Magyar Vöröskereszt képviselője is, kérem, szíveskedjenek helyet foglalni.

Az írásos tájékoztatón túl szeretném a bizottságnak elmondani, hogy a Fővárosi Önkormányzat humánpolitikai főpolgármester-helyettese arról tájékoztatott, hogy a következő évi fővárosi költségvetésben visszaállítják a népegészségügyi célokat szolgáló prevenciós alapot, és ennek a terhére szeretnék finanszírozni a fővárosi fenntartású középiskolákban az elsősegélynyújtás, életmentés középiskolai oktatásának feltételeit és a 2009-2010-es tanévtől ezt mindenhol bevezetni. Tehát azt gondolom, hogy ebben a tekintetben ez egy fontos előrelépés és üzenet lenne. Ezt a faxot a közelmúltban kaptam meg, de ez a lényege.

Tehát ezzel együtt nyitnánk meg a lehetőséget. Megkérdezem az előterjesztőket, hogy az egyébként részletes tájékoztatóhoz kívánnak-e kiegészítést tenni. Megkérdezem főosztályvezető-helyettes urat.

DR. ENGELBRECHT IMRE főosztályvezető-helyettes (Egészségügyi Minisztérium): Köszönöm szépen, nem.

ELNÖK: Nem kívánnak kiegészítést tenni. Főigazgató úr?

DR. GÖNDÖCS ZSIGMOND főigazgató (Országos Mentőszolgálat): Köszönöm, én sem kívánok.

ELNÖK: A Magyar Vöröskereszttől?

KARDOS ISTVÁN (Magyar Vöröskereszt): Kardos István vagyok a Magyar Vöröskereszt részéről. Együtt dolgoztunk az anyagon, tehát én sem kívánok külön szóbeli kiegészítést tenni.

ELNÖK: Megkérdezem, hogy van-e kérdése az írásos anyaghoz képviselőtársaimnak, vannak-e észrevételek ehhez az anyaghoz. Puskás képviselő úr! (Közbeszólások: Nincs itt.) Igen, nincs itt Puskás képviselő úr, csak annyira asszociáltam Puskás képviselő úrra, mint aki kezdeményezte, (Derültség.)... elnézést Pesti képviselő úrtól. Tessék parancsolni!

Kérdések, vélemények, hozzászólások

DR. PESTI IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen. Jólesik a Puskás képviselő úrral történő összehasonlítás, büszke vagyok rá. (Dr. Puskás Tivadar belép az ülésterembe. - Zaj, közbeszólások: Itt is van! - Derültség, taps.)

Tisztelt Bizottság! Egy mondatot hallottunk, ezt szeretném megkérdezni, csak pontosítani: ez valamennyi fővárosi középiskolára vonatkozik, vagy csak a főváros által üzemeltetett középiskolákra? Köszönöm.

ELNÖK: Havas képviselő asszony!

DR. HAVAS SZÓFIA (MSZP): Akkor azt hiszem, ezt meg is válaszolnám. Ez természetesen a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő középiskolákra vonatkozik a laikus elsősegélynyújtás oktatása. A tavalyi évben nem volt ilyen alapunk, tehát prevenciós alap és egészségügyi alap, és a jövő évi, a 2009-es költségvetésben mindenképpen szeretnénk egy ugyanolyan, mintegy 200 milliós alapot létrehozni, vagy visszaállítani a korábbi prevenciós alapot, és erre lehet majd pályázni az iskoláknak.

ELNÖK: Köszönöm. Pesti képviselő úr!

DR. PESTI IMRE (Fidesz): Akkor máris van kiegészítő javaslatom: remélem, ez a támogatás nem az iskolának, hanem elsősorban a diákoknak szól, az adófizetők pénzéből történik a támogatás. Ezért a javaslatom az, hogy valamennyi fővárosi intézmény, a tulajdonostól függetlenül kapjon ilyen támogatást. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ez egy fontos elem egyébként, az oktatási tárca ilyen jellegű ígéretét bírjuk egy korábbi levél kapcsán, amit ismertettem képviselőtársaimmal, és nyilván majd a Fővárosi Közgyűlés is fog ezzel foglalkozni, de fontos, hogy ezt itt is felvetette a képviselő úr.

Megkérdezem, hogy ki kíván még ehhez a napirendhez szólni. Csáky képviselő úr!

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen. Amíg bemelegszik Puskás képviselő úr, addig szólnék.

ELNÖK: Még egyszer nem tévesztettem. Köszönöm.

