Kövér László adta át a "Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” országgyűlési pályázat díjait

Az egyetemi hallgatóknak ezúttal is változatos témákban volt lehetőségük pályázni. A feldolgozandó témák az Európai Unió előtt álló új kihívásokat tükrözték: így az EU jövőjéről folytatott vita vagy az Egyesült Királyság unióból történő kiválása is választható témakör volt. Első ízben került be a témák közé a közép-kelet-európai regionális együttműködés, a Visegrádi Négyek tevékenysége. A pályaművek között voltak az adó-, illetve agrárügyekre, a környezetvédelemre, a globális kihívásokra vagy éppen a szociális jogokra koncentráló művek is. A pályázaton több határon túli diák is részt vett pályamunkájával, és a díjazott művek között a határon túli magyarsággal foglalkozó két dolgozat is szerepelt.
A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakértőkből álló bírálóbizottság értékelte. A nyertesek pénzjutalomban részesültek és brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt.

A díjazottak:

A 2017. évi pályázat I. díját Varga Zsombor, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdasági elemző mesterképzés másodéves hallgatója nyerte, az Európai Unió kereskedelempolitikájának aktuális kérdéseit taglaló dolgozatával. Az elemzés komoly felhasznált irodalomra támaszkodva taglalja az EU kereskedelempolitikáját a nyitás vagy bezárkózás vonatkozásában.

A II. díjat Ryan Anna, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok alapképzés elsőéves hallgatója nyerte el az Európai Unió a globális kihívásokra – azon belül a migrációs válságra - adott válaszait elemző dolgozatával.

A III. díjat Matucza Balázs István, a veszprémi Pannon Egyetem gazdasági agrármérnök mesterképzés elsőéves hallgatója kapta a muravidéki magyarság helyzetét elemző dolgozatáért . A pályamunka - évekre visszatekintve is - azon kevés dolgozat egyike, amely hitelesen mutatja be a határon túli – jelen esetben a Muravidéken élő – magyarság helyzetét, különös tekintettel a határon átnyúló kapcsolatokra.

Az első különdíjat Talián Tamás, a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügy mesterképzés elsőéves hallgatója nyerte, dolgozatának témája az Egyesült Királyság unióból történő kiválása volt. A dolgozat behatóan vizsgálta az Anglia és a kontinens viszonyát meghatározó történelmi folyamatokat is, s kitért a magyar érdekeket is érintő, az állampolgárok jogaival vagy az uniós költségvetéssel kapcsolatos kérdésekre.

A második különdíjat kiérdemelt tanulmány Fiser Annamária, a Szegedi Tudományegyetem pénzügy mesterképzés másodéves hallgató munkája a szerb uniós csatlakozási folyamattal foglalkozik, s azon belül különös tekintettel a vajdasági magyar közösség helyzetére.

Sajtóiroda

2018. március 5.