Akadálymentesítési nyilatkozat

 

Az Országgyűlés Hivatala elkötelezett amellett, hogy honlapját a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény szerint akadálymentessé tegye.
Ezen akadálymentesítési nyilatkozat a https://www.parlament.hu honlapra vonatkozik.

Megfelelőségi státusz
A honlap az alábbiakban felsorolt kivételek mellett megfelel a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvénynek.

Nem akadálymentes tartalom
Az alábbiakban felsorolt tartalmak a következők miatt nem akadálymentesek:

A 2018. évi LXXV. törvénynek való meg nem felelés
A parlamenti felszólalások videofelvételei nincsenek feliratozva. Bár a videofelvételek alatt nincs felirat, de a felszólalás szövege a videóval azonos soron kiválasztható a lekérdezésnél, így – például párhuzamos ablakokban – a felszólalás és annak szövege egyidejűleg figyelemmel kísérhető, így az akadálymentesnek tekinthető.
A szkennelt pdf állományok nem felolvashatóak:
•    A jelenlegi gyakorlat szerint a dokumentumok egy részének hitelesítése kézi aláírással történik. Az így keletkező pdf állományok szkennelése során nem minden esetben biztosítható, hogy azokat a felolvasó programok értelmezni tudják.

Aránytalan teher
A Hivatal rendszeresen és nagy számban állít elő MS Office formátumú dokumentumokat, amelyekből pdf fájlok készülnek és jelennek meg honlapunkon. A jelenleg közzétett dokumentumok egy része nem mutat megfelelést (ezek a meg nem felelések nem akadályozzák az információk megtekintését).

Az akadálymentesítési nyilatkozat elkészítése
E nyilatkozat 2020. december 2-án, a Hivatal által végzett önértékelés alapján készült.

Visszajelzés és elérhetőségek
Annak érdekében, hogy javítani tudjuk a tartalomhoz való hozzáférést, kérjük, hogy a webmaster(kukac)parlament.hu címen tájékoztassanak bennünket a tapasztalt problémák-ról, illetve itt kérhetnek hozzáférést azokhoz az információkhoz és dokumentumokhoz, amelyeket nem sikerült elérni. Válaszunkat a lehető leghamarabb megküldjük.

Végrehajtási eljárás
Amennyiben az Országgyűlés Hivatala 30 napon belül nem, vagy nem kielégítően válaszol az akadálymentesítéssel kapcsolatos bejelentésre vagy kérelemre, bejelentéssel élhet a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség felé.
Az akadálymentesítési ellenőrzés részletes szabályait a 162/2019 (VII. 5.) Korm. rendelet tartalmazza.
Ellenőrző szervezet: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Székhely: 1134 Budapest, Váci út 35.
Levelezési cím: 1255 Budapest, Pf.: 182.
Ügyfélszolgálat: +36 1 450 3070
E-mail: ugyfelszolgalat@kifu.hu

Jelen akadálymentesítési nyilatkozatot jóváhagyta:

 


Such György
főigazgató