Tájékoztató a német fiatalok 2009. évi ösztöndíjas programjáról

Az Országgyűlés 2008 óta nem csak a magyar diákoknak, hanem német fiataloknak is szervez ösztöndíjas programot. Ennek előzménye, hogy a Német Szövetségi Köztársaság Bundestagja hosszú idő óta biztosít lehetőséget külföldi, többek között magyar fiataloknak is arra, hogy ösztöndíj keretében megismerkedhessenek és részt vehessenek a német parlament munkájában.

A programban részt vevő kelet- és közép-európai országok közül az elsők között Magyarország viszonozta a német fél gesztusát, amikor a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke és a Német Szövetségi Köztársaság

Bundestagjának elnöke közötti megállapodás alapján dr. Szili Katalin elnökasszony 2008 tavaszán „PARLAMENTI GYAKORLAT" címmel egyetemi végzettségű, pályakezdő német fiatalok részére meghirdette az ösztöndíjas programot.

A program 2009. október 1. - november 30. napjáig tartott.

A programban részt vett ösztöndíjasok:

 • Christin Bimberg
 • Michael Püschner
 • Alexandra-Britta Varan


Az ösztöndíjasok a Házbizottság ülésén találkoztak Dr. Katona Béla úrral, az Országgyűlés elnökével

Hasonlóan a tavalyi évhez, a magyar Országgyűlés által szervezett program fő célja továbbra is az volt, hogy a magyar politikai rendszer, a közjogi berendezkedés iránt érdeklődő egyetemi végzettségű német fiatalok megismerkedhessenek a magyar államszervezettel, így különösen az Országgyűlés mindennapi munkájával.

A programot – a tavalyi év kedvező visszajelzései alapján – idén is egy előadássorozat nyitotta meg az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen, amely általános ismereteket nyújtott Magyarország politikai, történelmi, irodalmi valamint kulturális múltjáról és jelenéről a részt vevő hallgatóknak.

Az Országgyűlés működéséhez kapcsolódó programok keretében az ösztöndíjasok a Házbizottság ülésén találkoztak Dr. Katona Béla úrral, az Országgyűlés elnökével, valamint Dr. Soltész István úrral, az Országgyűlés főtitkárával.

Ezt követően ellátogattak a frakcióhivatalokba, ahol betekintést nyertek az országgyűlés négy frakciójának munkájába.


Ösztöndíjasaink Dr. Soltész István úrral, az Országgyűlés főtitkárával

Az országgyűlés gyakorlati működését érintően a Plenáris ülés megtekintése mellett lehetőségük nyílt a Házbizottság ülésein és a Bizottsági Elnöki Értekezleten való részvételre is, ahol megtapasztalhatták a döntéshozatalok előkészítésének, valamint a plenáris ülés tervezésének folyamatát.

Az Országgyűlés Hivatala szervezeti egységeinek meglátogatása során a hallgatók ismereteket szereztek a Külügyi Hivatalban, a Gazdasági Főigazgatóságon, az Országgyűlési Könyvtárban, az Európa Tanács Információs és Dokumentációs Központjában és természetesen a Főtitkárságon.

A program második részében a hallgatók betekintettek az Országgyűlés tevékenységéhez kapcsolódó állami szervek munkájába is:

 • Köztársasági Elnöki Hivatal
 • Miniszterelnöki Hivatal
 • Alkotmánybíróság Hivatala
 • Országgyűlési Biztosok Hivatala
 • Állami Számvevőszék
 • Külügyminisztérium
 • Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
 • Országos Választási Iroda
 • Legfőbb Ügyészség
 • Független Rendészeti Panasztestület

A központi közigazgatás szervezetrendszerén kívül a hallgatóknak lehetőségük nyílt megismerkedni a helyi, megyei jogú városi, a megyei és a fővárosi választott testületek munkájával is, az alábbi programok keretében:

 

 • Látogatás Vaján, ismerkedés a települési önkormányzat munkájával
 • Hercegkút község önkormányzata megtekintése
 • Látogatás Sárospatak város önkormányzatánál
 • Hajdúböszörmény önkormányzatának megtekintése
 • Látogatás Székesfehérváron, ismerkedés az önkormányzat és a kistérség munkájával
 • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat munkájának megtekintése
 • A Fővárosi Önkormányzat munkájának megtekintése

A program során fontos szerepet kapott a magyarországi német kisebbség önkormányzatiságának bemutatása: ösztöndíjasaink ellátogattak a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatához.

A magyarországi német irodalmi és kulturális élet megismerésére nyílt jó alkalom a Budapester Zeitung és a Neue Zeitung c. német nyelvű lapok szerkesztőségén tett látogatás alkalmával, valamint a német egység 20. évfordulója alakalmából rendezett számos német nyelvű konferencián, beszélgetésen.

Összegzésképpen elmondható, hogy a második év ösztöndíjas időszakának 41 munkanapján hallgatóink több, mint 60 programon vettek részt. A program szervezésekor már támaszkodtunk az első év tapasztalataira, hallgatói véleményeire.

A tavalyi évhez képest ösztöndíjasaink lényegesen több, mintegy 6-7 szakmai konferencián vehettek részt, több területen erősödött és elmélyült a kapcsolat az ösztöndíjasokat fogadó állami szervekkel, szervezetekkel.

A 2010. évi, meghosszabbított, három hónapos időtartamú ösztöndíjra 2010. május 15. napjáig lehet pályázatokat benyújtani, a pályázati kiírás és bővebb információ megtalálható az alábbi honlapokon:

http://www.parlament.hu/palyazat/10/nemet_2010.htm
http://www.parlament.hu/palyazat/10/deutsch_2010.htm
http://udpa.web.officelive.com/default.aspx