Nem minősül közérdekből nyilvános adatnak a képviselők internethasználata

Az Origo.hu újságírója elvesztette a képviselők internethasználati szokásainak nyilvánossá tétele érdekében indított pert.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben mondta ki, hogy az Országgyűlés Hivatala által a képviselők részére – elsődlegesen a képviselők közfeladatának ellátásához – biztosított számítógépek adatforgalma személyes adatnak minősül.

A most megerősített elsőfokú ítélet indoklása megállapította, hogy egy adott számítógép adatforgalmában a magán- és közcélra használt adatok elkülönítése nem lehetséges, mert utólag ilyen különbségtétel nem tehető, ezért a teljes adatforgalom olyan módon való kiadása, hogy az egyes képviselők személye beazonosítható, nem lehetséges.

Az indoklás kiemelte, hogy a személyes adatnak nem csak egy adott képviselő által a magánhasználat körében látogatott oldalak minősülnek, hanem a képviselő személyes adata a közfeladat ellátása során látogatott oldalak listája is.

A felperes újságíró – az Origo internetes hírportál munkatársa – 2013. szeptember 13-án, közérdekű adatkérésre hivatkozva fordult az Országgyűlés Hivatalához információt kérve arról, hogy a képviselők „felnőtt tartalmú oldalakat az elmúlt egy évben, hányszor, hány parlamenti laptopról vagy pc-ről próbáltak meg letölteni?”

Az újságíró azt követően indított pert az Országgyűlés Hivatala ellen, hogy az – adatvédelmi okokból – megtagadta a választ.

Országgyűlés Sajtóirodája