Henryk Slawikra és idősebb Antall Józsefre emlékezett a parlament

Henryk Slawikra és idősebb Antall Józsefre emlékezett a parlament

Elfogadta az Országgyűlés szerdán azt a határozatot, amely Henryk Slawik és idősebb Antall József második világháborúban kifejtett hősiességére emlékeztet.

Kövér László házelnök és Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló kezdeményezésére a parlament a lengyel szenátussal közös határozatot hozott - 179 igen szavazattal, egy jobbikos tartózkodás mellett - Henryk Slawik halálának a hetvenedik, idősebb Antall József - a néhai miniszterelnök Antall József édesapja - halálának pedig a negyvenedik évfordulója emlékére, valamint abból az alkalomból, hogy 75 évvel ezelőtt, 1939. szeptember 17-én nyílt meg a magyar határ több mint 120 ezer lengyel háborús menekült előtt.

A határozat a két politikust a magyar, a lengyel és a zsidó nép hőseinek nevezi, hangsúlyozva: a háború áldozatainak védelmében tanúsított hősiességük a lengyel-magyar testvériség jelképévé vált.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke zárszavában azt mondta: idősebb Antall József és Henryk Slawik, valamint a hozzájuk hasonló hazafiak  egy tragikus korban is bebizonyították, hogy "mi - lengyelek és magyarok - gazdagabbak vagyunk, mint a nálunk hatalmasabbak, mert nekünk nemcsak érdekeink vannak, de igazi barátaink is, akikkel mindig számíthatunk egymásra".

Hozzátette: bebizonyították azt is, hogy ameddig képesek vagyunk morális döntéseket hozni, akár a reálpolitika parancsaival dacolva, addig még - a legalávetettebb helyzetekben is - őrizzük a szabadság és az emberiesség egy jövőt mentő kis darabkáját.

Maria Panczyk-Pozdziej, a lengyel szenátus alelnöke kiemelte: a határozat elfogadása a kölcsönös kapcsolatok nagyon fontos eleme. Bizonyítéka annak, hogy a nehéz időkben kötött barátságok tartósak - fogalmazott, majd kiemelte: rendíthetetlen magatartásukkal lengyelek ezreiknek sorsát befolyásolták, és szembe mertek szállni a hatalmasa agresszorral, nem törődtek bele ártatlan emberek megsemmisítésébe.

Csúcs Lászlóné azt mondta: az ünnepélyes alkalom szép megjelenítése a nemzetiségek képviseletének, amelyet megteremtett a magyar Országgyűlés. Emlékeztetve idősebb Antall József szerepvállalására, és Henryk Slawikkal való barátságára, együttműködésére, rámutatott: az összefogásnak ma is hatása van a két nép ma élő nemzedékeire. Megjegyezte: mindkét hőst feledésre akarta ítélni a kommunista hatalom, ezért olyan nagy jelentőségű a dokumentum, amelyet egy időben fogad el a két ország parlamentje.

"Tisztelettel adózunk a lengyel és magyar nép e kimagasló személyiségei előtt, akik az 1939 és 1944 közötti években együtt igyekeztek segítséget nyújtani a hazájuk elleni kettős agresszió elől Magyarországon menedéket talált lengyel állampolgároknak. Sokan közülük zsidó származású menekültek voltak. Magyarországi tartózkodásuk alatt a menekülteknek gondját viselték, több ezren tanulmányaik folytatására is lehetőséget kaptak. Számos menekültet a számukra kiállított hamis okiratok óvtak meg a haláltól" - olvasható a dokumentumban.

Emlékeztettek, hogy Henryk Slawik és idősebb Antall József több mint ötezer zsidó életét mentette meg, s a lengyel katonai szervekkel való együttműködésüknek köszönhetően több tízezer tiszt és katona juthatott el a szövetségesekhez

A két politikus - folytatták - Magyarország német megszállását követően, saját életük veszélybe kerülésekor sem élt a menekülés lehetőségével. Ennek következményeként a Gestapo mindkettőjüket letartóztatta. Henryk Slawik a kihallgatások során tudatosan magára vállalta a teljes felelősséget. "A legmagasabb árat fizette meg érte" - 1944-ben a mauthausen-guseni koncentrációs táborban a nácik meggyilkolták. Idősebb Antall József - akit a lengyel menekültek csak "Lengyel Apónak" szólítottak – 1974-ben halt meg Budapesten, teljesen elfeledve - emlékezett meg a két politikusról a határozat.

Kövér László házelnök teljes beszédét itt olvashatják!

MTI