KIEB-8/2009.
(KIEB-18/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Kutatási és Innovációs eseti bizottságának
2009. december 14-én, hétfőn, 15.50 órától
a Parlament főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat: *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről: *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Elnöki bevezető, a napirend megállapítása, elfogadása *

Az eseti bizottság jelentésének megvitatása *


Napirendi javaslat:

1. Az eseti bizottság jelentésének megvitatása

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Dr. Magda Sándor (MSZP), az eseti bizottság elnöke

Dr. Gógl Árpád (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Józsa István (MSZP)
Podolák György (MSZP)
Kormos Dénes (MSZP)
Tatai-Tóth András (MSZP)
Dr. Latorcai János (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Szabó Zoltán (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Révész Máriusz (Fidesz) dr. Gógl Árpádnak (Fidesz)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 50 perc)

Elnöki bevezető, a napirend megállapítása, elfogadása

DR. MAGDA SÁNDOR (MSZP), az eseti bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Kedves Kollégák! Nagyon köszönöm azt, hogy elfogadtátok ilyen elfoglalt időszakban a találkozáshoz való kérést, de az a jelentés, amely előttetek van, az elmúlt év munkájáról szól, egy részletes összegzés. Volt módotok elolvasni. Én úgy gondolom, hogy eseti bizottságunk munkáját kifejezi az egyes pontokban leírtak, egy összegzésként. Nem kívánok ebből kiemelni mást, mint azt az utolsó mondatot, amely arról szól, hogy az elmúlt időszakban az eseti bizottság több alkalommal is olyan munkát végzett, amely a következő év időszakában talán egy olyan előterjesztést fogalmazhat meg, hogy a következő kormánynál, mint főbizottság működjön. Van rá módotok, hogy átnézzétek a jelentést, én át is adom nektek a szót. Köszönöm szépen, hogy elfogadtátok a meghívást.

Az eseti bizottság jelentésének megvitatása

DR. GÓGL ÁRPÁD (Fidesz): Azt hiszem, hogy a bizottság igyekezett, talán annyit kell elmondanom, hogy az volt fénypontja a kutatási és innovációs tevékenységnek, amikor még miniszterünk is volt. Az volt a csúcs, aztán van egy stagnálás. Ez nem a bizottságot minősíti, hanem azt az általános szemléletet, ami elfeledkezett arról, hogy a jövő biztosítása mégiscsak az oktatás, kutatásfejlesztés, innováció. Itt a nagy zavarokban erről elfeledkeztek az illetékesek. Remélem, hogy ez a jelentés is ráébreszti őket arra, hogy jó kormányzati tevékenységet e nélkül nem lehet folytatni, és meg kell találni a módját annak, hogy olyan kormányzati struktúra alakuljon ki, ahol nem sikkad ez el és kitüntetett szerepűvé válik.

Ezt csak azért mondtam el, hogy a jegyzőkönyv ezt rögzítse, mert ezt megérdemeljük, és megérdemli a volt miniszter is, aki egy hihetetlenül jó struktúrát és rendszert vetített fel nekünk, majd utána megszűnt a tárcája.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Parancsoljatok! (Nincs jelzés.) A jelentéssel egyetértetek, elfogadjátok a kiegészítőkkel? Kérném, hogy ezt szavazzuk meg! (Szavazás.) Köszönöm. Egyhangú.

Szeretném megkérdezni, hogy a februári időszakra tervezzünk-e még egy ülést. Varga miniszter úr ajánlotta fel, hogy amennyiben meghívjuk, úgy erre az ülésre eljön.

DR. GÓGL ÁRPÁD (Fidesz): Bocsánat, azért is legyen ülésünk, mert elküldtünk egy levelet, ami szerint a pénzfelhasználás effektivitását megkérdeztük. Remélem, hogy arra a válasz meg fog érkezni, és tudjuk tárgyalni azt, hogy milyen hatékonysággal költődött el az a néhány milliárd, tízmilliárd, százmilliárd forint.

ELNÖK: Ez az előző ülésnek a kérdéseit tartalmazza. Akkor azt kérném, hogy a titkárságon keresztül ezt így ismét kérjük, hogy februárra kívánunk egy ülésen erről számot adni. Tessék, Tatai-Tóth András!

TATAI-TÓTH ANDRÁS (MSZP): Én az üléssel egyetértek. Az lenne a javaslatom, hogy össze kell hangolni a parlament ülésével, mert nyilván mindenki elfoglalt lesz, és jó volna, ha azzal összhangban lenne, tehát ha az az időszak lesz, amikor egyébként is itt vagyunk.

A másik dolog az előkészítésnél, hogy jó dolog, hogy a tudományos élet szereplői meghívottként rendszeresen részt vesznek az ülés munkájában, de valamilyen módon nekik meg kellene ezen a nyilván utolsó ülésen köszönni az önzetlenségüket, hogy segítették ezt a munkát és ennek a módját viszont ki kellene találni, hogy milyen módon köszönjük meg a tudomány szereplőinek a bizottság munkájában való részvételét.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Parancsolj!

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Úgy, hogy nem írjuk el a képzettségeket: Palkovics László gépészmérnök és nem gépész.

ELNÖK: Tehát gépészmérnök, és nem gépész. Így van!

DR. GÓGL ÁRPÁD (Fidesz): Bocsánatot kérek, de mivel már csak egy ülésünk lesz, én azt is kérem, hogy itt mi felhasználtuk megrendelésre, munkákra a közpénzt. Magam is a településszerkezet, demográfia kérdéskörét mint innovációt akadályozó vagy egyáltalán lehetővé tevő rendszert vizsgáltattam egy csoporttal, és kapunk anyagokat, jelentéseket.

Ezt azért tárgyaljuk meg, mert közpénzt használtunk fel, hogy lássuk, hogy mire költötte a bizottság azt a pénzét, ami rendelkezésre állt.

ELNÖK: Akkor arra kérek felhatalmazást, hogy három téma, mindenképpen a feltett kérdésre kérünk választ. Varga miniszter úrral egyeztetünk, és ezt az írásos anyagot megismerhetjük. Természetesen elfogadva azt, amit Tatai-Tóth András mondott, abban az időszakban, amikor parlamenti időszak még van, ez szerintem nagyon szűk lesz, nehogy megsértselek benneteket, ott lehet, hogy többen a külsők között lesznek, de a külsők felé is tartozunk egy köszönéssel, és ha csak hárman vagy négyen leszünk ott, akkor is a külsők felé így zárnánk.

Nagyon szépen megköszönöm a segítségeteket, és ha így, ebben a körben már nem találkozunk, mindenkinek kellemes karácsonyt, boldog újévet, és én nagyon büszke vagyok arra, hogy ebben az időszakban minden esetben szót tudtunk egymással érteni. Azt hiszem, hogy ez előremutató és mindannyiunk számára kedvező. Amikor arról volt szó, hogy hogyan köszönjünk el, felvetették ezt a kérdést, és én nem akartalak megzavarni benneteket, de azt mondtam, hogy csak azért is gyertek el, mert hoztam nektek egy-egy díszdobozos ajándékot. Ha majd odahaza lesztek, kóstoljátok meg, és ha jó lesz, majd rendeljetek minél többet belőle. (Derültség.)

Kellemes napot kívánok mindenkinek!

(Az ülés végének időpontja: 15 óra 58 perc)

Dr. Magda Sándor

az eseti bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ipacs Tiborné