Nemzetközi és hazai építészeti díjakat kapott a Kossuth tér rekonstrukciója

OGY_4595k

A Nemzet Főtere, a Kossuth Lajos tér kivitelezése megkapta az építőipar egyik legrangosabb hazai kitüntetését, az Építőipari Nívódíjat. Az elismerést 1999 óta minden évben olyanoknak ítélik oda, akik munkájukkal nemcsak maradandót alkotnak, hanem javítják az építőipar megítélését is. Idén a komplex infrastrukturális létesítmény kategóriában a Kossuth tér rekonstrukciójáért a KÉSZ Építő Zrt-t díjazta a szakmai zsűri.

A rekonstrukció után 1,1 hektár fűterülettel, 85 ezer cserjével és 132 fával gazdagodott a Nemzet Főtere. A rekonstrukció része volt a parlamenti látogatóközpont és a mélygarázs kialakítása is. A háromszintes létesítmény kialakításánál 1.555 tonna betonacélt használtak fel a tartószerkezethez, 1.390 négyzetméter tégla válaszfalat építettek. A kivitelezésnél kiemelt figyelmet kapott a műemléki környezet megőrzése, óvása, valamint Steindl Imre eredeti koncepciója is. A Kossuth tér rekonstrukciójának generál tervezője a KÖZTI Zrt., vezető tervezője pedig Tima Zoltán volt.

Korábban első díjat nyertek a Kossuth tér rekonstrukciójának tervei a Krakkói Nemzetközi Építészeti Biennálén, Krakkóban, a Megvalósult tervek kategóriájában. A megmérettetésen tekintélyes nemzetközi zsűri bírálta el a három kategóriában beadott mintegy kétszáz pályamunkát.

Magyar Hírlap/MTI/Sajtóiroda