Tájékoztató a 2011. évi német ösztöndíjas program lebonyolításáról

Az Országgyűlés elnöke és a Bundestag elnöke még 2008-ban állapodtak meg az Országgyűlésben eltöltendő ösztöndíjas program kiírásáról, egyetemi végzettségű német fiatalok részére, ezzel viszonozva a német fél által a magyar fiataloknak több, mint húsz éve biztosított lehetőséget. A program idén negyedik évébe lépett.

A pályázati határidő 2011. június 15-én zárult le, a jelentkezők között jogász, közgazdász, politológus, és nemzetközi kapcsolatokat végzett szakemberek voltak. Július elején valamennyi pályázót Berlinben hallgatta meg a kiválasztó bizottság, amely 3 pályázót választott ki Daniel Landeck, Varga Márta és Hanna Schmuch személyében, akik 2011 szeptemberében megkezdték parlamenti gyakorlatukat.

A program kezdetén a résztvevők az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen Magyarország politikai, történelmi, gazdasági, kulturális múltjával ismerkedtek meg.

Ezt követően látogatást tettek a frakcióhivatalokban, megismerkedtek az Országgyűlés működésével és a Hivatal szervezeti egységeinek munkájával. Megtekintették az Országgyűlés plenáris, valamint bizottsági üléseit és részt vettek a Házbizottság ülésén. Emellett nyelvtudásukhoz igazodó mértékben magyar nyelvtanfolyamon vesznek részt.

Új elemként valódi gyakorlati héttel egészült ki a program, amelyet a hallgatók egy-egy általuk választott frakció képviselőjével tölthetnek el.

Novemberben több fontos állami szerv munkájával fognak megismerkedni, valamint lehetőségük nyílik betekinteni a helyi és a megyei önkormányzatok munkájába. A programban helyet kap a magyarországi német kisebbség önkormányzatiságának, irodalmi és kulturális életének bemutatása is.

A decemberi záró időszakban a hallgatók a pályázatban rögzített kötelezettségüknek tesznek eleget: tanulmányt készítenek el egy szabadon választott, azonban a magyar parlamentarizmushoz, illetve az alkotmányos berendezkedéshez kapcsolódó témakörön belül.