Varga Mihály átadta a 2015. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak

Varga Mihály átadta a 2015. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak

A jövő évi költségvetés a banki elszámoltatás büdzséje lesz, az elszámoltatás eredményeképpen pedig a hitelesek vagy pénzhez jutnak, vagy - még élő hitelszerződés esetén - 25-30 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészletük - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, mielőtt hivatalosan átadta a 2015-ös költségvetési törvényjavaslatot Kövér László házelnöknek.

Varga Mihály kiemelte azt is, hogy a jövő évi költségvetés megőrzi a kormányzás eddigi eredményeit: jövőre is családi adórendszerben történik az adózás, 240 milliárd forint marad a családoknál. Megmarad a rezsicsökkentés is, 20-25 százalékkal mérséklődnek a háztartások rezsiterhei - tette hozzá.

 A benyújtott javaslat szerint a jövő évi költségvetés 16 380,615 milliárd forint bevételi főösszeggel, 17 258,218 milliárd forint kiadási főösszeggel és 877,602 milliárd forint hiánnyal számol, 33 228 milliárd forint nominális bruttó hazai termék (GDP) mellett. 

Az államháztartás hiánya a GDP 2,4 százalékát teszi ki a javaslat szerint. 
Az államadósság a GDP 75,4 százalékára csökken jövő év végére az idén év végén várható 76,3 százalékról. A 2015. december 31-ére tervezett adósság értéke 25 100,4 milliárd forint, 310,1 forint/euró, 255,2 forint/svájci frank és 230,1 forint/amerikai dollár árfolyam mellett számolva.

A kormány emelte idei GDP-növekedési várakozását: a jövő évi költségvetési törvényjavaslat benyújtott szövege szerint a kormány az idén az eddigi 3,1 százalék helyett 3,2 százalékos GDP-növekedést, stagnáló fogyasztói árakat és 3,9 százalékos reálbér-növekedést vár. A jövő évre a törvényjavaslat 2,5 százalékos GDP-növekedéssel, és 1,8 százalékos éves inflációval számol. A GDP-növekedési becslés óvatos becslés, remélik, hogy a tényleges növekedés alsó szélét jelenti - fűzte hozzá Varga Mihály.

A bruttó átlagkereset 3,4 százalékkal, a nettó 3,6 százalékkal nő, az egy keresőre eső nettó reálbér 1,8 százalékkal emelkedik az előterjesztés szerint. 

A háztartások fogyasztása 2,1 százalékkal emelkedik, a közösségi fogyasztás 2 százalékkal csökken, a bruttó állóeszköz-felhalmozás (beruházás) 4,3 százalékkal emelkedik jövőre. A javaslat szerint a belföldi felhasználás 2,1 százalékkal, a termékek és szolgáltatások exportja 6,9, importja 7 százalékkal bővül 2015-ben. A háztartások fogyasztási kiadása az évközi bérintézkedések hatására 2,6 százalékkal nőhet - mondta el Varga Mihály. 

A folyó fizetési mérleg egyenlege az idei 4,4 milliárd euróról 5,3 milliárd euróra nő, ami a GDP 4,9 százaléka - derül ki a javaslatból.
A nemzetgazdasági miniszter ismertette  a jövő évi adótörvények főbb változásait is: elmondta, maradnak a különadók, a reklámadó és a bankadó.

Jelezte azt is, hogy jövőre még több embernek biztosítják a közmunka lehetőségét, erre 35 milliárddal többet, 270 milliárd forintot biztosít a kormány. Megjegyezte, hogy folytatódnak a foglalkoztatás ösztönző programok is.

A jövő évi költségvetés biztonságos tartalékkal számol, az Országvédelmi Alap 60 milliárd forintja és az általános tartalékban lévő 100 milliárd forint megfelelő biztonságot nyújt az előre nem látható helyzetekre is - mondta Varga Mihály.

Jövőre a béremelés több ágazatban folytatódik, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók béremelésére 44 milliárd forintot, a pedagógusbérek további javítására 38 milliárd forintot irányoz elő a 2015. év költségvetés - ismertette. 2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell. Ebben az ágazatban 2015 júliusától 30 százalékos béremelést terveznek, ezt követően pedig évente 5 százalékkal nőnek a bérek. Az emelés mértéke így 2019-re eléri majd az 50 százalékot. A kormány emellett kidolgozza a rendvédelmi dolgozók új lakástámogatási programját is - fejtette ki a miniszter.  
    Az egészségügyre is több pénz jut jövőre. Kiemelt cél a háziorvosi rendszer megerősítése, így növelik a háziorvosok juttatásait - hangsúlyozta Varga Mihály.

Az internetszolgáltatásra jövőre kiterjesztendő távközlési adóra előfizetésenként vezetik be a felső határt, amely magánszemély előfizetők esetében 700 forint, nem magánszemély előfizetők esetében 5000 forint lesz, hasonlóan a telefonszolgáltatásoknál már érvényben lévő szabályokhoz - derül ki a törvényjavaslatból. Az adó ugyanakkor csökkenthető lesz a megfizetett társasági adóval. A javaslat ebből származóan mintegy 25 milliárd forint költségvetési bevétellel számol. 

A pénzügyi tranzakciós illeték esetében az elektronikus fizetési módok elterjedésének növelése érdekében a bankkártyás vásárlások illetékmentessé válnak, bankkártyánként évi egyszeri illeték megfizetése szükséges. 

Az energiaadó esetén a vonatkozó európai uniós irányelv adta lehetőség kihasználásával visszaigényelhetővé válik az építőanyag-, kerámia- és üveggyártó vállalatok által felhasznált földgáz, villamos energia és szén energiaadója.

Varga Mihály kitért arra is, hogy 2016-tól négy év alatt fokozatosan a kétszeresére, a gyermekenkénti 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelik a két gyermeket nevelő szülők kedvezményét. Újdonság, hogy a házasságkötést is adókedvezménnyel ösztönzi a kormány: a házasságkövetést követő 2 éven át havi 5 ezer, azaz évi 60 ezer forint adócsökkentést kapnak az első házasok - ismertette Varga Mihály.  

Kiemelte: a gyed-extra is marad jövőre, mert bebizonyította, hogy ösztönzi a gyermekvállalást és a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását. A jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitája a november 17-i héten kezdődik - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután átvette a törvényjavaslatot a nemzetgazdasági minisztertől. A házelnök közlése szerint a részletes vita november 26-27-én lesz a bizottságokban, az Országgyűlés pedig várhatóan december 15-én szavaz a költségvetésről.

Forrás: MTI

Fotó:Sajtóiroda