Gyermekkarácsony az Országházban

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén újra közösen szervezte meg az „Országházi Gyermekkarácsonyt”, melyre több mint 800 hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket hívtak meg Magyarországról és a határon túlról.

 

70 magyarországi településről, valamint a Kárpát-medencéből, Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból, Kárpátaljáról és Burgenlandból, összesen 55 határon túli településről érkeztek gyerekek. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták.

 

Az ünnepség házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki az Országház kulcsát átadva, egy napra átengedte a gyermekeknek a Ház termeit.

 

A 800 gyermeke népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatta. A négyórás program összesen nyolc helyszínen zajlott:

 

A parlamenti főlépcső színpadán fellépett az Oscar-díjas magyar rövidfilmben, a Mindenkiben szereplő Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa, aki többek között elénekelte a Bodzavirág című dalt is, a Budapesti Operettszínház előadói – Gubik Petra és Kocsis Dénes -, akik népszerű musicalekből énekeltek részleteket. Mellettük a Sirtos együttes, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület és a fiatalok körében népszerű, Margaret Island zenekar szórakoztatták a gyerekeket. Az előadás végén a fellépők a „Kiskarácsony nagykarácsony” című dalt a közönséggel együtt elénekelték.

 

A vendégek a Sirtos együttes zenéjére táncházban rophatták a görög táncokat, fotózkodhattak a kitelepült fotókabinokban, fújhattak óriásbuborékot, hajtogathattak vicces lufi-figurákat, kézműveskedhettek és az arcfestők szebbnél-szebb maszkokat varázsoltak rájuk. Megnézhették Rófusz Ferenc, HOPPI rajzfilmjét és fotózkodhattak a rajzfilm figurákkal.
A Budapesti Operettszínház és a Margaret Island együttes tagjai autogramot adtak az érdeklődőknek és a gyerekeknek lehetőségük nyílt beszélgetni a művészekkel.

 

A gyerekek több neves sportolóval is találkozhattak: Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnokkal, Erdei Zsolt ökölvívó világbajnokkal, Partics Katalin junior világbajnok öttusázóval, Kammerer Zoltán, háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozóval, Kárász Anna, világbajnok kajakozóval, Somfai Péter, Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívóval, Boczkó Gábor, világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes magyar párbajtőrvívóval, Dr. Hargitay András, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszóval, Gera Zoltán, válogatott labdarúgóval, a Ferencvárosi Torna Club játékosával, Eppel Márton, válogatott labdarúgóval, a Budapest Honvéd Futball Club játékosával és Darnyi Tamás, négyszeres olimpiai bajnok magyar úszóval, akik jelenlétükkel, történeteikkel felejthetetlen élményt szereztek a gyerekeknek.

 

A meghívottaknak idegenvezetők mutatták be az Országház nevezetességeit és megtekinthették az Országgyűlési Őrség díszőrségváltását.

 

A négyórás programot Gubás Gabi és zenekarának „Játszótér” című előadása tette még emlékezetesebbé, ráadásul a gyerekek közös fényképeket is készíthettek Süsüvel.

 

A program zárásaként Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, valamint a rendezvény támogatói a moldvai csángó gyerekek énekei kíséretében osztották ki az ajándékokat a gyerekek részére.

 

Forrás: Sajtóiroda