Könyvtárügyért díj 2018

Szakmai elismerésben részesült az Országgyűlési Könyvtár

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) 2018. május 15-én a „Magyar könyvtárügyért” díjat adományozta az idén 150 éves Országgyűlési Könyvtárnak. A számos megyei, városi és szakkönyvtárat tömörítő szakmai szervezet évente díjazza mindazokat a szakembereket, illetve intézményeket, akik és amelyek munkásságukkal előmozdítják a könyvtárszakma fejlődését, valamint a tudás- és információmenedzsment innovatív eszközeinek alkalmazásával lehetővé teszik az olvasók igényeinek mind hatékonyabb kiszolgálását.

Az elismerést odaítélő független kuratórium indoklásában méltatta az Országgyűlési Könyvtár markáns jelenlétét a szakmai életben, a folytonosan változó kihívások közt megoldásokat kereső, a partner könyvtárakkal való aktív együttműködést.
Kiemelte az elmúlt években zajló nagy ívű digitalizálási munkálatok Digitalizált Törvényhozási Tudástárban testet öltő eredményeit, valamint a könyvtár aktív részvételét a Hungaricana összközgyűjteményi portál építésében. Jelenleg mintegy kétszáz közgyűjtemény száz terrabájtnyi digitális tartalma érhető el és tölthető le szabadon, és mint ilyen, európai súlyú elektronikus tartalomszolgáltatássá vált, megdöntve minden magyarországi olvasói, felhasználói rekordot.