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Ebben az ünnepi hangulatban nagyon nehéz negatív dolgokat megfogalmazni, de ha valaki végigolvasta ez az anyagot, akkor rá kellett jönnie, hogy tulajdonképpen a Vöröskereszt kivételével semmi nem történt ezen a téren. Bizottságot kell felállítani, itt kell majd módosítani, ott kell módosítani. Amennyire pongyola maga az anyag, hogy több helyen mellékletekre hivatkozik, de a mellékleteket elfelejtették számunkra eljuttatni, legalábbis az én e-mailemen ez nem volt rajta, tehát abból a szempontból mindenféleképpen jó, hogy foglalkozunk vele, hogy ösztökéljük az illetékeseket arra, hogy tényleg vegyék komolyan azt, ha egy parlamenti bizottság egy adott témában valamilyen ajánlásokat fogalmaz meg.

Tényleg sajnálatos, de több mint fél év nem volt elég arra, hogy elkezdjék a munkát. Megint leírják azt, hogy mit kellene csinálni, hogy kellene csinálni, és majd bizottságot fogunk létrehozni, ezt meg azt, egyrészt úgy tűnik, hogy talán túlbonyolítják a kérdéseket, másrészt pedig effektíve mondom, hogy a Vöröskereszt-anyagok kivételével semmi nem történt.

ELNÖK: Köszönöm. Puskás képviselő úr!

DR. PUSKÁS TIVADAR (KDNP): Köszönöm a szót. Én Csáky képviselőtársammal ellentétben szép anyagnak gondolom. Persze, ez a jelenlegi munkahelyemet illetően már nagyjából meghatározza a véleményemet is.

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy végre előrelépés történik ebben az ügyben. Szerintem egyértelműen az oktatót, képzőt meghatározza. A 3. pont megvalósításánál, amit olvastam a rendőrök képzésével kapcsolatban, egy kicsit félek attól, ami szerepel is nagyjából az anyagban, hogy a tűzoltókhoz hasonlóan karitatív tevékenységként fogja a Mentőszolgálat oktatni ezt a dolgot. Persze, lehet úgy is.

Még az egészhez lenne egy megjegyzésem: nekem megjött az a 36 oldalas melléklet egyébként, csak képviselőtársamnak mondom. A 36 oldalas melléklet végén található anyagot, a 4. számú anyagot az elsősegélynyújtó-képző mozgalom elindításához nem nagyon értem. Itt a korábbi anyagok ismétlése van, illetve úgy kezdődik, hogy felvázol egy stratégiát, ami úgy gondolom, hogy lassan fél évszázada a stratégiánk. Való igaz, hogy ebben az anyagban van konklúzióként az, hogy egy Egészségügyi Minisztérium Programirodát kellene létrehozni, de szerintem, ha van pénz erre a dologra, akkor az eddigi tapasztalattal, tevékenységgel, és előzményekkel bíró Vöröskereszt és a Mentőszolgálat kapja a pénzt, ha pedig nincs pénz, akkor úgyis az fogja kapni, és úgysem jön létre programiroda.

Tehát én ezt egy kicsit idegen testnek éreztem ebben az anyagban. Egyébként szeretném, ha az előzőekben szereplők minél gyorsabban és hathatósabban megvalósulnának. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Visszaadom a szót az előterjesztőknek, hogy az elhangzottakra tudnak-e, kívánnak-e reagálni, aztán javaslatot szeretnék majd tenni. Engelbrecht főosztályvezető-helyettes úr!

Reagálások a vitában elhangzottakra

DR. ENGELBRECHT IMRE főosztályvezető-helyettes (Egészségügyi Minisztérium): Köszönöm szépen a szót. Puskás főorvos úr utolsó kérdésére szeretnék reagálni a 4. számú mellékletként csatolt stratégiával kapcsolatosan. Nyilván meg kell vizsgálnunk a konkrét forrás tekintetében a lehetőségeinket.

A további kérdések megválaszolására szeretném, ha főigazgató úrnak átadhatnánk a szót.

ELNÖK: Göndöcs főigazgató úr!

DR. GÖNDÖCS ZSIGMOND főigazgató (Országos Mentőszolgálat): Tisztelt Elnök Úr! Alelnök Urak! Tisztelt Bizottság! Csak nagyon röviden Csáky képviselő úr megjegyzésére. Azt gondolom, hogy a részünkről történtek konkrét dolgok, és ezt az anyagban meg is írtuk. Azt gondolom, hogy az elég konkrét, hogy a Rendőrtiszti Főiskola rektorával megállapodást készítettünk elő, még nincs aláírva, de már oktatjuk az elsősegélyt három különböző szakágon a főiskolán, sőt ez meg is történt már szeptemberben, hiszen a gólyákkal kezdtük ezt, és most folyik a beépítése a teljes főiskolai iskolarendszerbe ennek az anyagnak. Tehát ez konkrétum.

