Sajtóközlemény

Nem a valós tényeknek megfelelően tájékoztatott a 444.hu weboldal Latorcai Jánosnak az Országgyűlés alelnökének iráni látogatásáról.

A dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Alaeddin Boroujerdi, az iráni Parlament Nemzetbiztonsági és Külügyi Bizottsága elnökének megbeszéléséről „A magyar parlament alelnökének társaságában vádolták Iránban terrorizmus terjesztésével az Egyesült Államokat” címmel 2014. október 21-én megjelent írás nem a találkozón elhangzottakat tartalmazta, és nem a hírügynökségi jelentésben foglalt valós szövegnek megfelelően tájékoztat alelnök úr és az iráni politikus találkozójáról.

  1. A találkozót követően nem került sor közös sajtótájékoztatóra, erről a magyar sajtó által hivatkozott TASNIM iráni hírügynökség jelentésében sincs említés.
     
  2. Boroujerdi a megbeszélésen – ahogy ez az iráni hírügynökségi jelentésben (mind az angol, mind pedig az eredeti perzsa változatban is) szerepel – az USA és térségbeli szövetségesei hibás politikáját okolta a terrorizmus térségbeli „terjedéséért”, így a 444.hu cikkének címe („terjesztésével vádolta”) csúsztatás, az nem fedi a valóságot.
     
  3. A megbeszélésen Boroujerdi – természetesen – az iráni álláspontot fejtette ki magyar partnerének, és a terrorizmus és szélsőségesség térségbeli terjedésének egyik okaként az USA és térségbeli szövetségesei hibás politikáját nevezte meg.
     
  4. Latorcai János alelnök a találkozón hangsúlyozta EU és NATO szövetségesi elkötelezettségünket, és kiemelte a térségbeli helyzet rendezéséhez elengedhetetlen széleskörű együttműködés szükségességét.

Latorcai János látogatásának előkészítése ez év tavaszán kezdődött. Ezt megelőzően kilenc évvel ezelőtt járt Iránban az Országgyűlés baráti tagozatának delegációja.

2013 októbere óta 12 Európai Uniós ország külügyminisztere, 19 Európai Uniós ország nemzeti parlamenti és Európa Parlamenti delegációja tett látogatást Iránban, köztük két házelnöki szintű küldöttség.

Az Országgyűlés Sajtóirodája

Budapest, 2014. október 28.