Egy perces néma felállással emlékezett az Országgyűlés a brüsszeli terrorcselekmények áldozataira és a múlt héten elhunyt Pozsgay Imrére.

Kövér László házelnök megemlékezésével kezdődött meg az Országgyűlés keddi ülése.

A házelnök a brüsszeli vérengzés áldozatai előtti főhajtásra kérte képviselőtársait, valamint megemlékezett a március 25-én elhunyt volt országgyűlési képviselő és államminiszterről, Pozsgay Imréről.

 

"Tisztelt Országgyűlés!

A múlt héten, 2016. március 22-én, a terrorizmus ismét lesújtott Európára: Brüsszelben 35-en haltak meg és 300-an megsebesültek terrorcselekmények miatt.

Alig négy hónappal a párizsi támadások után, az ismételt brüsszeli vérengzés egyértelművé teheti mindenki számára, hogy Európa egy kitervelt és módszeres fegyveres támadás célpontja.

A terrorizmus célja, hogy rávegyenek bennünket közös európai értékeink és érdekeink feladására; hogy a bizonytalanság és a félelem légkörét kialakítva aláássák demokratikus politikai berendezkedésünket.

Magyarország egy értékeinek és érdekeinek megvédelmezésére képes, erős Európa megteremtésében érdekelt, s nemzeti erőforrásaival kész ehhez hozzájárulni.

Nem hagyhatjuk, hogy a terroristák elérjék céljaikat.

Főt hajtunk a brüsszeli áldozatok előtt, együtt érzünk az áldozatok hozzátartozóival, miként szolidaritásunkat fejezzük ki a világban terebélyesedő terrortól szenvedő minden ember iránt.

 

Tisztelt Ház!

Szomorú kötelességemnek teszek eleget azzal is, hogy tájékoztatom Önöket arról, hogy Pozsgay Imre volt képviselőtársunk életének 83 évében, március 25-én elhunyt.

Pozsgay Imre 1976 és 1980 között kulturális, majd művelődési miniszter volt. Később a Hazafias Népfront titkára, 1988 és 1990 között államminiszter volt.

1980 és 1989 között a Magyar Szocialista Munkáspárt vezető testületeiben tevékenykedett.

Pozsgay Imre volt az első állampárti politikus, aki az 1956-os forradalmat „népfelkelésnek” nevezte.

Az első szabad országgyűlési választáson az MSZP Bács-Kiskun megyei területi listájáról szerzett mandátumot, majd a párt frakcióvezetője lett. 1990 novemberében kilépett a pártból és a frakcióból is, független képviselőként folytatta munkáját.

Politikai-közéleti szerepe mellett oktatott a Debreceni Egyetemen, valamint a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Kérem Önöket, hogy néma felállással adózzunk elhunyt képviselőtársunk és az áldozatok emléke előtt!"