Azért is mondható, hogy konkrétum, hiszen a Vöröskereszt és a Mentőszolgálat önmagában nem értelmezhető ebben a témakörben, hiszen nagyon régen úgy működik a laikus elsősegélynyújtás oktatása, illetve a propagálása, hogy a Vöröskereszt a rendszergazda, a Mentőszolgálat pedig a szakmai rendszergazda, tehát mi mindig együtt lépünk ezekben.

Azt gondolom, hogy elég sok minden konkrétum történt, nyilván az anyag nem teljes, ha ezt nem tükrözi. Most volt a hétvégén a Vöröskereszt tisztújító közgyűlése, amin külön köszönöm, hogy a bizottság is képviseltette magát Mikola alelnök úr személyében, ott is elhangzott egy nagyon fontos stratégiának, az elsősegély-oktatásnak a fejlesztése, összhangban a tisztelt bizottság állásfoglalásával.

Amiben viszont segítség kell, az a törvényalkotás, tehát a jogszabályi változtatásokat nyilván nem tudja sem az OMSZ, sem a Vöröskereszt önmagában, és ezekre szerintem az anyag jól felhívja a figyelmet, és ebben tisztelettel kérnénk a segítséget.

Puskás képviselő úr a félelmét fogalmazta meg. Az anyagban szerepel, hogy az Országos Mentőszolgálat karitatív jelleggel oktatta - múlt időben - a tűzoltókat, hiszen a rendvédelmi szerveknél nem most merül fel először, hogy a dolgozóikat különböző elsősegélynyújtási ismeretekben részesítsék. Körülbelül 20-25 éve zajlanak, akár helyi megállapodások, akár magasabb szintű megállapodások alapján a különböző oktatások, de igazából ez nem egy országos rendszer, hanem ez egy helyi kezdeményezés volt, amelyre így reagáltunk.

A mi elkészült tematikánk, illetve az ORFK elkészült tematikája és segédanyaga, aminek az egyeztetése zajlik most, ha ez véglegesen kialakul, akkor ennek a tanfolyamnak természetesen valamiféle ára lesz, hiszen a mentésre kapott pénzünket nem költhetjük arra, hogy az ott lévő munkaóra helyett oktatással foglalkozzanak egy másik intézménynél. Tehát nyilvánvalóan ezt be fogjuk árazni. Köszönöm szépen, ha bármi kérdés lenne még, készséggel válaszolok.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Gratulálok, hiszen főigazgató urat a Magyar Vöröskereszt alelnökévé újra megválasztották a hétvégi kongresszuson (Dr. Göndöcs Zsigmond: Köszönöm szépen.), mint ahogy Habsburg György urat a Magyar Vöröskereszt elnökévé, és a továbbiakban is e minőségben számítunk a partnerségükre.

Tisztelt Bizottság! Az a javaslatom van, hogy az elhangzottak és az írásos anyag tükrében is, méltányolva a Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat erőfeszítéseit, két ügyben a bizottság kérje a kormány segítségét. Én ez ügyben most a miniszterelnök úrhoz kívánok fordulni, hogy részben a 31/1992-es egészségügyi miniszteri rendeletben, amely a közúti gépjárművezetők oktatásáról rendelkezik, ott vegyük sokkal szigorúbban - a baleseti statisztika tükrében is - azt, amit megfogalmaztunk már korábban Puskás képviselő úr javaslatára, másrészt pedig ugyancsak a középfokú intézményekben valóban a 2009-2010-es tanévtől kezdve történjen meg az elsősegélynyújtási, életmentési ismeretek beépítése a tananyagba. Erről is szó volt korábban, tehát határozottan megerősíteném ezt a korábbi határozatunkat, de most már nemcsak a szakminiszterekhez fordulva, tehát e tekintetben szeretném ezt a mai tájékoztatót zárni, amennyiben más javaslat nincsen. (Nincs jelzés.) Nincsen.

Köszönöm szépen. Megkérdezem képviselőtársaimat, hogy egyebekben van-e megjegyzés. (Nincs jelzés.) Nincsen.

Akkor sok szeretettel várok mindenkit Nagykanizsára, innen a busz 7.30 órakor indul, aki jön, egyébként pedig Nagykanizsán az írásos meghívóban megjelölt helyen, 10 órakor kezdjük a bizottsági ülést. Köszönöm szépen. Mindenkinek jó munkát kívánok!

(Az ülés végének időpontja: 9 óra 30 perc.)

 

Dr. Kökény Mihály
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva